info@cosdlazdrowia.pl
+48 530 044 043, +48 537 801 951

Wartości odżywcze
mąka kasztanowa
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g:
wartość energetyczna: 1545kJ/369kcal
tłuszcz: 3,9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g
węglowodany: 78,4 g
w tym cukry: 27,6 g
błonnik: 7,0 g
białko: 6,1 g
sól: 0,03 g
witamina C: 15,1 mg
tiamina: 0,4 mg
witamina B6: 0,7 mg
potas: 991 mg
fosfor: 137 mg
magnez: 74 mg
żelazo: 2,4 mg
cynk: 2,8 mg
miedź: 0,7 mg
mangan: 1,2 mg
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Opis
- bezglutenowa mąka z jadalnych kasztanów
- doskonała do wypieków i potraw gotowanych
- nadaje potrawom ciekawy smak
- wpływa na teksturę wypieków
- bogata w białko, witaminy i minerały
- źródło błonnika pokarmowego
- niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych
- bez cukru
- bez jaj
- bez laktozy
PRODUCENT | Incola |
---|---|
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 199zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 2 pkt |
POZOSTAŁE GRAMATURY | 500g |

CIASTO KASZTANOWE Z OWOCAMI
Składniki:
- 300 g mąki kasztanowej
- 150 g mąki migdałowej
- 3 jajka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka wanilii w proszku
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 350 ml mleka kokosowego lub migdałowego
- około 70 ml oleju
- garść malin, truskawek lub borówek
- polewa czekoladowa
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. W osobnej misce mieszamy suche składniki. Suche składniki mieszamy z jajkami i strużką wlewamy mleko oraz olej. Ciasto przekładamy do silikonowej formy, na wierzch wysypujemy owoce i lekko wciskamy je w ciasto. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 160 stopni C w piekarniku bez termoobiegu.

Bezglutenowe ciasteczka goździkowe
Składniki:
- Około 150-160g mąki kasztanowej;
- Około 80-90g mąki kokosowej;
- Około 50g cukru trzcinowego;
- 100g masła sklarowanego;
- 1 łyżeczka zmielonych goździków;
- ½ łyżeczki cynamonu;
-1 łyżka kakao.
Sposób przygotowania:
Suche składniki przełóż do dużej miski, a następnie wymieszaj je przy pomocy łyżki;
W niewielkim rondelku rozgrzej masło klarowane, a następnie dodaj je do składników w misce;
Przy pomocy dłoni dokładnie wyrób ciasto tak, aby stanowiło zwartą i sprężystą masę;
Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 centymetra;
Wytnij ciasteczka o dowolnym kształcie;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
Piecz ciasteczka przez około 10-15 minut, aż się zarumienią.
Jeśli masz na to ochotę, do ciasteczek możesz również dodać pozbawione pestek wiśnie lub inne owoce letnie. Dzięki temu, ciastka nabiorą nieco słodszego smaku.