Marchew – jak wykorzystać ją w naszej kuchni?

Marchew jest warzywem, które często gości na naszych stołach. Najczęściej jednak, wykorzystujemy je w roli dodatku do ziemniaków lub mięsa. Warto jednak wiedzieć, iż marchewka może stanowić podstawę wyśmienitych dań, które zaskoczą Cię swoim smakiem. Jakie wartości odżywcze skrywa w sobie niniejsze warzywo? I czy przygotowanie wegetariańskiego pasztetu na bazie marchewki w ogóle jest możliwe? Odpowiedzi na te oraz inne pytana znajdziesz w poniższym tekście.

Z tego artykułu dowiedz się:

  • Dlaczego warto jeść marchew;
  • Jak przygotować pyszny pasztet wegetariański na bazie marchewki;
  • Jak przyrządzić chrupiące placuszki marchewkowe z dodatkiem kurczaka.

Dlaczego warto jeść marchew?

Marchew znana jest głównie jako doskonałe źródło karotenoidów (przeciwutleniaczy), które odpowiedzialne są między innymi za charakterystyczny kolor niniejszego warzywa i przyspieszanie procesu opalania skóry. Niemniej jednak, w marchewce możemy znaleźć również wiele innych, cennych dla naszego zdrowia składników. Wśród nich możemy wyróżnić:

  • Witaminę C – odpowiedzialną między innymi za wsparcie naszego układu odpornościowego;
  • Witaminy z grupy B (w tym: tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy oraz witaminę B6) – odpowiedzialne między innymi za wsparcie prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego;
  • Witaminę E – uznawaną za witaminę młodości; oraz
  • Witaminę K – odgrywającą niezastąpioną rolę w procesie krzepnięcia krwi.

Warto również wiedzieć, że częste spożywanie marchwi jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu niezbędne minerały, takie jak: wapń, magnez, potas, sód oraz fosfor. Wprowadzenie marchewki do zrównoważonej diety jest w stanie pozytywnie wpłynąć na działanie naszego organizmu. Zawarte w niej przeciwutleniacze mogą przyczynić się nawet do zmniejszenia ryzyka rozwoju choroby nowotworowej w przyszłości.

Jak przygotować pyszny pasztet wegetariański na bazie marchewki?

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Cebulę obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę;

Krok II: Marchew dokładnie umyj, obierz, a następnie pokrój na cienkie plastry;

Krok III: Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni, dodaj na nią cebulkę, marchew oraz imbir. Smaż całość przez około 3 minuty;

Krok IV: Szklankę bulionu warzywnego przelej do garnka, po zagotowaniu dodaj do niego resztę bulionu, przepłukaną kaszę jaglaną oraz soczewicę. Całość dopraw papryką w proszku oraz kurkumą, gotuj przez około 15 minut, aż składniki staną się miękkie;

Krok V: Do ugotowanej kaszy dodaj pozostałe przyprawy, odsączoną ciecierzycę z puszki oraz marchewkę wraz z cebulką;

Krok VI: Zmiksuj całość na gładką masę przy pomocy blendera;

Krok VII: Przełóż gotową masę do formy keksowej i rozgrzej piekarnik do 180oC;

Krok VIII: Piecz pasztet przez około 50-60 minut.

Jak przyrządzić chrupiące placuszki marchewkowe z dodatkiem kurczaka?

Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 300g młodej marchewki;
  • Około 200g piersi z kurczaka;
  • 1 papryki czerwonej;
  • 1 cebuli czerwonej;
  • 50g oliwek zielonych;
  • 1-2 jajek;
  • 30g tartego sera;
  • 2-3 łyżek mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki;
  • 1 łyżki jogurtu greckiego;
  • 1 łyżeczki kurkumy;
  • 1 łyżeczki suszonej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok I: Marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach;

Krok II: Kurczaka posiekaj w drobną kostkę i dodaj do marchwi;

Krok III: Paprykę oraz cebulkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do pozostałych składników;

Krok IV: Oliwki pokrój w cienkie paski i dodaj do składników w misce;

Krok V: Do składników umieszczonych w misce dodaj: 1 lub 2 jajka, 2 lub 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (lub mąki z tapioki), tarty ser, przyprawy oraz łyżkę jogurtu naturalnego;

Krok VI: Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki;

Krok VII: Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 200oC;

Krok VIII: Przy pomocy łyżki, przełóż otrzymaną masę na blachę, formując przy tym dowolnej wielkości placuszki;

Krok IX: Włóż placuszki do piekarnika, piecz je przez około 15-20 minut, a następnie odwróć na drugą stronę i piecz przez kolejne 10-15 minut.

Podsumowanie

Marchewka to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Doskonale nadaje się ona zarówno do przygotowania pożywnego soku, surówki, jak i wegetariańskiego pasztetu. Jeśli chcesz się o tym przekonać, wypróbuj nasze przepisy już dziś i dowiedz się, że marchewka to coś znacznie więcej niż tylko zdrowy dodatek do obiadu.