MIÓD MANUKA Właściwości, cena, zastosowanie. Poznaj działanie!

Miód manuka właściwości prozdrowotnych ma całą masę. Cena może niektórych odstraszać, ale jest to naprawdę dobra inwestycja. Dziś jest to produkt już coraz bardziej dostępny i kupimy go w sklepach ze zdrową żywnością np. tutaj.

Miód manuka – co to jest?

Miód manuka jest całkowicie naturalnym wytworem pszczół, który powstaje z nektaru kwiatów krzewu manuka. Porasta on tereny Nowej Zelandii i południowej części Australii. Tubylcy zamieszkujący przed wiekami tamte obszary czerpali szereg korzyści ze stosowania miodu manuka. Jego korzystne dla zdrowia właściwości rozpromował prof. Peter Molan z Uniwersytetu Waikato w Nowej Zelandii.

MIÓD MANUKA właściwości

Każdy rodzaj miodu zawiera witaminy i związki, które w jakiś sposób wspomagają pracę organizmu. Istnieje wiele naukowych prac potwierdzających skuteczność miodu np. w walce infekcjami. Potwierdza to również tradycja stosowania miodu w medycynie naturalnej, jako środka na ból gardła czy kaszel.

Miód manuka jest interesującym produktem, po który często sięgają osoby dbające o zdrowy tryb życia. W obliczu zwiększającej się antybiotykoodporności, konieczne jest poszukiwanie nowych środków mogących  naturalny sposób zwalczać bakterie.

Miód manuka opiera się na nieco innym procesie działania, niż pozostałe miody. W popularnych m.in. w Polsce rodzajach miodu aktywność przeciwbakteryjna ma związek z wysoką zawartością nadtlenku wodoru, wysokim stężeniem węglowodanów i  niskim pH.

Bakterie, które atakują organizm w  środowisku naturalnym występują w postaci zbioru rozproszonych komórek (czyli tzw. postaci planktonicznej) albo w  postaci biofilmu.

Biofilm bakteryjny jest to wielokomórkowa struktura bakterii lub innych organizmów (np. grzybów), otoczoną tzw. macierzą. Biofilm może tworzyć się zarówno na skórze, jak i błonach śluzowych, zębach, ranach, czy pęcherzu moczowym.  Macierz takiego biofilmu powstrzymuje działanie antybiotyków.

Miód manuka jest niesamowitym produktem, który skutecznie działa zarówno na bakterie planktoniczne jak i biofilm. Wszystko za sprawą aktywnego składnika miodu, jakim jest metyloglioksal (MGO).

Badania na temat miodu manuka pozwalają znaleźć nowe perspektywy w leczeniu wielu schorzeń. Skuteczne przeciwdrobnoustrojowe działanie miodu może okazać się przydatne w dziedzinie leczenia ran, owrzodzeń, odleżyn, stopy cukrzycowej (więcej na ten temat w podanych źródłach).

MGO i KFactor – co to oznacza?

Dostępne na rynku miody manuka mogą być opatrzone dwojakim oznakowaniem – MGO lub KFactor. Po raz pierwszy miód manuka zyskał oznaczenie MGO w 2007 r. Wskazuje ono na zawartość w produkcie methylglyoxalu. Im wyższe jego stężenie, tym lepsza skuteczność działania. Jeżeli kupujemy miód, na którego etykiecie znajduje się informacja MGO 250+ znaczy to, że w 1 kg tego miodu znajdzie się co najmniej 250 mg methylglyoxalu.

Inne oznaczenie – KFactor informuje nas o stężeniu drogocennego pyłku kwiatowego krzewu manuka w miodzie, jaki zakupiliśmy.  Spotykany symbol UMF – Unikalny Czynnik Manuka na poziom antybakteryjnych właściwości miodu.

Sprawdź pozostałe artykuły na temat korzystnych właściwości miodu.

Źródła:

-M. Czajkowski, K. Czajkowska, M. Sokołowska-Wojdyło i inni, FARMACJA WSPÓŁCZESNA 2017; 10: 36-41 Miód Manuka i jego zastosowanie w medycynie.

-miodmanuka.info

-miód manuka właściwości