Suchy zakwas pszenny durum 500g

PRODUCENTVIVIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY1000g

18,49 zł

RABAT - 8%

19,99 zł

-8

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Suchy Zakwas Pszenny Durum Opis

Suchy zakwas pszenny to wygodne rozwiązanie do wypieku domowego pieczywa. Chleb na zakwasie posiada niższy indeks glikemiczny, niż inne jego rodzaje. Jest też zdrowszy, bo mniej kaloryczny. Zakwas dostarcza przy tym naszemu organizmowi wielu cennych witamin i składników mineralnych. Jego suszona wersja nie wymaga dokarmiania, tak jak w przypadku zakwasu „żywego”. Długi termin przydatności sprawia, że możesz mieć pyszny i zdrowy chleb zawsze, gdy tego zapragniesz. Poznaj właściwości zakwasu suchego i dowiedz się jak go używać.

Co to jest suchy zakwas pszenny?

Pieczywo na zakwasie wypiekano już w starożytności. Zakwas chlebowy to nic innego jak rodzaj ciasta poddanego procesowi fermentacji. Proces ten zachodzi za sprawą naturalnie występujących w mące pałeczek kwasu mlekowego i drożdży. Jest to proces długotrwały, wymagający zachowania odpowiednich warunków termicznych oraz proporcji mąki i wody. Chleb wypiekany na naturalnym zakwasie jest o wiele zdrowszy niż pieczywo wytwarzane z drożdży piekarskich. Nie zawiera sztucznych polepszaczy, których nie brakuje w wypiekach dostępnych na sklepowych półkach. Pieczywo na zakwasie ma bardziej kwaśny smak, co nie wszystkim przypadnie do gustu. Wyróżnia się kilka rodzajów zakwasu. Ten suchy zalicza się do typu III. To po prostu świeży zakwas poddany procesowi suszenia rozpryskowego lub bębnowego. Ta forma zakwasu jest o wiele wygodniejsza w użyciu. Pieczywo wypiekane na bazie zakwasu z pszenicy durum ma kolor skórki charakterystyczny dla pieczywa pszennego. Jest niezwykle aromatyczne i chrupiące.

Gdzie kupić zakwas pszenny suchy i jaka jest jego cena?

Suchy zakwas wykorzystuje się zazwyczaj na skalę przemysłową, dlatego nie tak łatwo znaleźć go w supermarkecie lub sklepie spożywczym. Otrzymamy go bez problemu w sklepie ze zdrową żywnością. Za kilogramowe opakowanie zapłacimy około 30 zł. Długi termin przydatności do spożycia sprawia, że możemy cieszyć się zdrowym i świeżym chlebem każdego dnia. Domownicy nie będą chcieli już jeść innego pieczywa. Lepiej od razu kupić większą ilość opakowań.

Jak ożywić zakwas?

Suchy zakwas jest bardzo prosty do użycia. Wystarczy odmierzyć taką samą ilość proszku oraz wody i wszystko razem zmieszać. Tak przygotowaną papkę należy zostawić na kilka godzin w ciepłym miejscu. Po tym czasie jest gotowa do wypieku chleba.

Suchy zakwas chlebowy – skład

Zakwas chlebowy pszenny to przede wszystkim źródło witamin z grupy B, które wspierają pracę naszego układu nerwowego. Pieczywo wypiekane na zakwasie dostarcza organizmowi także cennego białka, zdrowych tłuszczy, błonnika oraz wielu składników mineralnych tj. potas, sód, selen, wapń i żelazo. Obecność kwasu mlekowego sprawia, że zakwas wykazuje również właściwości antyoksydacyjne. Liczne walory prozdrowotne pieczywa na zakwasie sprawiają, że powinien on gościć na naszych stołach jak najczęściej.

Właściwości zdrowotne suchego zakwasu

Chleb wypiekany na zakwasie jest zalecany zwłaszcza dla diabetyków, ponieważ ma niższy indeks glikemiczny, niż pieczywo przygotowywane z drożdży piekarniczych. Jego spożycie nie powoduje raptownych skoków glukozy we krwi. Zakwas potrafi również przedłużyć trwałość pieczywa. Sprawia, że chleb ma bogatszy aromat, lepszą teksturę i pozostaje świeży na dłużej. Spożywanie pieczywa na zakwasie wpłynie także pozytywnie na przyswajanie witamin i składników mineralnych z pożywienia. Pieczywo na zakwasie docenią także osoby odchudzające się, ponieważ charakteryzuje się on mniejszą kalorycznością, niż pozostałe jego rodzaje.

 

suchy zakwas pszenny


Suchy Zakwas Pszenny Durum Wartości odżywcze

Składniki: zmielona pszenica durum, woda, kultury starterowe;


Suchy Zakwas Pszenny Durum przepisy / Suchy Zakwas Pszenny Durum zastosowanie

CHLEB ORKISZOWY NA PSZENNYM ZAKWASIE

CHLEB ORKISZOWY NA PSZENNYM ZAKWASIE

Składniki:

- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki orkiszowej
- 3 łyżki suchego zakwasu pszennego durum
- 1 płaska łyżka soli
- 350 ml letniej wody
- ulubione ziarna (np. słonecznik, pestki dyni, sezam)

Przygotowanie:

Wymieszaj oba rodzaj mąki, sól, dodaj suchy zakwas

Wlej letnią wodę (nie musi być przegotowana), mieszaj do połączenia wszystkich składników, ciasto musi być gęste, zwarte, wystarczy tyle wody, by wchłonęła całą mąkę, zbyt duża ilość może sprawić, że wyjdzie zakalec!

Dodaj garść ziarna słonecznika, garść pestek dyni, przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki, nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ten proces może trwać nawet kilka godzin. Gdy ciasto zrówna się z foremkę, to znak, że można wstawić je do pieca.

Posmaruj wierz ciasta wodą i posyp sezamem, nakrój po długości, by zapobiec pękaniu podczas pieczenia.

Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza, piecz około 50 min do zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika od razu wyłóż chleb z foremki. Nie nakrawaj bochenka przed całkowitym ostygnięciem! Smacznego.


Suchy Zakwas Pszenny Durum Zastosowanie

Zastosowanie: do pieczywa, mieszanek, koncentratów, mąk.

Dodaj 20-40g na 1 kg mąki pszennej (lub wyrobu pszennego)

Z suchego zakwasu w bardzo prosty sposób przygotujesz pyszny i zdrowy domowy chleb. Możesz go używać na dwa sposoby. Pierwszy polega na zrobieniu zaczyny z gotowego proszku i wody. Stosujesz proporcje 1:1 (np. 50 g suchego zakwasu i 50 g wody), odstawiasz w ciepłe miejsce na kilka godzin, a następnie przygotowujesz ciasto na chleb mieszając wszystko z mąką, solą i innymi dodatkami. Możesz również dodać suchy zakwas bezpośrednio do mąki i z takiej mieszanki od razu przygotować ciasto. Proste, prawda? Zatem do dzieła! Poniżej sprawdzony przepis, na podstawie którego przygotujesz pachnący bochenek jak z najlepszej piekarni.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Suchy Zakwas Pszenny Durum Opinie o produkcie: Suchy zakwas pszenny durum 500g


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również