
Miód wielokwiatowy - Wartości odżywcze
Składniki: Miód wielokwiatowy
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Miód wielokwiatowy - Zastosowanie
Jak stosować?
Miód wielokwiatowy warto spożywać regularnie. Stanowi on idealny dodatek do pieczywa, porannej owsianki, czy jogurtu, wzbogaci smak marynat do mięs oraz warzywnych sałatek. Można spożywać go z pieczywem, dodawać do ciepłej herbaty, mleka, soków warzywnych i owocowych oraz różnych potraw i ciast. Dobrym pomysłem jest przygotowanie z dodatkiem miodu energetycznego napoju. Wystarczy wieczorem rozmieszać łyżkę miodu w letniej wodzie i rano wypić taką miksturę na czczo. Pamiętajmy, aby stosować miód do ciepłych i letnich potraw. Wysoka temperatura niszczy wiele cennych substancji odżywczych zawartych w miodzie.
Miód wielokwiatowy - KCAL
Miód wielokwiatowy, a dieta. Ile ma kalorii?
W 100 gramach miodu znajdziemy około 320 kalorii. Jedna łyżka dostarcza naszemu organizmowi około 70 kalorii. Wartość kaloryczna miodu i cukru jest zbliżona, ale ten pierwszy dostarcza naszemu organizmowi zdecydowanie więcej wartości odżywczych. Osoby na diecie powinny więc stosować miód z umiarem. Ile można zjeść dziennie? Bez obaw, spożywany w rozsądnych ilościach nie będzie zagrożeniem dla szczupłej sylwetki. Już kilka kropli tej złocistej substancji pozwoli nadać potrawom niepowtarzalny smak i aromat.
Miód wielokwiatowy - Opis produktu
Produkty spożywcze naturalnego pochodzenia cieszą się obecnie coraz większą popularnością. Do tej grupy zalicza się bez wątpienia miód wielokwiatowy. Jego właściwości prozdrowotne doceniano już w starożytności. Jest źródłem łatwo dostępnej energii, ale także zawiera wiele cennych witamin, enzymów i antyoksydantów. Dlatego też wykorzystuje się go nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również farmaceutycznym i kosmetycznym. W medycynie naturalnej miód zalecany jest zwłaszcza dzieciom oraz osobom starszym. Z uwagi na wartości odżywcze stosuje się go w procesie rekonwalescencji. Ułatwia regenerację organizmu wyniszczonego chorobą lub wzmożonym wysiłkiem fizycznym. Sprawdź co jeszcze warto o nim wiedzieć.
Miód wielokwiatowy – jak powstaje?
Jak wygląda miód wielokwiatowy? Jak rozpoznać prawdziwy?
Który miód lepszy?
Czy jest zdrowy?
Czy uczula?
Jaka cena?
Jakie witaminy i minerały znajdziemy w miodzie?
Miód wielokwiatowy i jego właściwości. Na co pomaga?
Miód wielokwiatowy, a dieta. Ile ma kalorii?
Jak stosować?
Miód wielokwiatowy – jak powstaje?
Miód wielokwiatowy to produkt naturalny wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatów różnych roślin miododajnych. Jak powstaje? Pszczoła zawiadowczyni lokalizuje rośliny, które będą źródłem nektaru. Następnie przekazuje informację o swoim znalezisku pszczołom zbieraczkom. Pobierają one nektar do specjalnego zbiorniczka – wola miodowego. W ten sposób transportują go do ula i do dzieła wkraczają pszczoły robotnice. Na tym etapie miód wzbogacany jest przez specjalne enzymy pszczół. Nakrop, czyli zebrany nektar, trafia do komórek plastra skąd jest wielokrotnie przenoszony przez pszczoły. Następnie pokrywany jest zasklepem, czyli cienką woskową pokrywą, która chroni go przed zanieczyszczeniami i wilgocią. Podczas dojrzewania nakropu mają miejsce liczne przemiany chemiczne m.in. rozkład sacharozy na cukry proste: glukozę i fruktozę. Końcowym etapem produkcji miodu jest miodobranie, czyli wydobycie miodu z plastrów. Po odsklepieniu komórek plastra odwirowuje się miód w miododarkach, a następnie przepuszcza przez sita w celu usunięcia komórek woskowych i innych zanieczyszczeń. Wyróżnia się dwa rodzaje miodu wielokwiatowego: wiosenny i letni. Jego kolor różni się w zależności od pory zbioru. Może przybierać barwę od kremowej do herbacianej. Ten wiosenny ma jasny kolor i jest delikatniejszy w smaku. Składa się on z nektaru roślin kwitnących wczesną wiosną tj. koniczyna, klony, drzewka i krzewy owocowe. Natomiast miód zbierany latem pozyskiwany jest głównie z nektaru lipy oraz gorczycy i charakteryzuje się ciemniejszym kolorem i intensywniejszym smakiem.
Jak wygląda miód wielokwiatowy? Jak rozpoznać prawdziwy?
Najlepszy miód to taki niefiltrowany, zbierany lokalnie. Wyznacznikiem dobrej jakości miodu jest proces krystalizacji. Jak szybko krystalizuje miód? Początkowo mętnieje, a następnie twardnieje i dzieje się to zazwyczaj w ciągu 3-4 miesięcy od chwili zbioru. Wówczas wiadomo, że mamy do czynienia z naturalnym produktem, który nie zawiera żadnych dodatków np. wody. Miód sztuczny nie będzie krystalizował.
Który miód lepszy?
Ilość rodzajów miodu dostępnych na rynku może przyprawić o zawrót głowy. Który wybrać? Który będzie najlepszy? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystkie miody są tak samo wartościowe, chociaż różnią się między sobą właściwościami i składem chemicznym. Wiele zależy też od naszych upodobań smakowych. I tak na przykład miód gryczany charakteryzuje się najsilniejszym działaniem antybiotycznym, wspomaga odtruwanie i oczyszczanie organizmu. Ma również specyficzny, lekko piekący smak. Miód lipowy działa napotnie, sprawdzi się pomocniczo w leczeniu infekcji. Miód wielokwiatowy odznacza się największą różnorodnością pod względem składu chemicznego. Ten wzbogacony dodatkowo o pyłek pszczeli i propolis pomoże wzmocnić odporność. Można go stosować na co dzień. Zalecany jest także wspomagająco w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych. Natomiast miód akacjowy jest bardzo łagodny w smaku, to doskonały wybór w przypadku problemów z układem trawiennym.
Czy jest zdrowy?
Naukowcy podkreślają, że miód posiada liczne właściwości prozdrowotne. Nie wykazuje co prawda silnego działanie farmakolicznego, ale oddziałuje pozytywnie na nasz organizm, odżywia go i wzmacnia. Dlatego też stosuje się go pomocniczo m.in. podczas leczenia różnego rodzaju infekcji. Zawiera wiele witamin i pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W znacznej mierze składa się z szybko przyswajalnych węglowodanów, jest uważany za zdrowszy zamiennik cukru. Zdecydowanie warto włączyć go do swojej diety. Z uwagi na właściwości odżywcze sprawdzi się również do stosowania zewnętrznego. Z łatwością przygotujesz na jego bazie domową maseczkę na twarz lub peeling.
Czy uczula?
Miód wielokwiatowy należy do produktów alergennych, ale reakcje uczuleniowe występują bardzo rzadko. Szczególnie narażone są osoby uczulone na pyłki drzew, traw i chwastów. Do typowych reakcji alergicznych należą: wysypka, reakcje ze strony układu oddechowego, obrzęk jamy ustnej i gardła. Produkty kosmetyczne z dodatkiem miodu mogą u osób uczulonych wywoływać alergie kontaktowe. Spożywanie miodu przez kobiety w ciąży jest bezpieczne, może wspomóc walkę z przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego tj. mdłości. Często stosowany jest pomocniczo w leczeniu nadciśnienia tętniczego ciężarnych z uwagi na brak możliwości przyjmowania niektórych leków syntetycznych.
Jaka cena?
Cena miodu w dużej mierze zależy od sezonu i sprzyjających warunków pogodowych. Bartnicy przeważnie ustalają ceny indywidualnie. Pamiętajmy jednak, że jedna pszczoła przez całe swoje życie jest w stanie wyprodukować łyżeczkę miodu. Jest to produkt naturalny, który musi kosztować. Niech nas nie zwiodą tanie miody dostępne na sklepowych półkach. Są to miody sztuczne, które z naturalnym miodem pszczelim nie mają nic wspólnego.
Jakie witaminy i minerały znajdziemy w miodzie?
W 70-80% miód składa się z cukrów, 10-20% to woda. Jest źródłem kwasów organicznych, protein, aminokwasów, witamin (A, C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, pantotenowy) i pierwiastków mineralnych (potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo). Zawartość witamin w miodzie jest uzależniona od ilości mleczka pszczelego i pyłku, który się w nim znajduje. W miodzie znajdziemy liczne enzymy w tym amylazę, która jest odpowiedzialna za rozkład skrobi do glukozy i maltozy. Dlatego też miodu nie powinno się podgrzewać, ponieważ cenne enzymy tracą swoje właściwości już w 45 stopniach Celsjusza.
Miód wielokwiatowy i jego właściwości. Na co pomaga?
Miód jest powszechnie stosowany w prewencji i leczeniu wielu schorzeń. Badania naukowe potwierdzają pozytywny wpływ miodu na układ krwionośny. Może on przyczynić się do zwiększenia liczby erytrocytów we krwi, wzrostu poziomu hemoglobiny oraz żelaza. Naukowcy podkreślają, że może miód może być z powodzeniem wykorzystywany w leczeniu nerwicy serca. Jest w stanie przyczynić się do zmniejszenia uczucia zmęczenia, napięcia nerwowego, poprawić nastrój i jakość snu. Badania dowodzą, że stosowanie miodu pomaga obniżyć stężenie cholesterolu całkowitego. Co więcej, miód stosuje się w prewencji chorób górnych dróg oddechowych oraz w trakcie rozwoju infekcji. Pomaga wzmocnić odporność, zmniejszyć uczucie suchości w gardle, nawilżyć śluzówkę. Ma również działanie wykrztuśne, pomaga rozrzedzić wydzielinę gromadzącą się w oskrzelach. Naukowcy zwracają uwagę także na możliwości stosowania miodu w chorobach przewodu pokarmowego tj. zapalenie żołądka, czy choroba wrzodowa. Miód usprawnia procesy gojenia, stabilizuje motorykę, zabezpiecza śluzówkę żołądka, poprawia trawienie, eliminuje wzdęcia, zgagę i nudności. Wykazuje działanie lekko przeczyszczające, więc może być stosowany pomocniczo w leczeniu zaparć. Miód stosowany jest także zewnętrznie w leczeniu ran, oparzeń i owrzodzeń wywołanych przez antybiotykooporne bakterie.
Bibliografia:
Magdalena Godlewska, Renata Świsłocka – „FIZYKOCHEMICZNE I PRZECIWDROBNOUSTROJOWE WŁAŚCIWOŚCI MIODÓW Z REJONU PODLASIA”; Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych.; Tom 64, nr 2, s. 347-352, 2015 r.
Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Agata Dutkowiakn –„Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych”; Postępy Fitoterapii 2/2014
Milena Bąkowska, Katarzyna Janda - „Właściwości prozdrowotne wybranych miodów”; Pomeranian J Life Sci 2018;64(3):147-151
PRODUCENT | Gospodarstwo Rolne Andrzej Jaworski |
---|---|
WEGETARIAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 3 pkt |

SAŁATKA Z GOTOWANYM JAJKIEM
Składniki:
- 2 gotowane jajka
- 1 pomidor (lub 5 pomidorków koktajlowych)
- ¼ zielonego ogórka
- 2 garści sałaty masłowej
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 1-2 rzodkiewki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka ulubionej musztardy
- 1 mała łyżeczka miodu
Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz je ze skorupki.
Wszystkie warzywa (rzodkiewkę, ogórka oraz pomidory) dokładnie opłucz, osusz, a następnie pokrój na dowolnej wielkości kawałki.
Sałatę masłową dokładnie opłucz, osusz, a następnie porwij na mniejsze kawałki i przełóż do średniej wielkości miski.
Do sałaty dodaj pokrojone warzywa.
Obrane jajka podziel na 8 części i ułóż je na sałatce.
Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
W małej misce połącz ze sobą: jogurt, sok z cytryny, musztardę, miód oraz szczyptę soli i pieprzu.
Przygotowanym sosem polej sałatkę.

ŚWIĄTECZNY IMBIROWY NAPÓJ ROZGRZEWAJĄCY
Składniki:
- 5 cm korzenia imbiru;
- 1 laska cynamonu;
- 1 cytryna;
- kilka ziaren kardamonu;
- 1 gwiazdka anyżu;
- 2 duże łyżki miodu.
Wykonanie:
Posiekaj drobno korzeń imbiru, a następnie ułóż go na dnie dzbanka o pojemności 1,5 litra;
Cytrynę dokładnie umyj i pokrój w plastry, a następnie włóż do dzbanka;
Wszystkie przyprawy (cynamon, anyż oraz kardamon) dodaj do dzbanka i zalej całość około 1,2 litra wrzącej wody;
Po odczekaniu kilku minut, dodaj do napoju 2 łyżki miodu i dokładnie wymieszaj całość.

SAŁATKA OWOCOWA Z ALOESEM
Składniki:
- 1 pomarańcz
- 1 dojrzałe mango
- pół świeżego ananasa
- kiść ciemnego winogrona
- 2 dojrzałe banany
- garść orzechów pekan
- BIO kostki z aloesu
- wiórki kokosowe do posypania
- 2 łyżki miodu
Wykonanie:
Pomarańczę, ananasa i mango pokrój w grubszą kostkę i przełóż do pucharków. Dodaj winogrono, kostki aloesu i pokrojone w plasterki banany. Całość posyp podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi i orzechami pekan a następnie polej ulubionym miodem i gotowe❗

Deser jogurtowy z dodatkiem mielonego siemienia lnianego
Składniki:
- 200g jogurtu naturalnego;
- 6-7 świeżych truskawek;
- 1 garść borówek lub jagód;
- 1 łyżka siemienia lnianego;
- 1 łyżka miodu.
Przygotowanie:
Wymieszaj jogurt z jedną łyżką mielonego siemienia lnianego oraz miodu o lejącej konsystencji. Odstaw jogurt na około 15-20 minut do lodówki;
Umyj dokładnie owoce. Pokrój truskawki na mniejsze kawałki;
Przygotuj wysoką szklankę lub pucharek do lodów;
Na dnie pucharka ułóż część jagód/borówek i zalej je 2-3 łyżkami jogurtu z siemieniem lnianym;
Na warstwie jogurtu ułóż pierwszą część truskawek i zalej je 2-3 łyżkami jogurtu z siemieniem lnianym;
Następnie, naprzemiennie ułóż kolejną porcję jagód, jogurtu i truskawek. Całość zalej pozostałą częścią jogurtu.

Sos ziołowo-pomidorowy
Składniki:
- 3-4 świeżych pomidorów (lub 1 puszki krojonych pomidorów);
- 1 ząbka czosnku;
- 1 cebuli żółtej;
- 1 łyżeczki rozmarynu;
- 4-5 świeżych liści bazylii;
- 1 łyżki miodu;
- 2-3 łyżek koncentratu pomidorowego;
- 1 łyżeczki oliwy z oliwek;
- Szczypty soli.
Przygotowanie:
Posiekaj drobno czosnek oraz cebulę;
Na dnie niewielkiego garnka rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, a następnie dodaj posiekaną cebulkę;
Po upływie około 1 minuty dodaj na patelnię czosnek;
Kiedy cebulka się zarumieni, odlej z garnka nadmiar oliwy i dodaj pokrojone oraz obrane ze skórki pomidory (lub pomidory w puszce);
Do gotujących się pomidorów dodaj rozmaryn;
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: koncentrat pomidorowy oraz miód. Przygotowaną pastę dodaj do garnka;
Pod koniec gotowania dodaj do sosu szczyptę soli oraz rozerwane liście bazylii;
Całość gotuj jeszcze przez 1-2 minuty na małym ogniu.

Czekoladowy wege mus
Składniki:
- Chocorella 1 słoik
- 100 ml mleko roślinne niesłodzone, np owsiane
- 3 łyżki miodu
Wykonanie:
Składniki blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zacznij od połowy mleka i stopniowo dolewaj, by uzyskać taką gęstośc jaka jest Ci potrzebna.
Mus możesz wykorzystać do polania deserów, lodów, a także jako słodką przekąskę dla dzieci. Wóczas podawaj w małych szklaneczkach z dodatkiem np owoców cytrusowych i bakalii. Wcześniej schłodź w lodówce.

Koktajl z acerolą
Składniki:
- 4 łyżki soku z aceroli lub 3/4 łyżeczki ekstraktru z aceroli
- 2 banany
- 3 garście szpinaku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sproszkowanej trawy pszenicznej
- 1 łyżka soku z pigwy
- 2 szklanki chłodnego naparu z czystka
- 1 łyżka jagód goji
Wykonanie:
Wszystkie składniki, oprócz jagód goji, miksujemy na gładką masę. Przelewamy do szklanek i dekorujemy jagodami. Koktajl jest pożywny i bardzo szybki w przygotowaniu.

Zielony koktajl z dodatkiem błonnika
Składniki:
- 2 garści liści szpinaku;
- 1 łodyga selera naciowego;
- Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy;
- 1-2 łyżeczki błonnika oczyszczającego;
- 1 banan;
- 1 jabłko zielone;
- 1 łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
Liście szpinaku dokładnie umyj i przełóż do kielicha blendera;
Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do szpinaku;
Banana obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do blendera;
Jabłko dokładnie umyj, pokrój wraz ze skórką na mniejsze kawałki i dodaj do pozostałych składników;
Do składników w blenderze dodaj: błonnik oczyszczający, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy oraz jedną łyżkę miodu. Całość dokładnie wymieszaj.
Gotowy koktajl możesz podawać z dodatkiem chrupiącego selera naciowego.

Sos czosnkowy inspirowany kuchnią grecką
Składniki:
- 1 jogurt naturalny typu greckiego;
- 1 ogórek zielony;
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego;
- 1 łyżeczka miodu;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 2-3 łyżki świeżo posiekanego kopru;
- Szczypta świeżo mielonego pieprzu;
- Szczypta soli himalajskiej.
Sposób przygotowania:
Ogórka obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odsącz z nadmiaru wody;
W niewielkiej miseczce połącz ze sobą: jogurt grecki, czosnek granulowany, miód, sok z cytryny, pieprz oraz sól;
Do wymienionych wyżej składników dodaj startego ogórka oraz świeżo posiekany koperek;
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Tak przygotowany sos możesz podawać jako dodatek do pieczonych warzyw lub grillowanego mięsa.

Pyszny koktajl pomarańczowo-mandarynkowy z dodatkiem aceroli
Składniki:
- 1 pomarańcza;
- 1 mandarynka;
- ½ banana;
- 100ml wody;
- 1 łyżeczka aceroli w proszku;
- 1 łyżka miodu.
Sposób przygotowania:
Pomarańczę, banana i mandarynkę obierz ze skórki, a następnie przełóż do kielicha blendera;
Owoce przełóż do kielicha blendera, dodaj odrobinę wody, acerolę oraz miód;
Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki;
Gotowy koktajl przelej do szklanki.

Domowe batony musli z dodatkiem żurawiny
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych;
- 2 łyżki płatków żytnich;
- 1 łyżka ziaren sezamu;
- 1 łyżka ziaren słonecznika;
- 2 łyżki posiekanej, suszonej żurawiny;
- 1 łyżka wiórków kokosowych;
- 1 łyżka miodu;
- 1,5 łyżki masła klarowanego.
Sposób przygotowania:
Płatki oraz ziarna przełóż na suchą patelnię i smaż je przez krótką chwilę;
Suche składniki przełóż do miski, a następnie dodaj do nich suszoną żurawinę oraz wiórki kokosowe;
Delikatnie rozpuść masło z miodem, a następnie dodaj je do składników w misce;
Otrzymaną masę rozłóż na papierze do pieczenia;
Przy pomocy noża podziel masę na batony o grubości około 2 cm;
Włóż batony do lodówki na około 2-3 godziny.

Miodowe ogórki
Składniki:
- ogórki – 2 kg
- woda – 2 szkl
- ocet 10% - 1 szkl
- cukier – 1 szkl
- miód wielokwiatowy – 2 łyżki
- gorczyca biała – 1 łyżka
- czosnek – 2 ząbki
- koper włoski (ziarno) – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę, ocet, cukier, miód – całość zagotować i ostudzić
Ogórki umyć, nie obierać ze skórki, pokroić na ćwiartki, posolić, odstawić na ok. 3 godziny
Przygotować słoiki, do każdego wrzucić kilka ziaren gorczycy, kopru włoskiego, kilka plasterków czosnku, nakładać ogórki, zalać przygotowaną wcześniej zalewą
Zakręcone słoiki z ogórkami krótko pasteryzować

Przepis na doskonałą kawę z dodatkiem kardamonu
Jeśli chcesz cieszyć się smakiem doskonałej kawy o korzennym aromacie, wbrew pozorom nie musisz udawać się do wykwintnej kawiarni. Przygotowanie takiego napoju jest niezwykle proste. W tym celu potrzebujesz:
- 150ml chłodnego mleka migdałowego;
- 100ml mocnego naparu z ulubionej kawy;
- 1 łyżeczki syropu dyniowego;
- 1 łyżeczki miodu;
- Szczypty kardamonu;
- 1 łyżeczki świeżo startego imbiru;
- Szczypty cynamonu.
Imbir, miód oraz syrop dyniowy wymieszaj ze sobą, a następnie przelej na dno wysokiej szklanki, w której masz zamiar podać kawę. Przy pomocy spieniaczki spień mleko i wlej je do szklanki. Napar z kawy przelej do małego dzbanka z dziubkiem, a następnie powoli (po ściance) dodawaj do mleka. Gotową kawę posyp kardamonem oraz cynamonem. Przed spożyciem wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i gotowe.

Prosty sos koperkowy z dodatkiem czosnku mielonego
Składniki:
- 150g jogurtu naturalnego;
- 1 łyżeczki miodu;
- 2 łyżek świeżo posiekanego kopru;
- ½ łyżeczki soku z cytryny;
- Szczypty czosnku mielonego.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj jogurt z miodem oraz odrobiną soku z cytryny;
Do jogurtu dodaj czosnek mielony oraz świeżo posiekany koperek;
Całość delikatnie wymieszaj i przełóż do niewielkiej miski.
Tak przygotowany sos z powodzeniem możesz dodawać zarówno do sałatek, jak i domowych burgerów, czy tortilli z dodatkiem świeżych warzyw.
Jak wzmocnić odporność
Przesilenie wiosenne to okres, w którym częściej zapadamy na różnego rodzaju infekcje. Nasz układ odpornościowy jest wtedy szczególnie narażony na kontakt z licznymi patogenami. Dlatego też często poszukujemy skutecznych metod na wzmocnienie organizmu. Musimy pamiętać, że to proces długotrwały — nie zrobimy tego w jeden dzień. Poprawa odporności wymaga konsekwencji w działaniu i zmiany stylu […]
czytaj więcej...Przygotuj pyszną zapiekankę warzywną z dodatkiem gałki muszkatołowej!
Jak przygotować smaczną zapiekankę wykorzystując przy tym warzywa sezonowe? I czy warto dodać do niej szczyptę gałki muszkatołowej? Odpowiedzi na te pytania oraz inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu. Wakacje to idealny moment na rozpoczęcie zdrowych zmian w swoim dotychczasowym sposobie odżywiania. Wszystko to za sprawą łatwej dostępności świeżych warzyw i owoców, które możemy […]
czytaj więcej...