Miód manuka 250g 12+ - Wedderspoon
Miód manuka 250g 12+ - Wedderspoon
Darmowa dostawa
- skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA | DATA WAŻNOŚCI |
---|---|---|
Nowa Zelandia | Wedderspoon | 2027-07-30 |
surowy miód manuka
Wartość odżywcza w 100g produktu: Energia -1435kJ/343 kcal, tłuszcz - 0g, w tym kwasy
tłuszczowe nasycone - 0g, węglowodany - 80g, w tym cukry - 76g, białko - 0g, sól - 0g
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
- Zastosowanie
Miód manuka należy spożywać bezpośrednio, najlepiej na czczo w ilości ok. 2-3 łyżeczek (ok.5 g). Po spożyciu miodu najlepiej powstrzymać się od jedzenia i picia na co najmniej 20 minut.
Miód Manuka jest środkiem spożywczym, a nie lekiem. Można go przyjmować bezpiecznie we wskazanych wyżej ilościach, obserwując reakcję organizmu.
Nie należy podawać go dzieciom do 1. roku życia oraz osobom uczulonym na produkty pszczele.
- Opis produktu
Oryginalny miód Manuka, pochodzący z terenów Nowej Zelandii, charakteryzującej się czystością środowiska naturalnego i występowaniem pewnych gatunków roślin.
Miód Manuka początkowo nie cieszył się zainteresowaniem, co wynikało z jego specyficznego smaku, różniącego się od smaku europejskich miodów. W miarę upływu lat stawał się, jednak coraz bardziej popularny, co doprowadziło do badań nad jego składem i działaniem.
Miód Manuka zawiera substancję o nazwie methylgloxal, co powoduje, że jest unikalnym produktem wśród miodów. Odkrył to prof. Thomas Henle wraz ze współpracownikami z Politechniki w Dreźnie. Związek ten występuje w miodzie Manuka w ilościach, w jakich nie ma go w innych produktach. Henle opisał wyniki swoich badań w "Molecular Nutrition & Food Research Journal" w styczniu 2008 r.
Methylglyoxal zawarty w miodzie Manuka, powstaje z dihydroksyacetonu (DHA) - związku chemicznego, który jest zawarty w nektarze kwiatów Manuka (Leptospermum Scoparium).
Czym kierować się przy wyborze miodu manuka? Co to jest MGO, UMF i KFactor?
Sposobów certyfikacji miodów Manuka jest wiele - najpopularniejsze, a zarazem najbardziej wiarygodne to MGO i UMF.
Im wyższa zawartość MGO, tym wyższa wartość odżywcza miodu. Miody certyfikowane w ten sposób występują w kilku wersjach – MGO 30+, 100+, 250+, 400+, 550+, a w Nowej Zelandii również 700+ oraz 850+. Ten sposób oznakowania oznacza, że w miodzie znajduje się nie mniej niż 30, 100, 250 itd. miligramów methylglyoxalu na kilogram miodu. Podczas certyfikacji MGO sprawdzane są: methylglyoxal, DHA (dihydroxyaceton), HMF (hydroksymethylfurfural), liczba diastazowa (wskazuje aktywność enzymów w miodzie), leptosperin oraz badania mikrobiologiczne.
MGO został wyizolowany z nowozelandzkich miodów Manuka, gruntownie przebadany i opisany przez niemieckiego profesora Thomasa Henlego w 2007 roku. MGO wykazuje silne działanie antybakteryjne, dlatego jest naturalnym antybiotykiem – hamuje namnażanie bakterii, grzybów, wirusów czy paciorkowców, sprawdzi się zarówno w przypadku lekkich infekcji, jak i podczas przeziębienia i grypy.
UMF to skrót od Unique Manuka Factor. Jest to bardzo popularny sposób certyfikacji stworzony przez prof. Petera Molana, stosowany zanim odkryto związek methylglyoxal i jego właściwości. Miody Manuka UMF występują w kilku wariantach: UMF 5+, 10+, 15+ i 18+. UMF obecnie bada następujące wskaźniki: methylglyoxal, DHA, HMF, leptosperin.
Metoda UMF jest jednak wciąż stosowana przez wielu producentów, choć jej dokładność jest niższa niż w przypadku MGO.
KFactor to termin marketingowy używany przez firmę Wedderspoon.
Etykieta jest zgodna z wytycznymi Ministerstwa Przemysłu Pierwotnego Nowej Zelandii, które opracowuje normy dla miodu Manuka w tym kraju.
Standard KFactor zapewnia:
- miód surowy i nie pasteryzowany
- wolny od antybiotyków, glifosatu i pestycydów
- BEZ GMO
- identyfikowalność od ula do domu
- pochodzi z Nowej Zelandii
Oprócz tego istnieją dwie główne odmiany miodu Manuka firmy Wedderspoon; KFactor 16 i KFactor 12. Nie ma wyraźnego znaczenia liczb 12 i 16, poza tym, że mogą zmylić konsumentów, którzy szukają numerów UMF.
KFactor 16 to miód jednokwiatowy, który jest „w całości lub w większości” wytwarzany z rośliny Leptospermum scoparium (Manuka). Oznacza to, że ten miód jest bardziej ekstraktem z jednej rośliny. KFactor 12 to wielokwiatowa Manuka, która jest bardziej „mieszanką” Manuka i innych rodzajów kwiatów.
KFactor 16 to odpowiednik UMF 15 - 20+ lub MGO 514 - 829+ co przekłada się na bardzo wysoką aktywność antybakteryjną. Doskonałe właściwości lecznicze.
KFactor 12 to odpowiednik UMF 10 - 15+ lub MGO 83 - 263+ co przekłada się na aktywność na średnim poziomie. Nadaje się do utrzymania dobrego stanu zdrowia.