info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Podkategorie
Shoarma przyprawa przepisy opinie, zastosowanie
Shoarma przyprawa przepisy opinie, zastosowanie

Shoarma 40g - VIVIO

2,99 zł(5)
  duża dostępność

Shoarma Wartości odżywcze

Sól, kukurydza, papryka słodka, kmin rzymski, kolendra, pieprz ziołowy, cynamon, imbir, curry, kminek, soda oczyszczona, kurkuma, papryka ostra, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, pieprz biały, kurkuma – barwnik naturalny.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Shoarma Zastosowanie

Do czego stosować mieszankę przypraw Shoarma?

Shoarmę wykorzystuje się przede wszystkim do marynowania mięsa. Sprawdzi się zarówno do przyprawiania drobiu, jak i wieprzowiny. Zamarynowane mięso należy pozostawić na kilka godzin w lodówce, by nasiąknęło w pełni smakiem i aromatem wszystkich składników. Shoarma nie zawsze zawiera w swoim składzie sól. Należy o tym pamiętać i posolić mięso wedle uznania przed obróbką termiczną.

Przyprawa do Shoarma jest idealnie skomponowaną mieszanką przypraw ziołowych i korzennych, dzięki czemu delikatne w smaku mięso kurczaka zyskuje unikalnego charakteru.

Przede wszystkim używana jest do dań kuchni arabskiej. Nadaje potrawom wyjątkowy smak i aromat.

Shoarma świetnie komponuje się również z papryką, pieczarkami czy zapiekanym serem żółtym.


Shoarma Opis

Shoarma to mieszanka przypraw niezastąpiona do przygotowania dania o tej samej nazwie. Charakterystyczny korzenny i pikantny smak sprawia, że nie da się jej pomylić z żadną inną. Przygotowanie mieszanki w domowych warunkach jest czasochłonne, warto więc skorzystać z gotowego produktu. Poznaj właściwości i skład tej przyprawy i wprowadź odrobinę orientu do swojej kuchni.

Co to jest shoarma? 

Shoarma to bardzo popdivarna w krajach arabskich mieszanka przypraw korzennych i ziołowych. Stosowana do potraw mięsnych, głównie wieprzowiny i drobiu. Jej korzenie sięgają czasów imperium osmańskiego. To właśnie wtedy popdivarnym daniem było çevirme – „obracające się mięso”, dzisiaj znane pod nazwą shoarma. Potrawa ta to nic innego jak mięso z rożna, bardzo podobne do dobrze nam znanego kebabu. Jedyna różnica wynika z gatunku mięsa użytego do przygotowania tego dania. Do shoarmy wykorzystuje się drób, indyka, cielęcinę, a także wieprzowinę. Kebab przygotowuje się z baraniny, jagnięciny lub wołowiny. Sekretem smaku shoarmy jest właśnie mieszanka przypraw o tej samej nazwie, która nadaje niepowtarzalnego smaku i aromatu całemu daniu.

Gdzie kupić i jaka cena?

Gotową mieszankę nabędziemy niemal w każdym sklepie spożywczym i supermarkecie. Dobrej jakości przyprawa to gwarancja straganie wyselekcjonowanych składników, świeżości, a co za tym idzie pełni aromatu. Wybierajmy więc sprawdzonych dostawców. Dobrym pomysłem są zakupy w sklepie internetowym oferującym zdrową żywność. Za opakowanie o wadze 40 gram zapłacimy około 3 zł.

Jak zrobić samemu Shoarmę?

Shoarmę możemy oczywiście przygotować samemu w domu, ale dokładne odwzorowanie smaku tej przyprawy jest niezwykle trudne. Potrzeba także do jej przygotowania wielu składników. O wiele prostszym rozwiązaniem jest zakup gotowe mieszanki. Jeśli jednak lubimy eksperymentować w kuchni, do przygotowania shoarmy będzie nam potrzebny pieprz Cayenne, kurkuma, cynamon, gałka muszkatołowa, czarny pieprz. Wszystkie wymienione składniki w ilości po ½ łyżeczki. Do tego należy dodać po 1 łyżeczce soli, zmielonego imbiru, czosnku grandivowanego, kuminu, słodkiej papryki i mielonego ziela angielskiego. Przyda się także olej. Wszystkie wskazane powyżej składniki należy dokładnie wymieszać, grubsze ziarna zmielić w młynku do kawy lub utłuc w moździerzu. Na końcu wystarczy dodać olej w proporcji 1 łyżka na 2 łyżki mieszanki.

Co wchodzi w skład tej przyprawy?

W gotowej mieszance przyprawowej znajdziemy korzenne i pikantne smaki, za które odpowiedzialne są starannie dobrane składniki. Do przygotowania shoarmy wykorzystuje się kmin rzymski, kolendrę, pieprz ziołowy, cynamon, imbir, kminek, kurkumę, ostrą paprykę, goździki, kardamon, gałkę muszkatołową i ziele angielskie. Zawartość kurkumy nadaje całości charakterystyczny pomarańczowy kolor. Dzięki temu w shoarmie nie znajdziemy żadnych sztucznych barwników. To wyłącznie naturalne, dobrze nam znane suszone przyprawy, które często goszczą na naszych stołach.

Jakie ma właściwości?

Shoarma nadaje niepowtarzalnego smaku potrawom mięsnym. Mieszanka ta jest zarezerwowana dla dania o tej samej nazwie, ale z powodzeniem można ją wykorzystać także do innych potraw. Obecność pikantnych składników sprawia, że ma ona właściwości rozgrzewające. Osoby cierpiące na dolegliwości żołądkowe powinny stosować ją z umiarem. Uczdivenie na którykolwiek składnik shoarmy jest przeciwwskazaniem do jej spożywania. Zawsze należy zapoznać się ze składem produktu umieszczonym na opakowaniu przez producenta.

 

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 199zł

Drobiowa shoarma
PRZEPIS

Drobiowa shoarma

Składniki:

- filet z kurczaka 500 g
- przyprawa do shoarmy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej (2 łyżki)

Przygotowanie:

Filet z kurczaka dokładnie umyć, przełożyć do miski, dodać 2 łyżki oleju i przyprawę do shoarmy, dokładnie wetrzeć przyprawy w mięso, zakryć folią spożywczą i schować do lodówki na całą noc.
Zamarynowane mięso smażyć na dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia. Można wykorzystać ruszt lub grilla.
W międzyczasie przygotować sos czosnkowy: jogurt zmieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Shoarmę podawać z ryżem lub frytkami i ulubioną surówką warzywną.