letnia wyprzedaż

Mąka kasztanowa 500g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAWłochy
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

19,63 zł

RABAT - 15%

23,10 zł

-15

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Mąka kasztanowa Wartości odżywcze

kasztany

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Mąka kasztanowa Zastosowanie

Co zrobić z mąki kasztanowej?

Mąka z jadalnych kasztanów idealnie zastępuje mąkę pszenną, migdałową i ryżową. Może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi rodzajami mąk. Pieczywo wypiekane z dodatkiem mąki z kasztanów charakteryzuje się większą puszystością i nabiera ciemnego koloru. Jest to typowe dla tego rodzaju mąki. Produkt ten nadaje potrawom niepowtarzalne walory smakowe. Może służyć do przygotowywania makaronów, chleba, ciasta, ciasteczek, pierogów, naleśników, a także do zagęszczania zup i sosów. Przygotujesz z niej także pyszne gofry, omlety i placki. Mąkę z kasztanów można rozpuścić w mleku. Po zagotowaniu takiej mieszanki uzyskuje się polentę. Mąkę wykorzystuje się także do picia. Stanowi składnik wielu koktajli. Zdaniem św. Hildegardy mąka kasztanowa z miodem to także doskonały sposób na wsparcie pracy wątroby. Zalecała ona spożywanie łyżeczki takiej mikstury raz dziennie.


Mąka kasztanowa Film

Mąka kasztanowa KCAL

Kaloryczność mąki z kasztanów jadalnych

W 100 gramach tego produktu odnajdziemy około 369 kalorii. Duża zawartość błonnika pokarmowego, który wpiera pracę układu pokarmowego sprawia, że mąka z kasztanów jadalnych może stosowana z czystym sumieniem przez osoby dbające o szczupłą sylwetkę. Jak wszystkie produkty, ten również należy jednak spożywać z umiarem.


Mąka kasztanowa Opis

Kasztany jadalne kojarzone są zazwyczaj z luksusowym, prażonym przysmakiem, najczęściej spotykanym w okresie jesiennym na ulicach Paryża. Ich prozdrowotne właściwości i bogate walory smakowe docenia są od wieków na całym świecie. Pisała o nich św. Hildegarda, która zalecała spożywania produktów z kasztanów jadalnych zwłaszcza przy dolegliwościach ze strony wątroby. Mąka wytwarzana z kasztanów nie jest jeszcze rozpowszechniona w naszym kraju, ale coraz częściej gości na polskich stołach pod rożnymi postaciami. Sprawdź, co możesz przygotować z mąki kasztanowej i dowiedz się dlaczego warto włączyć ją do swojej diety.

Co to jest mąka kasztanowa i jak smakuje?

Jest to mąka wytwarzana w procesie mielenia kasztanów jadalnych. Pod względem walorów smakowych i wartości odżywczych znacznie przewyższa tradycyjną mąkę pszenną. Stanowi doskonałą bazę do przygotowywania zarówno słodkich, jak i wytrawnych potraw. Ma orzechowy, lekko słodki smak i delikatny aromat. Ciasto przygotowane z mąki kasztanowej odznacza się wysoką plastycznością. Jej tekstura jest zbliżona do doskonale nam znanej mąki pszennej.

Gdzie kupić i jaka jest jej cena?

Mąka kasztanowa jest trudnodostępna w supermarketach i sklepach spożywczych. Dlatego też najlepiej zdecydować się na jej zakup w sprawdzonym sklepie internetowym ze zdrową żywnością. Koszt półkilogramowego opakowania to wydatek ponad 20 zł, ale biorąc pod uwagę wartości odżywcze tej mąki, z całą pewnością można stwierdzić, że nie jest to wygórowana cena.

Czy mąka z kasztanów na pewno jest bezglutenowa?

Mąka z kasztanów jadalnych jest zbawieniem dla chorych na celiakię. Nie zawiera glutenu, a pod względem tekstury jest bardzo podobno do mąki pszennej. Stanowi więc jej doskonały zamiennik. Zaleca się jej stosowanie również kobietom w ciąży z uwagi na to, że jest źródłem cennego zwłaszcza w tym okresie kwasu foliowego. Mąka kasztanowa może służyć do przygotowywania posiłków dla niemowląt. Rzadko wywołuje alergie i jest lekkostrawna. Zawartość błonnika wspiera przy tym pracę układu pokarmowego. Indeks glikemiczny mąki z kasztanów jadalnych wynosi 65, dlatego też będzie ona idealnym uzupełnieniem diety cukrzyka. Tradycyjna mąka pszenne posiada indeks glikemiczny na poziomie 85.

Jak zrobić mąkę kasztanową?

Mąkę można przyrządzić w domowym zaciszu, ale koszt jej wyprodukowania z pewnością przewyższy koszt zakupu gotowego produktu. Do przygotowania domowej mąki potrzebne są kasztany jadalne. Jest to proces długotrwały, ponieważ kasztany wymagają uprzedniej obróbki termicznej. Należy naciąć skórki i piec kasztany w piekarniku przez około 25 minut. Gdy skórki zaczynają odchodzić, należy wyłączyć piekarnik. Po wystudzeniu koniecznie jest ponowne wstawienie kasztanów do piekarnika na kilka godzin. Ważne jest, aby utrzymywać w tym czasie stałą temperaturę około 50 stopni. Końcowym etapem jest mielenie wysuszonych kasztanów na drobny proszek w blenderze lub młynku do kawy.

Jaki ma skład i czy jest zdrowa? Właściwości mąki z kasztanów

Mąka z kasztanów jadalnych dostarcza naszemu organizmowi wiele cennych witamin (A, C, E, witamin z grupy B) oraz składników mineralnych tj. miedź, potas, fosfor, magnez. Charakteryzuje się znacznie większą zawartością polifenoli, niż tradycyjna mąka pozyskiwana ze zbóż np. pszenicy. Dzięki temu produkt ten wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Zawartość białka w mące kasztanowej nie jest zbyt duża (ok 6%), ale jest ono za to bardzo wartościowe. Mąka kasztanowa dostarcza nam głównie węglowodanów.

 

Bibliografia:

Elwira Worobiej, Julita Mądrzak, Małgorzata Piecyk – „Zawartość wybranych składników odżywczych i związków biologicznie aktywnych w produktach z konopi siewnych oraz kasztanów jadalnych”; Bromat. Chem. Toksykol. – XLVIII, 2015, 3, str 573-577


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Mąka kasztanowa Opinie o produkcie: Mąka kasztanowa 500g

Mąka kasztanowa przepisy / Mąka kasztanowa zastosowanie

CIASTO KASZTANOWE Z OWOCAMI

CIASTO KASZTANOWE Z OWOCAMI

Składniki:

- 300 g mąki kasztanowej
- 150 g mąki migdałowej
- 3 jajka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka wanilii w proszku
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 350 ml mleka kokosowego lub migdałowego
- około 70 ml oleju
- garść malin, truskawek lub borówek
- polewa czekoladowa

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. W osobnej misce mieszamy suche składniki. Suche składniki mieszamy z jajkami i strużką wlewamy mleko oraz olej. Ciasto przekładamy do silikonowej formy, na wierzch wysypujemy owoce i lekko wciskamy je w ciasto. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 160 stopni C w piekarniku bez termoobiegu.


Bezglutenowe ciasteczka goździkowe

Bezglutenowe ciasteczka goździkowe

Składniki:

- Około 150-160g mąki kasztanowej;
- Około 80-90g mąki kokosowej;
- Około 50g cukru trzcinowego;
- 100g masła sklarowanego;
- 1 łyżeczka zmielonych goździków;
- ½ łyżeczki cynamonu;
-1 łyżka kakao.

Sposób przygotowania:

Suche składniki przełóż do dużej miski, a następnie wymieszaj je przy pomocy łyżki;
W niewielkim rondelku rozgrzej masło klarowane, a następnie dodaj je do składników w misce;
Przy pomocy dłoni dokładnie wyrób ciasto tak, aby stanowiło zwartą i sprężystą masę;
Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 centymetra;
Wytnij ciasteczka o dowolnym kształcie;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
Piecz ciasteczka przez około 10-15 minut, aż się zarumienią.

Jeśli masz na to ochotę, do ciasteczek możesz również dodać pozbawione pestek wiśnie lub inne owoce letnie. Dzięki temu, ciastka nabiorą nieco słodszego smaku.


Dietetyczny budyń kasztanowy

Dietetyczny budyń kasztanowy

Składniki:

- woda – ½ szklanki
- mleko orkiszowe – ½ szklanki
- mąka kasztanowa – 2 łyżki
- cynamon – ½ łyżeczki
- kakao naturalne – ½ łyżeczki
- ulubione bakalie (garść)

Przygotowanie:

Rozmieszaj dokładnie mleko orkiszowe, wodę i mąkę kasztanową, dodaj cynamon i kakao
Mieszankę zagotuj, cały czas mieszając, by nie doprowadzić do powstania grudek, zdejmij z palnika, gdy budyń zacznie gęstnieć
Przełóż budyń do miseczek, posyp ulubionymi bakaliami (rodzynki, orzechy, żurawina), podawaj na ciepło