
- Wartości odżywcze
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna-1352kJ/318kcal, tłuszcz-0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone-0 g,węglowodany-79 g, w tym cukry 77 g, białko-<0,5 g, sól-0 g
Krystalizacja miodu jest procesem naturalnym, nie stanowi wady produktu.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
- Zastosowanie
Miód gryczany ze względu na swój skład jest szczególnie polecany w stanach osłabienia i okresach rekonwalescencji. Jest świetnym produktem dla osób z chorobą miażdżycową oraz dla osób starszych. Może być stosowany na wiele sposobów, m.in. jako dodatek do herbaty lub innych napojów.
- Opis produktu
Miód gryczany spośród innych gatunków miodu wyróżnia się ciemnobrązową barwą i intensywnym smakiem i zapachem. W swoim składzie zawiera łatwo przyswajalne składniki mineralne, jak żelazo i magnez, witaminę C oraz białko i rutynę, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne.
PRODUCENT | BELLIS PHARMA |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Polska |
WEGETARIAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
POZOSTAŁE GRAMATURY | 1kg |

Pierogi pełnoziarniste z świątecznym farszem
Składniki na ciasto:
- Około 250 g mąki pełnoziarnistej (+ mąki do podsypania);
- 150-180 ml gorącej wody;
- Szczypty soli;
- 1 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Wykonanie ciasta:
Na stolnicę wysyp mąkę pełnoziarnistą doprawioną niewielką ilością soli (lub innych, wybranych ziół, np. tymianku);
Do mąki stopniowo zacznij dodawać gorącą wodę i delikatnie mieszaj ciasto przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;
Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne;
Rozsyp niewielką ilość mąki na stolnicy (w tym celu możesz użyć tradycyjnej mąki pszennej typu 550), a następnie zacznij wałkować ciasto;
Z rozwałkowanego ciasta zacznij wykrawać koła przy pomocy szklanki;
Do wyciętych pierożków nałóż wybrany farsz, a następnie gotuj je we wrzącej i lekko osolonej wodzie przez około 5 minut.
Składniki na farsz z kapusty i grzybów:
- Około 400-500 g kapusty kiszonej;
- 40-50 g grzybów suszonych;
- 150 g cebuli białej;
- 2-3 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek;
- Łyżki miodu (np. gryczanego);
- Szczypty świeżo zmielonego pieprzu;
- 2 ziarenek ziela angielskiego;
- 1 listka laurowego.
Wykonanie farszu:
Umieść suszone grzyby w średniej wielkości misce i zalej je 250 ml zimnej wody;
Miskę z grzybami przykryj suchym ręczniczkiem, a następnie odstaw w chłodne miejsce na minimum 12 godzin;
Wodę z namoczonych grzybów przelej do szklanki (będzie Ci ona jeszcze potrzebna);
Posiekaj drobno odsączone grzyby;
Cebulę obierz ze skórki, a następnie posiekaj bardzo drobno;
Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni, a następnie podsmaż na nim cebulkę;
Do zarumienionej cebulki dodaj posiekane grzyby i smaż całość na patelni jeszcze przez 2-3 minuty;
Odsącz kapustę kiszoną z nadmiaru soku, a następnie przepłucz ją zimną wodą i dokładnie odsącz;
Kiszoną kapustę posiekaj bardzo drobno i umieść ją na dnie dużego garnka;
Do kapusty dodaj: liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz miód, a następnie wlej wodę pozostałą po moczeniu grzybów;
Na koniec, dodaj do kapusty podsmażoną cebulkę z grzybami;
Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy dużej łyżki, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 50-60 minut.

Owsianka z dodatkiem miodu gryczanego
Składniki:
- 5-6 łyżek naturalnych płatków owsianych;
- 1 brzoskwinia;
- Garść malin;
- 1 łyżka miodu gryczanego;
- 180ml ciepłego mleka;
- 1-2 pokruszone orzechy włoskie.
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę miodu gryczanego, wymieszaj składniki i poczekaj aż płatki wchłoną mleko;
Obierz brzoskwinię ze skórki i pokrój ją w plastry, a następnie ułóż na miękkich płatkach owsianych;
Na płatkach ułóż również dokładnie opłukane maliny;
Całość posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.
Jak wzmocnić odporność
Przesilenie wiosenne to okres, w którym częściej zapadamy na różnego rodzaju infekcje. Nasz układ odpornościowy jest wtedy szczególnie narażony na kontakt z licznymi patogenami. Dlatego też często poszukujemy skutecznych metod na wzmocnienie organizmu. Musimy pamiętać, że to proces długotrwały — nie zrobimy tego w jeden dzień. Poprawa odporności wymaga konsekwencji w działaniu i zmiany stylu […]
czytaj więcej...