info@cosdlazdrowia.pl
+48 530 044 043, +48 537 801 951
Migdały w diecie – sprawdź, dlaczego warto je spożywać!
Migdały słodkie są uprawiane na potrzeby zastosowania w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i w lecznictwie. Najlepiej spożywać je na surowo, ponieważ w trakcie obróbki chemicznej tracą swoje cenne właściwości.
Wykorzystanie migdałów w kuchniach świata
Migdały spożywane są na świeżo lub po przetworzeniu. W Gruzji przyrządza się z ich dodatkiem tzw. czurkchały, czyli owocowo-migdałowe kiełbaski. Ormianie z niedojrzałych, smażonych owoców migdałowca wytwarzają aromatyczny dodatek do mięs. W Kaszmirze znana była niegdyś zupa migdałowa z baraniną, którą serwowano na wystawnych ucztach. W Południowej Europie popularne jest mleczko migdałowe, zwane orszadą, zaś marcepan to słodka masa do tortów i ciast powstająca na bazie migdałów, która podbija do dziś serca smakoszów na całym świecie…
Dlaczego warto jeść migdały?
Każdy rodzaj orzechów dostarcza sporych ilości białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także składników mineralnych i witamin, bez których organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. W migdałach znajduje się ok. 55% tłuszczu, 21% białka, 16% węglowodanów i 5% soli mineralnych.
- Migdały to źródło bardzo dobrze przyswajalnego wapnia (do kupienia tutaj).
- Zawierają magnez polecany osobom narażonym na częsty stres oraz cynk, który reguluje działanie systemu odpornościowego i pozytywnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci.
- Można odnaleźć w nich także naturalny antyoksydant – witaminę E.
- Obecna w migdałach witamina B2 jest odpowiedzialna za prawidłową pracę układu nerwowego i wzroku. Pozytywnie wpływa też na pamięć i koncentrację.
- W ponad 20 % składają się z białka – ta wiadomość powinna ucieszyć wegetarianów, których dieta często jest uboga w ten składnik.
- Posiadają korzystny skład cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Migdały w legendach i mitach…
Migdałowiec według wierzeń Fenicjan uchodził za atrybut bogini Amygdale, której jasno-różowa cera przypominała piękne kwiaty tej rośliny. W kulturze żydowskiej drzewo to jest nazywane „drzewem czuwania”. Jak mówi jedna z legend gorzki migdał narodził się z ciała córki Midasa, która zmarła po stracie ukochanego. W czasach starożytnych owoce migdałowca symbolizowały płodność, zaś dla prawosławnych i katolików migdałowiec jest ucieleśnieniem Maryi.

Źródła: R. Karczmarczuk, MIGDAŁOWIEC ZWYCZAJNY ORAZ TRÓJKLAPOWY, „Wszechświat”, t. 114, nr 4 ̶6/2013