
- Wartości odżywcze
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna-1352kJ/314kcal, tłuszcz-0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone-0 g,węglowodany-78 g, w tym cukry 73 g, białko-<0,5 g, sól-0 g
Krystalizacja miodu jest procesem naturalnym, nie stanowi wady produktu.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
- Zastosowanie
Miód spadziowy może być wykorzystywany jako alternatywa dla cukru. Ze względu na swój przyjemny żywiczny smak świetnie sprawdza się jako dodatek do herbaty, owsianek, koktajli lub deserów.
- Opis produktu
Miód spadziowy posiada charakterystyczny smak, a jego kolor jest uzależniony od rodzaju drzewa z jakiego pochodzi spadź użyta do jego produkcji. Miód ze spadzi iglastej posiada głęboką, brązową barwę i przyjemny zapach. Jest bogatym źródłem flawonoidów pozytywnie wpływających na serce i pracę układu krwionośnego. W swoim składzie zawiera także liczne witaminy i składniki mineralne oraz substancje o działaniu antyseptycznym, przeciwzapalnym i wykrztuśnym. Z tego względu jest szczególnie polecany we wspomaganiu leczenia infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych.
PRODUCENT | BELLIS PHARMA |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Polska |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 1 pkt |
POZOSTAŁE GRAMATURY | 1kg |

ŚWIĄTECZNY IMBIROWY NAPÓJ ROZGRZEWAJĄCY
Składniki:
- 5 cm korzenia imbiru;
- 1 laska cynamonu;
- 1 cytryna;
- kilka ziaren kardamonu;
- 1 gwiazdka anyżu;
- 2 duże łyżki miodu.
Wykonanie:
Posiekaj drobno korzeń imbiru, a następnie ułóż go na dnie dzbanka o pojemności 1,5 litra;
Cytrynę dokładnie umyj i pokrój w plastry, a następnie włóż do dzbanka;
Wszystkie przyprawy (cynamon, anyż oraz kardamon) dodaj do dzbanka i zalej całość około 1,2 litra wrzącej wody;
Po odczekaniu kilku minut, dodaj do napoju 2 łyżki miodu i dokładnie wymieszaj całość.

WEGE MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE
Składniki na ciasto:
- 150 gramów bezglutenowej mąki owsianej;
- 150 gramów mąki ryżowej;
- Około 50 gramów mąki ziemniaczanej;
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej;
- Około 100 mililitrów oleju pochodzenia roślinnego (np. oleju kokosowego);
- 100 mililitrów syropu z agawy lub syropu klonowego.
Składniki na masę makową:
- Około 500 gramów suchego, zmielonego maku;
- 150 gramów posiekanej mieszanki studenckiej, lub innych bakalii;
- Garści posiekanych orzechów włoskich;
- Około 350 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego);
- Skórki startej z jednej pomarańczy;
- Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
- Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.
Wykonanie:
Przygotuj blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm i wyłóż ją specjalnym papierem do pieczenia;
Wszystkie składniki niezbędne do wyrobu ciasta wymieszaj w wysokiej misce, a następnie urabiaj ręcznie, aż do momentu, w którym uzyskasz jednolitą masę;
Połowę uzyskanego ciasta wyłóż na blaszce i dokładnie rozgnieć, na przykład przy pomocy szklanki. Następnie nakłuj ciasto widelcem i włóż na około 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC;
Teraz, wymienione wyżej produkty niezbędne do wyrobu masy makowej wymieszaj w misce. Kiedy wszystkie składniki połączą się, ułóż je na upieczonym cieście;
Pokryj masę makową kawałkami pozostałego ciasta;
Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC i piecz je przez około 25-30 minut.

Pożywna owsianka z dodatkiem miodu spadziowego
Składniki:
- 5 łyżek naturalnych płatków owsianych;
- 200 ml ciepłego mleka sojowego;
- 1 łyżeczka miodu spadziowego;
- 1 łyżka posiekanych rodzynek;
- 1 pokruszony orzech włoski;
- Szczypta cynamonu;
- 1 gruszka.
Sposób przygotowania:
Zalej płatki owsiane ciepłym mlekiem i odczekaj około 5 minut;
Do miękkiej owsianki dodaj: miód, cynamon oraz posiekane rodzynki. Całość delikatnie wymieszaj i odczekaj krótką chwilę;
Gruszkę dokładnie umyj, pokrój w kostkę, a następnie ułóż na owsiance;
Gotowe danie posyp pokruszonym orzechem włoskim i gotowe.