Miód lawendowy 500 g - MIELINIZATE
Miód lawendowy 500 g - MIELINIZATE
Produkt niedostępny
Miód lawendowy 500 g - MIELINIZATE - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Hiszpania | MIELINIZATE |
Składniki: miód lawendowy
Wszystkie miody, niezależnie od pochodzenia należą do dosyć kalorycznych produktów. 100 g dostarcza nieco ponad 300 kcal. Energia ta pochodzi przede wszystkim z węglowodanów prostych – glukozy i fruktozy. Dużą zaletą miodu lawendowego jest łatwa przyswajalność i lekkostrawność. Z tego powodu jest on bardzo dobrze tolerowany również u osób z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Z dużą ostrożnością powinny podchodzić do niego osoby chorujące na cukrzycę.
Miód lawendowy zawiera duże ilości witamin z grupy B. Znaleźć w nim można również wiele składników mineralnych, takich jak miedź, mangan, żelazo, cynk i potas.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Miód lawendowy 500 g - MIELINIZATE - Zastosowanie
Miód lawendowy doskonale sprawdzi się przy przygotowywaniu słodkich, zdrowych specjałów. Jak każdy miód, traci on większość swoich właściwości podczas obróbki termicznej. Warto zatem spożywać go na surowo, jako dodatek do kanapek, twarożku, owsianek czy koktajli.
Podczas obróbki termicznej, miód lawendowy nie traci natomiast swoich wyjątkowych walorów zapachowych i korzennego posmaku. Z tego powodu od czasu do czasu warto dodawać go do wypieków, takich jak babeczki czy ciasta. Dzięki temu zyskają one niezastąpionego aromatu i wyjątkowego smaku.
Miód lawendowy sprawdzi się również jako element domowych, naturalnych kosmetyków. Można dodawać go do odżywek do włosów oraz serum do twarzy i ciała.
Miód lawendowy 500 g - MIELINIZATE - Opis produktu
Miód lawendowy to rzadka i wyjątkowa odmiana miodu pozyskiwana z kwiatów lawendy wąskolistnej. Roślina ta występuje naturalnie w obszarze Morza Śródziemnego. Zachwyca nie tylko swoim charakterystycznym zapachem, ale również intensywną fioletowo-niebieską barwą. Szczególnie cenione pod względem jakości miody są pozyskiwane z wsypy Hvar w Chorwacji oraz z Prowansji. W Polsce nie spotkamy naturalnej odmiany tego krzewu, a jedynie gatunki mieszane, z domieszką ozdobnych kwiatów.
Lawenda jest bardzo miododajną rośliną. Dodatkowo wyróżnia się bardzo intensywnym, przyjemnym zapachem, który charakteryzuje wytwarzany z jej kwiatów miód. Posiada on klasyczną jasnobursztynową barwę oraz skłonność do krystalizacji. Cechuje się słodkim i aromatycznym smakiem z lekko gorzką, korzenną nutą.
Miód kwiatowy z lawendy uznawany jest za jedną z najszlachetniejszych odmian miodu europejskiego. Jego szczególne właściwości wynikają z obecności olejku lawendowego – substancji o działaniu antyseptycznym. Z tego powodu poleca się spożywanie go szczególnie w przypadki infekcji, zwłaszcza górnych dróg oddechowych. Poza właściwościami antybakteryjnymi, może działać łagodząco i wykrztuśnie. Miód sprawdza się również przy leczeniu miejscowych objawów dermatoz (zmian skórnych). Może przyczynić się także do redukcji reakcji alergicznych.
Miód lawendowy, ze względu na przyjemny zapach i kojące właściwości olejów eterycznych, posiada właściwości rewitalizujące, regenerujące i odprężające. Doskonale sprawdzi się po ciężkim i zabieganym dniu pracy. W medycynie naturalnej stosuje się go także w przypadku chorób układu krążenia oraz w schorzeniach dróg moczowych. Jego korzystne działanie na naczynia krwionośne może wiązać się z właściwościami spazmolitycznymi (rozluźniającymi naczynia). Wiąże się to z mniejszym ryzykiem nadciśnienia, miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca oraz zawału.
Spożywanie miodu lawendowego może wpłynąć korzystnie także na dolegliwości takie jak bezsenność spowodowana nadmiernym stresem, migrenowe bóle głowy czy przemęczenie.
Miód lawendowy poleca się również osobom prowadzącym aktywny tryb życia. Stanowi on doskonałe źródło energii przed intensywnym treningiem. Jest lekkostrawny, dlatego można go spożywać także przed aktywnościami, takimi jak bieganie czy pływanie. Poza tym, produkt ten świetnie sprawdzi się w klasycznej zdrowej diecie. Jedna łyżeczka produktu zawiera około 40 kcal i jednocześnie niemal 10 g cukrów prostych. Z tego powodu, mimo bardzo korzystnych właściwości prozdrowotnych, należy kontrolować jego ilość w naszym codziennym jadłospisie.
Miody smakowe sprawdzają się doskonale nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Lawendowa odmiana miodu stanowi świetny składnik naturalnego serum do twarzy. Można użyć jej również jako dodatek do odżywek do włosów i na skórę.