tydzień produktów pszczelarskich
Przyprawa Do Ziemniaków I Frytek przepisy Opinie Cena Zastosowanie
Przyprawa Do Ziemniaków I Frytek przepisy Opinie Cena Zastosowanie
Przyprawa Do Ziemniaków I Frytek przepisy Opinie Cena Zastosowanie
Przyprawa Do Ziemniaków I Frytek przepisy Opinie Cena Zastosowanie

Przyprawa do ziemniaków i frytek 40g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

2,99 zł

RABAT - 14%

3,49 zł

-14

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Przyprawa do ziemniaków i frytek Wartości odżywcze

sól, koper, kukurydza, cukier, cebula, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, czosnek, papryka zielona, kolendra, pietruszka, kminek, papryka ostra, kozieradka, liść laurowy, kurkuma, barwnik naturalny - ekstrakt kurkumy


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Przyprawa do ziemniaków i frytek Zastosowanie

Za sprawą wyjątkowego smaku, przyprawę do ziemniaków możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów:

  • Po pierwsze: Przyprawa do ziemniaków świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania smacznej pasty kanapkowej na bazie pieczonych warzyw;
  • Po drugie: Bez przeszkód można dodać ją do zup oraz sosów;
  • Po trzecie: Przyprawa ta doskonale sprawdzi się podczas przyrządzania frytek warzywnych i pieczonych ziemniaków;
  • Po czwarte: Wystarczy odrobina oliwy z oliwek, aby w kilka chwil zamienić przyprawę do ziemniaków w doskonały sos kanapkowy.


Przyprawa do ziemniaków i frytek Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych przyprawy do ziemniaków marki VIVIO

Ziemniaki to jedne z najczęściej spożywanych warzyw w Polsce. Nic w tym dziwnego, albowiem są one nie tylko smaczne, ale także pełne zdrowia. Znajdziemy w nich zestaw cennych witamin, jak również spore ilości niezbędnych minerałów, w tym potasu. Dlatego też, bez przeszkód mogą stanowić element zrównoważonej diety. Wystarczy, że przygotujemy je w odpowiedni sposób. Zamiast tłustego sosu lub dużej ilości masła, warto przyprawić ziemniaki aromatycznym zestawem ziół. Dzięki temu, wyróżniać się będą doskonałym smakiem. Przyprawa do ziemniaków pieczonych marki VIVIO to unikalna mieszanka, która stworzona została z myślą o wszystkich miłośnikach pyrek. Znajdują się w niej wyłącznie naturalne składniki, które sprawiają, że możemy cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. A co jeszcze warto wiedzieć na temat przyprawy do ziemniaków? I jak wykorzystać ją w naszej codziennej kuchni? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić przyprawę do ziemniaków pieczonych?

Czy przyprawa do ziemniaków zawiera w swoim składzie gluten?

Czy przyprawa do ziemniaków z grilla zawiera w swoim składzie sztuczne barwniki?

Do czego dodawać przyprawę do ziemniaków pieczonych?

Jak w prawidłowy sposób przechowywać przyprawę do ziemniaków pieczonych?

  • Zastosowanie przyprawy do ziemniaków w codziennej kuchni;

  • Przyprawa do ziemniaków i frytek – przepisy.

Przyprawa do ziemniaków z grilla – skład i najważniejsze wartości odżywcze

Przyprawa do ziemniaków to wyjątkowy produkt marki VIVIO, którego formuła została oparta wyłącznie o składniki naturalnego pochodzenia. Dlatego też, w niniejszej mieszance nie znajdziemy zbędnych barwników, konserwantów, czy wypełniaczy smaku. Przyprawa do ziemniaków wyróżnia się niepowtarzalnym zestawem ziół, które świetnie sprawdzą się zarówno podczas przygotowywania pieczonych ziemniaków, jak i frytek warzywnych. A jakie składniki znajdziemy w przyprawie do ziemniaków marki VIVIO?

Po pierwsze: KOPER (fenkuł) – to jedno z tych ziół, które chyba najbardziej kojarzy nam się z pysznymi ziemniakami. Dlatego też, nie mogło zabraknąć go w naszej mieszance. Koper już od wielu pokoleń stosowany jest w polskiej kuchni. Warto jednak wiedzieć, że tak naprawdę pochodzi on z regionu Morza Śródziemnego. Niniejsze zioło jest niezwykle aromatyczne. Wszystko to za sprawą zawartych w nim olejków lotnych. Ponadto, koper jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu cenne przeciwutleniacze. Co ciekawe, właściwości fenkułu doceniane były już w czasach starożytnych. A pierwsze wzmianki na jego temat odnalezione zostały na egipskich papirusach.

Po drugie: GAŁKA MUSZKATOŁOWA – jest przyprawą o charakterystycznym, korzennym smaku. W naturalnych warunkach występuje ona na terenie Wysp Karaibskich, Malezji oraz Sri Lanki. To właśnie tam gałka muszkatołowa zajmuje niezwykle ważne miejsce w dziedzinie ziołolecznictwa. Nic w tym dziwnego, albowiem znajdziemy w jej składzie aż 16% prozdrowotnych olejków eterycznych. Co ciekawe, gałka muszkatołowa jest także świetnym źródłem witamin z grupy B oraz niektórych minerałów, w tym magnezu, żelaza oraz cynku.

Po trzecie: CZOSNEK – bez którego trudno jest nam wyobrazić sobie smak pieczonych ziemniaków. Chociaż na polskie stoły trafił dopiero w średniowieczu, dzisiaj stanowi niezastąpiony element tradycyjnej kuchni. Warto jednak wiedzieć, że czosnek, oprócz charakterystycznego smaku, zawiera w swoim składzie także zestaw cennych składników odżywczych. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują fitosterole oraz flawonoidy. Nie należy zapominać także o tym, że czosnek jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, które wykazują wysoce pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Po czwarte: KOLENDRA – pochodząca z regionu Morza Śródziemnego oraz krajów Bliskiego Wschodu. Niniejsza roślina na szeroką skalę wykorzystywana jest w kuchniach całego świata. Nic w tym dziwnego, albowiem odznacza się ona łagodnym smakiem i przyjemnym aromatem. Co ciekawe, kolendra jest nie tylko smaczna, ale także niezwykle zdrowa. Znajdziemy w niej cenne olejki eteryczne oraz przeciwutleniacze. Dlatego też, bez przeszkód można wprowadzić ją do zdrowej diety pełnej warzyw i świeżych ziół.

Po piąte: PIETRUSZKA – jedno z najczęściej stosowanych warzyw w polskich kuchni. Zarówno jej natka, jak i korzeń odznaczają się doskonałym smakiem, który świetnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i daniami kuchni wegańskiej. Pietruszka, podobnie jak kolendra, jest doskonałą skarbnicą cennych dla zdrowia składników odżywczych. Znajdziemy w niej przede wszystkim spore ilości żelaza oraz witaminy C.

Po szóste: KMINEK – należący do rodziny selerowatych. Roślina ta w naturalnych warunkach występuje na terenie Europy, Azji oraz Afryki Północnej. Co ciekawe, liczne uprawy kminku możemy spotkać także na terenie naszego kraju. Kminek od wielu pokoleń zajmuje ważne miejsce zarówno w tradycyjnej kuchni polskiej, jak i współczesnej fitoterapii. Kminek jest dobrym źródłem olejków eterycznych, jak również flawonoidów, kumaryn i związków białkowych. Znajdziemy w nim również spore ilości witaminy A.

Po siódme: PAPRYKA OSTRA – charakterystyczna dla dań pochodzących z regionu Ameryki Południowej. Jej pikantny smak w zaledwie kilka chwil jest w stanie odmienić charakter przygotowywanych przez nas potraw. Warto również wiedzieć, że papryka ostra jest niezastąpionym źródłem kapsaicyny – przeciwutleniacza, który wykazuje wysoce pozytywny wpływ zarówno na nasze zdrowie, jak i szczupły wygląd sylwetki.

Po ósme: KOZIERADKA – roślina jednoroczna zaliczana do rodziny bobowatych. Zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie wykorzystywane są przede wszystkim jej aromatyczne nasiona. Są one skarbnicą cennych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. W nasionach kozieradki znajdziemy między innymi: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, potas, fosfor, magnez, wapń i żelazo.

Po dziewiąte: LIŚĆ LAUROWY – niezastąpiony składnik wszystkich zup. Warto wiedzieć, że te aromatyczne liście są także wartościowym źródłem składników o właściwościach pielęgnacyjnych. Dlatego też, liście laurowe wykorzystywane są nie tylko w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, ale także kosmetycznym.

Po dziesiąte: KURKUMA – stanowiąca naturalny barwnik przyprawy do ziemniaków marki VIVIO. Niniejsza przyprawa korzenna od wieków zajmuje ważne miejsce w kuchni Indyjskiej. Co ciekawe, ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, zaliczana jest ona również do prestiżowej grupy produktów „super-foods”.

Ponadto, w składzie przyprawy do ziemniaków pieczonych znajdziemy: niewielkie ilości soli oraz cukru, kukurydzę, cebulę, czarny pieprz oraz zieloną paprykę.

Poznaj najcenniejsze właściwości zdrowotne składników zawartych w przyprawie do ziemniaków pieczonych marki VIVIO

Przyprawa do ziemniaków pieczonych jest źródłem wartościowych składników, które obfitują w cenne witaminy i minerały. Dlatego też, wprowadzenie jej do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może sprzyjać poprawie naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. Okazuje się, że za sprawą sporej ilości przeciwutleniaczy, zawartych między innymi w kurkumie, koprze oraz papryce ostrej, przyprawa do ziemniaków może wykazywać działanie profilaktyczne względem chorób nowotworowych. Przeciwutleniacze odpowiedzialne są bowiem za zwalczanie szkodliwego wpływu wolnych rodników na nasz organizm. Dodatkowo, wpływają one na spowolnienie procesów starzenia się skóry i zapewniają nam młody wygląd na długie lata. Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia jest także wysoka zawartość potasu, dostępna w ziołach wchodzących w skład przyprawy do ziemniaków. Niniejszy pierwiastek odpowiedzialny jest za utrzymywanie prawidłowego ciśnienia krwi. Co ciekawe, cenne flawonoidy oraz fitosterole roślinne również korzystnie oddziałują na nasz układ krążenia. To właśnie dzięki nim możliwe staje się zredukowanie poziomu złego cholesterolu, a tym samym ograniczenie ryzyka rozwoju miażdżycy oraz udarów w przyszłości.

Zarówno czarny pieprz, jak i papryka ostra, wchodząca w skład przyprawy do ziemniaków marki VIVIO, jest w stanie zwiększać efektywność zastosowanych metod ochudzania. Wszystko to za sprawą piperyny oraz kapsaicyny. Substancje te mogą wpływać na przyspieszenie procesów przemiany materii oraz spalania tkanki tłuszczowej. Ponadto, składniki zawarte w niniejszej mieszance przypraw, takie jak czosnek, czy też cebula, pozytywnie oddziałują na nasz układ odpornościowy. Dlatego też, ich spożywanie szczególnie zalecane jest w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to najbardziej narażeni jesteśmy na działanie szkodliwych wirusów i bakterii.

W tym miejscu należy jednak pamiętać, że jeśli chcemy uzyskać z przyprawy do ziemniaków wszystko to, co najlepsze, powinniśmy wprowadzić ją do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia. Albowiem to właśnie te dwa elementy stanowią podstawę dobrego samopoczucia i długiego życia w zdrowiu.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania przyprawy do ziemniaków

W większości przypadków stosowanie odpowiednich ilości przyprawy do ziemniaków jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej stosowaniem. Po pierwsze, ze względu na zawartość cebuli oraz czosnku, stosowanie przyprawy do ziemniaków nie jest zalecane w przypadku osób, które zmagają się ze stanami zapalnymi w obrębie błony śluzowej żołądka lub z zespołem jelita drażliwego. Po drugie, ze względu na zawartość ostrej papryki oraz gałki muszkatołowej, stosowanie niniejszej przyprawy nie jest zalecane w przypadku kobiet w ciąży, matek karmiących piersią oraz najmłodszych dzieci. Warto także wiedzieć, że poszczególne składniki przyprawy do ziemniaków mogą odpowiedzialne być za wywoływanie reakcji alergicznych. Dlatego też, zaleca się, aby wprowadzać ją do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast, w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po spożyciu przyprawy do ziemniaków (np. duszności, nudności, zaczerwienienia skóry, wysypki, podrażnienia oczu, bólu lub zawrotów głowy), należy jak najszybciej zasięgnąć konsultacji w gabinecie specjalisty.

UWAGA NA ALERGENY: W przyprawie do ziemniaków pieczonych mogą znajdować się śladowe ilości: glutenu, skorupiaków, jaj, orzeszków ziemnych, ryb, nasion soi, mleka, laktozy, orzechów, selera, gorczycy, dwutlenku siarki, łubinu, mięczaków i produktów pochodnych.

Przyprawa do ziemniaków i frytek – cena

Przyprawa do ziemniaków i frytek sprzedawana jest w opakowaniach o pojemności 40 gramów. W większości przypadków zapłacimy za nią około 3,00 – 5,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena przyprawy do ziemniaków i frytek może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu, warto zwrócić uwagę na to, czy przyprawa do ziemniaków nie zawiera w swoim składzie sztucznych barwników i konserwantów. Dzięki temu zyskamy pewność, że jest ona bezpieczna dla naszego zdrowia.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące przyprawy do ziemniaków

Pytanie 1: Gdzie kupić przyprawę do ziemniaków pieczonych? Niniejsza przyprawa dostępna jest w niektórych marketach spożywczych oraz salonach zielarskich. Niemniej jednak, warto poszukać jej w renomowanych sklepach internetowych ze zdrową żywnością oraz w stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO. Dzięki temu możemy uzyskać dostęp do artykułów najwyższej jakości, jak również atrakcyjną ofertę cenową.

Pytanie 2: Czy przyprawa do ziemniaków zawiera w swoim składzie gluten? Chociaż poszczególne składniki przyprawy do ziemniaków pieczonych nie zawierają w swoim składzie glutenu, warto wiedzieć, że produkowana jest ona na terenie zakładu, w którym gluten jest przetwarzany. Dlatego też, przyprawa do ziemniaków nie może stosowana być przez osoby zmagające się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu.

Pytanie 3: Czy przyprawa do ziemniaków z grilla zawiera w swoim składzie sztuczne barwniki? Marka VIVIO ceni sobie przede wszystkim wysoką jakość i bezpieczeństwo. Dlatego też, w naszych mieszankach przypraw nie znajdują się sztuczne barwniki. Przyprawa do ziemniaków pieczonych uzyskała swój wyjątkowy kolor dzięki odpowiednio dobranym ziołom oraz kurkumie, która jest nie tylko doskonałym barwnikiem naturalnym, ale także świetnym źródłem cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy.

Pytanie 4: Do czego dodawać przyprawę do ziemniaków pieczonych? Przyprawę te możemy dodawać zarówno do ziemniaków pieczonych, smażonych, jak i grillowanych. Doskonale sprawdzi się ona także w połączeniu z innymi warzywami, a nawet daniami mięsnymi.

Pytanie 5: Jak w prawidłowy sposób przechowywać przyprawę do ziemniaków pieczonych? Przyprawę tę najlepiej jest przechowywać w suchym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Na przykład, w szafce kuchennej lub w spiżarni. Jeśli zamkniemy ją w szklanym pojemniku z pokrywką, zyskamy pewność, iż na długo zatrzyma ona nie tylko cenne walory smakowe, ale i wartości odżywcze.

 

przyprawa do ziemniaków

Podsumowanie

Przyprawa do ziemniaków to wyjątkowy produkt marki VIVIO, który świetnie pasuje zarówno do pieczonych, jak i grillowanych warzyw. Dobór wyjątkowych ziół oraz przypraw o wysokim potencjale zdrowotnym sprawia, że produkt ten jest w stanie pozytywnie wpłynąć na nasze codzienne samopoczucie. Dlatego też, już dziś warto wprowadzić przyprawę do ziemniaków do zrównoważonej diety i zdrowego stylu życia.

Bibliografia

  1. Ahuja, K. D. K., Robertson, I. K., Geraghty, D. P., & Ball, M. J. (2007). The effect of 4-week chilli supplementation on metabolic and arterial function in humans. European journal of clinical nutrition, 61(3), 326-333;
  2. Al-Malahmeh AJ., Alajlouni AM., Ning J., Wesseling S., Vervoort J., Rietiens IMCM., Determination and risk assessment of naturally ocurring genotoxic and carcinogenic alkenylbenzenes in nutmeg-based plant food supplements. J Appl Toxicol, 2017;
  3. Barbara Kołodziej –„Zawartość niektórych mikroelementów w roślinach kozieradki pospolitej w zależności od pochodzenia nasion, warunków glebowych i terminu siewu”; Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 2000 z. 471 : 347-352;
  4. Dherani, M., Murthy, G. V., Gupta, S. K., Young, I. S., Maraini, G., Camparini, M., … & Fletcher, A. E. (2008). Blood levels of vitamin C, carotenoids and retinol are inversely associated with cataract in a North Indian population. Investigative ophthalmology & visual science, 49(8), 3328-3335;
  5. Food end Chemical Toxicology, 2010, 48(3); pp. 798-802: "Piperine, the main alkaloid of Thai black pepper, protects against neurodegeneration and cognitive impairment in animal model of cognitive deficit like condition of Alzheimer's disease";
  6. Hannan A, Ullah MI, et al. Anti-mycobacterial activity of garlic (Allium sativum) against multi-drug resistant and non-multi-drug resistant Mycobacterium tuberculosis. Pak J Pharm Sci 2011, 24(1): 81-85;
  7. Kurkumina ma działanie przeciwwirusowe, Polska Agencja Prasowa, Dostępny w internecie: http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,391347,kurkumina-ma-dzialanie-przeciwwirusowe.html6. Woman dies after being given turmeric injection as part of naturopath treatment: http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/woman-turmeric-injection-dies-alternative-therapy-san-diego-iv-curcumin-a7653531.html;
  8. Koch H.P., Lawson L.D.: Garlic, The Science and Therapeutic Application of Allium sativum L. and Related Species. Wyd. II. Wiliams & Wilkins, Baltimore, Philadelphia, London, 1996, p.101-113, p.163;
  9. Matsufuji, H., Ishikawa, K., Nunomura, O., Chino, M., & Takeda, M. (2007). Anti?oxidant content of different coloured sweet peppers, white, green, yellow, orange and red (Capsicum annuum L.). International Journal of Food Science & Technology, 42(12), 1482-1488;
  10. Park, Ui-Hyun, Jeong, Hong-Suk, Jo, Eun-Young, Park, Taesun i inni. Piperine, a Component of Black Pepper, Inhibits Adipogenesis by Antagonizing PPARγ Activity in 3T3-L1 Cells. „Journal of Agricultural and Food Chemistry”. 60 (15), s. 3853-3860, 2012;
  11. Singh V. K., Singh P., Mishra A., Patel A., Yadav K, Piperine: Delightful surprise to the biological world, made by plant “Pepper” and a great bioavailability enhancer for our drugs and supplements, “World Journal of Pharmaceutical Research” Volume 3, Issue 6 (2014), p. 2084-2098;
  12. Zioła i rośliny lecznicze. Joanna Krzaczyńska (tłum.). Firma Księgarska Jacek i Krzysztof Olesiejuk, 2007, seria: Przewodnik. ISBN 83-7512-064-2.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Przyprawa do ziemniaków i frytek Opinie o produkcie: Przyprawa do ziemniaków i frytek 40g VIVIO

Przyprawa do ziemniaków i frytek przepisy / Przyprawa do ziemniaków i frytek zastosowanie

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Składniki:

- 1 kg małych ziemniaków
- przyprawa do ziemniaków lub zioła klasztorne
- oliwa z oliwek

Wykonanie:

Ziemniaki obierz i podziel na połówki lub mniejsze kawałki. Wrzuć do miski. Polej odrobiną oliwy i potrzep przyprawami. Zamieszaj. Jeśli trzeba, to czynnośc powtórz.
Ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni - na ok 30 min.


Smaczne frytki warzywne z dodatkiem przyprawy do ziemniaków

Smaczne frytki warzywne z dodatkiem przyprawy do ziemniaków

Składniki:

- 1 marchew;
- 1 korzeń pietruszki;
- 1 batat;
- 1 ziemniak;
- 1 łyżka przyprawy do ziemniaków;
- 1 łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj i obierz warzywa. Następnie pokrój je w cienkie paski;

Wymieszaj oliwę z przyprawą do ziemniaków, a następnie natrzyj nią przygotowane warzywa;

Rozgrzej piekarnik do 220oC, a następnie piecz w nim frytki przez około 15 minut.



Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również