Miód z rokitnikiem 430g P. Sadowskich - Pasieki Sadowskich
Miód z rokitnikiem 430g P. Sadowskich - Pasieki Sadowskich
Produkt niedostępny
Miód z rokitnikiem 430g P. Sadowskich - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Polska | Pasieki Sadowskich |
SKŁAD: miód wielokwiatowy nektarowy 98%, liofilizowany rokitnik 2%
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Miód z rokitnikiem 430g P. Sadowskich - Zastosowanie
STOSOWANIE
Miód z rokitnikiem świetnie pasuje do herbaty, sosów sałatkowych, dressingów przygotowanych na zimno. Można dodawać go również jako dodatek do mięs i serów - doskonale je podkreślając.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Miód najlepiej przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu (do 18 stopni). Może to być piwnica lub szafka. Nie musi być przechowywany w lodówce. Oczywiście, jeśli w domu jest ciepło to można trzymać miód w lodówce. Niskie temperatury nie wpływają na właściwości miodu, tylko wysokie są niebezpieczne.
Miód z rokitnikiem 430g P. Sadowskich - Opis produktu
Kremowy miód wielokwiatowy z rokitnikiem od Pasieka Sadowskich to produkt tak samo pyszny jak i zdrowy. Wyróżnia go piękny, głęboki kolor oraz wyjątkowy smak. Rokitnik to moc witamin i mikroelementów. Do najważniejszych zaliczyć możemy witaminę A, witaminę E, witaminę K, karotenoidy, kwas foliowy, fitosterole oraz kwasy organiczne. Rokitnik wyróżnia się dużą zawartością witaminy C (więcej jest jej tylko w aronii oraz dzikiej róży), dzięki czemu polecany jest zimą w okresie podwyższonej zachorowalności.
Miód wielokwiatowy wzbogacony jest liofilizowanym rokitnikiem. Miód ma lekko kwaskowaty, głęboki smak i piękny, pomarańczowy kolor owoców rokitnika. Liofilizacja to proces suszenia produktów poprzez mrożenie. Dzięki niskiej temperaturze i niskiemu ciśnieniu żywność oprócz tego, że zamarza, traci też wodę, która odparowuje. Po tym procesie produkty wciąż zachowują ten sam smak oraz zestaw białek, tłuszczy, cukrów oraz witamin i składników mineralnych.
Właściwości miodu z rokitnikiem:
- miód wielokwiatowy jest polecany w chorobach alergicznych dróg oddechowych, np. astmie oskrzelowej atopowej lub katarze siennym
- zawarte w miodzie wielokwiatowym cukry proste (glukoza i fruktoza), dzięki łatwej przyswajalności przez organizm, stanowią cenne źródło energii
- dodatek rokitnika to aż 190 substancji bioaktywnych, w tym witamin (C, A, E, F, K, P, B12), mikroelementów, aminokwasów, kwasów tłuszczowych, antyoksydantów i lipidów
- zawartość witaminy C w rokitniku jest wyjątkowo wysoka - około 500-1500mg witaminy C w 100g owoców, dodatkowo owoce zawierają rutynę, która podtrzymuje witaminę C w organizmie
- rokitnik zawiera około 4-6 razy więcej witaminy A i karotenoidów niż marchew, dzięki czemu w skuteczny i pewny sposób uzupełnimy niedobory witaminy A
- owoce rokitnika stymulują układ odpornościowy, pomagają zwalczać infekcje i drobnoustroje