DARMOWA DOSTAWA OD 79ZŁ PRZY ZAKUPIE WYBRANYCH PRODUKÓW    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Pasta z pieczonych batatów 200g - VIVIO

Pasta z pieczonych batatów 200g, wege, wegetariański pasztet

Pasta z pieczonych batatów 200g - VIVIO

7,99 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Pasta z pieczonych batatów - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
PolskaVIVIO

pieczony batat (29%), gotowana ciecierzyca, woda, pieczona cebula, olej słonecznikowy, sok z cytryny, sól morska, czosnek, rozmaryn.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Pasta z pieczonych batatów - Zastosowanie

Ze względu na jej doskonały smak, pastę z pieczonych batatów możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.

  • Po pierwsze: idealnie nadaje się ona do przygotowania smacznych kanapek na bazie pieczywa pełnoziarnistego z dodatkiem rukoli;
  • Po drugie: warto wykorzystać ją podczas przyrządzania smacznych sosów do kasz i makaronów;
  • Po trzecie: pasta z pieczonych batatów może stanowić podstawę do przygotowania aromatycznych koktajli warzywnych;
  • Po czwarte: warto użyć jej podczas przyrządzania tortilli lub naleśników z farszem warzywnym.

Pasta z pieczonych batatów - Materiały video

Pasta z pieczonych batatów - KCAL

Pasta z pieczonych batatów stanowi umiarkowane źródło energii. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 139 kalorii. Ponadto, pasta z pieczonego batata jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, ważne dla funkcjonowania mózgu węglowodany, białko i błonnik pokarmowy.

Pasta z pieczonych batatów - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych pasty z batatów

Przestrzegasz zaleceń zdrowej diety i poszukujesz pełnych smaku produktów, które są cenną skarbnicą składników odżywczych, witamin i minerałów? Jesteś w dobrym miejscu! Pasta z pieczonych batatów to wyjątkowy produkt właśnie dla Ciebie. Przygotowany ze słodkich ziemniaków oraz pełnej zdrowia ciecierzycy krem, z pewnością zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy warzywnych pyszności. Pasta z pieczonych batatów odznacza się wyjątkowym smakiem i łatwością w zastosowaniu. Ponadto, wprowadzenie jej do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia może sprzyjać poprawie naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. A co jeszcze warto wiedzieć na temat właściwości pasty z pieczonych batatów? I jak zastosować ją w naszej codziennej kuchni? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić pastę z pieczonych batatów?

Jaki indeks glikemiczny mają bataty i przygotowana z nich pasta?

Jak w prawidłowy sposób przechowywać pastę z pieczonych batatów?

Czy pastę z batatów można przygotować u siebie w domu?

Czy pasta z batatów jest wege?

  • Pasta z pieczonego batata – kcal;

  • Zastosowanie pasty z pieczonych batatów w codziennej kuchni;

  • Pasta z pieczonych batatów – przepisy.

Co warto wiedzieć na jej temat i jakie wartości odżywcze skrywa w sobie pasta z pieczonych batatów

Pasta z pieczonych batatów to wyjątkowy produkt marki VIVIO, stworzony wyłącznie z najwyższej jakości składników. Znajdziesz w niej zarówno pieczone bataty, gotowaną ciecierzycę, pieczoną cebulę, olej słonecznikowy oraz aromatyczne przyprawy, takie jak: sól morska, czosnek, czy rozmaryn. Połączenie powyższych składników sprawia, iż pasta z pieczonych batatów odznacza się wyjątkowym, lekko słodkawym smakiem i kremową konsystencją. Produkt ten idealnie nadaje się zarówno na kanapki, jak i do naleśników.

Pieczone bataty, które stanowią podstawę tej aromatycznej pasty, to warzywa, które z roku na rok cieszą się rosnącą popularnością w naszym kraju. Nazywane słodkimi ziemniakami, bataty pochodzą z regionów Ameryki Środkowej i Południowej. Co ciekawe, na świecie możemy wyróżnić ponad 400 ich odmian. Różnią się one między sobą zarówno kolorem miąższu, jak i skórki. Te czerwone (z których przygotowywana jest pyszna pasta marki VIVIO) zawierają w sobie duże ilości likopenu, składnika niezbędnego dla naszego zdrowia. Bataty odznaczają się podłużnym i lekko stożkowym kształtem. Zaliczane są one do rodziny roślin powojowatych. Największe ich egzemplarze mogą osiągać długość nawet 30 centymetrów i wagę 3 kilogramów. Niemniej jednak, to nie ich wielkość, a wyjątkowa zawartość składników odżywczych, witamin i minerałów wyróżnia bataty spośród innych warzyw bulwiastych na rynku. Znajdziemy w nich spore ilości witaminy A, jak i witaminy z grupy B (w tym tiaminę, ryboflawinę i niacynę). Warto także wiedzieć, że bataty są w stanie dostarczyć do naszego organizmu liczne minerały, ze szczególnym uwzględnieniem miedzi, manganu, magnezu, potasu oraz fosforu.

Kolejnym ważnym składnikiem pasty z pieczonych batatów jest gotowana ciecierzyca. Niniejsza roślina strączkowa jest charakterystyczna dla kuchni śródziemnomorskiej. Na szeroką skale produkowana jest ona zarówno na terenie Bliskiego Wschodu, jak i Europu Południowej. Ciecierzyca odznacza się delikatnym, lekko słodkawym smakiem. Podobnie jak bataty, stanowi ona doskonałą skarbnicę cennych dla naszego zdrowia składników. Wprowadzenie jej do zrównoważonej diety odpowiada za dostarczenie wartościowych witamin (w tym witaminy A oraz witamin z grupy B, ze szczególnym uwzględnieniem kwasu foliowego). Nie bez znaczenia są także minerały zawarte w nasionach ciecierzycy. Roślina ta zapewnia nam dowóz sporej ilości wapnia, żelaza, magnezu oraz potasu.

Pasta z pieczonego batata – właściwości zdrowotne i wpływ na samopoczucie człowieka

Ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych, witamin i minerałów, wprowadzenie pasty z pieczonych batatów do zrównoważonego jadłospisu, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może sprzyjać poprawie naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. Okazuje się, że bataty stanowią niezrównane źródło beta-karotenu. W związku z tym, wykazują one wysoki potencjał przeciwnowotworowy. Badania naukowe dowodzą, iż zawarte w niniejszych warzywach przeciwutleniacze hamują rozwój złośliwych komórek w obrębie piersi, a nawet jelita grubego. Niektóre doniesienia zwracają także uwagę na potencjał profilaktyczny batatów w kontekście nowotworów nerek. Warto także wiedzieć, że zawarte w słodkich ziemniakach karoteny oraz karetonoidy doskonale wpływają na kondycję naszych oczu. Przyczynia się do tego także bogata zawartość luteiny, chroniącej gałkę oczną przed zwyrodnieniami.

Zarówno bataty, jak i ciecierzyca zawierają w sobie spore ilości witaminy A. Dzięki temu możliwe staje się wspomożenie naszej odporności przed działaniem szkodliwych wirusów i bakterii. Dlatego też, spożywanie pasty z pieczonych batatów zalecane jest w okresie jesienno-zimowym, kiedy to najbardziej narażeni jesteśmy na działanie szkodliwych patogenów. Pozytywny wpływ na naszą odporność wywierają także rozmaryn, czosnek oraz olej słonecznikowy, zawarte w składzie smacznej pasty z pieczonych batatów.

Regularne spożywanie niniejszego produktu korzystnie może wpływać również na nasz układ sercowo-naczyniowy. Wszystko to za sprawą likopenu obecnego w składzie słodkich ziemniaków. Niniejsza substancja odpowiada bowiem za usuwanie nadmiaru złego cholesterolu, a tym samym zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy w przyszłości. Korzystny wpływ na układ krążenia wywiera także potas zawarty zarówno w batatach, jak i ciecierzycy. Pierwiastek ten wpływa bowiem na regulację poziomu ciśnienia krwi oraz profilaktykę udarów mózgu i zawałów serca.

Co ciekawe, spożywanie pasty z pieczonych batatów pozytywnie może wpływać nie tylko na nasze zdrowie, ale także wygląd zewnętrzny. Bogata zawartość witaminy E w składzie oleju słonecznikowego oraz beta-karotenu, obecnego w słodkich ziemniakach, przyczynia się do poprawy kolorytu cery, a także spowolnienia procesów starzenia się skóry. Nie bez znaczenia są także witaminy z grupy B zawarte w składnikach pasty z pieczonych batatów. To właśnie one odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a nawet mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju zaburzeń nastroju w przyszłości.

Warto jednak pamiętać, ze jeśli chcemy uzyskać z pasty z pieczonych batatów wszystko to, co najlepsze, powinniśmy włączyć ją do zrównoważonej diety i aktywnego stylu życia. Albowiem, to właśnie one stanowią postawę naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.

Dieta wegańska a pasta z pieczonych batatów

Dobrze zbilansowana dieta wegańska i wegetariańska jest w stanie zapewnić nam dobre zdrowie, a ponadto utrzymać prawidłową masę ciała. Podstawę niniejszego jadłospisu stanowią świeże warzywa i owoce, jak również produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona i tłuszcze roślinne. Podczas komponowania diety wegańskiej, niezwykle ważny jest dobór produktów, które są w stanie dostarczyć do naszego organizmu spore ilości białka roślinnego, oraz niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu witaminy z grupy B. Jednym z takich produktów jest pasta z pieczonych batatów. Za sprawą gotowanej ciecierzycy, jak również słodkich ziemniaków, zapewnia ona dowóz wartościowych składników odżywczych. Ponadto, odznacza się ona prostym i opartym wyłącznie o produkty roślinne składem. Sprawia to, że pasta z pieczonych batatów jest przyjazna nie tylko dla naszego zdrowia, ale także środowiska.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania pasty z pieczonych batatów

W większości przypadków spożywanie pasty z pieczonych batatów jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej stosowaniem. Po pierwsze, ze względu na wysoką zawartość cukrów, spożywanie niniejszego produktu nie jest wskazane w przypadku osób zmagających się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Po drugie, pasta z pieczonych batatów (ze względu na zawartość cebuli oraz czosnku) nie jest zalecana osobom, u których zdiagnozowano stan zapalny w obrębie błony śluzowej żołądka lub jelit. Warto także wiedzieć, że produkty zawarte w paście z pieczonych batatów mogą odpowiedzialne być za wywoływanie reakcji alergicznych. Dlatego też, zaleca się, aby wprowadzać ją do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po jej spożyciu (na przykład: bólu brzucha, nudności, zaczerwienienia skóry, duszności), należy jak najszybciej zasięgnąć konsultacji w gabinecie specjalisty.

Pasta z pieczonego batata – cena

Pasta z pieczonych batatów sprzedawana jest w szklanych słoikach o pojemności 200 gramów. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 6,00 – 8,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, ze cena pasty z pieczonych batatów może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu, warto zwrócić uwagę na to, czy wybrany przez nas produkt nie zawiera w swoim składzie nadmiernej ilości konserwantów, jak również niezdrowych tłuszczów.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące pasty z pieczonych batatów

Pytanie 1: Gdzie kupić pastę z pieczonych batatów? Produkt ten dostępny jest w renomowanych, internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Warto poszukać go także w stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO. W ten sposób zyskamy dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej, jak również gwarancję najwyższej jakości produktu.

Pytanie 2: Jaki indeks glikemiczny mają bataty i przygotowana z nich pasta? Surowe bataty charakteryzują się średnim indeksem glikemicznym (IG=53). Niemniej jednak, wraz z procesem pieczenia niniejszy indeks wzrasta (IG=80). Dlatego też, spożywanie nadmiernej ilości pasty z pieczonych batatów nie jest zalecane w przypadku osób, u których rozpoznano problem cukrzycy lub insulinooporności.

Pytanie 3: Jak w prawidłowy sposób przechowywać pastę z pieczonych batatów? Produkt ten warto przechowywać w chłodnym miejscu, na przykład w lodówce. Zamykając pastę z pieczonych batatów w szczelnie zakręcanym słoiku, na dłużej będziemy w stanie zatrzymać jej cenne walory smakowe, jak i wartości odżywcze.

Pytanie 4: Czy pastę z batatów można przygotować u siebie w domu? Aromatyczną pastę z patatów i ciecierzycy bez przeszkód możesz przygotować u siebie w domu. W dalszej części tekstu dowiesz się, jak to zrobić.

Pytanie 5: Czy pasta z batatów jest wege? Ten wyjątkowy produkt marki VIVIO jest w 100% wegański. Przygotowany został wyłącznie z najwyższej jakości produktów pochodzenia roślinnego. Znajdziesz w nim między innymi: pieczone, słodkie ziemniaki, gotowaną ciecierzycę, cebulę, czosnek, olej rzepakowy, sól morską oraz rozmaryn. Połączenie powyższych składników sprawia, że pasta z pieczonych batatów jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim pełna wartościowych składników odżywczych, witamin i minerałów.

 

pasta z batatów

 

Podsumowanie

Pasta z pieczonych batatów to doskonała propozycja nie tylko dla miłośników kuchni wegańskiej. Jej delikatny, lekko słodkawy smak sprawia, iż przypadnie ona do gustu nawet największym miłośnikom mięsnych pasztetów. Ponadto, pasta z pieczonych batatów zawiera w sobie zestaw wartościowych witamin i minerałów. Dlatego też, wprowadzenie jej do zrównoważonej diety może przyczynić się do poprawy naszego samopoczucia.

Bibliografia

  1. Afshin A, Micha R, Khatibzadeh S, Mozaffarian D. Consumption of nuts and legumes and risk of incident ischemic heart disease, stroke, and diabetes: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2014;100(1):278–288;
  2. Banasiak A., Słodki Ziemniak „Ogród Wita” 2010,8, 5–6.
  3. Bazzano LA, Thompson AM, Tees MT, Nguyen CH, Winham DM. Non-soy legume consumption lowers cholesterol levels: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2011;21(2):94–103;
  4. Czajkowski P., Nazaruk J., Rola składników naturalnych w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym, „Geriatria” 2014, 8, 258–263;
  5. Czajka E., Wilec o ozdobnych liściach, „Hasło Ogrodnicze” 2007,1;
  6. Goldstein JL, Brown MS, Abifadel M, et al. A century of cholesterol and coronaries: from plaques to genes to statins. Cell. 2015;161(1):161–72;
  7. Grotto D., 101 produktów dla zdrowia i życia, peł. Olejnik D., wyd. Vesper, Poznań 2010;
  8. Krochmal-Marczak B., Sawicka B., Właściwości zdrowotne i znaczenie gospodarcze batata ipomea batatas l. (Lam), Ziołolecznictwo, biokosmetyki, żywność funkcjonalna, Krosno-Wrocław 2013, 256-265;
  9. Krochmal-Marczak B., Sawicka B., Zmienność wybranych Cech Batata Ipomoea batatas (L.) Lam. w warunkach Polski, „Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych” 2007, 517(2), 651–660;
  10. Salehi-Abargouei A, Saraf-Bank S, Bellissimo N, Azadbakht L. Effects of non-soy legume consumption on C-reactive protein: a systematic review and meta-analysis. Nutrition. 2015;31(5):631;
  11. Villegas R, Gao Y-T, Yang G, et al. Legume and soy food intake and the incidence of type 2 diabetes in the Shanghai Women’s Health Study. Am J Clin Nutr. 2008;87(1):162–167. 9. Zanovec M. Comparison of Nutrient Density and Nutrient-to-Cost Between Cooked and Canned Beans. Food Nutr Sci. 2011;02(02):66–73;
  12. Wierzbicka A., Hallmann E., Występowanie i rola karotenoidów w ziemniaku, „Ziemniak Polski” 2015, 25(3), 42–46.

Opinie klientów