info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Przyprawa do grilla 40g - VIVIO

Przyprawa Do Grilla przepisy Opinie Cena Zastosowanie

Przyprawa do grilla 40g - VIVIO

2,99 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Przyprawa do grilla - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
PolskaVIVIO

sól, papryka słodka, kukurydza, cukier, pietruszka, kolendra, czosnek, gorczyca, cebula, papryka ostra, cząber, majeranek, tymianek, jałowiec, barwnik: ekstrakt z papryki


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Przyprawa do grilla - Zastosowanie

Przyprawa to grilla to wyjątkowa mieszanka wyselekcjonowanych ziół i suszonych warzyw. Dlatego też, stanowi ona niezbędny składnik pełnej świeżych warzyw kuchni. A jak wykorzystać ją na co dzień?

  • Po pierwsze: Przyprawa do grilla świetnie sprawdzi się w połączeniu z pieczonymi warzywami oraz gotowaną ciecierzycą. Wymieszanie tych składników przy pomocy blendera sprawi, iż w kilka chwil stworzymy wyśmienitą pastę kanapkową lub aromatyczny dip do warzyw i domowych chipsów;
  • Po drugie: Niniejsza przyprawa doskonale uzupełni smak wegańskich pasztetów oraz sosów pomidorowych, które świetnie łączą się z gotowaną kaszą lub makaronem pełnoziarnistym;
  • Po trzecie: Przyprawę do grilla bez przeszkód możemy wykorzystać podczas pieczenia mięs oraz warzyw; Dodaj 3 łyżki przyprawy do grilla do 1/3 szkalnki oleju i wymieszaj. Tak przygotowaną mieszanką natrzyj mięso przed oraz w trakcie pieczenia. 
  • Po czwarte: W połączeniu z oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym, przyprawa do grilla w kilka sekund stworzy wyrazisty sos sałatkowy.

Przyprawa do grilla - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych przyprawy do grilla marki VIVIO

Wraz z rozpoczęciem wiosny, dla wielu z nas rozpoczyna się także sezon grillowy. Przygotowywanie posiłków na świeżym powietrzu to doskonały sposób na spędzenie czasu w gronie najbliższych. Niestety, większości z nas dania z grilla kojarzą się raczej z nadmierną ilością tłuszczu oraz ciężkimi przyprawami, które na długo pozostawiają uczucie pełnego żołądka. Na szczęście, znamy prosty sposób na to, jak to zmienić. Przyprawa do grilla marki VIVIO to doskonała mieszanka ziół, która świetnie odnajduje się zarówno z wysokiej jakości mięsem drobiowym, jak i warzywami. To właśnie dzięki niej jesteśmy w stanie przygotować nie tylko smaczne, ale także pełne zdrowia dania dla siebie i swoich bliskich. A co jeszcze warto wiedzieć na temat przyprawy do grilla? I jak wykorzystać ją w naszej codziennej kuchni? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić przyprawę do grilla?

Czy przyprawa do grilla klasyczna zawiera w swoim składzie gluten?

Do czego dodawać przyprawę do grilla?

Czy przyprawa do grilla zawiera w swoim składzie sztuczne barwniki?

Jak w prawidłowy sposób przechowywać przyprawę do grilla?

  • Zastosowanie przyprawy do grilla w codziennej kuchni;

  • Przyprawa do grilla – przepisy

Przyprawa do grilla – skład i najważniejsze wartości odżywcze

Przyprawa do grilla marki VIVIO to absolutnie wyjątkowy produkt na rynku spożywczym. Wyróżnia się on nie tylko unikalnym doborem ziół, ale przede wszystkim prostym składem. Co najważniejsze, w przyprawie do grilla nie znajdziemy sztucznych barwników, konserwantów, ani wzmacniaczy smaku. Zbalansowany smak pozwala nam na jej stosowanie nie tylko podczas sezonu grillowego, ale także w codziennej, pełnej zdrowia i warzyw kuchni. A jakie zioła i suszone warzywa znajdziemy w przyprawie do grilla marki VIVIO?

Po pierwsze: SŁODKA I OSTRA PAPRYKA – ta niezwykła przyprawa pochodząca z regionów Ameryki Południowej, już od tysięcy lat podbija podniebienia wszystkich miłośników wyrazistych smaków. Zarówno papryka słodka, jak i ostra wyróżniają się oryginalnym smakiem, który doskonale łączy się z aromatem mięs i świeżych warzyw. Warto także wiedzieć, że ostra papryka jest źródłem wyjątkowego składnika – kapsaicyny. Ten silny przeciwutleniacz jest w stanie wywierać wysoce pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz codzienne samopoczucie.

Po drugie: PIETRUSZKA – już od czasów średniowiecza zajmuje ważne miejsce w polskiej kuchni. Co ciekawe, jej niezwykłe właściwości zdrowotne doceniane były już w starożytności. Zarówno Grecy, jak i Rzymianie przypisywali jej magiczne moce, które odpowiadały za nadawanie ludziom odwagi oraz za wzmocnienie sił witalnych. Pietruszka to nie tylko doskonały dodatek do codziennej kuchni, ale także wspaniała skarbnica cennych dla zdrowia witamin i minerałów. W jej zielonej natce znajdziemy wysoką zawartość witaminy C oraz żelaza, które jest niezwykle ważne dla naszego układu krwionośnego.

Po trzecie: KOLENDRA – przyprawa ta znana jest przede wszystkim miłośnikom kuchni orientalnej. Warto wiedzieć, że nazywana jest chińską pietruszką, ponieważ swoim wyglądem może przypominać nam natkę wspomnianego wyżej warzywa. Kolendra odznacza się wyjątkowym smakiem i intensywnym aromatem. Dlatego też, w zaledwie kilka chwil jest w stanie odmienić charakter przygotowywanych przez nas potraw. Kolendra jest bogatym źródłem cennych składników odżywczych. Podobnie jak w pietruszce, znajdziemy w niej spore ilości witaminy C. Ponadto, jest ona w stanie dostarczyć do naszego organizmu duże ilości magnezu, wapnia i potasu. Dodatkowo, w swoich zielonych liściach kolendra skrywa wartościowe olejki eteryczne oraz nieocenione flawonoidy i fitosterole.

Po czwarte: CZOSNEK – przyprawa o licznych właściwościach zdrowotnych, bez której trudno jest nam wyobrazić sobie smak większości sosów do mięs. Ta pochodząca z dalekich Chin roślina już od wieków wzbudza zainteresowanie zarówno miłośników kuchni, jak i ziołolecznictwa. Czosnek jest bowiem źródłem substancji o właściwościach antybakteryjnych i przeciwwirusowych. Ponadto, jest on prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia witamin oraz minerałów. Dlatego też, nie mogło zabrakną go w naszej mieszance przypraw do grilla.

Po piąte: CZĄBER – roślina charakterystyczna dla regionów Europy Południowej oraz Ameryki Północnej i Południowej Azji. Odznacza się wysoką zawartością olejków eterycznych, które odpowiadają za nadanie jej wyjątkowego aromatu, bez którego trudno jest nam wyobrazić sobie smak pieczonego mięsa. Cząber, oprócz szerokiego zastosowania w kuchni, zajmuje także ważne miejsce w dziedzinie ziołolecznictwa. Znajdziemy w nim zarówno cenne przeciwutleniacze, jak i substancje o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym.

Po szóste: MAJERANEK – to zioło, którego nie mogło zabraknąć w naszej przyprawie do grilla. Niniejsze roślina jak żadna inna łączy się ze smakiem grillowanych potraw. Co ciekawe, jest ona także doskonałym źródłem wartościowych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. W majeranku znajdziemy zarówno spore ilości cynku oraz manganu, jak i bogactwo witaminy A oraz C. Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia są także flawonoidy zawarte w liściach niniejszej rośliny.

Po siódme: TYMIANEK – niniejsza roślina ceniona jest w kuchniach całego świata ze względu na swój zniewalający aromat. Warto jednak wiedzieć, że tymianek jest także wartościowym składnikiem dla naszego zdrowia, a jego niezwykłe właściwości zdrowotne doceniane były blisko 3000 lat przed naszą erą. W ziołolecznictwie ta roślina była wykorzystywana zarówno przez Egipcjan, jak i starożytnych Rzymian, którzy doceniali także jej działanie pielęgnacyjne. Tymianek świetnie łączy się ze smakiem mięs, warzyw oraz serów. To właśnie dzięki niemu, przyprawa do grilla marki VIVIO zyskała swój niepowtarzalny smak, który jest w stanie uszlachetnić każdą z przygotowywanych przez nas potraw.

Po ósme: JAŁOWIEC – to roślina, która kojarzy nam się przede wszystkim z procesem wędzenia. Co ciekawe, od setek pokoleń zajmuje ona również ważne miejsce w dziedzinie ziołolecznictwa. Jałowiec skrywa w sobie olejki lotne oraz nieocenione garbniki i sole mineralne. Jego doskonały smak idealnie podkreśla aromat pieczonych na wolnym ogniu mięs.

Po dziewiąte: GORCZYCA – choć przyprawa ta znana jest nam przede wszystkim jako składnik musztardy. Warto wiedzieć, że jest ona nie tylko źródłem doskonałego smaku, ale także cennych witamin i minerałów (w tym witaminy C, witamin z grupy B, witaminy E, K, potasu, fosforu, wapnia oraz żelaza). Ponadto, gorczyca zawiera w swoim składzie substancje o działaniu przeciwbólowym.

Przyprawa do grilla marki VIVIO to wyjątkowy produkt na rynku spożywczym. Oprócz wymienionych wyżej ziół oraz suszonych warzyw, znajdziemy w niej także suszoną cebulę i kukurydzę, a także niewielkie ilości soli oraz cukru. Co najważniejsze, przyprawa do grilla wolna jest od sztucznych barwników, a jej unikalny kolor został uzyskany za sprawą czerwonej papryki.

Poznaj najcenniejsze właściwości zdrowotne składników zawartych w przyprawie do grilla marki VIVIO

Przyprawa do grilla to doskonałe źródło ziół, które stanowią niezrównaną skarbnicę wartościowych składników odżywczych. Dlatego też, wprowadzenie jej do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może sprzyjać poprawie naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. Okazuje się bowiem, że dzięki kapsaicynie zawartej w papryce ostrej, niniejsza mieszanka przypraw może podnosić efektywność zastosowanych metod odchudzania. Ten wyjątkowy składnik (odpowiadający za nadanie ostrego smaku papryce) przyspiesza procesy metaboliczne i spalanie tkanki tłuszczowej. W tym miejscu nie należy także zapominać o przeciwutleniaczach dostępnych w ziołach przyprawy do grilla. Te niezwykłe substancje odgrywają ważną rolę w naszym organizmie. Przyczyniają się one przede wszystkim do zwalczania szkodliwego wpływu wolnych rodników, a tym samym zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości. Ponadto, flawonoidy zawarte między innymi w tymianku, jak i majeranku, mogą wpływać na opóźnienie procesów starzenia się, a tym samym zachowanie na dłużej młodego wyglądu skóry.

Zarówno jałowiec, jak i cząber oraz kolendra są świetnym źródłem potasu. Niniejszy minerał jest niezwykle ważny dla zdrowia naszego układu krążenia. Wpływa on między innymi na obniżenie poziomu ciśnienia krwi, a tym samym zmniejszenie ryzyka wystąpienia udarów w przyszłości. Co ciekawe, jałowiec oraz tymianek znane są także ze swoich właściwości przeciwmiażdżycowych. Wprowadzenie tych niezwykłych ziół do zrównoważonej diety może sprzyjać obniżaniu poziomu złego cholesterolu, a tym samym chronić nasz układ sercowo-naczyniowy przed licznymi zaburzeniami. W tym miejscu warto także wspomnieć o gorczycy, która wywiera wysoce korzystny wpływ na nasz układ pokarmowy. Niewielkie ziarenka niniejszej rośliny odpowiadają za wspomożenie procesów trawiennych, a tym samym za zniesienie uczucia ciężkości po spożytym posiłku.

Należy jednak pamiętać, że jeśli chcemy uzyskać z przyprawy do grilla wszystko to, co najlepsze, powinniśmy wprowadzić ją do zdrowej, pełnej warzyw diety oraz aktywnego stylu życia. Tylko w ten sposób będziemy w stanie cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem przez długie lata.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania przyprawy do grilla

Przyprawa do grilla marki VIVIO odznacza się prostym składem. Dlatego też, spożywanie jej w odpowiednich ilościach, w większości przypadków jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania dotyczące jej stosowania. Po pierwsze, ze względu na zawartość ostrej papryki, spożywanie nadmiernych ilości przyprawy do grilla nie jest zalecane w przypadku kobiet w ciąży, matek karmiących piersią oraz najmłodszych dzieci. Po drugie, z uwagi na obecność czosnku oraz cebuli, przyprawa ta nie powinna stanowić częstego dodatku do potraw osób, które na co dzień przestrzegają zaleceń diety lekkostrawnej lub zmagają się z objawami zespołu jelita drażliwego. Ponadto, poszczególne składniki przyprawy do grilla mogą odpowiedzialne być za wywoływanie reakcji alergicznych. W związku z tym, zaleca się, aby stopniowo wprowadzać niniejszy produkt do swojej diety, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast, w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po spożyciu przyprawy do grilla (np. nudności, zawrotów głowy, wysypki, zaczerwienienia spojówek, trudności z oddychaniem), należy jak najszybciej zasięgnąć konsultacji w gabinecie specjalisty, np. alergologa lub lekarza pierwszego kontaktu.

UWAGA NA ALERGENY: W przyprawie do grilla marki VIVIO mogą znajdować się śladowe ilości: glutenu, skorupiaków, jaj, orzeszków ziemnych, ryb, nasion soi, mleka, laktozy, orzechów, selera, gorczycy, dwutlenku siarki, łubinu, mięczaków i produktów pochodnych.

Przyprawa do grilla – cena

Przyprawa do grilla sprzedawana jest w opakowaniach o pojemności 40 gramów. Za niniejszy produkt zapłacimy zazwyczaj od 2,50 złotego do 5,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena przyprawy do grilla może istotnie różnić się w zależności od wybranego dystrybutora oraz/lub producenta. Ponadto, podczas dokonywania wyboru, warto zwrócić dokładną uwagę na skład produktu. Przyprawa do grilla bez sztucznych barwników i zbędnych konserwantów jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim bezpieczna dla naszego zdrowia.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące przyprawy do grilla marki VIVIO

Pytanie 1: Gdzie kupić przyprawę do grilla? Przyprawa do grilla dostępna jest w salonach zielarskich oraz nielicznych marketach spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać jej w sklepach internetowych ze zdrową żywnością, które odznaczają się wysoką renomą. Ponadto, aromatyczna przyprawa do grilla dostępna jest w stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO. Kupując produkt w takim miejscu, zyskujemy zarówno dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej, jak i gwarancję jego najwyższej jakości.

Pytanie 2: Czy przyprawa do grilla klasyczna zawiera w swoim składzie gluten? Poszczególne zioła zawarte w niniejszej mieszance nie są źródłem glutenu. Warto jednak wiedzieć, że przyprawa do grilla produkowana jest na terenie zakładu, w którym gluten jest przetwarzany. Dlatego też, w niniejszym produkcie mogą znaleźć się śladowe ilości niniejszego składnika. W związku z tym, przyprawa do grilla marki VIVIO nie jest przeznaczona dla osób, które zmagają się z problemem celiakii.

Pytanie 3: Do czego dodawać przyprawę do grilla? Niniejsza mieszanka ziół to nie tylko doskonały dodatek do mięs pieczonych na wolnym ogniu. Z powodzeniem możemy dodawać ją również do warzyw, serów, a nawet sosów. Za sprawą swojego wyjątkowego smaku, przyprawa do grilla marki VIVIO świetnie odnajduje się w naszej codziennej kuchni.

Pytanie 4: Czy przyprawa do grilla zawiera w swoim składzie sztuczne barwniki? W VIVIO dbamy o to, aby nasze produkty odznaczały się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale przede wszystkim prostym składem. Dlatego też, w naszych mieszankach przypraw nie znajdują się sztuczne barwniki. Wyjątkowy kolor przyprawy do grilla został osiągnięty za sprawą mielonej papryki.

Pytanie 5: Jak w prawidłowy sposób przechowywać przyprawę do grilla? Niniejszą mieszankę przypraw najlepiej jest przechowywać w suchym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Ponadto, warto trzymać ją poza zasięgiem dzieci. Warto pamiętać, że zamykając przyprawę do grilla w słoiku lub pojemniku z szczelnie zamykaną pokrywką, będziemy w stanie na dłużej zachować jej cenny smak oraz aromat.

 

przyprawa do grilla

Podsumowanie

Przyprawa do grilla marki VIVIO to wyjątkowy produkt na rynku spożywczym. Stworzona została wyłącznie ze składników naturalnego pochodzenia. Dlatego też, odznacza się niepowtarzalnym smakiem i aromatem, który świetnie sprawdzi się podczas przyrządzania wiosennego grilla w gronie najbliższych.

Bibliografia

  1. Application of Origanum majorana L. essential oil as an antimicrobial agent in sausage C. Busattaa, R.S. Vidala, A.S. Popiolskia, A.J. Mossia, C. Darivab, M.R.A. Rodriguesc, F.C. Corazzaa, M.L. Corazzaa, J. Vladimir Oliveiraa, R.L. Cansian Food Microbiology Volume 25, Issue 1, February 2008, Pages 207–211;
  2. Butkienë R, Nivinskienë O, Mockutë D. Differences in the essential oils of the leaves (Needles), unripe and ripe berries of Juniperus communis L. growing wild in vilnius district (Lithuania). J Essent Oil Res 2006; 18:489-94;
  3. Chemical Composition and Antimicrobial Activities of Two Aromatic Plants: Origanum majorana L. and O. compactum Benth. Pages 657-664 | Received 01 Feb 1995, Published online: 09 Dec 2011;
  4. Ebner, C., Jensen?Jarolim, E., Leitner, A., & Breiteneder, H. (1998). Characterization of allergens in plant?derived spices: Apiaceae spices, pepper (Piperaceae), and paprika (bell peppers, Solanaceae). Allergy, 53, 52-54;
  5. Głód K.G., Kubiak M.S., Piszcz P., Wantusiak P. (2010): Antyoksydanty w produktach spożywczych, ich rola i właściwości postępy techniki przetwórstwa spożywczego. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2;
  6. Hannan A, Ullah MI, et al. Anti-mycobacterial activity of garlic (Allium sativum) against multi-drug resistant and non-multi-drug resistant Mycobacterium tuberculosis. Pak J Pharm Sci 2011, 24(1): 81-85;
  7. Inhibitory Effect of Ursolic Acid Purified from Origanum majorana L. on the Acetylcholinesterase.Molecules & Cells (Springer Science & Business Media B.V.) . 2001, Vol. 11 Issue 2, p137-143. 7p. 2 Charts, 6 Graphs.Yo-Kyung Chung; Ho-Jin Heo; Eun-Ki Kim; Hye-Kyung Kim; Tae-Lin Huh; Yoongho Lim; Sung-Koo Kim; Dong-Hoon Shin;
  8. Kazimierczak R., Hallmann E., Sokołowska O., Rembiałkowska E. (2011): Bioactive substances content in selected species of medical plants from organic and conventional production. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 56 (3): 200-205;
  9. Kozłowska M., Ścibisz I. (2012): Badanie zawartości polifenoli i aktywności przeciwutleniającej ekstraktów z roślin przyprawowych podczas ich przechowywania. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 3: 358–363;
  10. Lejeune, M. P., Kovacs, E. M., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2003). Effect of capsaicin on substrate oxidation and weight maintenance after modest body-weight loss in human subjects. British Journal of Nutrition, 90(3), 651-659;
  11. Matsufuji, H., Ishikawa, K., Nunomura, O., Chino, M., & Takeda, M. (2007). Anti?oxidant content of different coloured sweet peppers, white, green, yellow, orange and red (Capsicum annuum L.). International Journal of Food Science & Technology, 42(12), 1482-1488;
  12. Szczepanik G. (2007): Wpływ ekstraktów kopru, podbiału, rozmarynu, skrzypu, szałwii i tymianku na hamowanie utleniania lipidów wyekstrahowanych z tkanki mięśniowej kurcząt i indyków. Żywność Nauka Technologia Jakość 4 (53): 89-98;
  13. Vosough-Ghanbari S. i wsp., Effects of Satureja khuzestanica on serum glucose, lipids and markers of oxidative stress in patients with type 2 diabetes mellitus: a double-blind randomized controlled trial. Evid. Based Complement. Alternat. Med., 2010, 7, 4: 465–470;
  14. Yang D., Luo Z., Ma S., Wong W.T., Ma L., Zhong J., He H., Zhao Z., Cao T., Yan Z., Liu D., Arendshorst W.J., Huang Y., Tepel M., Zhu Z., Activation of TRPV1 by dietary capsaicin improves endothelium-dependent vasorelaxation and prevents hypertension, Cell Metabolism 12 (2010), s. 130-141.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów