Mąka kokosowa cena, właściwości, zastosowanie
Mąka kokosowa cena, właściwości, zastosowanie
Mąka kokosowa cena, właściwości, zastosowanie

Mąka kokosowa 1000g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska (kraj pochodzenia surowca: Indonezja) lub Sri Lanka
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
Sprawdź ten produkt w EKOLOGICZNEJ odmianie

7,77 zł

RABAT - 24%

10,29 zł

-24

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Mąka kokosowa Opis

Mąka kokosowa powstaje w wyniku zmielenia miąższu kokosa. Charakteryzuje się wyraźnym smakiem kokosowym i delikatnym, słodkim zapachem. Dodając mąki kokosowej, jednocześnie możemy ograniczyć ilość używanego w danej potrawie cukru, dzięki temu, że jest sama w sobie delikatnie słodka. Zabieg ten pozwoli na zmniejszenie kaloryczności potrawy. Kokos jest najbardziej ceniony za bogactwo naturalnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, jest bogata w błonnik, który pomaga w walce z zaparciami i stanowi wartościowe źródło białka. Równocześnie dostarcza śladowych ilości łatwo przyswajalnych węglowodanów i posiada niski indeks glikemiczny. 

Powinno przechowywać się ją w szczelnych pojemnikach, ponieważ chłonie wilgoć. 

 

mąka kokosowa


Mąka kokosowa Wartości odżywcze

Składniki: 100 % mąka kokosowa

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Mąka kokosowa przepisy / Mąka kokosowa zastosowanie

BABKA MARMURKOWA

BABKA MARMURKOWA

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 i 1/4 kostki masła
- 6 jajek
- 2 łyżki pasty migdałowej
- 3 łyżki kakao
- garść orzechów macadamia posiekanych
- szklanka morwy białej suszonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Dodać mąki wymieszane z proszkiem, solą i morwą i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao i orzechami, drugą z pastą migdałową.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Piec w temp 200 stopni - ok 45 minut. Wystudzone posypac cukrem pudrem.


BABKA CZEKOLADOWA

BABKA CZEKOLADOWA

Składniki:

- 1 i 1/3 szklanki mąki kokosowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1/2 szklanki syropu daktylowego
- 1 kostka masła
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 2 łyżki pasty orzechowej smooth
- 2 łyżki kakao
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Wykonanie:

Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka i syrop daktylowy. Dodać mąki, proszek do pieczenia, kakao i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać posiekane czekolady. Dodać pastę orzechową i ubite na sztywną pianę białka. Deliatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do deczki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 1 godziny w temp. 170 stopni. 


Bezglutenowe ciasteczka goździkowe

Bezglutenowe ciasteczka goździkowe

Składniki:

- Około 150-160g mąki kasztanowej;
- Około 80-90g mąki kokosowej;
- Około 50g cukru trzcinowego;
- 100g masła sklarowanego;
- 1 łyżeczka zmielonych goździków;
- ½ łyżeczki cynamonu;
-1 łyżka kakao.

Sposób przygotowania:

Suche składniki przełóż do dużej miski, a następnie wymieszaj je przy pomocy łyżki;
W niewielkim rondelku rozgrzej masło klarowane, a następnie dodaj je do składników w misce;
Przy pomocy dłoni dokładnie wyrób ciasto tak, aby stanowiło zwartą i sprężystą masę;
Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 centymetra;
Wytnij ciasteczka o dowolnym kształcie;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
Piecz ciasteczka przez około 10-15 minut, aż się zarumienią.

Jeśli masz na to ochotę, do ciasteczek możesz również dodać pozbawione pestek wiśnie lub inne owoce letnie. Dzięki temu, ciastka nabiorą nieco słodszego smaku.


Mąka kokosowa Zastosowanie

Mąka kokosowa doskonale nadaje się do ciast i deserów. Pozytywnie wpływa na strukturę i dobrą wilgotność wypieków. Wykorzystuje się ją również, jako dodatek do koktajli, panierek, naleśników, musli, bułeczek, sałatek owocowych czy jogurtów. Mąka kokosowa to produkt, który nada się też do zagęszczania sosów i zup. Produkt ten absorbuje więcej płynów niż zwykła mąka pszenna, tak więc należy odpowiednio według przepisu zwiększyć ilość używanej do potrawy wody.

 Dla bezpieczeństwa informujemy, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające gluten.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Mąka kokosowa Film


Mąka kokosowa Opinie o produkcie: Mąka kokosowa 1000g

A
Alina
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
15/04/20
mąka kokosowa
Review by Alina on 15 Apr 2020 review stating mąka kokosowa
Walory mąki zgodny z opisem
M
Magda
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
21/08/18
Świetna
Review by Magda on 21 Aug 2018 review stating Świetna
Mąka bardzo aromatyczna, o przyjemnym słodkim smaku i pięknym zapachu kokosa
D
Danuta
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
20/11/17
Mąka. kokosowa
Review by Danuta on 20 Nov 2017 review stating Mąka. kokosowa
Mąka ta ma przyjemny słodki smak .
M
Malina
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
22/09/17
Mąka kokosowa
Review by Malina on 22 Sep 2017 review stating Mąka kokosowa
Rewelacyjny produkt. Polecam.
D
Dorota
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
13/09/17
Mąka kokosowa
Review by Dorota on 13 Sep 2017 review stating Mąka kokosowa
Jest rewelacyjna, aromatyczna, doskonała do ciasta. Żywy kokos


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Mąka kokosowa – przepis na pyszne ciasteczka z jej dodatkiem. W sam raz na weekend!

Szukasz sposobu na szybkie i pyszne ciasteczka? Chcesz upiec coś pysznego na weekend? Wypróbuj przepis na ciasteczka z dodatkiem pysznego składnika, jakim jest mąka kokosowa. Ciasteczka są szybkie, proste w przygotowaniu i pyszne. Sprawdź!

czytaj więcej...

Mąka kokosowa – lepszy zamiennik mąk zbożowych?

Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, jest smaczna i można używać jej, jako zamiennika mąk zbożowych z wielu powodów. Sprawdź z jakich!

czytaj więcej...

Mąka kokosowa – poznaj zalety mąki bezglutenowej!

Mąka kokosowa to produkt spożywczy, z którym powinni zaprzyjaźnić się chorzy na celiakię, ponieważ jest mąką bezglutenową, a także wszyscy, którzy są wielbicielami potraw z kokosową nutą. Sprawdź, jakie jeszcze zalety posiada mąka kokosowa!

czytaj więcej...