DARMOWA DOSTAWA OD 79ZŁ PRZY ZAKUPIE WYBRANYCH PRODUKÓW    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Przyprawa do karkówki 40g - VIVIO

Przyprawa Do Karkówki Opinie Cena Zastosowanie

Przyprawa do karkówki 40g - VIVIO

3,69 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Przyprawa do karkówki - skład

MARKA
VIVIO

Składniki: Sól, cukier, czosnek, majeranek, papryka słodka, tymianek, liść laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie, cebula, cząber, papryka ostra.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Przyprawa do karkówki - Zastosowanie

Zastosowanie przyprawy do karkówki w codziennej kuchni

Przyprawa do karkówki odznacza się wyjątkowym smakiem i aromatem. Ponadto, znajdziemy w niej zestaw wartościowych ziół i suszonych warzyw. W związku z tym, możemy wykorzystać ją w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.

  • Po pierwsze: Niniejsza przyprawa stanowi niezastąpiony składnik marynat do mięs;
  • Po drugie: Warto dodawać ją do przyrządzania sosów, nawet tych wegetariańskich;
  • Po trzecie: Przyprawa do karkówki świetnie sprawdzi się podczas doprawiania pasztetów oraz kanapkowych past warzywnych;
  • Po czwarte: Niniejsza mieszanka przypraw doskonale wzbogacić może smak domowej zupy;
  • Po piąte: Przyprawa do karkówki idealnie podkreśli smak kiełbasy z kurczaka w pełnym papryki leczo.

 

Przyprawa do karkówki - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych przyprawy do karkówki marki VIVIO

Chociaż zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia, to warzywa powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety, warto pamiętać, że także wysokiej jakości mięso jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu zestaw cennych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Dlatego też, powinniśmy spożywać je raz, a nawet dwa razy w tygodniu. Karkówka to bez wątpienia jedno z ulubionych mięs Polaków. Doskonale nadaje się zarówno do pieczenia, jak i na grilla. Niemniej jednak, odpowiednie doprawienie karkówki nie jest prostym zadaniem. Na szczęście, znamy prosty sposób na to, jak sprawić, aby przygotowywane przez ciebie mięso było aromatyczne i pełne smaku. Przyprawa do karkówki marki VIVIO to wyjątkowa mieszanka ziół, dzięki którym bez trudu przyprawisz swoją ulubioną potrawę. A co jeszcze warto wiedzieć na temat przyprawy do karkówki? I jak wykorzystać ją w naszej codziennej kuchni? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić przyprawę do karkówki pieczonej?

Czy przyprawa do karkówki zawiera w swoim składzie sztuczne barwniki?

Do czego (oprócz karkówki) można dodawać niniejszą przyprawę?

Czy przyprawa do karkówki na grilla jest bezpieczna dla osób z celiakią?

Jak w prawidłowy sposób przechowywać przyprawę do karkówki?

  • Zastosowanie przyprawy do karkówki w codziennej kuchni;

  • Przyprawa do karkówki – przepisy.

Przyprawa do karkówki – skład i najcenniejsze wartości odżywcze

Przyprawa do karkówki marki VIVIO to prawdziwy rarytas dla wszystkich miłośników grillowania. Stworzona wyłącznie z najwyższej jakości składników naturalnego pochodzenia mieszanka, w zaledwie kilka chwil jest w stanie wzbogacić aromat przygotowywanych przez nas mięs. To co wyróżnia przyprawę do karkówki, to przede wszystkim jej prosty skład. W naszej mieszance nie znajdziesz zbędnych konserwantów, polepszaczy smaku, czy sztucznych barwników. Zarówno jej wyjątkowy smak, jak i kolor zostały osiągnięte za sprawą unikalnej receptury, której składniki dostarczyła nam wyłącznie natura. A co znajdziemy w przyprawie do karkówki marki VIVIO?

Po pierwsze: CZOSNEK. To pochodzące z dalekich Chin warzywo, już w czasach średniowiecza na stałe zagościło w polskiej kuchni. Czosnek w mielonej postaci stanowi bowiem składnik licznych marynat do mięs. Warto wiedzieć, że roślina ta znajduje szerokie uznanie nie tylko wśród miłośników kuchni, ale również ziołolecznictwa. Czosnek jest źródłem prozdrowotnych związków siarkowych oraz flawonoidów i steroli roślinnych. Ponadto, znajdziemy w nim spore ilości witamin (między innymi witamina A oraz C) i minerałów (w tym: potas, magnez, wapń oraz chrom), które odpowiadają za wzmocnienie naszego zdrowia.

Po drugie: MAJERANEK. Roślina charakterystyczna dla regionu Śródziemnomorskiego. Od kilku lat jej doniczkowa uprawa cieszy się ogromną popularnością w naszym kraju. Nic w tym dziwnego, albowiem majeranek stanowi doskonałą przyprawę do większości mięs. Co ciekawe, jest on także niezastąpionym składnikiem podczas wyrobu wędlin i kiełbas. Majeranek jest bogatym źródłem cynku, witaminy A oraz przeciwutleniaczy. W związku z tym, nie mogło zbraknąć go w składzie przyprawy do karkówki marki VIVIO.

Po trzecie: PAPRYKA (słodka oraz ostra). Papryka jest popularnym warzywem w kuchniach całego świata. Niemniej jednak, pochodzi ona z terenów Ameryki Południowej, gdzie jej ostra odmiana szczególnie doceniana jest ze względu na niezwykłe właściwości zdrowotne. Papryka posiada unikalny smak, który idealnie podkreśla charakter przygotowywanych przez nas potraw. Warto wiedzieć, że ostra odmiana niniejszego warzywa jest źródłem kapsaicyny, czyli substancji odpowiadającej nie tylko za pikantny smak papryki, ale przede wszystkim jej właściwości przeciwutleniające.

Po czwarte: TYMIANEK. Ta aromatyczna roślina kojarzona jest przede wszystkim z górzystymi wybrzeżami Grecji, Maroko oraz Hiszpanii. Co ciekawe, na szeroką skalę uprawiana jest ona także w Polsce. Tymianek wyróżnia się intensywnym zapachem, który idealnie wzbogaca aromat przyprawy do karkówki marki VIVIO. Ponadto, to niezwykłe zioło jest prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia składników odżywczych. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują olejki eteryczne, flawonoidy oraz witaminy i minerały. Dzięki temu, tymianek znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej.

Po piąte: LIŚĆ LAUROWY. To niezastąpiony składnik przygotowywanych przez nas zup oraz bigosu, czy ryby po grecku. Warto jednak wiedzieć, że liść laurowy świetnie łączy się ze smakiem karkówki. Niniejsze zioło (pochodzące z regionu śródziemnomorskiego) odznacza się intensywnym zapachem. To zasługa zawartych w nim olejków, które wykazują wysoce pozytywny wpływ na zdrowie oraz samopoczucie człowieka.

Po szóste: PIEPRZ CZARNY. Niniejsza roślina pochodzi z Południowo-Wschodnich Indii. Niemniej jednak, gdy tylko sprowadzono ją na tereny Europy, zyskała ogromną popularność. Już od czasów średniowiecza, czarny pieprz stanowił nieodłączny składnik w kuchni. Przyprawa ta doskonale pasuje do mięs, nadając im nieco pikantnego smaku. Co ciekawe, pieprz jest nie tylko smaczny, ale również pełen zdrowia. Zawarta w nim piperyna odpowiada za wspomożenie czynności naszego organizmu.

Po siódme: ZIELE ANGIELSKIE. To owoc korzennika lekarskiego, wiecznie zielonego drzewa, które pochodzi z lasów Ameryki Środkowej. Ziele angielskie posiada aromat zbliżony do goździków oraz gałki muszkatołowej. Podobnie jak wymienione przyprawy, jest ono także źródłem wartościowych olejków eterycznych. Ziele angielskie w zaledwie kilka chwil jest w stanie wzbogacić smak przygotowywanego przez nas mięsa.

Po ósme: CEBULA. Niniejsze warzywo doskonale łączy się ze smakiem karkówki. Dlatego też, nie mogło zabraknąć go w naszej mieszance. Cebula jest nie tylko niezwykle smaczna, ale także pełna wartościowych witamin i minerałów. Znajdziemy w niej przede wszystkim sporą ilość witaminy C. Ponadto, jest ona źródłem cynku, fosforu, magnezu oraz siarki. Wszystko to sprawia, że dodawanie cebuli do codziennych potraw wzmacnia zarówno ich smak, jak i nasze zdrowie.

Po dziewiąte: CZĄBER. Ta należąca do rodziny jasnotowatych roślina od lat wzbudza szerokie zainteresowanie w gronie miłośników kuchni, ale także ziołolecznictwa. Cząber jest przyprawą charakterystyczną dla regionu Afryki Północnej oraz Europy Południowej. Zioło to zawiera w swoim składzie nawet do 3% olejków eterycznych o licznych właściwościach zdrowotnych. Dodatkowo, cząber jest źródłem wartościowych minerałów, wśród których na szczególną uwagę zasługuje potas, magnez oraz cynk.

Oprócz wyżej wymienionych składników, w przyprawie do karkówki marki VIVIO możemy znaleźć także niewielkie ilości soli oraz cukru. To właśnie one odpowiadają za wzbogacenie smaku niniejszej mieszanki. Dzięki temu, udało nam się osiągnąć idealną kompozycję, która pomoże Ci przygotować soczystą i aromatyczną karkówkę, niezależnie od tego, czy chcesz ją upiec na grillu, czy też w piekarniku.

Jakie właściwości zdrowotne skrywają w sobie zioła zawarte w przyprawie do karkówki?

Przyprawa do karkówki to mieszanka wyselekcjonowanych ziół oraz suszonych warzyw, które stanowią prawdziwą skarbnicę cennych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Dlatego też, wprowadzenie niniejszej przyprawy do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może wpływać na poprawę naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia.

  • Przyprawa do karkówki a zdrowie układu krążenia. Zarówno liście laurowe, majeranek, tymianek, jak i cząber są źródłem wartościowych steroli roślinnych. Niniejsze składniki przyczyniać mogą się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejszenia ryzyka rozwoju miażdżycy w przyszłości. Dodatkowo, wyżej wymienione składniki są prawdziwą skarbnicą potasu. To niezwykle ważny składnik dla układu sercowo-naczyniowego, albowiem odpowiada on za utrzymywanie prawidłowego ciśnienia krwi.
  • Przyprawa do karkówki a choroby nowotworowe. Zioła zawarte w mieszance do karkówki marki VIVIO stanowią źródło garbników oraz przeciwutleniaczy. Te niezwykłe związki chemiczne odpowiadają za zwalczanie szkodliwego wpływu wolnych rodników na nasz organizm, a tym samym (w połączeniu z przestrzeganiem zasad zdrowego stylu życia) mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości.
  • Przyprawa do karkówki a odchudzanie. Zarówno ostra papryka, jak i czarny pieprz są źródłem składników o działaniu przyspieszającym procesy metaboliczne. Mowa tu przede wszystkim o cennej kapsaicynie oraz piperynie. Liczne badania naukowe dowodzą, iż włączenie niniejszych składników do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może wpływać na zwiększenie efektywności zastosowanych metod odchudzania.
  • Przyprawa do karkówki a odporność. Nasza niezwykła mieszanka przypraw zawiera w swoim składzie zarówno suszony czosnek, jak i cebulę. To bardzo ważne składniki dla naszej odporności. Zawarte w nich substancje chemiczne wykazują działanie antybakteryjne oraz przeciwwirusowe. Dlatego też, stosowanie niniejszych warzyw w codziennej diecie może chronić nas przed szkodliwym działaniem patogenów.
  • Przyprawa do karkówki a uroda. Zioła zawarte w przyprawie do karkówki są nie tylko źródłem przeciwutleniaczy, ale także cennych dla zdrowia naszej skóry witamin (w tym witaminy A oraz E). To właśnie dzięki nim możliwe staje się opóźnienie procesów starzenia i zachowanie na dłużej młodego wyglądu skóry.

W tym miejscu należy jednak pamiętać, że jeśli chcemy uzyskać z przyprawy do karkówki wszystko to, co najlepsze, powinniśmy włączyć ją do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia. Tylko w ten sposób będziemy w stanie osiągnąć dobre zdrowie i samopoczucie psychiczne.

Poznaj najważniejsze przeciwwskazania dotyczące spożywania przyprawy do karkówki

Przyprawa do karkówki marki VIVIO została stworzona z najwyższej jakości naturalnych składników. Dlatego też, stosowanie jej w odpowiednich ilościach, w większości przypadków jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej stosowaniem. Po pierwsze, przyprawa do karkówki nie jest przeznaczona dla osób, które na co dzień przestrzegają zaleceń diety lekkostrawnej lub zmagają się z chorobami przewlekłymi w obrębie układu pokarmowego. Po drugie, niniejsza mieszanka nie jest wskazana dla kobiet w ciąży, matek karmiących piersią oraz najmłodszych dzieci. Po trzecie, niektóre zioła zawarte w przyprawie do karkówki mogą wchodzić w negatywną interakcję ze stosowanymi środkami farmaceutycznymi. Warto także wiedzieć, że poszczególne składniki przyprawy do karkówki mogą odpowiedzialne być za wywoływanie reakcji alergicznych. Dlatego też, zaleca się, aby wprowadzać niniejszą mieszankę do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast, w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po jej spożyciu, należy jak najszybciej zasięgnąć konsultacji w gabinecie lekarza pierwszego kontaktu lub alergologa.

UWAGA NA ALERGENY: W przyprawie do karkówki marki VIVIO mogą znajdować się śladowe ilości: glutenu, skorupiaków, jaj, orzeszków ziemnych, ryb, nasion soi, mleka, laktozy, orzechów, selera, gorczycy, dwutlenku siarki, łubinu, mięczaków i produktów pochodnych.

Przyprawa do karkówki na grilla – cena

Przyprawa do karkówki pieczonej lub na grilla sprzedawana jest w opakowaniach o pojemności 40 gramów. Zazwyczaj zapłacimy za nią od 2,50 do 5,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena przyprawy do karkówki może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta lub dystrybutora. Podczas dokonywania zakupu należy także zwrócić uwagę na skład produktu. Tylko przyprawa do karkówki, która nie zawiera w swoim składzie zbędnych konserwantów oraz sztucznych barwników jest bezpieczna dla naszego zdrowia.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące przyprawy do karkówki pieczonej

Pytanie 1: Gdzie kupić przyprawę do karkówki pieczonej? Przyprawę tę możemy kupić w nielicznych salonach zielarskich oraz marketach spożywczych. Warto jednak wiedzieć, że produkt ten jest również dostępny w renomowanych sklepach internetowych ze zdrową żywnością oraz w stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO. Kupując w takim miejscu możemy zyskać dostęp zarówno do atrakcyjnej oferty cenowej, jak i gwarancję najwyższej jakości produktu.

Pytanie 2: Czy przyprawa do karkówki zawiera w swoim składzie sztuczne barwniki? Mieszanka do karkówki stworzona przez markę VIVIO odznacza się prostym i naturalnym składem. Dlatego też, nie znajdziemy w niej sztucznych barwników, czy konserwantów. Dzięki temu, przyprawa do karkówki odznacza się wyjątkowym smakiem i aromatem, który podczas pieczenia wypełnia całą naszą kuchnię.

Pytanie 3: Do czego (oprócz karkówki) można dodawać niniejszą przyprawę? Ta niezwykła mieszanka ziół doskonale nadaje się nie tylko do karkówki, ale także innych dań mięsnych. Ponadto, świetnie łączy się ona ze smakiem pieczonych warzyw. Dlatego też, bez przeszkód możemy stosować ją w pełnej zdrowia kuchni.

Pytanie 4: Czy przyprawa do karkówki na grilla jest bezpieczna dla osób z celiakią? Poszczególne składniki mieszanki nie zawierają w swoim składzie glutenu. Niemnie jednak, przyprawa do karkówki produkowana jest na terenie zakładu, w którym gluten jest przetwarzany. Dlatego też, mogą znajdować się w niej śladowe ilości niniejszego składnika. W związku z tym, przyprawa do karkówki nie jest przeznaczona dla osób zmagających się z objawami choroby trzewnej (celiakii) lub nietolerancji glutenu.

Pytanie 5: Jak w prawidłowy sposób przechowywać przyprawę do karkówki? Przyprawę tę najlepiej jest przechowywać w suchym miejscu, z dala od dzieci. Na przykład w spiżarni lub w szafce kuchennej. Ponadto, warto chronić ją przed nadmiernym działaniem promieni słonecznych. Dzięki temu, na dłużej będziemy w stanie zachować jej niepowtarzalne walory smakowe oraz cenne składniki odżywcze.

 

przyprawa do karkówki

Podsumowanie

Przyprawa do karkówki stworzona przez markę VIVIO to coś znacznie więcej niż mieszanka ziół. To prawdziwa eksplozja smaku i aromatu, która z pewnością podbije podniebienia wszystkich miłośników mięsa. Ponadto, jest ona źródłem wartościowych składników odżywczych, których wprowadzenie do zdrowego stylu życia, może sprzyjać poprawie naszego samopoczucia.

 

Bibliografia

  1. Atal CK, Dubey RK, Singh J.; Biochemical basis of enhanced drug bioavailability by piperine: evidence that piperine is a potentinhibitor of drug metabolism.; J Pharmacol Exp Ther. 1985 Jan;232(1):258-62;
  2. Badmaev V., Majeed M., Prakash L., Piperine derived from black pepper increases the plasma levels of coenzyme Q10 following oral supplementation, “The Journal of Nutritional Biochemistry” 11 (2000), p. 109-113;
  3. Dherani, M., Murthy, G. V., Gupta, S. K., Young, I. S., Maraini, G., Camparini, M., … & Fletcher, A. E. (2008). Blood levels of vitamin C, carotenoids and retinol are inversely associated with cataract in a North Indian population. Investigative ophthalmology & visual science, 49(8), 3328-3335;
  4. Erenler R. i wsp., Isolation and identification of chemical constituents from Origanum majorana and investigation of antiproliferative and antioxidant activities. J. Sci. Food Agric., 2016, 96, 3: 822–836;
  5. Hannan A, Ullah MI, et al. Anti-mycobacterial activity of garlic (Allium sativum) against multi-drug resistant and non-multi-drug resistant Mycobacterium tuberculosis. Pak J Pharm Sci 2011, 24(1): 81-85;
  6. Jutaghokiat, S., Imraporn, B., & Gonlachanvit, S. (2009). 581 Chili Improves Gastroesophageal Reflux Symptoms in Patients with Non Erosive Gastroesophageal Reflux Disease (NERD). Gastroenterology, 136(5), A-92;
  7. Kudełka W., Kosowska A., Składniki przypraw i ziół przyprawowych determinujące ich funkcjonalne właściwości oraz ich rola w żywieniu człowieka i zapobieganiu chorobom. Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Zeszyty Naukowe, 2008, 781;
  8. Lejeune, M. P., Kovacs, E. M., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2003). Effect of capsaicin on substrate oxidation and weight maintenance after modest body-weight loss in human subjects. British Journal of Nutrition, 90(3), 651-659;
  9. Park, Ui-Hyun, Jeong, Hong-Suk, Jo, Eun-Young, Park, Taesun i inni. Piperine, a Component of Black Pepper, Inhibits Adipogenesis by Antagonizing PPARγ Activity in 3T3-L1 Cells. „Journal of Agricultural and Food Chemistry”. 60 (15), s. 3853-3860, 2012;
  10. Qian K., Wang G., Cao R., Liu T., Qian G., Guan X., Guo Z., Xiao Y., Wang X., Capsaicin suppresses cell proliferation, induces cell cycle arrest and ROS production in bladder cancer cells through FOXO3a?mediated pathways, Molecules 21 (2016), s. 1-15;
  11. Singh V. K., Singh P., Mishra A., Patel A., Yadav K, Piperine: Delightful surprise to the biological world, made by plant “Pepper” and a great bioavailability enhancer for our drugs and supplements, “World Journal of Pharmaceutical Research” Volume 3, Issue 6 (2014), p. 2084-2098;
  12. Thoennissen N.H., O’Kelly J., Lu D., Iwanski G.B., La D.T., Abbassi S., Leiter A., Karlan B., Mehta R., Koeffler H.P., Capsaicin causes cell-cycle arrest and apoptosis in ER-positive and -negative breast cancer cells by modulating the EGFR/HER-2 pathway, Oncogene 29 (2010), s. 285-296;
  13. Vosough-Ghanbari S. i wsp., Effects of Satureja khuzestanica on serum glucose, lipids and markers of oxidative stress in patients with type 2 diabetes mellitus: a double-blind randomized controlled trial. Evid. Based Complement. Alternat. Med., 2010, 7, 4: 465–470.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów