Jarzynka Wartości odżywcze
Sól, cukier, pasternak, marchew, kukurydza, cebula, por, lubczyk, pietruszka, kurkuma, kurkuma – barwnik naturalny.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Jarzynka Zastosowanie
Jarzynka powstaje na bazie warzyw, przez co podkreśla smak dań, do których jest dodawana.
Jarzynkę dodaje się do zup, sosów, sałatek i innych potraw, co nadaje im warzywny aromat i wzbogaca smak.
Zastąp długi szereg przypraw w swojej kuchni jedną uniwersalną mieszanką o idealnym składzie. Nowalijka Wiosenna to kompozycja smaku, która podkreśli charakter każdej potrawy.
Nowalijka wiosenna jest przyprawą wyróżniającą się bardzo dużą zawartością warzyw, dzięki czemu intensywnie wzmacnia smak potraw i jest bardzo wydajna.
Jarzynka Opis
Jarzynka to mieszanka wyselekcjonowanych składników, głównie warzyw. W jej skład wchodzą: pasternak, marchew, cebula, korzeń pietruszki, sól, cukier i kurkuma- naturalny barwnik.
Jarzynka przepisy / Jarzynka zastosowanie

ZUPA - KREM Z CUKINII
Składniki
- 600 g cukinii
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 800 ml bulionu
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka
- 1 łyżeczka tymianku
- pół łyżeczki lubczyku
- szczypta pieprzu cayenne
- sól himalajska do smaku
Wykonanie:
W garnku roztop masło i oliwę. Dodaj i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, a następnie dodaj i podduś przez ok. 5 minut pokrojoną w kostkę cukinię.
Do podduszonej cukinii dodaj przyprawy. Zalej bulionem i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i gotuj na małym ogniu ok. pół godziny.
Zupę zblenduj na gładki krem, pod koniec blendowania dodając śmietankę. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW
Składniki:
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- ugotowana pojedyncza pierś z kurczaka
- łyżka oliwy z oliwek
- kilka liści świeżej bazylii
- 2 szczypty oregano
- liść laurowy
- łyżeczka przyprawy typu ,,jarzynka''
- pół łyżeczki lubczyku
- sól i pieprz do smaku
- garść pestek dyni
Wykonanie:
Warzywa obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na łyżce oliwy poddusić warzywa i rozdrobnioną pierś z kurczaka. Dodać przyprawy i dusić do miękkości. Zalać ok. 1 litrem wody, zagotować i zblendować na gładki krem. Podawać z uprażonymi pestkami dyni.

LECZO CUKINIOWE
Składniki:
- 2 młode cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 dojrzałe pomidory
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 nieduża cebula
- kilka pieczarek
- łyżeczka oregano
- łyżeczka przyprawy typu ''jarzynka''
- łyżeczka bulion drobiowy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Na łyżce oliwy podsmaż drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaj pokrojone w paski lub grubą kostkę cukinię, paprykę i pieczarki. Dodaj przyprawy i duś na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Dodaj do reszty warzyw i całość podduś przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj ze świeżą bazylią i pieczywem.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.