letnia wyprzedaż
Pasztet a'la falafel 200 g, pasztet warzywny, pasztet falafel skład, przepisy
Pasztet a'la falafel 200 g, pasztet warzywny, pasztet falafel skład, przepisy
Pasztet a'la falafel 200 g, pasztet warzywny, pasztet falafel skład, przepisy

Pasztet a'la falafel 200 g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

5,36 zł

RABAT - 15%

6,31 zł

-15

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Pasztet a'la falafel Wartości odżywcze

gotowana ciecierzyca 44%, warzywa (34% - marchew, seler, cebula), woda, olej rzepakowy, ocet jabłkowy, sól morska, czosnek, curry (w tym gorczyca), pieprz, imbir suszony.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Pasztet a'la falafel Zastosowanie

Ze względu na wyjątkowy smak oraz bogactwo cennych składników odżywczych, pasztet a’la falafel marki VIVIO możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.

  • Po pierwsze: warto zastosować go podczas przygotowywania porannych kanapek na bazie pieczywa pełnoziarnistego;
  • Po drugie: można dodać go do domowej sałatki z dodatkiem kaszy i świeżych warzyw;
  • Po trzecie: pasztet a’la falafel idealnie nadaje się do przyrządzenia smacznych przekąsek na bazie chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego;
  • Po czwarte: pasztet falafel można dodawać do domowych sosów warzywnych, a nawet zapiekanek;
  • Po piąte: produkt ten idealnie sprawdzi się w formie farszu do pierogów, czy naleśników przygotowanych na bazie mąki pełnoziarnistej.


Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 48 godzin.


Pasztet a'la falafel Film

Pasztet a'la falafel KCAL

Pasztet a’la falafel marki VIVIO nie jest produktem wysokoenergetycznym. W 100 gramach niniejszego przysmaku znajdziemy zaledwie 176 kalorii. Ponadto, produkt ten zawiera w sobie 10,1 g tłuszczu (w tym zaledwie 1 g tłuszczów nasyconych); 13,2 g węglowodanów (w tym zaledwie 1,3 g cukrów); 5,5 g białka oraz 4,6 g błonnika. W związku z tym, pasztet a’la falafel może stosowany być zarówno przez osoby, które na co dzień stronią od spożywania mięsa, jak i te, które przestrzegają zasad zrównoważonej diety, opartej o zasady zdrowego odżywiania.


Pasztet a'la falafel Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych pasztetu a’la falafel marki VIVIO

Falafel to tradycyjny przysmak kuchni bliskowschodniej. Odznacza się ona wyjątkowym smakiem za sprawą doboru niezwykłych ziół. Niniejsze danie powstaje na bazie ciecierzycy. Jednej z najcenniejszych roślin strączkowych na świecie, wyróżniającej się wysoką zawartością witamin i minerałów. Dlatego też, mając na uwadze kulinarne gusta naszych klientów, jak również ich dobre zdrowie i samopoczucie, przygotowaliśmy smaczny pasztet a’la falafel, który zaskakuje nieco orientalnym smakiem, a ponadto sporą dawką cennych dla zdrowia składników odżywczych. Warto także wiedzieć, że najnowszy produkt marki VIVIO jest nie tylko pełen aromatu. Wprowadzenie go do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może sprzyjać poprawie naszego zdrowia i wspierać profilaktykę licznych zaburzeń cywilizacyjnych. A co jeszcze warto wiedzieć na temat pasztetu a’la falafel? I jak wykorzystać go w naszej codziennej kuchni? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić pasztet a’la falafel?

Czy pasztet falafel jest produktem wegańskim?

Czy pasztet falafel zawiera w swoim składzie gluten?

Czy pasztet falafel można przygotować u siebie w domu?

Jak w prawidłowy sposób przechowywać pasztet a’la falafel?

  • Pasztet falafel – kcal;

  • Zastosowanie pasztetu a’la falafel w codziennej kuchni;

  • Pasztet a’la falafel – przepisy.

Pasztet falafel – skład i najważniejsze wartości odżywcze

Pasztet a’la falafel to wyjątkowy produkt marki VIVIO, który stworzony został z myślą o wszystkich miłośnikach bezmięsnej kuchni, jak również amatorach bliskowschodnich smaków. Warto wiedzieć, że odznacza się on nie tylko wyjątkowym aromatem, ale przede wszystkim zawartością najwyższej jakości składników. Dlatego też, w składzie pasztetu a’la falafel nie znajdują się żadne sztuczne konserwanty, ani wypełniacze smaku. Osiągnięcie niepowtarzalnej receptury możliwe stało się dzięki pełnej zdrowia ciecierzycy, jak również pieczonym warzywom oraz przyprawom.

Ciecierzyca, stanowiąca podstawę tego pysznego pasztetu, jest popularna rośliną strączkową, zwłaszcza w regionie Basenu Morza Śródziemnego. Groch włoski (bo tak często nazywana jest ciecierzyca) odznacza się kremowym kolorem i kulistym kształtem. Ponadto, posiada on neutralny smak, dlatego też może wykorzystywany być podczas przyrządzania licznych dań, nie tylko kuchni bliskowschodniej. Co ciekawe, ciecierzyca jest podstawą uwielbianego przez wegan hummusu. Niniejsza roślina, podobnie jak inne strączki, jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu spore ilości białka. Zawiera ona także w swoim składzie liczne witaminy i minerały, wśród których warto wyróżnić: witaminę A, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę C, wapń, magnez, żelazo oraz potas. Ciecierzyca zawarta w składzie pasztetu a’la falafel marki VIVIO dostarcza do naszego organizmu również spore ilości błonnika.

Wyjątkowy smak pasztetu falafel udało się osiągnąć dzięki wyselekcjonowanym, pieczonym warzywom. Pełna zdrowia marchew, seler oraz cebula odpowiedzialne są nie tylko za wzbogacenie aromatu niniejszego produktu, ale przede wszystkim zwiększenie jego wartości odżywczej. Co ważne, podczas produkcji pasztetu marki VIVIO wykorzystane zostały wyłącznie tłuszcze roślinne. W tym przypadku pełen witamin olej rzepakowy, odznaczający się neutralnym smakiem. Warto pamiętać, że olej ten jest nie tylko doskonały w smaku, ale przede wszystkim stanowi niezrównaną skarbnicę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zarówno z grupy omega-3 (kwas α-linolenowy), jak i omega-6 (kwas linolowy).

Kolejnym ważnym składnikiem pasztetu a’la falafel jest ocet jabłkowy. Niniejszy produkt jest niezastąpiony w naszej codziennej kuchni i zajmuje w niej ważne miejsce już od blisko 7 tysięcy lat. Ocet jabłkowy nadaje nieco ostrzejszego, lekko kwaskowatego smaku pasztetowi marki VIVIO. Niewielu z nas zdaje sobie jednak sprawę z tego, iż niniejszy produkt fermentacji jabłek jest także świetnym źródłem wartościowych aminokwasów, pektyn oraz związków polifenoli. Dlatego też, nie mogło zbraknąć go podczas przygotowywania tego pysznego pasztetu.

W recepturze niniejszego produktu marki VIVIO znajdują się także pełne aromatu przyprawy. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje:

  • Czosnek – którego właściwości zdrowotne doceniał sam Hipokrates już w czasach starożytności;
  • Imbir – będący źródłem nieocenionych dla naszego zdrowia olejków eterycznych;
  • Pieprz czarny – jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie, charakteryzująca się bogatą zawartością antyoksydantów, w tym niezwykłej piperyny.

Poznaj najcenniejsze właściwości zdrowotne pasztetu a’la falafel marki VIVIO

Za sprawą zawartości cennych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów, wprowadzenie pasztetu a’la falafel do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie wpłynąć na poprawę naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. Okazuje się, że zawarte w niniejszym produkcie przeciwutleniacze, nienasycone kwasy tłuszczowe, jak również błonnik i potas, pozytywnie oddziałują na funkcjonowanie naszego układu krążenia. Błonnik oraz cenne kwasy tłuszczowe odpowiedzialne są między innymi za usuwanie nadmiaru złego cholesterolu we krwi, a tym samym udrażnianie naczyń krwionośnych i zmniejszanie ryzyka rozwoju miażdżycy w przyszłości. Potas odpowiada natomiast za regulację poziomu ciśnienia, a magnez (zawarty między innymi w nasionach ciecierzycy) wspiera prawidłową pracę mięśnia sercowego.

Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia są także flawonoidy dostępne w poszczególnych składnikach pasztetu a’la falafel. Niniejsze związki zwalczają szkodliwy wpływ wolnych rodników na nasz organizm, a co za tym idzie spowalniają procesy starzenia się oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Do profilaktyki wspomnianych zaburzeń stanu zdrowia (a zwłaszcza raka jelita grubego) przyczynia się także błonnik zawarty w grochu włoskim. Niniejsze włókno roślinne usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, poprzez zachowanie prawidłowej czynności jelit i rytmu wypróżnień. Co ciekawe, składnik ten może także stanowić cenny element diety osób zmagających się z nadmierną masą ciała. Warto przy tym pamiętać, że zarówno istotna nadwaga, jak i otyłość istotnie zwiększają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości. Dlatego też, tak ważne jest przestrzeganie zasad zdrowego żywienia w życiu codziennym.

Ważny wpływ na nasze codzienne funkcjonowanie wywierają także witaminy z grupy B oraz magnez zawarty w poszczególnych składnikach pasztetu a’la falafel. Substancje te oddziałują bowiem na usprawnienie funkcjonowania naszego układu nerwowego. Przyczyniają się one między innymi do podniesienia naszej odporności na stres, zwiększenia zdolności do zapamiętywania, a nawet długotrwałej koncentracji. Co ciekawe, zapewnienie odpowiedniego poziomu dowozu witamin z grupy B (wraz z codzienną dietą) sprzyjać może także zmniejszeniu ryzyka rozwoju zaburzeń nastroju w przyszłości.

Należy jednak pamiętać, że aby uzyskać z pasztetu a’la falafel wszystko to, co najlepsze, należy wprowadzić go do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia. Albowiem to właśnie te dwa czynniki w głównej mierze oddziałują na zachowanie przez nas zdrowia i dobrego samopoczucia na długie lata.

Pasztet a’la falafel a dieta bezmięsna

Z roku na rok, dieta bezmięsna (wegańska lub wegetariańska) cieszy się rosnącą popularnością w naszym kraju. Jest ona nie tylko smaczna, ale przede wszystkim pełna zdrowia. Warto jednak wiedzieć, że nieodpowiednio zbilansowana dieta bezmięsna może doprowadzić do licznych niedoborów, ze szczególnym uwzględnieniem białka, witaminy B12 oraz żelaza. Dlatego też, tak ważne jest, aby w codziennym jadłospisie znalazły się wartościowe produkty, odznaczające się wysoką wartością odżywczą, a przede wszystkim zawartością ważnych dla zdrowia składników. Jednym z takich produktów może być pasztet a’la falafel marki VIVIO. Przygotowany na bazie gotowanej ciecierzycy oraz pieczonych warzyw przysmak zawiera w swoim składzie istotne ilości białka, jak również cennych witamin oraz minerałów. W związku z tym, warto wprowadzić go do jadłospisu osób, które na co dzień rezygnują ze spożywania mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania pasztetu a’la falafel

W większości przypadków spożywanie pasztetu a’la falafel jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego stosowaniem. Po pierwsze, ze względu na zawartość czosnku oraz pieczonej cebuli, spożywanie nadmiernych ilości pasztetu a’la falafel nie jest wskazane w przypadku osób, które zmagają się ze stanami zapalnymi w obrębie żołądka lub znajdują się w czasie rekonwalescencji po niedawno przebytym zabiegu operacyjnym. Po drugie, z uwagi na zawartość ciecierzycy, produkt ten nie jest zalecany w diecie osób, które na co dzień zmagają się z uporczywym problemem wzdęć. Ponadto, poszczególne składniki pasztetu falafel mogą odpowiedzialne być za wywoływanie reakcji alergicznych. W związku z tym, zaleca się, aby wprowadzać niniejszy produkt do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po spożyciu pasztetu, należy jak najszybciej zasięgnąć konsultacji w gabinecie alergologa lub lekarza pierwszego kontaktu.

Pasztet falafel – cena

Pasztet a’la falafel sprzedawany jest w szklanych słoikach o pojemności 200 gramów. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 6,30 – 9,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena pasztetu falafel może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na to, czy wybrany przez nas pasztet nie zawiera w swoim składzie nadmiernych ilości konserwantów oraz/lub wzmacniaczy smaku. Wówczas zyskamy pewność, że zakupiony produkt jest bezpieczny dla zdrowia.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące pasztetu a’la falafel

Pytanie 1: Gdzie kupić pasztet a’la falafel? Produkt ten dostępny jest w niektórych marketach spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać go w renomowanych sklepach internetowych ze zdrową żywnością oraz w stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO. Dzięki temu, jesteśmy w stanie zyskać gwarancję najwyższej jakości produktu oraz dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej.

Pytanie 2: Czy pasztet falafel jest produktem wegańskim? Produkt ten przygotowany został z najwyższej jakości produktów roślinnych. Dlatego też, bez przeszkód może spożywany być przez osoby, które na co dzień przestrzegają zasad diety wegańskiej lub wegetariańskiej. Warto także wiedzieć, że pasztet a’la falafel marki VIVIO zawiera w sobie spore ilości bogatej w białko ciecierzycy.

Pytanie 3: Czy pasztet falafel zawiera w swoim składzie gluten? Poszczególne składniki pasztetu a’la falafel nie zawierają w swoim składzie glutenu. Należy jednak pamiętać, że pasztet ten produkowany jest na terenie zakładu, w którym gluten jest przetwarzany. Dlatego też, niniejszy produkt nie jest wskazany dla osób zmagających się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu.

Pytanie 4: Czy pasztet falafel można przygotować u siebie w domu? Pyszny pasztet na bazie gotowanej ciecierzycy bez przeszkód można przygotować w zaciszu własnego domu. Wystarczy dodać do niego pieczone warzywa, ulubiony olej oraz przyprawy i następnie zmiksować całość przy pomocy blendera.

Pytanie 5: Jak w prawidłowy sposób przechowywać pasztet a’la falafel? Produkt ten najlepiej jest przechowywać w chłodnym miejscu, z dala od działania promieni słonecznych. Na przykład w lodówce lub piwnicznej spiżarni. Należy także pamiętać o tym, aby szczelnie zakręcać słoik z produktem. Dzięki temu, na dłużej będziemy w stanie zachować jego świeżość oraz niepowtarzalne walory smakowe.

 

pasztet a'la falafel

 

Podsumowanie

Pasztet a’la falafel to doskonały produkt nie tylko dla miłośników kuchni wegańskiej. Stworzony na bazie najwyższej jakości składników, idealnie pasuje zarówno do kanapek, jak i naleśników. Ponadto, produkt ten stanowi doskonałą skarbnicę witamin i minerałów. Dlatego też, pasztet falafel bez przeszkód może stanowić element zrównoważonego jadłospisu, opartego o zasady zdrowego odżywiania.

Bibliografia

  1. Afshin A, Micha R, Khatibzadeh S, Mozaffarian D. Consumption of nuts and legumes and risk of incident ischemic heart disease, stroke, and diabetes: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2014;100(1):278–288;
  2. Badreldin HA, Blunden G, Musbah OT. Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of giger ( Zingiber officinale Roscoe): A review of recent research. Ford Chem Toxicol 2008; 46:409-20;
  3. Bazzano LA, Thompson AM, Tees MT, Nguyen CH, Winham DM. Non-soy legume consumption lowers cholesterol levels: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2011;21(2):94–103;
  4. Effect of apple cider vinegar on delayed gastric emptying in patients with type 1 diabetes mellitus: a pilot study. Hlebowicz J, Darwiche G, Björgell O, Almér LO, 2007;
  5. Fischer-Rasmussen W, Kjaer SK, Dahl C i wsp. Ginger treatment of hyperemesis gravidarum. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 1991; 38:19-24;
  6. Haniadka R. i wsp.:, A review of the gastroprotective effects of ginger (Zingiber officinale Roscoe), Food & Function 2013;
  7. Koch H.P., Lawson L.D.: Garlic, The Science and Therapeutic Application of Allium sativum L. and Related Species. Wyd. II. Wiliams & Wilkins, Baltimore, Philadelphia, London, 1996, p.101-113, p.163;
  8. Ling H. i wsp.:, 6-Shogaol, an active constituent of ginger, inhibits breast cancer cell invasion by reducing matrix metalloproteinase-9 expression via blockade of nuclear factor-κB activation., British Journal of Pharmacology 2010Mascolo N, Jain R, Jain SC i wsp. Ethnopharmacologic investigation of ginger ( Zingiber officinale), J Ethnopharmacol 1989; 27:129-40;
  9. Park, Ui-Hyun, Jeong, Hong-Suk, Jo, Eun-Young, Park, Taesun i inni. Piperine, a Component of Black Pepper, Inhibits Adipogenesis by Antagonizing PPARγ Activity in 3T3-L1 Cells. „Journal of Agricultural and Food Chemistry”. 60 (15), s. 3853-3860, 2012;
  10. Salehi-Abargouei A, Saraf-Bank S, Bellissimo N, Azadbakht L. Effects of non-soy legume consumption on C-reactive protein: a systematic review and meta-analysis. Nutrition. 2015;31(5):631–9;
  11. Singh V. K., Singh P., Mishra A., Patel A., Yadav K, Piperine: Delightful surprise to the biological world, made by plant “Pepper” and a great bioavailability enhancer for our drugs and supplements, “World Journal of Pharmaceutical Research” Volume 3, Issue 6 (2014), p. 2084-2098;
  12. Wroniak M. Wartość żywieniowa olejów rzepakowych tłoczonych na zimno, Żywność.Nauka.Technologia.Jakość, 2012, 6(85), 79-92.



Pasztet a'la falafel Opinie o produkcie: Pasztet a'la falafel 200 g

Pasztet a'la falafel przepisy / Pasztet a'la falafel zastosowanie

Pełnoziarniste pierogi z pasztetem

Pełnoziarniste pierogi z pasztetem

Składniki na ciasto:

- 500 g mąki razowej (np. gryczanej);
- 100 g mąki ziemniaczanej;
- 50 ml oliwy z oliwek;
- szczypta soli;
- 500 ml wody;
- 50 ml jogurtu naturalnego.

Wykonanie ciasta:

W dużym garnku zagotuj wodę z oliwą i solą, a następnie dodaj do niej 250 g mąki gryczanej i dokładnie mieszaj całość, aż masa całkowicie się zetnie;
Przygotowaną masę pozostaw do przestudzenia;
Do miksera przesyp: ściętą mąkę, pozostałą część mąki gryczanej, jogurt oraz mąkę ziemniaczaną. Całość miksuj aż do uzyskania jednolitej masy;
Ciasto wyłóż na obsypaną mąką stolnicę, a następnie cienko je rozwałkuj i wykrój koła na pierogi.

Składniki na farsz:

- Słoiczek pasztetu: np a'la falafel, z pieczonych warzyw lub pomidorowy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki drobno posiekana
- 2  łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 1 małe jajko

Wykonanie:

Pasztet wyłóż ze słoika do miski i pognieć go widelcem. Drobno posiekaną cebulkę podsmaż na oliwie do zarumienienia, a potem wraz z tłuszczem przekłóż do pasztetu. Dodaj drobno starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno pietruszkę i jedno małe jajko T(jajko tylko wtedy, gdy całośc będzie za gęsta). Dopraw farsz solą, pieprzem i ulubionymi ziołami i dokładnie wymieszaj aż powstanie jednolity gładki farsz.
Farsz nakładaj na wycięte z ciasta kółka i dokłądnie sklej boki pierogów. Pierogi wrzucaj do wrzącej wody. Gotuj ok 4 minuty (od wypłynięcia) w osolonej wodzie.
Pierożki można podawać z podsmażonym masłem, lub wcześniej przygotować cebulke i pieczarki delikatnie podsmażone na maśle. 


Przepis na pyszną przekąskę z dodatkiem pasztetu a’la falafel

Przepis na pyszną przekąskę z dodatkiem pasztetu a’la falafel

Składniki:

- 2 kawałki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego;
- 2 łyżki pasztetu a’la falafel marki VIVIO;
- Garść świeżej rukoli;
- 2 kawałki pieczonej papryki czerwonej.

Sposób przygotowania:

2 kawałki pieczywa posmaruj grubo pasztetem a’la falafel;

Na pasztecie ułóż warstwę rukoli, a na niej kawałki pieczonej (lub konserwowej) papryki.



Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również