Mąka orkiszowa typ 1850 - 1kg - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
Sprawdź ten produkt w EKOLOGICZNEJ odmianie
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

10,99 zł

RABAT - 8%

11,99 zł

-8

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Mąka orkiszowa typ 1850 Opis

Uprawą orkiszu Europejczycy zajmowali się od lat, jednak z czasem został wyparty przez uprawę pszenicy pospolitej. Mąka orkiszowa powstaje z przemiału pszenicy w odmianie orkisz. W ciągu ostatnich kilku lat zainteresowanie orkiszem znów wzrosło, ze względu na bogactwo składników mineralnych, białek i witamin w nim zawartych.

Chleb upieczony z mąki orkiszowej jest niezwykle smaczny i pachnący, a co ważne, nie kruszy się. Orkisz zawiera więcej niż pozostałe mąki NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Mąka orkiszowa w swoim składzie zawiera m.in.: wiele aminokwasów, fosfor, wapń, magnez, potas, sód, żelazo, węglowodany, błonnik oraz gluten.


Mąka orkiszowa typ 1850 Wartości odżywcze / Skład

Składniki: Mąka orkiszowa  typ 1850

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Mąka orkiszowa typ 1850 przepisy / Mąka orkiszowa typ 1850 zastosowanie

DOMOWY CHLEB ORKISZOWO -ŻYTNI

DOMOWY CHLEB ORKISZOWO -ŻYTNI

Składniki:
- 450 g mąki orkiszowej typ 1850
- 70 g mąki żytniej typ 720
- 200 ml maślanki
- 125 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni

 

Wykonanie:
Przygotuj rozczyn z pokruszonych drożdży, wody, cukru i 2 łyżek mąki orkiszowej. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiej, wymieszaj z rozczynem i maślanką, dodaj masło i sól. Wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut. Przykryj ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny. Ciasto wymieszaj z ziarnami słonecznika i pestkami dyni, przełóż do wysmarowanej olejem podłużnej blachy i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym do 210° C piekarniku przez 45-55 minut (do zrumienienia).


Mąka orkiszowa typ 1850 Zastosowanie

Mąka orkiszowa nadaje się do:

- do wypieku chleba

- do ciast

- do wyrobu domowego makaronu

- do lepienia pierogów

- do naleśników


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Mąka orkiszowa typ 1850 Film


Mąka orkiszowa typ 1850 Opinie o produkcie: Mąka orkiszowa typ 1850 - 1kg

M
Magda
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
23/08/18
Polecam!
Review by Magda on 23 Aug 2018 review stating Polecam!
Rewelacyjny produkt. Prawdziwa pełnoziarnista mąka o dużej zawartości składników mineralnych! Dodaję ją do wszelkich potraw - zarówno słodkich ciast, omletów i naleśników, jak również dań wytrawnych. Warto przygotowywać z niej posiłek dla dzieci.
M
MLW
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
09/04/18
Mąka orkiszowa 1850
Review by MLW on9 Apr 2018 review stating Mąka orkiszowa 1850
Mąka bardzo dobra. Powstają z niej udane i zdrowe chleby.
A
andante
5 star rating
22/08/17
super
Review by andante on 22 Aug 2017 review stating super
Bardzo dobra do chleba


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również