Mieszanka do sałatek z czarnuszką 100g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

3,99 zł

RABAT - 20%

4,99 zł

-20

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Mieszanka do sałatek z czarnuszką Wartości odżywcze

SKŁAD:

słonecznik łuskany (60%), pestki dyni (20%), siemię lniane (15%), czarnuszka ziarno (5%)

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Mieszanka do sałatek z czarnuszką Zastosowanie

Do sałatek, zup kremów, dodatek do pieczonego chleba lub posypka na kanapki. Świetnie komponuje się z jajkiem, wszelkimi warzywami, kurczakiem, wędliną.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


Mieszanka do sałatek z czarnuszką KCAL

W 100 gramach mieszanki nasion do sałatki znajduje się około 620 kalorii. Składają się na nie głównie zdrowe tłuszcze i węglowodany o niskim indeksie glikemicznym.


Mieszanka do sałatek z czarnuszką Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat spożywania nasion i pestek

Prozdrowotne właściwości ziaren są związane przede wszystkim z wysoką zawartością witamin i minerałów. Ziarna są źródłem cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych (NNKT). Z pestek słonecznika, dyni, sezamu, czarnuszki i siemienia lnianego produkuje się olej. Nasiona wzbogacają również smak różnych potraw, stanowią popularny dodatek do wszelkich dań słonych i słodkich. Poniżej wszystko, co musisz wiedzieć o ziarnach.

Jakie korzyści niesie regularne jedzenie ziaren?

Nasiona i pestki – choć niepozorne, są istną skarbnicą cennych dla zdrowia witamin i minerałów. W dodatku są pyszne – możesz je chrupać, gdy masz ochotę na małe co nieco albo dodawać do potraw, uświetniając ich smak oraz walory odżywcze.

Wartości odżywcze słonecznika.

Niewielkie ziarna słonecznik zawierają witaminy E, B1, B2, B6, PP, kwas foliowy, oraz składniki mineralne, m.in. potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk, wapń. Spośród pozostałych pestek, mają w sobie najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, co jednak przekłada się na ich kaloryczność (100 g to ponad 500 kcal). Jedna porcja dziennie (2 duże łyżki ziaren) jest doskonałym dodatkiem do zrównoważonej diety.

Wartości odżywcze pestek dyni.

Petki dyni są niezwykle bogatym źródłem składników odżywczych, stąd też ich liczne walory prozdrowotne. Zawierają witaminy A, C, E, z grupy B oraz minerały: magnez (100 gram pestek dyni zaspokaja dzienne zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek), cynk, fosfor, żelazo, mangan i miedź. Znajdziesz w nich też błonnik, fitosterole, nienasycone kwasy tłuszczowe czy tryptofan – aminokwas będący prekursorem dla serotoniny, czyli hormonu szczęścia.

Wartości odżywcze siemienia lnianego.

Brązowe lub złociste ziarna siemienia lnianego zawierają witaminy B6, E, C, kwas foliowy, kwasy omega-3, w tym ALA (alfa-linolenowy) i omega-6, magnez, żelazo, cynk, wapń, potas, fosfor, błonnik. To też jedno z najlepszych źródeł lignanów – związków o budowie podobnej do żeńskich estrogenów, należących do fitoestrogenów.

Wartości odżywcze czarnuszki.

Czarnuszka - małe ziarenko o wielkiej mocy, wiedzieli o tym już starożytni Egipcjanie, a dzisiejsze badania tylko potwierdzają odwieczne przekonanie o niezliczonych dobrodziejstwach tej przyprawy. Nazywana jest również czarnym kminem. Czarnuszka zawiera wiele korzystnie działających na nasz organizm substancji, m.in. tymochinon, który jest składnikiem olejku eterycznego czarnuszki, o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbólowym, przeciwnowotworowym, o działaniu ochronnym na nerki i wątrobę. Zawarte w ziarnach kwasy tłuszczowe w tym: linolowy, oleinowy, alfa-linolenowy, palmitynowy, mirystynowy, rzadko występujący eikozadienowy, mają pozytywny wpływ na zdrowie serca i mózgu. Czarnuszka zawiera witaminy: E i beta-karoten, witaminy z grupy B oraz biotynę - nieoceniona dla skóry i włosów, a także dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zawiera również przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki.

Czarnuszka na alergię.

Czarnuszka może być pomocna w leczeniu oraz zmniejszaniu objawów niektórych alergii. Jest to poparte wieloma badaniami.

Przeprowadzono badanie na grupie 15 chorych na astmę, którym podawano wyciąg z nasion Nigella sativa przez okres 3 miesięcy. W wyniku tych działań nastąpiło obniżenie dawek stosowanych leków przeciwastmatycznych oraz poprawa wartości spirometrycznych u tych osób. W innych badaniach użyto oleju z czarnuszki, który w kapsułkach podawano dzieciom zmagającym się z katarem siennym, astmą oraz egzemą atopową. Kurację stosowano przez okres 6-8 tygodni z wykorzystaniem różnych dawek oleju. Wyniki pokazały, że po upływie określonego czasu u pacjentów zmniejszyły się objawy kataru siennego i astmy.

Ponadto także właściwości przeciwzapalne czarnuszki mogą wesprzeć leczenie alergii. Przeprowadzono eksperyment, w którym osoby cierpiące na katar sienny, czyli sezonowy nieżyt nosa, podzielono na grupy. Pierwszej z nich podano standardowy lek przeciwhistaminowy – cetyryzynę, a drugiej wyciąg z czarnuszki. Wyniki pokazały, że objawy kataru w obu grupach zostały zniwelowane w podobnym stopniu, z tym że osoby zażywające Nigella sativa nie zmagały się ze skutkami ubocznymi, jak to miało miejsce w przypadku leków przeciwhistaminowych.

Nasiona i pestki, a dieta.

Nasiona i pestki można bez obaw włączyć do diety osób zmagających się z niechcianymi kilogramami. Chociaż jest to przekąska dość kaloryczna z uwagi na dużą zawartość tłuszczu, nie należy z niej rezygnować. To zdrowsza alternatywa dla słodkich i słonych przekąsek (pustych kalorii). Wysoka zawartość błonnika (prawie 12 gram w 100 gramach ziaren) zapewnia uczucie sytości i ogranicza podjadanie pomiędzy posiłkami. To także zastrzyk podstawowych witamin, potrzebnych szczególnie w trakcie racjonalnego odchudzania.

 

 

 

Bibliografia:

http://alergia.org.pl/lek/index.php?option=com_content&task=view&id=531&Itemid=81

http://zioladlazdrowia.pl/artykul/nasiona-czarnuszki-siewnej-nadzieja-dla-alergikow/


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Mieszanka do sałatek z czarnuszką Opinie o produkcie: Mieszanka do sałatek z czarnuszką 100g VIVIO

Mieszanka do sałatek z czarnuszką przepisy / Mieszanka do sałatek z czarnuszką zastosowanie

SAŁATKA Z BROKUŁA I JAJKA Z MIESZANKĄ DO SAŁATEK Z CZARNUSZKĄ

SAŁATKA Z BROKUŁA I JAJKA Z MIESZANKĄ DO SAŁATEK Z CZARNUSZKĄ

Składniki:

- 3 jajka ugotowane na twardo

- 1/2 brokuła

- 200 g konserwowej kukurydzy

- 1 średnia czerwona cebula

- 3-4 łyżki majonezu (lub kilka łyżek dobrej oliwy, np. oliwy z oliwek, oleju lnianego lub oleju z czarnuszki)

- 1 łyżka mieszanki do sałatek z czarnuszką

- sól i pieprz

Wykonanie:

Brokuła dzielimy na różyczki i gotuje w osolonym wrzątku, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Powinien delikatnie chrupać. Odcedzone i ostudzone różyczki brokuła przekładamy do miski. Jajka ugotować na twardo, obrane pokroić w ósemki i dodać do brokuła. Dodać kukurydzę i pokrojoną czerwoną cebulkę. Dodać majonez (lub oliwę) i bardzo delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem i posypać mieszanką ziaren do sałatek z czarnuszką.


CHLEB ORKISZOWY NA PSZENNYM ZAKWASIE

CHLEB ORKISZOWY NA PSZENNYM ZAKWASIE

Składniki:

- 300 g mąki pszennej

- 200 g mąki orkiszowej

- 3 łyżki suchego zakwasu pszennego durum

- 1 płaska łyżka soli

- 350 ml letniej wody

- 2-3 łyżki mieszanki do sałatek z czarnuszką

Wykonanie:

Wymieszaj oba rodzaj mąki, sól, dodaj suchy zakwas. Wlej letnią wodę (nie musi być przegotowana), mieszaj do połączenia wszystkich składników, ciasto musi być gęste, zwarte, wystarczy tyle wody, by wchłonęła całą mąkę, zbyt duża ilość może sprawić, że wyjdzie zakalec.

Dodaj ziarna, przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki, nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ten proces może trwać nawet kilka godzin. Gdy ciasto zrówna się z foremkę, to znak, że można wstawić je do pieca.

Posmaruj wierz ciasta wodą i posyp sezamem, nakrój po długości, by zapobiec pękaniu podczas pieczenia.

Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza, piecz około 50 min do zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika od razu wyłóż chleb z foremki. Nie nakrawaj bochenka przed całkowitym ostygnięciem! Smacznego.



Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również