Migdały w mlecznej czekoladzie z cynamonem Anka Dziedzic 80g VIVIO - VIVO
Migdały w mlecznej czekoladzie z cynamonem Anka Dziedzic 80g VIVIO - VIVO
☆ Pyszne i odżywcze orzechy w mlecznej czekoladzie
☆ Idealna przekąska do pracy, szkoły i na wycieczkę
☆ Są źródłem błonnika i witaminy E
Produkt niedostępny
Migdały w mlecznej czekoladzie z cynamonem 80g - skład
MARKA |
---|
VIVO |
Migdały w mlecznej czekoladzie z cynamonem 80g - Zastosowanie
Wykorzystanie migdałów w mlecznej czekoladzie w codziennym jadłospisie
Migdały w mlecznej czekoladzie z dodatkiem cynamonu to doskonały pomysł na smaczną i zdrową przekąskę między posiłkami. Niemniej jednak, możemy wykorzystać je w naszej kuchni również w inny sposób:
- Po pierwsze: migdały w czekoladzie doskonale mogą uzupełnić smak świątecznych wypieków. Na przykład słodkiego piernika lub ciasta korzennego;
- Po drugie: niewielkie ilości tego produktu możemy dodać do porannej owsianki, w towarzystwie świeżych owoców, na przykład bananów;
- Po trzecie: migdały w mlecznej czekoladzie z dodatkiem cynamonu doskonale podkreślą smak domowych deserów lodowych lub deserów jogurtowych z dodatkiem soczystych owoców, na przykład truskawek, malin lub borówek.
Migdały w mlecznej czekoladzie z cynamonem 80g - KCAL
Podobnie jak inne słodkie bakalie, tak i migdały w mlecznej czekoladzie z dodatkiem cynamonu stanowią bogate źródło energii. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 558 kalorii. Warto jednak pamiętać, że w ciągu dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 20-40 gramów niniejszej przekąski. Co oznacza, że jest ona w stanie dostarczyć do naszego organizmu około 112 – 124 kalorii.
Składniki: czekolada mleczna 73% (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku odtłuszczone, serwatka w proszku (z mleka), miazga kakaowa, tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyny, polirycynooleinian poliglicerolu; aromat), migdały prażone 25%, cynamon mielony 2%.
Produkt może zawierać orzeszki arachidowe i inne orzechy.
Czekolada mleczna: masa kakaowa minimu 25%
Migdały w mlecznej czekoladzie z cynamonem 80g - Opis produktu
Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych migdałów w mlecznej czekoladzie
Migdały to bez wątpienia jedne z najzdrowszych oraz najchętniej spożywanych przez nas bakalii. Choć tak naprawdę stanowią one nasiona migdałowca zwyczajnego, od lat szczycą się mianem „królów wśród orzechów”. Są one pełne wartościowych składników odżywczych, witamin i minerałów. Wprowadzenie ich do zrównoważonej diety sprzyja nie tylko poprawie naszego zdrowia oraz samopoczucia, ale również urody. Ponadto, w połączeniu z aksamitną, mleczną czekoladą i aromatycznym cynamonem, są one w stanie stworzyć wyrafinowaną i pełną zdrowia przekąskę, której niezwykły smak na długo pozostanie w naszej pamięci. A co jeszcze warto wiedzieć na temat migdałów w mlecznej czekoladzie z dodatkiem cynamonu? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.
Z jakich składników zostały przygotowane migdały w mlecznej czekoladzie i czym się charakteryzują?
Migdały w czekoladzie – właściwości zdrowotne oraz ich wpływ na samopoczucie człowieka;
Migdały jako źródło młodości i urody;
Najważniejsze przeciwwskazania dotyczące spożywania migdałów w mlecznej czekoladzie;
Migdały w mlecznej czekoladzie – cena;
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące migdałów w mlecznej czekoladzie:
Gdzie kupić migdały w mlecznej czekoladzie?
Jaki indeks glikemiczny mają migdały w mlecznej czekoladzie?
Czy migdały w mlecznej czekoladzie są tuczące?
Jak właściwie przechowywać migdały w mlecznej czekoladzie?
Czy migdały w mlecznej czekoladzie można podawać dzieciom w wieku szkolnym?
Migdały w czekoladzie – kcal;
Wykorzystanie migdałów w mlecznej czekoladzie w codziennym jadłospisie;
Migdały w czekoladzie – przepis.
Z jakich składników zostały przygotowane migdały w mlecznej czekoladzie i czym się charakteryzują?
Migdały w mlecznej czekoladzie z cynamonem to najnowszy produkt marki VIVIO, którego niepowtarzalna receptura została opracowana we współpracy z popularną blogerką oraz trenerką fitness Anką Dziedzic. Niniejsza przekąska charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale przede wszystkim zawartością cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Wszystko to za sprawą wysokiej jakości produktów w niej zawartych, które z pewnością podbiją podniebienia nawet najbardziej wymagających klientów.
Główną rolę w niniejszej kompozycji smakowej odgrywają migdały. Są to nasiona migdałowca zwyczajnego, czyli drzewa, które w naturalnych warunkach występuje na terenie Azji Mniejszej i Środkowej, jak również południowych państw europejskich, na przykład Włoch, Chorwacji, Portugali, czy Francji. Migdały to surowiec, który jest niezwykle popularny na całym świecie. Wytwarzana jest z nich ciesząca się rosnącą popularnością mąka bezglutenowa, płatki, mleko oraz smaczne przekąski (np. migdały w mlecznej czekoladzie marki VIVIO). W tym miejscu nie można również zapomnieć o cennych składnikach odżywczych zawartych w niniejszych „orzechach”. Okazuje się, iż migdały stanowią prawdziwą skarbnicę niezbędnych dla zachowania dobrego zdrowia witamin. W tym: witaminy A, witamin z grupy B (takich jak niacyna, czy kwas foliowy) oraz witaminy E. Dodatkowo, bakalie te zawierają w sobie całą masę wartościowych minerałów, wśród których na szczególną uwagę zasługują: potas, żelazo, magnez, cynk oraz wapń. Warto również wiedzieć, iż migdały są w stanie dostarczyć do naszego organizmu spore ilości białka, jak również błonnika.
Oprócz rozpływającej się w ustach mlecznej czekolady, smak migdałów został wzbogacony również o aromatyczny cynamon. Stanowi on jedną z najpopularniejszych przypraw korzennych na świecie, która wytwarzana jest głównie z kory cynamonowca cejlońskiego, wiecznie zielonego drzewa, w naturalnych warunkach występującego na terenie wyspy Cejlon. Cynamon charakteryzuje się nie tylko wyrafinowanym zapachem, ale również zawartością licznych przeciwutleniaczy, witamin oraz minerałów. Podobnie jak w migdałach, znajdziemy w nim spore ilości witaminy A, witamin z grupy B, a ponadto witaminę C, E oraz K. Co ciekawe, przyprawa ta zawiera również w sobie istotne ilości minerałów, takich jak: magnez, żelazo, fosfor, potas oraz cynk.
Połączenie powyższych składników sprawia, iż migdały w mlecznej czekoladzie z dodatkiem cynamonu stanowią niepowtarzalną, pełną zdrowia i smaku przekąskę. Dzięki zamknięciu ich w łatwym do przenoszenia i miłym dla oka opakowaniu, możemy cieszyć się smakiem migdałów w czekoladzie wszędzie tam, gdzie tylko mamy na to ochotę.
Migdały w czekoladzie – właściwości zdrowotne oraz ich wpływ na samopoczucie człowieka
Za sprawą zawartości cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów, migdały w mlecznej czekoladzie z cynamonem mogą stanowić wartościowe uzupełnienie zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia. Okazuje się bowiem, iż migdały nie bez powodu zyskały miano „króla orzechów”. Badania naukowe wykazują, że są one w stanie pozytywnie wpływać na funkcjonowanie naszego układu sercowo-naczyniowego. Wszystko to za sprawą bogatej zawartości błonnika, potasu oraz witaminy E, które razem przyczyniają się do obniżania wartości ciśnienia krwi, jak również zapobiegania gromadzenia się blaszek miażdżycowych w obrębie naczyń krwionośnych. W związku z tym, wprowadzenie odpowiednich ilości migdałów do zdrowej diety sprzyja zmniejszeniu ryzyka rozwoju miażdżycy oraz wystąpienia zawałów serca w przyszłości.
Współczesne doniesienia kliniczne wykazują również pozytywnych wpływ niniejszych orzechów na prewencję zaburzeń metabolicznych, ze szczególnym uwzględnieniem cukrzycy typu II. Badania naukowe potwierdzają, że zawarte w migdałach związki wpływają na zwiększenie wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Co ciekawe, efekt ten może również oddziaływać na zmniejszanie ryzyka nadwagi oraz otyłością w przyszłości. Ponadto, migdały na długo są w stanie zapewnić nam uczucie sytości, a dzięki wysokiej zawartości błonnika w swoim składzie, przyczyniają się do utrzymania prawidłowego rytmu wypróżnień. Nie bez znaczenia są również witaminy z grupy B oraz minerały zawarte w smacznych nasionach migdałowca. To właśnie dzięki nim możliwe staje się wsparcie funkcjonowania układu nerwowego, a tym samym zwiększenie naszej efektywności w pracy i podniesienie odporności na czynniki stresowe.
W tym miejscu na szczególną uwagę zasługują również przeciwutleniacze zawarte zarówno w migdałach, jak i aromatycznym cynamonie. Substancje te są w stanie neutralizować szkodliwy wpływ wolnych rodników na nasz organizm, a tym samym zmniejszać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości. Ponadto, warto wiedzieć, iż cynamon może odpowiadać za zmniejszanie rozwoju stanów zapalnych w naszym organizmie. Przyprawa ta jest w stanie wpływać na obniżanie czynnika CRP (czynnika stanu zapalnego). Dodatkowo, niektóre doniesienia z dziedziny fitoterapii potwierdziły, iż cynamon może pozytywnie wpływać zarówno na profilaktykę, jak i przebieg cukrzycy typu II oraz insulinooporności.
Należy jednak pamiętać, że aby uzyskać z migdałów w mlecznej czekoladzie wszystko to, co najlepsze należy spożywać je w umiarkowanych ilościach. Ponadto, konieczne jest przestrzeganie zaleceń zdrowego odżywiania, jak również systematycznej aktywności fizycznej.
Migdały jako źródło młodości i urody
Migdały znane są nie tylko ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie, ale również urodę człowieka. Wszystko to za sprawą bogatej zawartości witaminy E, która przez wielu nazywana jest witaminą młodości. Niniejszy związek spełnia funkcję silnego przeciwutleniacza, korzystnie wpływającego na spowolnienie procesów starzenia się skóry oraz dłuższe zachowanie młodzieńczej urody. Pozytywny wpływ na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci wywiera również zawarty w migdałach cynk. To właśnie dzięki niemu skóra pozbawiona jest nieestetycznych wyprysków, włosy są gładkie, a paznokcie odżywione. Warto przy tym pamiętać, że niezwykle istotne wpływ na piękny wygląd i zachowanie młodości wywiera przede wszystkim zdrowy styl życia, którego migdały są doskonałym uzupełnieniem.
Najważniejsze przeciwwskazania dotyczące spożywania migdałów w mlecznej czekoladzie
Chociaż w większości przypadków spożywanie migdałów w mlecznej czekoladzie z cynamonem jest bezpieczne dla naszego zdrowia, istnieją pewne przeciwwskazania związane z ich stosowaniem. Po pierwsze: migdały, cynamon, jak również czekolada mogą odpowiedzialne być za wywoływanie reakcji alergicznych. Dlatego też, zaleca się, aby wprowadzać niniejsze produkty do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast w przypadku wystąpienia niepokojących objawów (np. wysypki, duszności, nudności, bólu brzucha oraz/lub głowy) należy zgłosić się na konsultacje do lekarza pierwszego kontaktu lub zaufanego alergologa. Po drugie, spożywanie nadmiernych ilości migdałów w mlecznej czekoladzie nie jest zalecane w przypadku osób, które zmagają się z określonymi zaburzeniami natury metabolicznej (w tym: istotną nadwagą, insulinoopornością, cukrzycą, otyłością). Ponadto, migdały nie są wskazane dla dzieci poniżej pierwszego roku życia. Ze względu na bogatą kaloryczność, każdy z nas powinien zachować umiar w ich spożywaniu.
Migdały w mlecznej czekoladzie – cena
Migdały w mlecznej czekoladzie z cynamonem sprzedawane są w opakowaniach o wadze 80 gramów. Za niniejszy produkt zapłacimy od około 7,00 do 8,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena migdałów w mlecznej czekoladzie uzależniona jest przede wszystkim od aktualnie obowiązujących promocji na stronie producenta oraz/lub dystrybutora.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące migdałów w mlecznej czekoladzie
Pytanie 1: Gdzie kupić migdały w mlecznej czekoladzie? Najnowszy produkt marki VIVIO dostępny jest przede wszystkim w renomowanych sklepach internetowych ze zdrową żywnością. Niemniej jednak, migdały w mlecznej czekoladzie z cynamonem można również kupić w stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO.
Pytanie 2: Jaki indeks glikemiczny mają migdały w mlecznej czekoladzie? Niniejszy produkt charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym (IG=65). Dlatego też, nie powinien spożywany być przez osoby, które na co dzień zmagają się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Ponadto, ostrożnością w ich spożywaniu powinny wykazać się osoby, u których rozpoznano istotną nadwagę lub otyłość.
Pytanie 3: Czy migdały w mlecznej czekoladzie są tuczące? Najnowsza przekąska marki VIVIO stanowi nie tylko doskonałe połączenie smaku, ale również dobre źródło składników odżywczych. Należy jednak pamiętać, że migdały (podobnie jak inne orzechy) są dość kaloryczne. Dlatego też, spożywanie ich w nadmiernych ilościach może przyczyniać się do przyrostu masy ciała, szczególnie w przypadku tych osób, które na co dzień nie przestrzegają zasad zdrowego żywienia oraz aktywnego stylu życia.
Pytanie 4: Jak właściwie przechowywać migdały w mlecznej czekoladzie? Niniejszy produkt najlepiej jest przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od promieni słonecznych (na przykład w lodówce). Dzięki temu, na dłużej będziemy w stanie zachować zarówno jego niepowtarzalny smak, jak cenne dla zdrowia składniki odżywcze.
Pytanie 5: Czy migdały w mlecznej czekoladzie można podawać dzieciom w wieku szkolnym? Migdały w mlecznej czekoladzie mogą stanowić doskonałą alternatywę dla pełnych konserwantów i nadmiernej ilości cukru słodyczy, po które tak często sięgają nasze dzieci. Należy jednak pamiętać, aby w ciągu dnia nie spożywały one więcej niż 20-30g niniejszej przekąski.
Podsumowanie
Migdały w mlecznej czekoladzie marki VIVIO to propozycja zdrowej przekąski dla wszystkich osób, które cenią sobie niebanalne połączenia smakowe. Dzięki wyselekcjonowaniu najwyższej jakości składników, przekąska ta odznacza się nie tylko wyjątkowym aromatem, ale również zawartością cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Ponadto, wygodne opakowania sprawia, że możemy podjadać te smaczne migdały wszędzie tam, gdzie mamy na to ochotę.
Bibliografia
- Appetitive, dietary and health effects of almonds consumed with meals or as snacks: a randomized, controlled trial. Eur J Clin Nutr. 2013 Nov;67(11):1205-14. doi: 10.1038/ejcn.2013.184. Epub 2013 Oct 2;
- Anderson, R. A., Qin, B., Canini, F., Poulet, L., & Roussel, A. M. (2013, December). Cinnamon counteracts the negative effects of a high fat/high fructose diet on behavior, brain insulin signaling and Alzheimer-associated changes. PLOS ONE, 8(12), e83243 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24349472;
- Berryman, C. E., Fleming, J. A., & Kris-Etherton, P. M. (2017). Inclusion of almonds in a cholesterol-lowering diet improves plasma HDL subspecies and cholesterol efflux to serum in normal-weight individuals with elevated LDL cholesterol. The Journal of nutrition, 147(8), 1517-1523;
- Dzienis-Strączkowska S., Szelachowska M., Karolczuk-Zarachowicz M., Cynamon – rola w leczeniu cukrzycy?, Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Akademii Medycznej w Białymstoku;
- Effects of daily almond consumption on cardiometabolic risk and abdominal adiposity in healthy adults with elevated LDL-cholesterol: a randomized controlled trial. J Am Heart Assoc. 2015 Jan 5;4(1):e000993;
- Garrido, I., Monagas, M., Gómez?Cordovés, C., & Bartolomé, B. (2008). Polyphenols and antioxidant properties of almond skins: influence of industrial processing. Journal of Food Science, 73(2), C106-C115;
- Hari Jagannadha Rao, G., Lakshmi, Therapeutic applications of Almond (Prunus amygdalus L): a review, „Journal of Clinical and Diagnostic Research” 2012, t. 6, nr 1, str. 130–135;
- Jenkins, D. J., Kendall, C. W., Josse, A. R., Salvatore, S., Brighenti, F., Augustin, L. S., … & Rao, A. V. (2006). Almonds decrease postprandial glycemia, insulinemia, and oxidative damage in healthy individuals. The Journal of nutrition, 136(12), 2987-2992;
- Lee, Y., Berryman, C. E., West, S. G., Chen, C. Y. O., Blumberg, J. B., Lapsley, K. G., … & Kris?Etherton, P. M. (2017). Effects of Dark Chocolate and Almonds on Cardiovascular Risk Factors in Overweight and Obese Individuals: A Randomized Controlled?Feeding Trial. Journal of the American Heart Association, 6(12), e005162;
- Muhammad JS, Zaidi SF, Shaharyar S, Refaat A, Usmanghani K, Saiki I, Sugiyama T. Anti-inflammatory effect of cinnamaldehyde in Helicobacter pylori induced gastric inflammation. Biological and Pharmaceutical Bulletin. 2015 Jan 1;38(1):109-15;
- Ranasinghe, P., Jayawardana, R., Galappaththy, P., Constantine, G. R., de Vas Gunawardana, N. & Katulanda, P. (2012, December), Efficacy and safety of ‘true’ cinnamon (Cinnamomum zeylanicum) as a pharmaceutical agent in diabetes: a systematic review and meta-analysis;
- Tree nut phytochemicals: composition, antioxidant capacity, bioactivity, impact factors. A systematic review of almonds, Brazils, cashews, hazelnuts, macadamias, pecans, pine nuts, pistachios and walnuts. Nutr Res Rev. 2011;
- Vallianou N, Tsang C, Taghizadeh M, Davoodvandi A, Jafarnejad S. Effect of cinnamon (Cinnamomum Zeylanicum) supplementation on serum C-reactive protein concentrations: A meta-analysis and systematic review. Complementary therapies in medicine. 2018 Dec.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.