letnia wyprzedaż

Pasztet z pieczonymi warzywami 200 g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

5,77 zł

RABAT - 15%

6,79 zł

-15

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Pasztet z pieczonymi warzywami Wartości odżywcze

gotowana ciecierzyca 44% (ciecierzyca, woda), seler pieczony 14%, cebula 12%, pieczona marchew 9%, woda, olej rzepakowy, pietruszka pieczona 4%, ocet jabłkowy, sól morska, czosnek, przyprawa curry (sól, kurkuma, kozieradka, kolendra, czosnek, kmin rzymski, gorczyca biała, cynamon, imbir, goździki, papryka słodka, gałka muszkatołowa, chili), pieprz, imbir suszony


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Pasztet z pieczonymi warzywami Zastosowanie

Zastosowanie pasztetu z pieczonych warzyw w codziennej kuchni

Ze względu na swój doskonały smak oraz zawartość cennych dla zdrowia składników, pasztet z pieczonych warzyw możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów:

  • Po pierwsze: warto posmarować nim kawałek pieczywa pełnoziarnistego z dodatkiem rukoli i pomidorków koktajlowych;
  • Po drugie: świetnie sprawdzi się on w formie farszu do naleśników, czy wegańskich pierogów przygotowanych na bazie mąki pełnoziarnistej;
  • Po trzecie: pasztet z pieczonych warzyw doskonale wzbogaci smak domowych sosów do makaronów i zapiekanek warzywnych.



Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 48 godzin.


Pasztet z pieczonymi warzywami Film

Pasztet z pieczonymi warzywami KCAL

Pasztet z pieczonych warzyw nie jest produktem wysokoenergetycznym. W 100 gramach niniejszego produkty znajdziemy zaledwie 146 kalorii, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, białko oraz węglowodany. Warto przy tym pamiętać, że każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż około 20-40 gramów pasztetu z pieczonych warzyw. Oznacza to, że jest on w stanie dostarczyć do naszego organizmu zaledwie 30-60 kalorii.


Pasztet z pieczonymi warzywami Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych pasztetu z pieczonych warzyw marki VIVIO

Zdrowa dieta powinna być nie tylko pełna świeżych warzyw i produktów pełnoziarnistych, ale także urozmaicona. Dlatego też, tak chętnie sięgamy po nowe rozwiązania smakowe. Z myślą o wszystkich miłośnikach warzywnej kuchni przygotowaliśmy niezwykły produkt. Pasztet z pieczonymi warzywami to doskonała propozycja zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Stworzony z aromatycznych warzyw pasztet z pewnością podbije serca amatorów bezmięsnego stylu odżywiania. Co więcej, dzięki doborowi pełnych zdrowia składników (w tym aromatycznych ziół), wprowadzenie pasztetu z pieczonych warzyw do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie korzystnie wpłynąć zarówno na nasze zdrowie, jak i codzienne samopoczucie. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tego niezwykłego pasztetu? I jak wykorzystać go w naszej codziennej kuchni? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie można kupić pasztet z pieczonych warzyw?

Czy pasztet pieczony z warzyw można przygotować samemu?

Czy pasztet pieczony z warzywami zawiera w swoim składzie gluten?

Czy pasztet z pieczonych warzyw jest wegański?

Jak w prawidłowy sposób przechowywać pasztet pieczony z warzywami?

  • Pasztet pieczony z warzywami – kcal;

  • Zastosowanie pasztetu z pieczonych warzyw w codziennej kuchni;

  • Pasztet z pieczonych warzyw – przepisy.

Z jakich składników został przygotowany i co wyróżnia pasztet z pieczonymi warzywami marki VIVIO?

Pasztet pieczony z warzywami to wyjątkowy produkt na rynku spożywczym. Odznacza się on nie tylko doskonałym smakiem i aromatem, ale przede wszystkim prostym składem. Dzięki temu, wegański pasztet marki VIVIO jest w stanie zagwarantować nam niepowtarzalne doznania smakowe, jak również dobre zdrowie i samopoczucie.

Postawą niniejszego pasztetu jest gotowana ciecierzyca, czyli roślina należąca do rodziny strączkowych. Ciecierzyca jest dobrze znanym produktem kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Odznacza się ona kremowym kolorem oraz niewielkim, kolistym kształtem, a w pierwszej kolejności może przywodzić nam na myśl nasiona grochu. Co ciekawe, ciecierzyca często nazywana jest także grochem włoskim. To smaczne warzywo strączkowe pochodzi z regonu Azji Zachodniej. Niemniej jednak, współcześnie uprawy ciecierzycy możemy odnaleźć na terenie niemalże całego świata, w tym również w Polce. Warto wiedzieć, że to co cenne w ciecierzycy, to nie tylko jej doskonały smak, ale przede wszystkim zawartość niezwykłych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Ta roślina strączkowa stanowi doskonałe źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i węglowodanów. Ponadto, znajdziemy w niej niezbędne witaminy, takie jak: witamina A, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę C, E i K. Dodatkowo, niewielkie nasiona ciecierzycy skrywają w sobie cały zestaw wartościowych minerałów, wśród których na szczególną uwagę zasługują: cynk, fosfor, mangan, magnez, potas, sód, miedź, wapń oraz żelazo.

Jednakże, pasztet z pieczonych warzyw to nie tylko ciecierzyca. Znajdziemy w nim, bogaty w olejki eteryczne oraz błonnik, seler pieczony oraz pełną witaminy C cebulę białą. Smak tej niezwykłej mieszanki wzbogaca również słodka, pieczona marchew, która odpowiada także za nadanie pięknego, lekko pomarańczowego koloru pasztetowi wegańskiemu marki VIVIO. Dodatkowo, produkt ten zawiera w swoim składzie pietruszkę pieczoną, olej rzepakowy oraz czosnek. Niemniej jednak, osiągnięcie idealnej kompozycji smakowej nie mogło obejść się bez doboru aromatycznych i pełnych zdrowia przypraw. Dlatego też, pasztet z pieczonymi warzywami został wzbogacony o ocet jabłkowy, sól morską, curry, pieprz oraz imbir suszony odpowiadający za lekko pikantny smak niniejszego pasztetu. Co najważniejsze, niniejszy produkt marki VIVIO nie zawiera w swoim składzie dodatkowych wzmacniaczy smaku oraz szkodliwych dla naszego zdrowia konserwantów. W związku z tym, śmiało możemy wprowadzić pasztet z pieczonych warzyw do zrównoważonego jadłospisu.

Pasztet pieczony z warzywami – właściwości zdrowotne i wpływ na samopoczucie człowieka

Prosty skład, jak również bogata zawartość cennych składników odżywczych sprawiają, iż wprowadzenie pasztetu z pieczonych warzyw do zrównoważonej diety i aktywnego stylu życia może sprzyjać poprawie naszego zdrowia i codziennego samopoczucia. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługują z pewnością nasiona ciecierzycy, albowiem to właśnie w nich możemy odnaleźć niezwykły zestaw witamin i minerałów. Okazuje się, że ta smaczna roślina strączkowa jest wartościowym źródłem antyoksydantów, odpowiadających za redukcję wolnych rodników w przetwarzanej żywności. Ponadto, te niezwykłe związki chemiczne mogą przyczynić się do redukcji akrylamidu – substancji wpływającej na tworzenie się komórek nowotworowych w organizmie człowieka. Warto także wiedzieć, że dzięki przeciwutleniaczom zawartym w ciecierzycy, możliwe staje się zmniejszenie ryzyka rozwoju stanów zapalnych w naszym organizmie. Do profilaktyki chorób nowotworowych przyczynia się również błonnik obecny w warzywach wchodzących w skład wegańskiego pasztetu marki VIVIO. To właśnie ten niezwykły węglowodan wpływa na utrzymanie prawidłowej perystaltyki jelit, a tym samym zmniejszenie ryzyka rozwoju raka jelita grubego w przyszłości.

Niemniej jednak, to nie jedyne właściwości zdrowotne składników pasztetu z pieczonych warzyw. Okazuje się, że zawarte w ciecierzycy oraz oleju rzepakowym nienasycone kwasy tłuszczowe są w stanie pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ponadto, zawarty w warzywach potas odpowiada za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, a błonnik przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu oraz trójglicerydów w surowicy. Co ciekawe, ciecierzyca jest także świetnym źródłem witaminy K, niezbędnej dla prawidłowego procesu krzepnięcia krwi. Nie bez znaczenia dla naszego układu krążenia jest także żelazo zawarte w nasionach niniejszej rośliny strączkowej. Ten niezwykły pierwiastek bierze udział w tworzeniu się czerwonych krwinek, które posiadają kluczowe znaczenie dla naszej odporności. Warto wiedzieć, że pasztet z pieczonych warzyw marki VIVIO jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu sporą ilość witamin z grupy B. Dlatego też, może on wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a tym samym podnosić naszą odporność na stres i zwiększać zdolności do długotrwałej koncentracji oraz zapamiętywania.

Należy jednak pamiętać, że jeśli chcemy uzyskać z pasztetu z pieczonymi warzywami wszystko to, co najlepsze, musimy wprowadzić go do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia. Nie ulega żadnym wątpliwościom, że to właśnie te dwa elementy są fundamentem naszego zdrowia i dobrego samopoczucia na długie lata.

Pasztet pieczony z warzyw a dieta wegańska

Dieta bezmięsna cieszy się stale rosnącą popularnością. Nic w tym dziwnego, w końcu jest ona dobra nie tylko dla naszego zdrowia, ale także środowiska. Warto jednak wiedzieć, że nieprawidłowo zbilansowana dieta wegańska może doprowadzić do istotnych niedoborów w organizmie człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem białka, witamin z grupy B oraz żelaza. Dlatego też, tak ważny jest dobór odpowiednich produktów spożywczych, które stanowią źródło wymienionych wyżej składników. Jednym z takich produktów jest pasztet z pieczonych warzyw, przygotowany na bazie bogatej w białko ciecierzycy. Należy jednak pamiętać, że w celu ustalenia pełnowartościowego jadłospisu diety wegańskiej (zwłaszcza w przypadku dzieci i nastolatków) warto skorzystać z porady doświadczonego dietetyka. W ten sposób zyskamy pewność, że przestrzegana przez nas dieta jest bezpieczna dla naszego zdrowia.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania pasztetu z pieczonych warzyw

Spożywanie pasztetu z pieczonych warzyw w większości przypadków jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane ze stosowaniem niniejszego produktu. Po pierwsze: pasztet z pieczonymi warzywami (ze względu na zawartość czosnku oraz cebuli w swoim składzie) nie jest zalecany w diecie osób zmagających się z problemami w obrębie układu pokarmowego, a tym samym u pacjentów, u których rozpoznano stany zapalne błony śluzowej żołądka oraz/lub refluks żołądkowy. Po drugie: z uwagi na obecność ciecierzycy, spożywanie niniejszego produktu nie jest zalecane w przypadku osób, u których rozpoznano kamicę nerkową lub dnę moczanową. Ponadto, przyprawy zawarte w składzie pasztetu z pieczonych warzyw mogą odpowiedzialne być za wywołanie reakcji alergicznych. Dlatego też, zaleca się, aby wprowadzać niniejszy produkt do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. W przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po spożyciu pasztetu z pieczonych warzyw (np. bólu brzucha, nudności, zawrotów głowy, zaczerwienienia skóry), warto zasięgnąć opinii w gabinecie lekarza pierwszego kontaktu lub alergologa.

Pasztet z pieczonych warzyw – cena

Pasztet z pieczonymi warzywami sprzedawany jest w szklanych słoikach o pojemności 200 gramów. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 7,00 – 10,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena pasztetu z pieczonych warzyw może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na to, czy wybrany przez nas pasztet nie zawiera w swoim składzie dodatkowych wzmacniaczy smaku i konserwantów. Dzięki temu zyskamy pewność, że jest on bezpieczny dla naszego zdrowia.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące pasztetu z pieczonych warzyw

Pytanie 1: Gdzie można kupić pasztet z pieczonych warzyw? Produkt ten możemy kupić w nielicznych marketach spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać go w internetowych sklepach ze zdrową żywnością, jak również w stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO. W ten sposób możemy uzyskać dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej, a przede wszystkim gwarancję najwyższej jakości produktu.

Pytanie 2: Czy pasztet pieczony z warzyw można przygotować samemu? Pieczony pasztet na bazie warzyw bez przeszkód można przygotować u siebie w domu. Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie. Wystarczy dobór odpowiednich składników i odrobina cierpliwości. W dalszej części tekstu znajdziesz przepis na pyszny pasztet wegański na bazie pieczonych warzyw z dodatkiem aromatycznych przypraw marki VIVIO.

Pytanie 3: Czy pasztet pieczony z warzywami zawiera w swoim składzie gluten? Chociaż poszczególne składniki pasztetu z pieczonych warzyw nie zawierają w swoim składzie glutenu, warto wiedzieć, że może on być produkowany na terenie zakładu, w którym gluten jest przetwarzany. W związku z tym, osoby zmagające się z problemem celiakii, jak również nietolerancji glutenu, powinny zwrócić szczególną uwagę na informacje zawarte na etykiecie produktu. Warto także wiedzieć, że produkty bezglutenowe najczęściej oznaczane są znakiem przekreślonego kłosa.

Pytanie 4: Czy pasztet z pieczonych warzyw jest wegański? Formuła pasztetu na bazie pieczonych warzyw została opracowana z myślą o wszystkich miłośnikach kuchni wegańskiej. Dlatego też, w składzie niniejszego produktu nie znajdują się żadne składniki pochodzenia zwierzęcego.

Pytanie 5: Jak w prawidłowy sposób przechowywać pasztet pieczony z warzywami? Produkt ten należy przechowywać w chłodnym miejscu z dala od promieni słonecznych. Na przykład w lodówce lub piwnicznej spiżarni. Zamykając go w szklanym słoiku z pokrywką, zyskujemy pewność, iż na dłużej będzie w stanie zachować swoje cenne walory smakowe oraz wartości odżywcze.

 

Podsumowanie

Pasztet z pieczonych warzyw to doskonały dodatek do kanapek i tostów przygotowanych na bazie pieczywa pełnoziarnistego. Jest on także skarbnicą cennych witamin i minerałów. Dlatego też, wprowadzenie go do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia, może sprzyjać poprawie naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia.

Bibliografia

1. Afshin A, Micha R, Khatibzadeh S, Mozaffarian D. Consumption of nuts and legumes and risk of incident ischemic heart disease, stroke, and diabetes: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2014;100(1):278–288;

2. Anna Stockwell; “Why You Should Buy a Bag of Chickpea Flour”;

3. Bazzano LA, Thompson AM, Tees MT, Nguyen CH, Winham DM. Non-soy legume consumption lowers cholesterol levels: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2011;21(2):94–103;

4. Emily Kichler; “This One Ingredient Swap Will Give Your Pancakes A Heart-Healthy Boost”;

5. Goldstein JL, Brown MS, Abifadel M, et al. A century of cholesterol and coronaries: from plaques to genes to statins. Cell. 2015;161(1):161–72;

6. Kapusta F., Rośliny strączkowe źródłem białka dla ludzi i zwierząt, Nauki Inżynierskie i Technologiczne, 2012, 1, 16–32;

7. Salehi-Abargouei A, Saraf-Bank S, Bellissimo N, Azadbakht L. Effects of non-soy legume consumption on C-reactive protein: a systematic review and meta-analysis. Nutrition. 2015;31(5):631–9;

8. Simona Man i in.; “EFFECT OF THE CHICKPEA (CICER ARIETINUM L.) FLOUR ADDITION ON PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES OF WHEAT BREAD”;

9. Villegas R, Gao Y-T, Yang G, et al. Legume and soy food intake and the incidence of type 2 diabetes in the Shanghai Women’s Health Study. Am J Clin Nutr. 2008;87(1):162– 167;

10. Zanovec M. Comparison of Nutrient Density and Nutrient-to-Cost Between Cooked and Canned Beans. Food Nutr Sci. 2011;02(02):66–73.



Pasztet z pieczonymi warzywami Opinie o produkcie: Pasztet z pieczonymi warzywami 200 g

Pasztet z pieczonymi warzywami przepisy / Pasztet z pieczonymi warzywami zastosowanie

Pełnoziarniste pierogi z pasztetem

Pełnoziarniste pierogi z pasztetem

Składniki na ciasto:

- 500 g mąki razowej (np. gryczanej);
- 100 g mąki ziemniaczanej;
- 50 ml oliwy z oliwek;
- szczypta soli;
- 500 ml wody;
- 50 ml jogurtu naturalnego.

Wykonanie ciasta:

W dużym garnku zagotuj wodę z oliwą i solą, a następnie dodaj do niej 250 g mąki gryczanej i dokładnie mieszaj całość, aż masa całkowicie się zetnie;
Przygotowaną masę pozostaw do przestudzenia;
Do miksera przesyp: ściętą mąkę, pozostałą część mąki gryczanej, jogurt oraz mąkę ziemniaczaną. Całość miksuj aż do uzyskania jednolitej masy;
Ciasto wyłóż na obsypaną mąką stolnicę, a następnie cienko je rozwałkuj i wykrój koła na pierogi.

Składniki na farsz:

- Słoiczek pasztetu: np a'la falafel, z pieczonych warzyw lub pomidorowy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki drobno posiekana
- 2  łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 1 małe jajko

Wykonanie:

Pasztet wyłóż ze słoika do miski i pognieć go widelcem. Drobno posiekaną cebulkę podsmaż na oliwie do zarumienienia, a potem wraz z tłuszczem przekłóż do pasztetu. Dodaj drobno starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno pietruszkę i jedno małe jajko T(jajko tylko wtedy, gdy całośc będzie za gęsta). Dopraw farsz solą, pieprzem i ulubionymi ziołami i dokładnie wymieszaj aż powstanie jednolity gładki farsz.
Farsz nakładaj na wycięte z ciasta kółka i dokłądnie sklej boki pierogów. Pierogi wrzucaj do wrzącej wody. Gotuj ok 4 minuty (od wypłynięcia) w osolonej wodzie.
Pierożki można podawać z podsmażonym masłem, lub wcześniej przygotować cebulke i pieczarki delikatnie podsmażone na maśle. 


Przepis na aromatyczny pasztet z pieczonych warzyw

Przepis na aromatyczny pasztet z pieczonych warzyw

Składniki:

- 100g ugotowanej na miękko ciecierzycy;
- 2 duże marchewki;
- 1 korzeń pietruszki;
- 1 cukinia;
- 3 łyżki świeżej natki pietruszki;
- Płaska łyżeczka imbiru w proszku;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- Płaska łyżeczka wędzonej papryki;
- Szczypta soli himalajskiej.

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj wszystkie warzywa, obierz je ze skórki, a następnie upiecz w piekarniku z dodatkiem niewielkiej ilości soli;

Ugotowane warzywa potnij na mniejsze części;

Do kielicha blendera przełóż ugotowaną ciecierzycę, pieczone warzywa, oraz przyprawy (z wyjątkiem natki pietruszki);

Do warzyw dodaj łyżkę oliwy z oliwek i zmiksuj całość na gładka masę;

Do otrzymanej masy dodaj siekaną natkę pietruszki i jeszcze raz wymieszaj całość przy pomocy dużej łyżki.

Otrzymany pasztet przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.