info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

KONTAKT

promocje
Podkategorie
Miód rzepakowy 1000g, właściwości, na co, rzepakowy kremowany
Miód rzepakowy 1000g, właściwości, na co, rzepakowy kremowany

Miód rzepakowy 1000g - Prywatna Pasieka Jerzy & Adrian Hammer

46,99 zł(1)
  dostępne: 4 szt.

Miód rzepakowy - Wartości odżywcze

WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g produktu:

wartość energetyczna: 340 kcal

tłuszcz: 0 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g

węglowodany: 83 g

w tym cukry: 76 g

białko: 0 g

sól: 0 g

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Miód rzepakowy - Zastosowanie

Miód rzepakowy możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. W odpowiednich ilościach warto dodać go do rozgrzewającej herbaty lub naparu ziołowego. Produkt ten świetnie sprawdzi się w roli naturalnego słodzika do porannej, pełnej świeżych owoców owsianki lub innych płatków zbożowych. Ponadto, miód rzepakowy doskonale sprawdza się w licznych sosach sałatkowych i koktajlach owocowo-warzywnych. Z jego pomocą przygotujemy aromatyczną pieczeń, jak również chrupiące ciasteczka owsiane. Co ciekawe, miód rzepakowy świetnie sprawdza się nie tylko w kuchni. Z jego pomocą możemy przygotować odżywczy peeling do ust. Wystarczy do łyżeczki miodu dodać odrobinę fusów po kawie lub cukru trzcinowego i gotowe.


Miód rzepakowy - KCAL

Miód rzepakowy (podobnie jak inne pszczele produkty) dostarcza do naszego organizmu sporą ilość kalorii. W 100 gramach znajdziemy około 340 kalorii. Należy jednak pamiętać, że każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż około 20 gramów miodu rzepakowego. W ten sposób dostarczymy do organizmu zaledwie około 65 kalorii. Należy również pamiętać, że miód rzepakowy zawiera w sobie szereg cennych witamin, flawonoidów i minerałów. Dlatego też, stosowanie go w odpowiednich ilościach może wywierać pozytywny wpływ na nasze zdrowie i codzienne samopoczucie.


Miód rzepakowy - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych miodu rzepakowego

Od wielu pokoleń Polska słynie z produkcji najwyższej jakości miodu. Warto przy tym wiedzieć, że jednym z najczęściej wybieranych przez rodaków pszczelich wyrobów jest miód rzepakowy. Niniejszy rodzaj słodkiego nektaru charakteryzuje się nie tylko delikatnym, lekko kwiatowym smakiem, ale przede wszystkim zawartością niezwykłych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie i samopoczucie człowieka. Okazuje się bowiem, że włączenie miodu rzepakowego do zdrowej diety, w połączeniu z aktywnym trybem życia, może sprzyjać obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto, produkt ten jest znany ze swoich licznych właściwości pielęgnacyjnych. A co jeszcze warto wiedzieć  na temat miodu rzepakowego? Ciekawych informacji szukaj w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić miód rzepakowy?

Czym jest miód rzepakowy kremowany?

Jak przechowywać miód rzepakowy?

Jak rozpoznać miód rzepakowy?

  •        Miód rzepakowy – Kcal;

  •        Zastosowanie miodu rzepakowego w kuchni i nie tylko;

  •        Przepisy z dodatkiem miodu rzepakowego.

Z czego jest wytwarzany i czym charakteryzuje się miód rzepakowy?

Miód to produkt naturalny, który w głównej mierze wytwarzany jest przez pszczoły miodne, przetwarzające nektar zebrany z kwiatów, roślin miododajnych lub spadzi (pochodzącej z liści niektórych drzew). Miód rzepakowy zaliczany jest do rodziny miodów nektarowych. Słodki pyłek w tym przypadku zbierany jest przez pszczoły z żółtych kwiatów rzepaku, rośliny z której wytwarzany jest również bogaty w cenne witaminy olej. Miód rzepakowy charakteryzuje się jasnym, żółtawym, lekko przeźroczystym kolorem. Niemniej jednak, produkt ten bardzo szybko podlega procesom krystalizacji (które trwają zazwyczaj 7 dni). Za ich sprawą, produkt pszczeli zaczyna przybierać jaśniejszą, mniej przejrzystą, a nawet białawą barwę. Miód rzepakowy charakteryzuje się przyjemnym, lekko kwiatowym aromatem, który wraz z wydłużaniem się czasu przechowywania ulega osłabieniu. Okres produkcji miodu rzepakowego przez pszczoły przypada zazwyczaj na miesiące wiosenne (kwiecień/maj). Warto również widzieć, że smak niniejszego produktu jest bardzo słodki. Dlatego też, miód rzepakowy uwielbiany jest zarówno przez osoby dorosłe, jak i najmłodsze dzieci.

Miód rzepakowy w blisko 80% składa się cukru. Znajdziemy w nim zarówno glukozę, fruktozę, jak i sacharozę. W związku z tym, produkt ten jest niezwykle kaloryczny. Niemniej jednak, warto pamiętać, że oprócz cukru, miód rzepakowy zawiera w sobie również szereg innych, cennych dla zdrowia składników, takich jak: olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, czy saponiny. Dodatkowo, ten owoc pszczelej pracy zapewnia naszemu organizmowi dowóz wartościowych witamin (w tym: witamin z grupy B, witaminy C oraz K), jak również niezbędnych minerałów (w tym: boru, magnezu, potasu, wapnia oraz żelaza). Z uwagi na wymienione wyżej substancje, miód rzepakowy znalazł szerokie zastosowanie zarówno w medycynie naturalnej, jak i kosmetyce.

Miód rzepakowy – właściwości i wpływ na zdrowie człowieka

Za sprawą zawartości cennych flawonoidów, jak również wartościowych witamin i minerałów, miód rzepakowy jest w stanie wykazywać pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka. Wprowadzenie go do zdrowej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może wpływać na polepszenie naszych zdolności do koncentracji, jak również przyspieszać regenerację organizmu po wysiłku fizycznym, jak i umysłowym. Jednak to nie jedyne zalety niniejszego produktu. Okazuje się, że miód rzepakowy wykazuje również działanie detoksykacyjne. Dzięki temu, wspomaga on usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu człowieka. Co ważne, za sprawą bogatej zawartości magnezu oraz potasu, miód rzepakowy jest w stanie również wykazywać działanie kardioprotekcyjne. Dzięki wprowadzeniu go do zdrowej diety, możliwe staje się ustabilizowanie poziomu ciśnienia krwi, jak również zmniejszenie ryzyka występowania zmian o charakterze miażdżycowym w przyszłości.

Warto również wiedzieć, że miód rzepakowy może okazać się cennym produktem w diecie osób, które zmagają się z problemami w obrębie układu pokarmowego. Liczne obserwacje dowodzą, iż jest on w stanie wspomagać proces leczenia zaburzeń trzustki oraz wątroby. Ponadto, jego spożywanie może zmniejszać ryzyko występowania choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, jak również łagodzić uczucie zgagi oraz hamować powstawanie uporczywych wzdęć. Dzięki wysokiej zawartości kalorycznej, miód rzepakowy może okazać się doskonałym sposobem na odsunięcie uczucia zmęczenia, czy osłabienia w ciągu dnia. W obecnych czasach, specjaliści z dziedziny zdrowego żywienia, jak również fitoterapii, badają wpływ niniejszego produktu na funkcjonowanie układu moczowego. Niemniej jednak, wysunięcie jednoznacznych wniosków na temat właściwości ochronnych miodu rzepakowego w kontekście funkcjonowania nerek, wymaga dalszych obserwacji o charakterze naukowym.

Chociaż miód rzepakowy wykazuje liczne właściwości zdrowotne, warto pamiętać, że jest on jedynie produktem wspomagającym proces leczenia, a nie go zastępującym. Warto również wiedzieć, iż ze względu na wysoką zawartość cukru, jest on produktem o wysokiej wartości kalorycznej. Dlatego też, nie należy stosować go w nadmiernych ilościach, a jedynie jako dodatek do rozgrzewającej herbaty, czy pożywnej owsianki.

Miód rzepakowy – na co jeszcze pomaga?

Miód rzepakowy doskonale sprawdza się również przy wspomaganiu leczenia zewnętrznych zmian skórnych. Okazuje się bowiem, iż wpływa on na przyspieszenie procesu gojenia się ran. Dodatkowo, produkt ten może odpowiedzialny być za oczyszczanie skóry, a tym samym zahamowanie rozwoju stanów zapalnych oraz zakażeń w jej obszarze. Zdarza się również, że miód rzepakowy stosowany jest w łagodzeniu blizn powstałych na skutek oparzeń. Ponadto, za sprawą właściwości bakteriobójczych, stosowanie maseczek lub peelingów z jego udziałem może wspomagać proces leczenia zmian trądzikowych. Warto również wiedzieć, iż ze względu na bogatą zawartość witaminy C, jak również karotenoidów, mód rzepakowy wykazuje pozytywny wpływ na wygląd i kondycję skóry. Dlatego też, niejednokrotnie możemy znaleźć go w składzie kremów oraz balsamów przeznaczonych do pielęgnacji skóry twarzy oraz całego ciała.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania miodu rzepakowego

W większości przypadków stosowanie miodu rzepakowego w odpowiednich ilościach jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia człowieka. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego stosowaniem. Niniejszego produktu z pewnością nie powinny spożywać osoby, które zmagają się z alergią na miód lub na rzepak. Ponadto, wprowadzanie miodu rzepakowego do codziennej diety nie jest wskazane w przypadku osób, które zmagają się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Wszystko to za sprawą wysokiej zawartości cukrów w składzie tego produktu. Ponadto, warto pamiętać, że miód rzepakowy charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym (IG=64).

Miód rzepakowy – cena

Miód rzepakowy należy do jednych z najtańszych miodów naturalnych obecnych na polskim rynku. Produkt ten dostępny jest zazwyczaj w szklanych słoikach o pojemności 1000 gramów. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 35,00 – 45,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena produktu może różnić się w zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące miodu rzepakowego

Pytanie 1: Gdzie kupić miód rzepakowy? Miód rzepakowy możemy kupić w niektórych sklepach spożywczych, jak również bezpośrednio od producenta. Niemniej jednak, warto poszukać go również w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób zyskamy nie tylko możliwość zakupu produktu w atrakcyjnej ofercie cenowej, ale również dużą ilość informacji na jego temat (na przykład na temat jego właściwości zdrowotnych lub możliwości zastosowania w codziennej kuchni).

Pytanie 2: Czym jest miód rzepakowy kremowany? Miód rzepakowy kremowany charakteryzuje się białą barwą i niezwykle kremową konsystencją, która utrzymuje się nawet przez okres kilku miesięcy. Warto również wiedzieć, iż produkt ten nie ulega rozwarstwieniu i z łatwością się rozsmarowuje. Ponadto, miód rzepakowy kremowany jest mniej podatny na proces fermentacji. Należy jednak pamiętać, aby przechowywać go w temperaturze poniżej 22oC.

Pytanie 3: Jak przechowywać miód rzepakowy? Właściwy sposób przechowywania warunkuje dłuższe zachowanie właściwości prozdrowotnych miodu rzepakowego. Aby zatrzymać w nim wszystko to co najlepsze, należy:

  •        Przechowywać go w temperaturze od 8oC do maksymalnie 22oC;
  •        Przechowywać go w wolnym od światła miejscu;
  •        Przechowywać go w szklanym, szczelnie zamkniętym słoiku, który uchroni miód przed dostaniem się do niego szkodliwych bakterii i innych mikroorganizmów.

Warto również wiedzieć, że miód rzepakowy można przechowywać w lodówce.

Pytanie 4: Jak rozpoznać miód rzepakowy? Miód rzepakowy jesteśmy w stanie rozpoznać po lekko żółtym lub białawym kolorze. Niniejszy produkt szybko ulega krystalizacji i charakteryzuje się delikatnym, lekko kwiatowym zapachem. Warto również wiedzieć, że miód rzepakowy należy do jednych z najsłodszych miodów.

 


miód rzepakowy

 

Podsumowanie

Miód rzepakowy jest nie tylko niezwykle słodki, ale również bardzo zdrowy. Wprowadzenie go do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może sprzyjać poprawie naszego zdrowia i codziennego samopoczucia. Dlatego też, już dziś warto wprowadzić miód rzepakowy do swojego jadłospisu i wypróbować jeden z zaproponowanych przez nas przepisów.

Bibliografia

  1. Basista K., Właściwości biologiczne i prozdrowotne miodu oraz jego zastosowanie jako zdrowa żywność, Gazeta Farmaceutyczna. 1230-9923. Vol. 22, nr 3 (2013), s. 26-28;
  2. Bąkowska M., Jansa K.: Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian J Life Sci 2018;64(3):147-151;
  3. Bogdan Kędziela i in., Aktywość antybiotyczna krajowych miodów odmianowych; Postępy Fitoterapii 2/2014;
  4. Godlewska M., Świsłocka R., Fizykochemiczne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości miodów z rejonu Podlasia, Kosmos Problemy Nauk Biologicznych, 2015, 2, 347-352;
  5. Jagiełło J. i wsp.: Bursztynowe źródło zdrowia – zastosowanie miodu we współczesnej medycynie. Med Rodz 2018; 21(1): 64-69;
  6. Justyna Borawska, Włodzimierz Bednarski, Joanna Gołębiewska „Charakterystyka sacharydów miodu oraz możliwości zastosowania bifidobacterium do modyfikacji ich składu i właściwości”, 2011;
  7. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Dutkowiak A.: Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych, Postępy Fitoterapii 2/2014, s. 67-70;
  8. Madejczyk M., Baralkiewicz D.; Characterization of Polish rape and honeydew honey according to their mineral contents using ICP-MS and F-AAS/AES; Analytica Chimica Acta; Volume 617, Issues 1–2, 9 June 2008, Pages 11–17;
  9. Majewska E., Drużyńska B., Derewiaka D., Ciecierka M., Wołosiak R.: Fizykochemiczne wyróżniki jakości wybranych miodów nektarowych, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVIII, 2015, 3, str. 440 – 444;
  10. Milena Bąkowska, Katarzyna Janda „Właściwości prozdrowotne wybranych miodów”, 2018;
  11. Podręcznik dla pszczelarzy, materiały szkoleniowe opracowane w ramach projektu pt. „Zrównoważony rozwój pszczelarstwa w aspekcie środowiskowym w Europie”, 2010;
  12. Szczęsna T., Rybak-Chmielewska H., Waś E., Kachaniuk K., Teper D.:Characteristics ofpolish unifloral honeys. I Rape honey(Brassica Napus L. Var. OleiferaMetzger), Journal of Apicultural Science, Vol. 55 No. 1 2011, 111-119.

PRODUCENTPrywatna Pasieka Jerzy & Adrian Hammer
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
4 pkt

SAŁATKA Z GOTOWANYM JAJKIEM
PRZEPIS

SAŁATKA Z GOTOWANYM JAJKIEM

Składniki:

  • 2 gotowane jajka
  • 1 pomidor (lub 5 pomidorków koktajlowych)
  • ¼ zielonego ogórka
  • 2 garści sałaty masłowej
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1-2 rzodkiewki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka ulubionej musztardy
  • 1 mała łyżeczka miodu

Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz je ze skorupki.
Wszystkie warzywa (rzodkiewkę, ogórka oraz pomidory) dokładnie opłucz, osusz, a następnie pokrój na dowolnej wielkości kawałki.
Sałatę masłową dokładnie opłucz, osusz, a następnie porwij na mniejsze kawałki i przełóż do średniej wielkości miski.
Do sałaty dodaj pokrojone warzywa.
Obrane jajka podziel na 8 części i ułóż je na sałatce.
Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
W małej misce połącz ze sobą: jogurt, sok z cytryny, musztardę, miód oraz szczyptę soli i pieprzu.
Przygotowanym sosem polej sałatkę.

ŚWIĄTECZNY IMBIROWY NAPÓJ ROZGRZEWAJĄCY
PRZEPIS

ŚWIĄTECZNY IMBIROWY NAPÓJ ROZGRZEWAJĄCY

Składniki:

- 5 cm korzenia imbiru;
- 1 laska cynamonu;
- 1 cytryna;
- kilka ziaren kardamonu;
- 1 gwiazdka anyżu;
- 2 duże łyżki miodu.

Wykonanie: 

Posiekaj drobno korzeń imbiru, a następnie ułóż go na dnie dzbanka o pojemności 1,5 litra;

Cytrynę dokładnie umyj i pokrój w plastry, a następnie włóż do dzbanka;

Wszystkie przyprawy (cynamon, anyż oraz kardamon) dodaj do dzbanka i zalej całość około 1,2 litra wrzącej wody;

Po odczekaniu kilku minut, dodaj do napoju 2 łyżki miodu i dokładnie wymieszaj całość.

Deser jogurtowy z dodatkiem mielonego siemienia lnianego
PRZEPIS

Deser jogurtowy z dodatkiem mielonego siemienia lnianego

Składniki:

  • 200g jogurtu naturalnego;
  • 6-7 świeżych truskawek;
  • 1 garść borówek lub jagód;
  • 1 łyżka siemienia lnianego;
  • 1 łyżka miodu.

Przygotowanie:

Wymieszaj jogurt z jedną łyżką mielonego siemienia lnianego oraz miodu o lejącej konsystencji. Odstaw jogurt na około 15-20 minut do lodówki;

Umyj dokładnie owoce. Pokrój truskawki na mniejsze kawałki;

Przygotuj wysoką szklankę lub pucharek do lodów;

Na dnie pucharka ułóż część jagód/borówek i zalej je 2-3 łyżkami jogurtu z siemieniem lnianym;

Na warstwie jogurtu ułóż pierwszą część truskawek i zalej je 2-3 łyżkami jogurtu z siemieniem lnianym;

Następnie, naprzemiennie ułóż kolejną porcję jagód, jogurtu i truskawek. Całość zalej pozostałą częścią jogurtu.

Sos ziołowo-pomidorowy
PRZEPIS

Sos ziołowo-pomidorowy

Składniki:

  • 3-4 świeżych pomidorów (lub 1 puszki krojonych pomidorów);
  • 1 ząbka czosnku;
  • 1 cebuli żółtej;
  • 1 łyżeczki rozmarynu;
  • 4-5 świeżych liści bazylii;
  • 1 łyżki miodu;
  • 2-3 łyżek koncentratu pomidorowego;
  • 1 łyżeczki oliwy z oliwek;
  • Szczypty soli.

Przygotowanie:

Posiekaj drobno czosnek oraz cebulę;
Na dnie niewielkiego garnka rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, a następnie dodaj posiekaną cebulkę;
Po upływie około 1 minuty dodaj na patelnię czosnek;
Kiedy cebulka się zarumieni, odlej z garnka nadmiar oliwy i dodaj pokrojone oraz obrane ze skórki pomidory (lub pomidory w puszce);
Do gotujących się pomidorów dodaj rozmaryn;
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: koncentrat pomidorowy oraz miód. Przygotowaną pastę dodaj do garnka;
Pod koniec gotowania dodaj do sosu szczyptę soli oraz rozerwane liście bazylii;
Całość gotuj jeszcze przez 1-2 minuty na małym ogniu.

Koktajl z acerolą
PRZEPIS

Koktajl z acerolą

Składniki:

- 4 łyżki soku z aceroli lub 3/4 łyżeczki ekstraktru z aceroli 
- 2 banany
- 3 garście szpinaku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sproszkowanej trawy pszenicznej
- 1 łyżka soku z pigwy
- 2 szklanki chłodnego naparu z czystka
- 1 łyżka jagód goji

Wykonanie:

Wszystkie składniki, oprócz jagód goji, miksujemy na gładką masę. Przelewamy do szklanek i dekorujemy jagodami. Koktajl jest pożywny i bardzo szybki w przygotowaniu.

Zielony koktajl z dodatkiem błonnika
PRZEPIS

Zielony koktajl z dodatkiem błonnika

Składniki:

- 2 garści liści szpinaku;
- 1 łodyga selera naciowego;
- Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy;
- 1-2 łyżeczki błonnika oczyszczającego;
- 1 banan;
- 1 jabłko zielone;
- 1 łyżeczka miodu.

Sposób przygotowania:

Liście szpinaku dokładnie umyj i przełóż do kielicha blendera;
Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do szpinaku;
Banana obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do blendera;
Jabłko dokładnie umyj, pokrój wraz ze skórką na mniejsze kawałki i dodaj do pozostałych składników;
Do składników w blenderze dodaj: błonnik oczyszczający, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy oraz jedną łyżkę miodu. Całość dokładnie wymieszaj.

Gotowy koktajl możesz podawać z dodatkiem chrupiącego selera naciowego.

Chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem miodu rzepakowego
PRZEPIS

Chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem miodu rzepakowego

Składniki:

- 200g masła klarowanego;
- 100g mąki tortowej;
- 100g mąki pełnoziarnistej;
- 200g płatków owsianych;
- 3 łyżki miodu rzepakowego;
- 50g pokruszonych orzechów włoskich;
- 50g posiekanych rodzynek;
- Łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

Masło razem z cynamonem rozpuść w garnku;
W misce wymieszaj ze sobą mąkę oraz posiekane bakalie;
Do składników w misce dodaj rozgrzane masło oraz miód;
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie rozgrzej piekarnik do 170oC;
Przy pomocy łyżki uformuj ciasteczka na blaszce;
Wstaw ciastka do rozgrzanego piekarnika i piecz je przez około 15-20 minut, aż do momentu, w którym się zarumienią.

Deser jogurtowy z dodatkiem siemienia lnianego złotego
PRZEPIS

Deser jogurtowy z dodatkiem siemienia lnianego złotego

Składniki:

- 150g jogurtu naturalnego;
- 1 łyżka miodu rzepakowego;
- 1 łyżka złotego siemienia lnianego;
- Garść borówek;
- Garść malin;
- 2 liście świeżej mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj owoce, a następnie osusz je na ręczniku papierowym;
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: jogurt, miód oraz siemię lniane;
Na dnie wysokiej szklanki ułóż borówki, a następnie maliny;
Całość zalej przygotowanym jogurtem i udekoruj świeżymi liśćmi mięty.

Domowe batony musli z dodatkiem żurawiny
PRZEPIS

Domowe batony musli z dodatkiem żurawiny

Składniki:

Sposób przygotowania:

Płatki oraz ziarna przełóż na suchą patelnię i smaż je przez krótką chwilę;

Suche składniki przełóż do miski, a następnie dodaj do nich suszoną żurawinę oraz wiórki kokosowe;

Delikatnie rozpuść masło z miodem, a następnie dodaj je do składników w misce;

Otrzymaną masę rozłóż na papierze do pieczenia;

Przy pomocy noża podziel masę na batony o grubości około 2 cm;

Włóż batony do lodówki na około 2-3 godziny.

Smaczne batony musli z dodatkiem kremu orzechowego
PRZEPIS

Smaczne batony musli z dodatkiem kremu orzechowego

Składniki:

- 250g płatków owsianych (grubych);
- 100g orzechów laskowych;
- 100g płatków migdałów;
- 200g suszonych daktyli;
- 4 łyżki kremu orzechowego z solą himalajską;
- 1 łyżka miodu rzepakowego.

Sposób przygotowania:

Na suchej patelni praż przez krótką chwilę płatki owsiane oraz płatki migdałów;
Po chwili na patelnię dodaj obrane i rozkruszone orzechy, a następnie praż je jeszcze przez krótką chwilę;
Do kielicha blendera dodaj: daktyle, masło orzechowe oraz miód;
Zmiksuj całość na gładką masę;
Do gęstej masy dodaj pokruszone orzechy, migdały oraz płatki owsiane;
Przy pomocy dłoni uformuj batoniki i ułóż je na folii aluminiowej;
Zawiń batony w folię, a następnie włóż do lodówki na około 3-4 godziny.

Domowe batony musli z dodatkiem świeżych jagód
PRZEPIS

Domowe batony musli z dodatkiem świeżych jagód

Składniki:

- 350g płatków owsianych (grubych);
- 1 szklanka mąki kokosowej;
- 3 duże łyżki miodu rzepakowego;
- 200g świeżych jagód;
- 150g masła klarowanego;
- 100ml mleka kokosowego;
- Szczypta soli himalajskiej.

Sposób przygotowania:                                   

W misce wymieszaj ze sobą: płatki owsiane, sól oraz mąkę;
W malutkim garnku rozpuść: masło z mlekiem i miodem;
Wymieszaj ze sobą suche oraz mokre składniki, a następnie dodaj do nich świeże jagody;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia;
Przy pomocy dłoni uformuj batoniki i ułóż je na blaszce do pieczenia;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim batony przez około 25-30 minut.

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Jak wzmocnić odporność

Przesilenie wiosenne to okres, w którym częściej zapadamy na różnego rodzaju infekcje. Nasz układ odpornościowy jest wtedy szczególnie narażony na kontakt z licznymi patogenami. Dlatego też często poszukujemy skutecznych metod na wzmocnienie organizmu. Musimy pamiętać, że to proces długotrwały — nie zrobimy tego w jeden dzień. Poprawa odporności wymaga konsekwencji w działaniu i zmiany stylu […]

czytaj więcej...