info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Mieszanka warzyw 300g - VIVIO

Mieszanka warzyw zdrowa, naturalna właściwosci, cena

Mieszanka warzyw 300g - VIVIO

8,79 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Mieszanka warzyw - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
PolskaVIVIO

Skład: Marchew, pasternak, cebula, por, korzeń pietruszki

Wartość odżywczaW 100g produktu% RWS (Referencyjne Wartości Spożycia
Wartość energetyczna
/energia/
 1276 kJ/304 kcal15%
Tłuszcz1,7 g2%
W tym
Kwasy tłuszczowe nasycone
(kwasy nasycone)
0,4 g2%
Węglowodany50,3 g19%
W tym
Cukry22,6 g25%
Błonnik26,1 g-
Białko8,8 g18%
Sól0,6 g1%

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Mieszanka warzyw - Zastosowanie

Mieszanka warzyw marki VIVIO charakteryzuje się unikalnym smakiem i aromatem. Ponadto, zawiera ona w swoim składzie wyłącznie najwyższej jakości produkty. Dlatego też, możemy wykorzystać ją w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.

  • Po pierwsze: mieszanka warzyw idealnie sprawdzi się podczas przygotowywania pysznych past kanapkowych oraz pasztetów;
  • Po drugie: warto dodać mieszankę warzywną zarówno do zup, jak i koktajli warzywnych;
  • Po trzecie: produkt ten doskonale uzupełni smak sosów do mięs;
  • Po czwarte: mieszanka warzyw, w połączeniu z kaszą gryczaną, w zaledwie kilka chwil stworzy pełnowartościowe i smaczne danie, które idealnie sprawdzi się w formie lunchu;
  • Po piąte: niniejszą mieszankę warto dodawać do zapiekanek, a nawet do ryby pieczonej w piekarniku. Dzięki temu nabierze ona wyjątkowego aromatu i wzbogaci się o zestaw cennych witamin oraz minerałów.

 

Mieszanka warzyw - KCAL

Mieszanka warzyw jest dobrym źródłem energii. 100 gramów niniejszego produktu jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu około 300 kalorii. Warto również wiedzieć, że mieszanka warzyw jest bogata w błonnik oraz cenne witaminy i minerały. Dlatego też, warto włączyć ją do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia.

Mieszanka warzyw - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych mieszanki warzyw marki VIVIO

Warzywa stanowią podstawę zdrowej diety. W związku z tym, zaleca się, aby podczas spożywania każdego posiłku stanowiły one minimum 50% talerza. Niestety, warzywa nie zawsze są łatwo dostępne. Na ich niedobór narażeni jesteśmy szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Wówczas warto korzystać z dostępnych w sklepach mrożonek oraz z niektórych przetworów. W odpowiedzi na potrzeby klientów, również marka VIVIO postanowiła przygotować mieszankę suszonych warzyw, która doskonale sprawdza się podczas przyrządzania zup, sosów sałatkowych oraz zapiekanek. Warto wiedzieć, że zawarte w niej składniki są najwyższej jakości, a co najważniejsze pochodzą one z polskich upraw! Dlatego też, wprowadzenie mieszanki warzywnej do zdrowego stylu życia może sprzyjać poprawie naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niniejszej mieszanki? I jak wykorzystać ją w naszej codziennej kuchni? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić mieszankę warzyw?

Czy mieszanka warzyw zawiera w swoim składzie sól?

Czy mieszanka warzyw może spożywana być przez osoby zmagające się z problemem celiakii?

Do czego dodawać mieszankę warzyw?

Jak w prawidłowy sposób przechowywać mieszankę warzyw?

  • Mieszanka warzywna – kcal;

  • Zastosowanie mieszanki warzywnej w codziennej kuchni;

  • Mieszanka warzywna – przepisy.

Mieszanka warzyw – skład i najważniejsze wartości odżywcze

Mieszanka warzyw to doskonały dodatek do codziennej kuchni. Znajdziemy w niej całą masę pełnych zdrowia składników, które w zaledwie kilka chwil są w stanie nadać przygotowywanym przez nas potrawom unikalny smak i aromat. Co najważniejsze, mieszanka warzywna marki VIVIO jest polskim produktem, który został przygotowany wyłącznie z najwyższej jakości składników. A jakie warzywa możemy w niej znaleźć?

Po pierwsze: MARCHEW. Niniejsze warzywo posiada liczne właściwości i to nie tylko kulinarne. Marchew już od setek pokoleń zajmuje ważne miejsce w polskiej kuchni. Jest ona niezastąpionym składnikiem wszystkich zup, surówek oraz zapiekanek warzywnych. Co ciekawe, niezwykłe właściwości zdrowotne marchewki doceniane były już w czasach starożytności. Warto także wiedzieć, że choć niniejsze warzywo kojarzy nam się przede wszystkim z rodzimymi uprawami, tak naprawdę pochodzi ono z dalekich Chin. Marchew jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim stanowi doskonałe źródło cennych dla zdrowia składników odżywczych. Znajdziemy w niej przede wszystkim beta-karoten, który posiada ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Ponadto, jest ona dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz K. Marchew zawiera także w swoim składzie spore ilości potasu, fosforu, sodu oraz wapnia.

Po drugie: PASTERNAK. Warzywo to zajmuje istotne miejsce w żywieniu człowieka już od tysięcy lat. Jego wyjątkowy smak doceniali zarówno starożytni Rzymianie, jak i Grecy. Co ciekawe, wykorzystywali oni pasternak nie tylko podczas sporządzania dań obiadowych, ale również produkcji nalewek, konfitur, a nawet maści. Warto także wiedzieć, że pasternak stosowany był do produkcji cukru. Oprócz sporej ilości węglowodanów, warzywo to jest również w stanie dostarczyć do naszego organizmu cenne witaminy, w tym witaminy z grupy B, witaminę C oraz E (uznawaną za źródło młodości). Pasternak to także dobre źródło olejków eterycznych, które wykazują pozytywny wpływ na samopoczucie człowieka. Niniejsze warzywo swoim wyglądem może przypominać nam korzeń pietruszki, niemniej jednak jest ono nieco słodsze w smaku i doskonale podkreśla aromat przygotowywanych przez nas potraw.

Po trzecie: POR. Ta niezwykła roślina często stanowi zamiennik cebuli oraz czosnku. Posiada ona charakterystyczny, lekko ostrawy smak, który doskonale łączy się zarówno z mięsem, jak i daniami kuchni wegańskiej. Chociaż często o tym zapominamy, por jest nie tylko smaczny, ale również niezwykle cenny dla naszego zdrowia. Dlatego też, od wielu lat zajmuje on ważne miejsce w dziedzinie fitoterapii. Por jest doskonałym źródłem cennych składników odżywczych. Mimo to, nie dostarcza on do naszego organizmu dużej ilości kalorii. Niemniej jednak, zawiera on w sobie sporą dawkę witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, żelaza, wapnia, potasu, fosforu oraz sodu. Podobnie jak pasternak, por jest także źródłem cennych dla naszego zdrowia olejków eterycznych. W związku z tym, nie mogło zabraknąć go w mieszance warzywnej marki VIVIO.

Po czwarte: SELER. Historia uprawy selera sięga ponad 2000 lat. Niniejsze warzywo stosowane jest w kuchniach całego świata. Posiada on przyjemny aromat oraz lekko ostrawy smak, który doskonale pasuje do zup oraz sosów. Seler jest cennym źródłem witamin i minerałów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Znajdziemy w nim między innymi witaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminę K. Warto wiedzieć, że seler jest także świetnym źródłem minerałów. Wśród najważniejszych z nich należy wyróżnić wapń, potas oraz magnez.

Po piąte: CEBULA. Niniejsze warzywo od wieków doceniane jest zarówno w kuchni, jak i medycynie naturalnej. Nasze babcie dobrze wiedzą, że jest on sprawdzonym sposobem na walkę z objawami przeziębienia i grypy. Cebula posiada charakterystyczny smak i aromat, który niejednokrotnie wywołuje u nas rzewne łzy. Niemniej jednak, to co najważniejsze w cebuli to wysoka zawartości witaminy C oraz cennych minerałów. Wprowadzenie niniejszego składnika do codziennej diety zapewnia nam dowóz zarówno fosforu, magnezu, siarki, cynku, jak i krzemu. Dzięki cebuli, mieszanka warzyw marki VIVIO nabiera wyrazistego smaku, który idealnie podkreśla aromat pieczonych mięs oraz pasztetów wegańskich, przygotowywanych na bazie gotowanej ciecierzycy lub kaszy jaglanej.

Po szóste: NAĆ PIETRUSZKI. Natka pietruszki zyskała ogromne uznanie nie tylko w gronie miłośników aromatycznej kuchni, ale także dietetyków i znawców zdrowego odżywiania. Niniejsza roślina odznacza się świeżym smakiem oraz pięknym, zielonym kolorem. Warto również wiedzieć, że nać pietruszki jest prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia składników odżywczych. Znajdziemy w niej między innymi spore ilości witaminy C, jak również żelaza. Ponadto, pietruszka jest dobrym źródłem błonnika i kwasu foliowego.

Dzięki zawartości powyższych składników, mieszanka warzywna marki VIVIO stanowi doskonałą alternatywę dla mrożonek oraz niezdrowych przypraw dostępnych w sklepach. Co najważniejsze, nie znajdziemy w niej sztucznych barwników, konserwantów oraz nadmiernych ilości soli.

Poznaj najcenniejsze właściwości zdrowotne składników zawartych w mieszance warzywnej marki VIVIO

Składniki mieszanki warzywnej są dobrym źródłem cennych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Dlatego też, wprowadzenie ich do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może sprzyjać ochronie naszego zdrowia oraz poprawie codziennego samopoczucia. W tym miejscu warto zwrócić szczególną uwagę na beta-karoten zawarty w marchewce. Niniejszy składnik odpowiada nie tylko za poprawę kolorytu naszej skóry, ale także wywiera wysoce pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Ponadto, składnik ten przyczynia się do wzmocnienia naszej odporności, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Warto również wiedzieć, że beta-karoten może wpływać na zwiększenie efektywności metod zastosowanych podczas leczenia trądziku młodzieńczego. Dodatkowo, wpływa on na opóźnienie procesu powstawania zmarszczek, a nawet przyspieszenie procesu opalania.

Niezwykle cennym składnikiem mieszanki warzyw jest także pasternak. Niniejsze warzywo jest bowiem doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają szkodliwy wpływ wolnych rodników na nasz organizm. Ponadto, substancje te (podobnie jak witamina C oraz E) mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości oraz opóźnienia procesów starzenia się skóry. Co ciekawe, mieszanka warzywna marki VIVIO jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu bogaty zestaw witamin z grupy B. Dzięki temu, dodanie jej do zrównoważonych posiłków może wpływać na poprawę funkcjonowania naszego układu nerwowego, a nawet na zwiększenie naszych zdolności do długotrwałej koncentracji i zapamiętywania.

Nie bez znaczenia jest także błonnik oraz potas dostępny w poszczególnych warzywach tej aromatycznej mieszanki. Składniki te wpływają pozytywnie na nasz układ krążenia. To między innymi właśnie dzięki nim, możliwe staje się obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi oraz utrzymywanie prawidłowego poziomu ciśnienia. Dzięki temu, zmniejszone zostaje ryzyko rozwoju poważnych zaburzeń kardiologicznych w przyszłości. Nie bez znaczenia są także olejki eteryczne zawarte zarówno porze, jak i pasternaku. Okazuje się, że mogą one działać przeciwbólowo, a nawet znosić objawy napięcia mięśniowego, wywołanego silnymi emocjami.

W tym miejscu należy jednak pamiętać, że jeśli chcemy uzyskać z mieszanki warzywnej wszystko to, co najlepsze, powinniśmy włączyć ją do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia. Tylko w ten sposób będziemy w stanie cieszyć się dobrym zdrowiem oraz samopoczuciem przez długie lata.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania mieszanki warzywnej

Mieszanka warzywna to kompozycja wyłącznie najwyższej jakości składników. Dlatego też, w większości przypadków jest ona bezpieczna dla naszego zdrowia. Warto jednak wiedzieć, że istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej codziennym stosowaniem. Po pierwsze, ze względu na zawartość pora oraz cebuli, spożywanie nadmiernych ilości mieszanki warzywnej nie jest zalecane w przypadku osób zmagających się z dolegliwościami w obrębie układu trawiennego (np. zapaleniem błony śluzowej żołądka). Po drugie, ze względu na zawartość natki pietruszki, stosowanie zbyt dużych ilości niniejszej mieszanki nie jest wskazane w przypadku osób, które zmagają się z poważnymi chorobami nerek. Ponadto, należy pamiętać, że poszczególne składniki mieszanki warzywnej mogą odpowiedzialne być za wywołanie reakcji alergicznych. Dlatego też, zaleca się, aby wprowadzać niniejszy produkt do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po spożyciu mieszanki warzywnej, warto zasięgnąć opinii w gabinecie specjalisty. Na przykład alergologa lub lekarza pierwszego kontaktu.

UWAGA NA ALERGENY: W mieszance warzyw mogą znajdować się śladowe ilości: glutenu, skorupiaków, jaj, orzeszków ziemnych, ryb, nasion soi, mleka, laktozy, orzechów, selera, gorczycy, dwutlenku siarki, łubinu, mięczaków i produktów pochodnych.

Mieszanka warzyw – cena

Produkt ten sprzedawany jest w opakowaniach o pojemności 300 gramów. Zazwyczaj zapłacimy za niego około 9,00 – 12,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena mieszanki warzyw może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Dodatkowo, podczas dokonywania zakupu należy zwrócić szczególną uwagę na skład produktu. Wybieranie mieszanki warzyw bez zawartości sztucznych barwników, konserwantów, czy nadmiernych ilości soli, stanowi gwarancję bezpieczeństwa dla naszego zdrowia.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące mieszanki warzyw

Pytanie 1: Gdzie kupić mieszankę warzyw? Produkt ten może być dostępny w niektórych marketach spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać go w renomowanych sklepach internetowych ze zdrową żywnością oraz w stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO. Dokonywanie zakupu mieszanki warzyw w sprawdzonym miejscu, daje nam gwarancję najwyższej jakości produktu, a dodatkowo dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej;

Pytanie 2: Czy mieszanka warzyw zawiera w swoim składzie sól? Mieszanka warzyw marki VIVIO nie zawiera w swoim składzie soli. Dlatego też, może stosowana być przez osoby, które zmagają się z problemem nadciśnienia tętniczego. Niniejszy produkt to kompozycja wyłącznie naturalnych składników. Dlatego też, stanowi on cenny element codziennej diety.

Pytanie 3: Czy mieszanka warzyw może spożywana być przez osoby zmagające się z problemem celiakii? Poszczególne składniki mieszanki warzywnej marki VIVIO nie zawierają w swoim składzie glutenu. Niemniej jednak, produkowana jest ona na terenie zakładu, w którym gluten jest przetwarzany. Dlatego też, mieszanka warzyw nie może stosowana być przez osoby zmagające się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu. Warto pamiętać, że nawet śladowe ilości niniejszego składnika mogą odpowiedzialne być za nasilenie objawów choroby.

Pytanie 4: Do czego dodawać mieszankę warzyw? Produkt ten może stanowić element zrównoważonej diety. Mieszankę warzywną warto dodawać zarówno do zup, sosów, jak i pasztetów. W zaledwie kilka chwil jest ona w stanie wzbogacić smak przygotowywanych przez nas potraw.

Pytanie 5: Jak w prawidłowy sposób przechowywać mieszankę warzyw? Mieszankę najlepiej jest przechowywać w suchym miejscu, z dala od działania promieni słonecznych. Dzięki temu zyskamy pewność, że na długo będzie w stanie zachować nie tylko swój cenny aromat, ale przede wszystkim wartościowe składniki odżywcze.

 

Podsumowanie

Mieszanka warzyw to produkt najwyższej jakości, który doskonale sprawdza się w sezonie jesienno-zimowym. Ponadto jest on łatwy w zastosowaniu i niezwykle smaczny. Warto także pamiętać, że mieszanka warzyw marki VIVIO jest świetnym źródłem niezbędnych witamin i minerałów. Dlatego też, już dziś warto włączyć ją do swojej codziennej diety.

Bibliografia

  1. Boyle SP, Dobson VL, Duthie SJ et al.: Absorption and DNA protective effects of flavonoid glycosides from an onion meal. Eur J Nutr 2000; 39(5): 213-223;
  2. Cezary A. Kwiatkowski, Małgorzata Haliniarz , Barbara Kołodziej, Elżbieta Harasim, Marta Tomczyńska-Mleko; “CONTENT OF SOME CHEMICAL COMPONENTS IN CARROT (Daucus carota L.) ROOTS DEPENDING ON GROWTH STIMULATORS AND STUBBLE CROPS”; Journal of Elementology ISSN 1644-2296; 2015-08-13;
  3. Draelos ZD, Baumann L, Fleischer AB Jr, Plaum S, Avakian EV, Hardas B. A new proprietary onion extract gel improves the appearance of new scars: a randomized, controlled, blinded-investigator study. J Clin Aesthet Dermatol. 2012;5(6):18–24;
  4. Farzaei MH, Abbasabadi Z, Ardekani MR, Rahimi R, Farzaei F. Parsley: a review of ethnopharmacology, phytochemistry and biological activities. J Tradit Chin Med. 2013;33(6):815-826. doi:10.1016/s0254-6272(14)60018-2;
  5. Gao CM, Takezaki T, Ding JH et al.: Protective effect of allium vegetables against both esophageal and stomach cancer: a simultaneous case?referent study of a high?epidemic area in Jiangsu Province, China. Jpn J Cancer Res 1999; 90(6): 614-621.;
  6. Helen A, Krishnakumar K, Vijayammal PL et al.: Antioxidant effect of onion oil (Allium cepa) on the damages induced by nicotine in rats as compared to alpha-tocopherol. Toxicol Lett 2000; 116(1-2): 61-68;
  7. Nikolić, N. C., Lazić, M. M., Karabegović, I. T., Stojanović, G. S., & Todorović, Z. B. (2014). A characterization of content, composition and scavenging capacity of phenolic compounds in parsnip roots of various weight. Natural product communications, 9(6), 811–814;
  8. Niu F, Sharma A, Feng L, Ozkizilcik A, Muresanu DF, Lafuente JV, i in. Chapter 3 – Nanowired delivery of DL-3-n-butylphthalide induces superior neuroprotection in concussive head injury. W: Sharma A, Sharma HS, redaktorzy. Progress in Brain Research [Internet]. Elsevier; 2019 [cytowane 20 kwiecień 2020]. s. 89–118. (Nanoneuroprotection and Nanoneurotoxicology; t. 245);
  9. Puertollano, M. A., Puertollano, E., de Cienfuegos, G. Á., & de Pablo, M. A. (2011). Dietary antioxidants: immunity and host defense. Current topics in medicinal chemistry, 11(14), 1752–1766;
  10. Shankar E, Goel A, Gupta K, Gupta S. Plant flavone apigenin: An emerging anticancer agent. Curr Pharmacol Rep. grudzień 2017;3(6):423–46;
  11. Wójcik-Stopczyńska B., Czajka J., Kiedos P: Wpływ obróki wstępnej i zamrażania na zmiany zawartości związków odżywczych i azotanów (v) w korzeniach pietruszki. Bromat. Chem. Toksykol.– XLIX, 2016, 4, 748 – 755;
  12. Yamamoto Y, Aoyama S, Hamaguchi N et al.: Antioxidative and antihypertensive effects of Welsh onion on rats fed with a high-fat high-sucrose diet. Biosci Biotechnol Biochem 2005; 69(7): 1311-1317.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów