
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna-1352kJ/318kcal, tłuszcz-0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone-0 g,węglowodany-79 g, w tym cukry 77 g, białko-<0,5 g, sól-0 g
Krystalizacja miodu jest procesem naturalnym, nie stanowi wady produktu.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Zastosowanie
Miód lipowy jest szczególnie polecany w okresach osłabienia oraz w infekcjach górnych i dolnych dróg oddechowych. Może być stosowany m.in. jako dodatek do ciepłych lub zimnych napojów, owsianek, jogurtów, deserów, sosów lub marynat.
Opis
Miód lipowy jest pozyskiwany z nektaru kwiatów lipy, których okres kwitnienia przypada na przełom czerwca i lipca. Oprócz głównych składników, jakimi są cukry proste (glukoza i fruktoza), w swoim składzie zawiera wiele substancji zaliczanych do olejków eterycznych, glikozydów, flawonoidów, garbników i saponin. Ponadto charakteryzuje się także zawartością znaczących ilości witaminy C oraz witamin z grupy B, beta-karotenu, kwasów organicznych oraz enzymów o antybakteryjnych właściwościach. Cechą wyróżniającą miód lipowy od innych gatunków miodów poza smakiem i aromatem jest jego szybka krystalizacja.
PRODUCENT | BELLIS PHARMA |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Polska |
WEGETARIAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 1 pkt |
POZOSTAŁE GRAMATURY | 1kg |
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

ŚWIĄTECZNY IMBIROWY NAPÓJ ROZGRZEWAJĄCY
Składniki:
- 5 cm korzenia imbiru;
- 1 laska cynamonu;
- 1 cytryna;
- kilka ziaren kardamonu;
- 1 gwiazdka anyżu;
- 2 duże łyżki miodu.
Wykonanie:
Posiekaj drobno korzeń imbiru, a następnie ułóż go na dnie dzbanka o pojemności 1,5 litra;
Cytrynę dokładnie umyj i pokrój w plastry, a następnie włóż do dzbanka;
Wszystkie przyprawy (cynamon, anyż oraz kardamon) dodaj do dzbanka i zalej całość około 1,2 litra wrzącej wody;
Po odczekaniu kilku minut, dodaj do napoju 2 łyżki miodu i dokładnie wymieszaj całość.

Dyniowe latte z dodatkiem miodu lipowego
Składniki:
- 100ml espresso;
- 150ml mleka (1,5% tłuszczu);
- 1 łyżka puree z dyni;
- 1 łyżeczka miodu lipowego;
- Szczypta tartego imbiru;
- Szczypta ostrej papryki;
- Szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą puree z dyni, miód lipowy oraz tarty imbir;
Przełóż puree z dodatkami na dno wysokiego kubka;
Spień mleko i wlej do kubka;
Delikatnie przelej espresso do kubka z mlekiem (tak, aby na wierzchu powstała pianka z mleka);
Posyp kawę odrobiną cynamonu oraz ostrej papryki;
Przed spożyciem delikatnie wymieszaj całość.

Orzeźwiający koktajl z dodatkiem mielonego kopru włoskiego
Składniki:
- 1 pomarańcza;
- Garść świeżych liści szpinaku;
- 1 łyżka soku z limonki;
- Szczypta mielonego kopru włoskiego;
- 1 łyżeczka miodu lipowego;
- 50ml wody.
Sposób przygotowania:
Pomarańczę obierz ze skórki i pozbądź się z niej białych części, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do kielicha blendera;
Liście szpinaku dokładnie opłucz, osusz, a następnie dodaj do pomarańczy;
Do składników w blenderze dodaj łyżkę soku z limonki, łyżeczkę miodu oraz mielonego kopru włoskiego;
Zacznij blendować wszystkie składniki. Jeżeli masa okaże się zbyt gęsta, dodaj do koktajlu odrobinę wody.
Dieta wątrobowa – na czym polega i kiedy należy jej przestrzegać?
Odpowiednio skomponowana dieta, bogata w zestaw cennych składników odżywczych, stanowi kluczowy element terapii zaburzeń czynności wątroby (ze szczególnym uwzględnieniem niealkoholowego stłuszczenia wątroby oraz marskości wątroby). To mit, że dieta wątrobowa powinna opierać się na papkach bez dodatku przypraw. Współczesne zalecenia dotyczące żywienia w chorobach wątroby opierają się przede wszystkim o zasady zdrowego odżywiania oraz diety […]
czytaj więcej...Jak wzmocnić odporność
Przesilenie wiosenne to okres, w którym częściej zapadamy na różnego rodzaju infekcje. Nasz układ odpornościowy jest wtedy szczególnie narażony na kontakt z licznymi patogenami. Dlatego też często poszukujemy skutecznych metod na wzmocnienie organizmu. Musimy pamiętać, że to proces długotrwały — nie zrobimy tego w jeden dzień. Poprawa odporności wymaga konsekwencji w działaniu i zmiany stylu […]
czytaj więcej...