dzień Babci
Chocorella pasta z ciecierzycy i daktyli 200 g, pasta wege, przepisy,
Chocorella pasta z ciecierzycy i daktyli 200 g, pasta wege, przepisy,

Chocorella pasta z ciecierzycy i daktyli 200 g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

6,58 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Chocorella Wartości odżywcze

gotowana ciecierzyca 49%, daktyle 19%, woda, olej rzepakowy, orzechy ziemne 4,4%, kakao odtłuszczone w proszku 0,5%, sól himalajska

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Chocorella Zastosowanie

Chocorellę możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.

  • Po pierwsze: stanowi ona doskonały dodatek do kanapek na bazie pieczywa pełnoziarnistego, jak również naleśników przygotowanych na bazie mąki razowej;
  • Po drugie: chocorella świetnie sprawdzi się w roli dodatku do domowych ciast i ciasteczek wegańskich;
  • Po trzecie: warto wykorzystać ją podczas przygotowywania domowego musu czekoladowego, jak również odżywczych koktajli na bazie owoców.


Przechowywać w temperaturze do 20OC. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 48 godzin.


Chocorella KCAL

Chocorella stanowi dobre źródło energii. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 290 kalorii. Co ciekawe, ten słodki krem czekoladowy jest także doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka oraz błonnika. Dlatego też, bez przeszkód może wprowadzany być również do diety tych osób, które szczególnie dbają o zdrowy wygląd swojej sylwetki. Warto także pamiętać, że każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 20-30 gramów chocorelli. Oznacza to, iż jest ona w stanie dostarczyć do naszego organizmu około 58-116 kalorii.


Chocorella Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych chocorelli

Zrównoważona dieta, oparta o produkty roślinne, jest kluczowa dla naszego zdrowia oraz dobrej kondycji psychicznej. Dlatego też, z roku na rok coraz więcej osób decyduje się na wykluczenie ze swojego jadłospisu mięsa oraz produktów odzwierzęcych. Niestety, dla większości osób przejście na dietę wegańską lub wegetariańską oznacza rezygnację ze spożywania ulubionych produktów, w tym słodkich kremów czekoladowych. Na szczęście, mamy dobrą wiadomość dla wszystkich wegan tęskniących za smakiem kakaowych słodkości. To właśnie z myślą o was udało nam się opracować unikalną formułę kremu czekoladowego, który zawiera w swoim składzie wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby chocorella odznaczała się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również zawartością cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tego niezwykłego produktu? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie można kupić chocorellę?

Czy chocorella zawiera w swoim składzie dodatkowe ilości białego cukru?

Jakie są opinie klientów na temat chocorelli?

Czy wege krem czekoladowy z ciecierzycy można zrobić samemu?

Jak prawidłowo przechowywać chocorellę?

  • Krem czekoladowy wegetariański (chocorella) – kcal;

  • Zastosowanie chocorelli w codziennej kuchni;

  • Chocorella – przepis.

Co to jest chocorella i z jakich składników została przygotowana?

Chocorella to absolutnie wyjątkowy produkt, który został opracowany z myślą nie tylko o miłośnikach bezmięsnej kuchni, ale również wielbicielach zdrowego stylu odżywiania. Ten słodki krem czekoladowy zawiera w swoim składzie wyłącznie roślinne i pełne zdrowia produkty, których spożywanie pozytywnie wpływać może zarówno na nasze zdrowie, jak i codzienne samopoczucie.

Postawą niniejszego kremu jest gotowana ciecierzyca (nazywana także grochem włoskim). Ta niezwykła roślina strączkowa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni śródziemnomorskiej. Odznacza się ona delikatnym, lekko słodkawym smakiem, a co najważniejsze zawartością cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Znajdziemy w niej między innymi sporą ilość witaminy A, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy) oraz witaminę C. Ponadto, ciecierzyca jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu wapń, żelazo, magnez oraz potas. Co najważniejsze, roślina ta jest również doskonałym źródłem białka oraz błonnika pokarmowego.

Kolejnym, ważnym składnikiem chocorelli są daktyle. To właśnie one sprawiają, że ten wyjątkowy krem czekoladowy nabiera naturalnej słodyczy. Warto również wiedzieć, że owoce te są doskonałym źródłem cukrów prostych, jak również cennych witamin i minerałów. Ponadto, zawierają one w sobie spore ilości glikogenu,niezbędnego dla prawidłowego rozwoju mięśni. Warto również wiedzieć, że daktyle już od ponad 10 000 tysięcy lat zajmują istotne miejsce w żywieniu człowieka. Nie dziwi więc fakt, iż znalazły się one także w składzie wyśmienitej chocorelli.

Podczas przygotowywania chocorelli użyliśmy również najwyższej jakości oleju rzepakowego, uznawanego za jeden z najzdrowszych olejów roślinnych na świecie. Produkt ten jest bowiem nieocenionym źródłem witaminy E – nazywanej przez wielu źródłem młodości. Ponadto, olej rzepakowy odznacza się prawidłowym stosunkiem kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3.

Osiągnięcie unikalnego smaku chocorelli nie byłoby także możliwe bez udziału pysznych orzechów ziemnych. Niniejszy produkt odpowiedzialny jest za nadanie niepowtarzalnego aromatu, który przywodzi nam na myśl ulubione kremy czekoladowe z okresu dzieciństwa. Co ciekawe, orzechy ziemne (znane również jako orzechy arachidowe lub fistaszki) zawierają w sobie niezliczone ilości cennych dla naszego zdrowia witamin i minerałów. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługują witaminy z grupy B oraz potas, magnez, wapń i żelazo. Warto również wiedzieć, że fistaszki są w stanie dostarczyć do naszego organizmu spore ilości flawonoidów oraz fitosteroli roślinnych. Dodatkowo, w składzie chocorelli znajdziemy pełne zdrowia kakao (w odtłuszczonej formie), jak również sól himalajską, która już od dawna uznawana jest za najzdrowszą sól świata. Co najważniejsze, chocorella wolna jest od dodatkowych ilości białego cukru, jak również niezdrowych konserwantów. Dlatego też, bez przeszkód może stanowić element zrównoważonego jadłospisu nie tylko w diecie wegańskiej.

Chocorella – właściwości zdrowotne i wpływ na samopoczucie człowieka

Za sprawą zawartości najwyższej jakości składników, wprowadzenie chocorelli do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, sprzyja poprawie stanu naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. Okazuje się, że zawarte w składnikach chocorelli fitosterole roślinne, błonnik, potas oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia. To właśnie błonnik, jak również nienasycone kwasy tłuszczowe (zawarte między innymi w oleju rzepakowym) odpowiadają za usunięcie nadmiaru złego cholesterolu z krwi, a tym samym zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy w przyszłości. Nie bez znaczenia dla zdrowia naszego serca jest także potas. To właśnie ten pierwiastek przyczynia się do utrzymywania prawidłowego poziomu ciśnienia krwi, a tym samym profilaktyki zawałów serca oraz udarów.

Wprowadzenie chocorelli do zdrowego stylu życia sprzyja także poprawie funkcjonowania układu nerwowego. Odpowiadają za to zawarte w składnikach kremu czekoladowego witaminy z grupy B oraz magnez. Dzięki nim możliwe staje się zwiększenie naszych zdolności do zapamiętywania i długotrwałej koncentracji. Dodatkowo, badania naukowe dowodzą, iż wspomniane wcześniej witaminy z grupy B odpowiadają za nasze samopoczucie psychiczne, a nawet mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju zaburzeń nastroju w przyszłości. Zarówno ciecierzyca, daktyle, orzechy arachidowe, jak i olej rzepakowy wykazują także wysoki potencjał przeciwnowotworowy. Zawarta w nich witamina E uznawana jest bowiem za silny przeciwutleniacz, który skutecznie zwalcza szkodliwy wpływ wolnych rodników na nasz organizm.

W tym miejscu warto również wspomnieć, że zawarty w składnikach chocorelli błonnik pozytywnie wpływać może na funkcjonowanie naszych jelit. To właśnie dzięki niemu możliwe staje się zachowanie prawidłowego rytmu wypróżnień, jak również zniesienie problemu uciążliwych zaparć. Ponadto, błonnik stanowi niezbędny element profilaktyki chorób nowotworowych w obrębie jelita grubego, które coraz częściej diagnozowane są w polskim społeczeństwie, zwłaszcza u osób po 50 roku życia.

Należy jednak pamiętać, że aby uzyskać z chocorelli wszystko to, co najlepsze, trzeba włączyć ją do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia, albowiem to właśnie te dwa elementy stanowią podstawę naszego zdrowia oraz dobrego samopoczucia.

Krem czekoladowy z daktyli a dieta wegańska i wegetariańska

Dieta roślinna to bez wątpienia jeden z najzdrowszym modeli odżywiania. Niemniej jednak, nieprawidłowo zbilansowana może doprowadzić do znacznego niedoboru zarówno białka, jak i witamin z grupy B (ze szczególnym uwzględnieniem witaminy B12). Dlatego też, tak ważne jest, aby umiejętnie zastąpić produkty pochodzenia zwierzęcego, warzywami, nasionami i orzechami o wysokiej zawartości białka. Takimi produktami są bez wątpienia zarówno ciecierzyca, jak i orzechy arachidowe zawarte w składzie smacznej chocorelli. Niniejsze składniki zawierają w sobie nie tylko niezbędne wartości odżywcze, ale także cenne witaminy i minerały (w tym wapń), które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. I o ile prawidłowo zbilansowana dieta wegańska oraz wegetariańska jest bezpieczna dla zdrowia dorosłego człowieka, może stanowić ograniczone ryzyko dla rozwoju dziecka. Dlatego też, jeśli nasze dziecko wyraża chęć rezygnacji ze spożywania produktów odzwierzęcych, warto udać się z nim na konsultacje dietetyczne w celu ustalenia zrównoważonego jadłospisu, dostosowanego zarówno do potrzeb, jak i wymagań organizmu dorastającego dziecka.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania chocorelli

W większości przypadków spożywanie chocorelli jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej stosowaniem. Po pierwsze, ze względu na zawartość cukrów prostych (obecnych w daktylach) spożywanie nadmiernych ilości niniejszego produktu nie jest wskazane w przypadku osób, które zmagają się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Po drugie, ze względu na zawartość orzechów arachidowych, podawanie chocorelli nie jest zalecane w przypadku dzieci poniżej 1 roku życia, jak również matek karmiących piersią. Ponadto, zarówno ciecierzyca, daktyle, fistaszki, jak i kakao zawarte w składzie niniejszego produktu odpowiedzialne mogą być za wywoływanie reakcji alergicznych. Dlatego też, zaleca się, aby wprowadzać chocorellę do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast, w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po jej spożyciu (np. duszności, nudności, bólu brzucha, bólu głowy, zaczerwienienia skóry, wysypki) należy jak najszybciej zasięgnąć konsultacji w gabinecie alergologa lub lekarza pierwszego kontaktu.

Chocorella – cena

Chocorella sprzedawana jest w szklanych słoikach o pojemności 200 gramów. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 6,00 – 8,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena chocorelli może uzależniona być od promocji aktualnie obowiązujących w sklepie producenta oraz/lub dystrybutora.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące chocorelli

Pytanie 1: Gdzie można kupić chocorellę? Produkt ten dostępny jest głównie w renomowanych sklepach internetowych ze zdrową żywnością. Niemniej jednak, warto poszukać go również w stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO.

Pytanie 2: Czy chocorella zawiera w swoim składzie dodatkowe ilości białego cukru? Słodycz chocorelli została osiągnięta dzięki użyciu pełnych zdrowia owoców drzewa daktylowego. Niniejsze owoce stanowią doskonałe źródło węglowodanów, odpowiedzialnych za dostarczenie energii niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu. Ponadto, w składzie chocorelli nie znajdują się żadne dodatkowe ilości białego cukru.

Pytanie 3: Jakie są opinie klientów na temat chocorelli? Ten wyjątkowy krem czekoladowy, stworzony na bazie ciecierzycy oraz daktyli, doceniany jest nie tylko przez miłośników bezmięsnej kuchni. Odznacza się zarówno wyjątkowym smakiem, jak i zawartością cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Chocorella jest słodka i odznacza się przyjemnym, lekko orzechowym aromatem. Dlatego też, uwielbiana jest zarówno przez najmłodszych, jak i starszych miłośników kremów czekoladowych.

Pytanie 4: Czy wege krem czekoladowy z ciecierzycy można zrobić samemu? Niniejszy krem bez przeszkód możemy przygotować u siebie w domu. Wystarczy dobór odpowiednich składników i sprawny blender, aby w kilka chwil wyczarować pełną zdrowia chocorellę. Prosty przepis na ten pyszny krem czekoladowy znajdziesz w dalszej części tekstu.

Pytanie 5: Jak prawidłowo przechowywać chocorellę? Wegański krem kakaowo-daktylowy najlepiej jest przechowywać w chłodnym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Na przykład w lodówce lub piwnicznej spiżarni. Dzięki temu, na dłużej będziemy w stanie zachować nie tylko niepowtarzalne walory smakowe chocorelli, ale przede wszystkim zawarte w niej składniki odżywcze, witaminy i minerały, które pozytywnie oddziałują zarówno na nasze zdrowie, jak i samopoczucie.

 

chocorella

 

Podsumowanie

Chocorella to doskonała alternatywa dla słodkich kremów czekoladowych, a przy tym prawdziwa gratka dla miłośników kuchni wegańskiej. Znajdziemy w niej wyłącznie najwyższej jakości składniki, które mogą przyczynić się do poprawy naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. Dlatego też, już dziś warto wprowadzić chocorellę do swojego jadłospisu i cieszyć się jej wyjątkowym smakiem.

Bibliografia

  1. Afshin A, Micha R, Khatibzadeh S, Mozaffarian D. Consumption of nuts and legumes and risk of incident ischemic heart disease, stroke, and diabetes: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2014;100(1):278–288;
  2. Bazzano LA, Thompson AM, Tees MT, Nguyen CH, Winham DM. Non-soy legume consumption lowers cholesterol levels: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2011;21(2):94–103;
  3. Chen G.C., Zhang R., Martínez-González M.A. i wsp.: Nut consumption in relation to all-cause and cause-specific mortality: a meta-analysis 18 prospective studies. Food Funct. 2017; 8 (11): 3893–3905;
  4. Hanna Kunachowicz; Beata Przygoda; Irena Nadolna; Krystyna Iwanow: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017, s. 304-306. ISBN 978-83-200-5311-1;
  5. Juma M Alkaabi, Bayan Al-Dabbagh, Shakeel Ahmad, Hussein F Saadi, Salah Gariballa, Mustafa Al Ghazali, Glycemic indices of five varieties of dates in healthy and diabetic subjects, Nutrition Journal, 2011; 10: 59;
  6. Ledochowska E., Hazuka Z., Przemiany termooksydatywne wybranych olejów oliwkowych i oleju rzepakowego zachodzące w czasie ogrzewania i smażenia”. 2006, Tłuszcze Jadalne, 41 (3-4), 193-204;
  7. Moreira Alves R.D., Boroni Moreira A.P., Macedo V.S. i wsp.: High-oleic peanuts: new perspective to attenuate glucose homeostasis disruption and inflammation related obesity. Obesity (Silver Spring). 2014;
  8. Musthafa Mohamed Essa, Mohammed Akbar, Mohammed Abdul Sattar Khan, Beneficial effects of date palm fruits on neurodegenerative diseases, Neural Regeneration Research. 2016 Jul; 11(7): 1071–1072;
  9. Obiedzińska A., Waszkiewicz-Robak B. Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2012, 1 (80), 27-44;
  10. Rahmani A. i wsp., Therapeutic effects of date fruits (Phoenix dactylifera) in the prevention of diseases via modulation of anti-inflammatory, anti-oxidant and anti-tumour activity. Int. J. Clin. Exp. Med., 2014, 7, 3: 483–491;
  11. Reis C.E., Ribeiro D.N., Costa N.M. i wsp.: Acute and second-meal effects of peanuts on glycaemic response and appetite in obese women with high type 2 diabetes risk: a randomised cross-over clinical trial. Br. J. Nutr. 2013;
  12. Wroniak M.: „Studia nad wpływem wybranych czynników na wartość żywieniową, cechy jakościowe, w tym stabilność oksydatywną i bezpieczeństwo oleju rzepakowego tłoczonego na zimno”. 2013, Rozprawa habilitacyjna, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 140 str. ISBN 978-83-7583-493-2;
  13. Z. Zdrojewicz, S. Wasiuk, M. Wróbel, Rola soli w organizmie człowieka oraz fenomen sodowrażliwości i sodooporności, 2016.


Chocorella przepisy / Chocorella zastosowanie

Czekoladowy wege mus

Czekoladowy wege mus

Składniki:

- Chocorella 1 słoik
- 100 ml mleko roślinne niesłodzone, np owsiane
- 3 łyżki miodu

Wykonanie:

Składniki blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zacznij od połowy mleka i stopniowo dolewaj, by uzyskać taką gęstośc jaka jest Ci potrzebna.
Mus możesz wykorzystać do polania deserów, lodów, a także jako słodką przekąskę dla dzieci. Wóczas podawaj w małych szklaneczkach z dodatkiem np owoców cytrusowych i bakalii. Wcześniej schłodź w lodówce.


Jak przygotować chocorellę w domowej wersji

Jak przygotować chocorellę w domowej wersji

Składniki:

- 80 gram ugotowanej ciecierzycy;
- 3 namoczone suszone daktyle;
- 1 łyżka mielonych ziaren kakaowca;
- 3 łyżki oleju rzepakowego;
- Szczypta soli himalajskiej;
- 50 ml wody;
- 3 łyżki zmielonych orzechów ziemnych.

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki przełóż do kielicha blendera, a następnie zmiksuj na gładką masę. Jeśli otrzymany krem będzie za mało słodki, możesz dodać do niego odrobinę syropu daktylowego lub miodu. Po przygotowaniu pamiętaj o tym, aby przełożyć krem do słoika i przechowywać go w lodówce.



Chocorella Opinie o produkcie: Chocorella pasta z ciecierzycy i daktyli 200 g

Najchętniej czytane

Ciecierzyca – poznaj jej najważniejsze właściwości i możliwości zastosowania

Jakie są najważniejsze właściwości zdrowotne ciecierzycy? I jak wykorzystać ją w naszej codziennej kuchni? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu. Ciecierzyca (znana również jako cieciorka i groch włoski) to jeden z podstawowych składników w diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej. Niemniej jednak, ze względu na bogatą zawartość witamin i mikroelementów, niniejsza roślina […]

czytaj więcej...

Przepis na smaczny i zdrowy pasztet z ciecierzycy

Zastanawiasz się jak przygotować smaczny i zdrowy pasztet wegetariański? Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy prosty przepis z ciecierzycą w roli głównej. Chociaż pasztet kojarzy nam się głównie z kaloryczną, mięsną przekąską okazuje się, że istnieje kilka sposobów na przygotowanie go w zdrowej i lekkiej odsłonie. Dzięki wyeliminowaniu mięsa i zastąpieniu go pełnowartościową ciecierzycą, niniejsza potrawa będzie […]

czytaj więcej...

Pasta z ciecierzycy – przepisy na pasty do kanapek dla wegan!

Pasta z ciecierzycy to lubiany dodatek do kanapek, bogaty w cenne dla organizmu składniki. Potrawy z ciecierzycy szczególnie obfitują w ważne, zwłaszcza dla wegan, białko (ok. 24 %), którego jakość żywieniowa jest uznawana za najlepszą ze wszystkich roślin strączkowych. Cieciorka zawiera też spore ilości skrobi i jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy […]

czytaj więcej...