Migdały – jakie wartości w sobie skrywają i dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety?
Dlaczego warto wprowadzić je do swojej codziennej diety? I jakie zastosowanie mogą znaleźć w naszej kuchni? Te oraz inne informacje na temat migdałów znajdziesz w dalszej części tekstu.
Migdały, nazywane najszlachetniejszymi z orzechów, posiadają wiele wartościowych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Odpowiedzialne są one między innymi za wspomożenie czynności układu sercowo-naczyniowego oraz ułatwienie procesu odchudzania. A jakie inne, cenne właściwości skrywają w sobie te pyszne orzechy?
Migdały – wartości odżywcze
Migdały uznawane są za wartościowe źródło składników odżywczych nie bez powodu. Znajdziemy w nich szereg witamin i minerałów, które zbawiennie wpływają na funkcjonowanie organizmu, a przy tym dbają o nasze lepsze samopoczucie.
W porcji naturalnych migdałów możemy znaleźć między innymi:
Wartościowe witaminy, w tym:
- Tiaminę;
- Ryboflawinę;
- Niacynę;
- Witaminę B6;
- Kwas foliowy;
- Witaminę E;
- Witaminę A.
Niezbędne minerały, w tym:
- Wapń;
- Żelazo;
- Magnez;
- Sód;
- Cynk;
- Potas;
Ponadto, w 100 gramowej porcji migdałów znajdziemy około 579 kalorii, ponad 21 gramów białka oraz blisko 12 gramów błonnika!
Migdały – właściwości zdrowotne
Regularne spożywanie migdałów, ze względu na bogatą zawartość niezbędnych składników odżywczych, doskonale wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu, między innymi poprzez zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego. Dzięki witaminie E oraz Niezbędnym Nienasyconym Kwasom Tłuszczowym, znajdującym się w niniejszych orzechach, możliwe staje się obniżenie poziomu złego cholesterolu. Dodatkowo, wprowadzenie migdałów do naszej codziennej diety jest w stanie wpłynąć na:
- Opóźnienie procesów starzenia się skóry;
- Regulację procesów metabolicznych;
- Zmniejszenie objawów napięcia przedmiesiączkowego;
- Wspomożenie pamięci i koncentracji w ciągu dnia;
- Wspomożenie odporności organizmu;
- Ograniczenie wydzielania sebum, a tym samym na wsparcie walki z problemem trądziku;
- Łagodzenie mdłości oraz objawów zgagi.
Migdały a odchudzanie
Mimo faktu, iż niniejsze orzechy obfitują w tłuszcze i dostarczają do naszego organizmu sporą ilość kalorii, stanowią doskonały element diety wspierającej proces odchudzania. Okazuje się, że zawarte w migdałach Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, skutecznie regulują procesy metaboliczne zachodzące w naszym układzie pokarmowym, a ponadto zapobiegają nadmiernemu gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. Należy jednak pamiętać, aby nie spożywać ich w nadmiernych ilościach. Wystarczy mała garść migdałów między posiłkami dwa-trzy razy w tygodniu. Warto również pamiętać, iż samo spożywanie niniejszych orzechów nie zapewni nam oczekiwanych efektów odchudzania, jeśli nie wprowadzimy do swojego życia zasad zdrowego odżywiania w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną.
Migdały – zastosowanie w kuchni
Zarówno migdały, jak i pochodząca z nich mąka migdałowa, doskonale odnajdą się w naszej kuchni. Bez trudu można przygotować z nich pyszne, francuskie makaroniki, jak również bezglutenowego mazurka. Ponadto, niniejsze orzechy doskonale sprawdzą się, jako dodatek do pożywnego musli, posypki do naturalnych lodów i sałatek owocowych oraz wytrawnych sałatek z dodatkiem rukoli, gruszki i świeżych pomidorków koktajlowych.
Migdały – gdzie kupować?
Zarówno migdały, jak i mąkę z nich pochodzącą, bez trudu można nabyć w wielu sklepach (nie tylko ze zdrową żywnością). Niemniej jednak, dokonując zakupu niniejszych orzechów, warto pamiętać, aby zwrócić uwagę na ich skład. Niektóre produkty przed zamknięciem w szczelnej paczce, zostają poddane obróbce cieplnej, która niestety wpływa na obniżenie zawartości wartościowych składników odżywczych.