weekend taniej dostawy
Mąka gryczana cena, gryczana mąka zastosowanie, właściwości
Mąka gryczana cena, gryczana mąka zastosowanie, właściwości
Mąka gryczana cena, gryczana mąka zastosowanie, właściwości
Mąka gryczana cena, gryczana mąka zastosowanie, właściwości

Mąka gryczana 1000g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
* PRODUKT Z DATĄ PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA2021-09-30
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

8,99 zł

RABAT - 25%

11,99 zł

-25

30 dni na zwrot

Mąka gryczana Wartości odżywcze

Składniki: mąka gryczana

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Mąka gryczana Zastosowanie

Co z niej zrobić?

Mąka z ziaren gryki nadaje się do przygotowywania klusek, pierogów, ciasta naleśnikowego, zagęszczania zup i sosów. Na jej bazie możemy przygotować także smaczny i pożywny kleik. W Rosji dużą popularnością cieszą się bliny z mąki gryczanej. W Japonii przygotowuje się z niej tradycyjny, cienki makaron zwany soba. Zawartość mąki gryczanej w tym produkcie to aż 80%. Natomiast Włosi wykorzystują mąkę gryczaną do produkcji innego rodzaju makaronu (tzw. pizzoccheri), który podawany jest z warzywami jako danie główne. Na naszych sklepowych półkach możemy odnaleźć natomiast wafle wypiekane z dodatkiem mąki gryczanej oraz ekspandowane produkty śniadaniowe, które są nią wzbogacane.

Czy nadaje się do pieczenia?

Mąka gryczana nadaje się do wypieku niektórych wyrobów cukierniczych tj. torty, biszkopty, ciasta kruche (np. spody do tarty). Do przyrządzenia chleba powinna być jednak stosowana wraz z mąką pszenną w proporcjach 2:3. Dzięki jej obecności pieczywo bardzo ładnie wyrasta, ma miękką strukturę, intensywny aromat i kolor.


Mąka gryczana KCAL

Mąka gryczana, a odchudzanie. Ile ma kalorii?

Łuska gryki zbudowana jest z celulozy, która nie jest trawiona przez nasz układ pokarmowy. Dlatego też produkty z dodatkiem gryki uważane są za dietetyczne. Ich wartość kaloryczna jest niewielka (100 gram produktu dostarcza około 335 kalorii). Mogą sięgać po nie nawet osoby na diecie redukcyjnej.


Mąka gryczana Opis

Ziarno gryki spożywamy najczęściej pod postacią kaszy lub płatków gryczanych. Niewiele osób słyszało o mące gryczanej, a ma ona równie cenne właściwości prozdrowotne. Wykorzystuje się ją m.in. do produkcji chleba, naleśników, makaronów (w tym popularnego w Japonii makaronu soba). Jej podstawową zaletą jest brak glutenu, co sprawia, że mogą po nią sięgać osoby chore na celiakię. Do wypieku pieczywa używa się mąki gryczanej w połączeniu z pszenną, dzięki czemu wypieki są bardziej miękkie, intensywne w smaku i mają piękny kolor. Poznaj właściwości mąki gryczanej i wypróbuj przepisy z jej dodatkiem, które zawsze się udają.

Co to jest mąka gryczana?

Mąka gryczana produkowana jest z ziarna gryki w procesie mielenia. Gryka przywędrowała do Europy w XIII-XV w, a znana była już w 2000 r p.n.e. w rejonach Indii. Obecnie Polska jest jednym z czołowych producentów tego surowca na świecie. Gryka i produkty pochodne tj. kasza i mąką charakteryzują się wszechstronnym zastosowaniem i bogactwem cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Dodatek mąki gryczanej do wyrobów ciastkarskich i piekarniczych znacznie podnosi ich walory prozdrowotne. Wszystko to za sprawą sporej ilości błonnika pokarmowego i wartościowego białka. Jak rozpoznać mąkę gryczaną? Ma ona szarobrązowy kolor. Jest bardzo specyficzna w smaku. Można wyczuć nutkę goryczy. Wyróżnia się różne typy mąki gryczanej. Im wyższy wskaźnik, tym więcej składników mineralnych i większa masa mąki.

Gdzie kupić mąkę gryczaną i jaka jest jej cena?

Mąka gryczana staje się coraz bardziej popularna w Polsce, ale nadal jest trudno dostępna. Dlatego też najlepszym pomysłem są zakupy w sklepie internetowym ze zdrową żywnością. Wybierz sprawdzonego dostawcę, aby uzyskać produkt najwyższej jakości. Jak dokonać prawidłowego wyboru? Wystarczy zapoznać się z opiniami konsumentów, którzy wcześniej zakupili ten produkt. Koszt kilogramowego opakowania dobrej jakości mąki gryczanej to mniej niż 10 zł.

Czy mąka gryczana zawiera gluten? Przeciwwskazania do spożycia

Jest to produkt bezglutenowy. Może być spożywany przez osoby chore na celiakię. Jednakże mąka gryczana jest często magazynowana wraz z innymi produktami, które zawierają gluten. Zawsze należy zapoznać się z informacjami umieszczonymi na opakowaniu przez producenta, aby mieć pewność, że mąka będzie w pełni bezpieczna dla osób nietolerujących glutenu. Mąka gryczana będzie również odpowiednia dla cukrzyka, ponieważ ma niski indeks glikemiczny (IG 40). Na bazie mąki gryczanej można przygotowywać także wartościowe posiłki dla niemowląt np. kleik gryczano-ryżowy.

Domowa mąka gryczana – jak zrobić?

Mąkę gryczaną przygotujesz także w domowym zaciszu. Wystarczy zmielić ziarno gryki na drobny pył. Do tego celu niezbędny jest jednak wysokoobrotowy blender. O wiele wygodniejszym rozwiązaniem jest zakup gotowej mąki gryczanej.

Skład mąki gryczanej

Gryka zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin (w tym witaminy E i witamin z grupy B) oraz składników mineralnych (cynk, miedź, mangan, żelazo, fosfor, potas). W 100 gramach ziarna znajdziemy aż 21 do 63 mg magnezu. Dostarcza naszemu organizmowi wartościowych węglowodanów. Spośród wszystkich zbóż ma najkorzystniejszy skład aminokwasowy. Zawiera od 8,5 do nawet 19% białka. To także źródło przeciwutleniaczy, które eliminują wolne rodniki, wywołujące niekorzystne zmiany w naszym organizmie. Podstawowym składnikiem gryki jest skrobia (59-70%). Walory prozdrowotne gryki wynikają także z wysokiej zawartości błonnika pokarmowego (5-11%).

Czy mąka gryczana jest zdrowa? Jakie ma właściwości?

Zdaniem naukowców gryka może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu, a tym samym zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego. Wszystko to za sprawą obecności w ziarnach gryki znacznych ilości błonnika pokarmowego. Gryka jest także źródłem rutyny, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Badani naukowe wskazują na zdolność gryki do obniżania ciśnienia krwi i utrzymywania prawidłowego poziomu cukru.

 

mąka gryczana

 

Bibliografia:

Beata Borkowska, Anna Robaszewska – „Zastosowanie ziarna gryki w różnych gałęziach przemysłu”; Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 73, wrzesień 2012

Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska - „Wartość odżywcza i możliwości wykorzystania gryki”; Postępy Fitoterapii 1/2014

Danuta Górecka, Marzanna Hęś, Agnieszka Wnuk, Krzysztof Dziedzic – „ Możliwości wykorzystania gryki i produktów ubocznych w wyrobach ciastkarskich”; Problemy Higieniczno Epidemiologiczne 2017, 98(2): 194-197


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Mąka gryczana Opinie o produkcie: Mąka gryczana 1000g