Przypominamy, że w czasie darmowej dostawy punkty za zakupy zostają naliczone, jednak w tym dniu nie można wykorzystać kodów rabatowych.
Jeśli posiadasz punkty w programie lojalnościowym możesz je wykorzystać. Sprawdź szczegóły.
Marchew – jak wykorzystać ją w naszej kuchni?
Marchew jest warzywem, które często gości na naszych stołach. Najczęściej jednak, wykorzystujemy je w roli dodatku do ziemniaków lub mięsa. Warto jednak wiedzieć, iż marchewka może stanowić podstawę wyśmienitych dań, które zaskoczą Cię swoim smakiem. Jakie wartości odżywcze skrywa w sobie niniejsze warzywo? I czy przygotowanie wegetariańskiego pasztetu na bazie marchewki w ogóle jest możliwe? Odpowiedzi na te oraz inne pytana znajdziesz w poniższym tekście.
Z tego artykułu dowiedz się:- Dlaczego warto jeść marchew;
- Jak przygotować pyszny pasztet wegetariański na bazie marchewki;
- Jak przyrządzić chrupiące placuszki marchewkowe z dodatkiem kurczaka.
Dlaczego warto jeść marchew?
Marchew znana jest głównie jako doskonałe źródło karotenoidów (przeciwutleniaczy), które odpowiedzialne są między innymi za charakterystyczny kolor niniejszego warzywa i przyspieszanie procesu opalania skóry. Niemniej jednak, w marchewce możemy znaleźć również wiele innych, cennych dla naszego zdrowia składników. Wśród nich możemy wyróżnić:
- Witaminę C – odpowiedzialną między innymi za wsparcie naszego układu odpornościowego;
- Witaminy z grupy B (w tym: tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy oraz witaminę B6) – odpowiedzialne między innymi za wsparcie prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego;
- Witaminę E – uznawaną za witaminę młodości; oraz
- Witaminę K – odgrywającą niezastąpioną rolę w procesie krzepnięcia krwi.
Warto również wiedzieć, że częste spożywanie marchwi jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu niezbędne minerały, takie jak: wapń, magnez, potas, sód oraz fosfor. Wprowadzenie marchewki do zrównoważonej diety jest w stanie pozytywnie wpłynąć na działanie naszego organizmu. Zawarte w niej przeciwutleniacze mogą przyczynić się nawet do zmniejszenia ryzyka rozwoju choroby nowotworowej w przyszłości.
Jak przygotować pyszny pasztet wegetariański na bazie marchewki?
Jakich składników potrzebujesz?- Około 500g młodej marchwi;
- Około 50-70g surowej kaszy jaglanej;
- 250g surowej czerwonej soczewicy;
- 1 puszki ciecierzycy;
- 1 cebuli czerwonej;
- 2 łyżek oleju rzepakowego;
- Około 500-700ml bulionu warzywnego;
- Szczypty imbiru;
- Szczypty ostrej papryki;
- Szczyty cynamonu;
- 1 łyżeczki słodkiej papryki;
- Szczypty kurkumy.
Krok I: Cebulę obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę;
Krok II: Marchew dokładnie umyj, obierz, a następnie pokrój na cienkie plastry;
Krok III: Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni, dodaj na nią cebulkę, marchew oraz imbir. Smaż całość przez około 3 minuty;
Krok IV: Szklankę bulionu warzywnego przelej do garnka, po zagotowaniu dodaj do niego resztę bulionu, przepłukaną kaszę jaglaną oraz soczewicę. Całość dopraw papryką w proszku oraz kurkumą, gotuj przez około 15 minut, aż składniki staną się miękkie;
Krok V: Do ugotowanej kaszy dodaj pozostałe przyprawy, odsączoną ciecierzycę z puszki oraz marchewkę wraz z cebulką;
Krok VI: Zmiksuj całość na gładką masę przy pomocy blendera;
Krok VII: Przełóż gotową masę do formy keksowej i rozgrzej piekarnik do 180oC;
Krok VIII: Piecz pasztet przez około 50-60 minut.
Jak przyrządzić chrupiące placuszki marchewkowe z dodatkiem kurczaka?
Jakich składników potrzebujesz?- Około 300g młodej marchewki;
- Około 200g piersi z kurczaka;
- 1 papryki czerwonej;
- 1 cebuli czerwonej;
- 50g oliwek zielonych;
- 1-2 jajek;
- 30g tartego sera;
- 2-3 łyżek mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki;
- 1 łyżki jogurtu greckiego;
- 1 łyżeczki kurkumy;
- 1 łyżeczki suszonej natki pietruszki.
Krok I: Marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach;
Krok II: Kurczaka posiekaj w drobną kostkę i dodaj do marchwi;
Krok III: Paprykę oraz cebulkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do pozostałych składników;
Krok IV: Oliwki pokrój w cienkie paski i dodaj do składników w misce;
Krok V: Do składników umieszczonych w misce dodaj: 1 lub 2 jajka, 2 lub 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (lub mąki z tapioki), tarty ser, przyprawy oraz łyżkę jogurtu naturalnego;
Krok VI: Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki;
Krok VII: Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 200oC;
Krok VIII: Przy pomocy łyżki, przełóż otrzymaną masę na blachę, formując przy tym dowolnej wielkości placuszki;
Krok IX: Włóż placuszki do piekarnika, piecz je przez około 15-20 minut, a następnie odwróć na drugą stronę i piecz przez kolejne 10-15 minut.
PodsumowanieMarchewka to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Doskonale nadaje się ona zarówno do przygotowania pożywnego soku, surówki, jak i wegetariańskiego pasztetu. Jeśli chcesz się o tym przekonać, wypróbuj nasze przepisy już dziś i dowiedz się, że marchewka to coś znacznie więcej niż tylko zdrowy dodatek do obiadu.