info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

KONTAKT

promocje

Miód z rokitnikiem 430g P. Sadowskich - Pasieki Sadowskich

%Miód z rokitnikiem 430g P. Sadowskich

Miód z rokitnikiem 430g P. Sadowskich - Pasieki Sadowskich

Cena regularna: 33,99 zł
28,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 33,99 zł
Ilość punktów za zakup produktu: 2 pkt (sprawdź szczegóły)

Produkt niedostępny

KRAJ POCHODZENIAMARKA
PolskaPasieki Sadowskich

Miód z rokitnikiem 430g P. Sadowskich - Skład

SKŁAD: miód wielokwiatowy nektarowy 98%, liofilizowany rokitnik 2%


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Miód z rokitnikiem 430g P. Sadowskich - Zastosowanie

STOSOWANIE

Miód z rokitnikiem świetnie pasuje do herbaty, sosów sałatkowych, dressingów przygotowanych na zimno. Można dodawać go również jako dodatek do mięs i serów - doskonale je podkreślając.

 

WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Miód najlepiej przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu (do 18 stopni). Może to być piwnica lub szafka. Nie musi być przechowywany w lodówce. Oczywiście, jeśli w domu jest ciepło to można trzymać miód w lodówce. Niskie temperatury nie wpływają na właściwości miodu, tylko wysokie są niebezpieczne.

Miód z rokitnikiem 430g P. Sadowskich - Opis produktu

Kremowy miód wielokwiatowy z rokitnikiem od Pasieka Sadowskich to produkt tak samo pyszny jak i zdrowy. Wyróżnia go piękny, głęboki kolor oraz wyjątkowy smak. Rokitnik to moc witamin i mikroelementów. Do najważniejszych zaliczyć możemy witaminę A, witaminę E, witaminę K, karotenoidy, kwas foliowy, fitosterole oraz kwasy organiczne. Rokitnik wyróżnia się dużą zawartością witaminy C (więcej jest jej tylko w aronii oraz dzikiej róży), dzięki czemu polecany jest zimą w okresie podwyższonej zachorowalności.

Miód wielokwiatowy wzbogacony jest liofilizowanym rokitnikiem. Miód ma lekko kwaskowaty, głęboki smak i piękny, pomarańczowy kolor owoców rokitnika. Liofilizacja to proces suszenia produktów poprzez mrożenie. Dzięki niskiej temperaturze i niskiemu ciśnieniu żywność oprócz tego, że zamarza, traci też wodę, która odparowuje. Po tym procesie produkty wciąż zachowują ten sam smak oraz zestaw białek, tłuszczy, cukrów oraz witamin i składników mineralnych.

 

Właściwości miodu z rokitnikiem:

  • miód wielokwiatowy jest polecany w chorobach alergicznych dróg oddechowych, np. astmie oskrzelowej atopowej lub katarze siennym
  • zawarte w miodzie wielokwiatowym cukry proste (glukoza i fruktoza), dzięki łatwej przyswajalności przez organizm, stanowią cenne źródło energii
  • dodatek rokitnika to aż 190 substancji bioaktywnych, w tym witamin (C, A, E, F, K, P, B12), mikroelementów, aminokwasów, kwasów tłuszczowych, antyoksydantów i lipidów
  • zawartość witaminy C w rokitniku jest wyjątkowo wysoka - około 500-1500mg witaminy C w 100g owoców, dodatkowo owoce zawierają rutynę, która podtrzymuje witaminę C w organizmie
  • rokitnik zawiera około 4-6 razy więcej witaminy A i karotenoidów niż marchew, dzięki czemu w skuteczny i pewny sposób uzupełnimy niedobory witaminy A
  • owoce rokitnika stymulują układ odpornościowy, pomagają zwalczać infekcje i drobnoustroje