DARMOWA DOSTAWA OD 79ZŁ PRZY ZAKUPIE WYBRANYCH PRODUKÓW    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Mieszanki przypraw

HIT SPRZEDAŻYWiórki kokosowe cena, zastosowanie, właściwościSprawdź

Mieszanki przypraw i ziół

Pojedyncze przyprawy mogą być bardzo aromatyczne i subtelnie podkreślać smak potraw. Zwykle jednak używamy kilku elementów, aby podkreślić konkretne walory smakowe. Również zioła świetnie nadają się do doprawiania posiłków, ale i chętnie pijemy je jako herbatę czy robimy z nich syropy zdrowotne. I one mogą być używane pojedynczo lub łączone w mieszanki ziół, które swoim smakiem dobrze się ze sobą komponują. Można znaleźć mieszanki do doprawiania konkretnego rodzaju mięsa, ryb czy sałatek. Do najbardziej popularnych mieszanek, można zaliczyć choćby zioła prowansalskie, powszechnie używane do doprawiania różnych potraw. Dużą popularnością cieszy się również przyprawa – 18 ziół Ojca Mateusza. Często używamy też curry, która nie jest osobno przyprawą, a mieszanką m.in. kurkumy, pieprzu, kolendry, cynamonu czy czosnku. Nawet tak lubiany pieprz ziołowy jest połączeniem kilku korzennych składników. Samodzielnie dobranie pojedynczych przypraw i ziół w jedną skutecznie podnoszącą walory smakowe mieszanki, może być trudne. Dlatego warto wykorzystać gotowe mieszanki przypraw i ziół.

Najbardziej znane egzotyczne mieszanki przypraw

Chętnie wykorzystywane są podczas gotowania egzotyczne mieszanki przypraw. Niektóre są powiązane z konkretnymi potrawami, a inne są dodatkiem do różnorodnych dań. Najbardziej znane egzotyczne mieszanki przypraw to między innymi curry. Kojarzone przede wszystkim z kuchnią indyjską, ale może być dodawane do różnych potraw kuchni azjatyckiej. W curry znajdziemy połączenie czosnku, kurkumy, pieprzu, kolendry, kminki, cynamonu, chili, kardamonu i imbiru. Także coraz częściej wykorzystywana jest shoarma, która jest cenioną marynatą do mięsa. Można w niej marynować zarówno drób, jak i wieprzowinę. Ma ona smak orientalny i często utożsamiana jest jako przyprawa do kebaba, ale jest ona o wiele bogatsza. Znajdziemy w niej: sól, chili, cynamon, kumin i czerwoną paprykę. Inną popularną mieszanką przypraw wywodzącą się z kuchni orientalnej jest garam masala. Można ją dodawać do mięsa, warzyw, ale i zup. Każdemu daniu nada wyrazistego smaku i poprawi jego aromat, dzięki zawartości goździków. Jest to przyprawa, która świetnie komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej, ale można ją wykorzystać i dowolnie eksperymentować w kuchni.

Mieszanki Vivio do sałatek

Istnieje niezliczona ilość przepisów na sałatki. Wystarczy kilka różnych składników i dobrze dobrana mieszanka przypraw, aby mieć smaczną przekąskę, dodatek do obiadu czy kolację. Sałatki charakteryzują się lekkim smakiem i dużą zawartością warzyw. Można je skomponować również z makaronem, ryżem, kaszą czy innymi ziarnami. Jednak, aby dodać im smaku, przydadzą się doskonałe mieszanki Vivio do sałatek, z których można zrobić również sałatkowy sos. Jest wiele ciekawych mieszanek, które można wybrać ze względu na smak, jaki mają oddać. Popularna jest mieszanka do sałatek z czarnuszką, którą można dodać również do zup, pieczonego chleba czy jako dodatek na kanapkę. Czarnuszka ma ostrawy smak, dzięki czemu dodaje pikanterii, ale nie jest tak mocna jak chili. Ciekawym dodatkiem smakowym jest mieszanka do sałatek z suszoną żurawiną. Można ją dodać do surówek i sałatek. Świetnie komponuje się z makaronami lub świeżymi warzywami. Doskonale pasuje także do zup i pieczonego chleba, a nawet można posypać nią deser. Zdrowym dodatkiem jest też mieszanka z siemieniem lnianym, która sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, jak i sałatek.

Jarzynka Vivio – najpopularniejszy dodatek do zup

Każda zupa musi być dobrze doprawiona. Podstawą sukcesu jest sam bulion, który często okraszamy jarzynką. Ta mieszanka różnych przypraw, suszonych ziół i warzyw jest bardzo przydatnym dodatkiem w kuchni. Jarzynka Vivio to najpopularniejszy dodatek do zup i mięs. W jej skład wchodzą: sól, cukier, por, kurkuma, pietruszka, lubczyk, kukurydza, marchew i cebula. Wystarczy szczypta, aby wzbogacić smak różnych potraw. Jarzynka świetnie rozpuszcza się w zupach i sosach. Można ją też dodać do pasztetów i past kanapkowych, które przygotowane są z nasion i pieczonych warzyw. Świetnie sprawdzi się również jako przyprawa do sałatek. Można nią doprawiać również ryby i mięso. Dodając jarzynkę, nie trzeba już dodawać soli czy innych przypraw. Jej smak i aromat idealnie doprawią różne potrawy – zarówno tradycyjne polskie, jak i bardziej finezyjne dania z całego świata. Warto ją przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie traciła swoich właściwości smakowych.