info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Podkategorie
-5%Maltitol 1000g
Maltitol 1000g
MEGA OKAZJA

Maltitol 1000g - - VIVIO

22,99 zł21,80 zł
  duża dostępność

Maltitol 1000g - Vivio Wartości odżywcze

Skład: Maltitol


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Maltitol 1000g - Vivio Zastosowanie

Maltitol w kuchni z powodzeniem może zastępować biały cukier. Świetnie nadaje się do słodzenia ciepłych i zimnych napojów, do deserów, a także wszelkiego rodzaju wypieków i przygotowywania przetworów owocowych. Jest odporny na działanie wysokich temperatur, dobrze się rozpuszcza w płynach.


Maltitol 1000g - Vivio KCAL

100 gram maltitolu zawiera około 240 kcal. Dla porównania - 100g białego cukru posiada 386 kcal. Maltitol wykazuje dużo niższą zawartość kalorii w porównaniu do cukru białego. Dlatego też, maltitol polecany jest osobom z nadwagą lub tym, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.

Maltitol zaliczany jest do grupy węglowodanów (polioli) o wolniejszej wchłanialności oraz procesie metabolicznym w znacznym stopniu niezależnym od insuliny. Dzięki temu, stosowanie maltitolu nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi pacjentów zmagających się z problemem cukrzycy, insulinoodporością lub zaburzeniami tolerancji glukozy. Ze względu na swoją niską kaloryczność (mniejszą od sacharozy), stanowi idealny zamiennik dla tradycyjnego cukru w przypadku diabetyków oraz osób, które znajdują się na diecie o ograniczonej ilości węglowodanów i cukrów.


Maltitol 1000g - Vivio Opis

Maltitol coraz częściej stosowany jest jako zamiennik tradycyjnego cukru, szczególnie w diecie osób, które dbają o wygląd swojej sylwetki. Niniejszy produkt charakteryzuje się nie tylko niższą zawartością kaloryczną, w porównaniu do białego cukru, ale również korzystnym indeksem glikemicznym. Dlatego maltitol znajduje się często w jadłospisie osób zmagających się z problemem cukrzycy lub insdivinooporności. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tego coraz bardziej popdivarnego słodzika?

Pytanie 1: Czy maltitol jest zdrowy?

Pytanie 2: Maltitol czy cukier biały? Który z nich warto wybrać w przypadku cukrzycy?

Pytanie 3: Maltitol do pieczenia – czy można używać go do wypieków?

Pytanie 4: Maltitol - czy może wywołać biegunkę?

  • Maltitol cena

  • Maltitol przepisy

  •  

    Maltitol co to jest?

    Maltitol to naturalny środek słodzący z grupy polioli (alkohole cukrowe). W składzie polioli alkohol oczywiście nie występuje - jest to nazwa chemiczna produktu. Alkohole cukrowe, do których należą, m.in.: maltitol, sorbitol, ksylitol, mannitol, można znaleźć w owocach, takich jak jabłka, gruszki, śliwki, maliny i truskawki, figach, oliwkach oraz ziarnach zbóż. Przemysł spożywczy wykorzystuje przede wszystkim maltitol pochodzący z ziaren kukurydzy. Od strony prawnej, warunki stosowania maltitolu określone zostały w dyrektywie Parlamentu Europejskiego UE94/35/EC z 1994 roku w sprawie stosowania substancji słodzących w żywności. Tym samym, używanie maltitolu w przemyśle spożywczym jest na obszarze Unii Europejskiej dozwolone. Naturalny słodzik dostarcza tylko ok. 2,4 kcal/g, a co więcej – nie wymaga udziału insdiviny w przemianach w organizmie, co jest szczególnie istotne w przypadku osób z cukrzycą.

    Gdzie znajdziemy maltitol?

    Maltitol, ze względu na swoją wysoką odporność na temperaturę stosowany jest często w wypiekach. Przede wszystkim, jest jednak wykorzystywany do produkcji słodkich przekąsek dla osób, które z różnych względów zmuszone są ograniczyć liczbę spożywanych cukrów. Znajdziemy go zatem w czekoladach, wafelkach, batonach, ciastkach, cukierkach, gumach do żucia, deserach czy smarowidłach. Jakkolwiek maltitol stanowi świetne rozwiązanie dla osób chcących ograniczyć spożycie cukru, należy oczywiście pamiętać że indeks glikemiczny maltitolu nie jest zerowy (IG maltitolu to 36, dla porównania IG sacharozy wynosi 60), w związku z czym nie należy traktować maltitolu jako substancji którą możemy spożywać w nieograniczonych ilościach. Dodatkowo jego nadmierne spożycie może mieć efekt przeczyszczający.

    Maltitol a cukrzyca

    Maltitol zaliczany jest do grupy węglowodanów (polioli) o wolniejszej wchłanialności oraz procesie metabolicznym w znacznym stopniu niezależnym od insdiviny. Dzięki temu, stosowanie maltitolu nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi pacjentów zmagających się z problemem cukrzycy, insdivinoodporością lub zaburzeniami tolerancji glukozy. Ze względu na swoją niską kaloryczność (mniejszą od sacharozy), stanowi idealny zamiennik dla tradycyjnego cukru w przypadku diabetyków oraz osób, które znajdują się na diecie o ograniczonej ilości węglowodanów i cukrów.

    Maltitol dla dzieci jak wpływa na problem próchnicy?

    Maltitol nie jest metabolizowany przez bakterie w jamie ustnej, więc nie sprzyja rozwojowi próchnicy. Podczas gdy maltitol może powodować niewielki spadek pH na powierzchni zęba zwykle nie powoduje spadku pH poniżej 5,7. Jeśli pH spada poniżej 5,7, może to prowadzić do odwapnienia szkliwa zębów. Maltitol znajduje najlepsze zastosowanie jako środek słodzący w produktach, które pozostają w jamie ustnej znaczny czas, na przykład twarde cukierki, guma lub czekolada.

    Zastosowanie maltitolu w przemyśle spożywczym

    Poliole zawarte w produktach spożywczych nadają im słodkiego smaku, kształtują właściwą strukturę produktu, zapobiegają zbrylaniu się produktów, a podczas konsumpcji dają delikatnie chłodzący efekt w jamie ustnej. Zwiększają objętość produktu, dzięki czemu zmniejszają jego jednostkową wartość energetyczną.

    Zastosowanie maltitolu:

  • w żywności funkcjonalnej: może być stosowany jako surowiec do produkcji żywności dla pacjentów z cukrzycą i otyłością;
  • w piekarnictwie oraz przy produkcji słodyczy: można go użyć do produkcji ciastek i czekolady (ze względu na termostabilność w wysokich temperaturach i niską higroskopijność ma zastosowanie również w wypiekach);
  • w produktach nabiałowych: lody, jogurty pitne i smakowe;
  • może być również stosowany jako substytut tłuszczu, ponieważ nadaje kremowej konsystencję żywności.
  • Zalecana dzienna porcja maltitolu

    Maksymalna ilość spożytego maltitolu, przy której efekt przeczyszczający nie powinien mieć miejsca to 0,3-0,8 g/kg masy ciała. Czyli osoba dorosła o masie ciała 60 kg mogłaby spożyć ok. 20-48 g maltitolu bez wystąpienia efektu ubocznego.

    W internecie można znaleźć również informacje, według których bezpieczna dzienna dawka maltitolu to aż 60-90 g dziennie. Należy pamiętać, że działanie przeczyszczające maltitolu może występować u ludzi w różnych dawkach i zależy m.in. od wysokości spożytej jednorazowej ilości maltitolu, czy też częstotliwości jego spożywania.

    Czy można stosować maltitol w ciąży?

    Stosowanie maltitolu w ciąży uznaje się za bezpieczne w dawkach nieprzekraczających dziennego zapotrzebowania. W tych ilościach substancja ta nie powoduje żadnych istotnych działań niepożądanych. Ponadto, związek ten nie posiada działania teratogennego ani genotoksycznego na płód.

    Maltitol - odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania

    Pytanie 1: Czy maltitol jest zdrowy? Zarówno Światowa Organizacja Zdrowia, jak i liczne badania naukowe potwierdzają, iż maltitol nie wywiera toksycznego wpływu na nasze zdrowie. Niemniej jednak, stosowanie go w nadmiernych ilościach może doprowadzić do wywołania krótkotrwałych, nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego.

    Pytanie 2: Maltitol czy cukier biały? Który z nich warto wybrać w przypadku cukrzycy?

    W odróżnieniu od cukru białego, maltitol charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym (IG maltitolu to 36, dla porównania IG sacharozy wynosi 60). Dlatego też, to właśnie maltitol powinien być wybierany przez osoby zmagające się z problemem cukrzycy typu II lub insdivinooporności.

    Pytanie 3: Maltitol do pieczenia – czy można używać go do wypieków? Maltitol stanowi doskonały zamiennik białego cukru w kuchni każdego z nas. Dlatego też, z powodzeniem można stosować go podczas wypieku niskokalorycznych ciast, ciasteczek oraz przygotowując desery.

    Pytanie 4: Maltitol - czy może wywołać biegunkę? Chociaż maltitol nie wywiera toksycznego wpływu na nasze zdrowie, spożywanie go w nadmiernych ilościach może doprowadzić do wywołania nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego, w tym biegunki.

    Maltitol cena

    Cena maltitolu może różnić się w zależności od producenta. Najczęściej sprzedawany jest on w opakowaniach o wadze 0,5kg lub 1kg. Za kilogram niniejszego produktu zapłacimy około 24,00-30,00 złotych.

    PRODUCENTVIVIO
    KRAJ POCHODZENIAChiny
    WEGETARIAŃSKI
    WEGAŃSKI
    DARMOWA DOSTAWA od 199zł
    PUNKTY ZA ZAKUP
    sprawdź szczegóły
    2 pkt

    Budyń czekoladowy
    PRZEPIS

    Budyń czekoladowy

    Składniki:
    - 375 ml mleka 3,2% (1,5 szklanki)
    - 50g maltitolu Vivio (ok. 4 kopiaste łyżki)
    - 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
    - 20g kakao
    - 1 żółtko

    Wykonanie

    Do garnuszka wlać 1 szklankę mleka, postawić na ogniu. W pozostałej ilości mleka rozpuścić maltitol, skrobię ziemniaczaną, kakao, stewię i żółtko. Wszystko dobrze rozmieszać, aby nie było grudek. Mleko w garnuszku doprowadzić do wrzenia, na gotujące się wlać kakaową mieszaninę. Gotować cały czas mieszając (najlepiej rózgą kuchenną lub widelcem) aż budyń zgęstnieje i nie będzie czuć surowej mąki. Zestawić z ognia. Przełożyć do pucharka. Ozdobić świeżymi malinami i/lub listkami mięty.

    Ciasteczka owsiane z cynamonem
    PRZEPIS

    Ciasteczka owsiane z cynamonem

    Składniki

    - 1 szklanka i 2 łyżki mąki
    - 2 łyżki płatków owsianych
    - 2 jajka
    - ok. 1/2 szklanki maltitolu Vivio
    - 100 g roztopionego masła
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - duża garść bakalii: rodzynki, posiekane orzechy, żurawina, migdały, słonecznik

    Wykonanie

    Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać parę łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Wykładać ciastka łyżką na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nadając im okrągły kształt. Piec 10 - 12 minut, aż do lekkiego zezłocenia się ciastek. Można polać roztopioną czekoladą.