info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Podkategorie
Maizena, skrobia kukurydziana cena, zastosowanie, właściwości
Maizena, skrobia kukurydziana cena, zastosowanie, właściwości
Maizena, skrobia kukurydziana cena, zastosowanie, właściwości
Maizena, skrobia kukurydziana cena, zastosowanie, właściwości

Maizena - skrobia kukurydziana 1000g - VIVIO

11,29 zł(6)
  duża dostępność
POZOSTAŁE GRAMATURY:

Maizena- skrobia kukurydziana Wartości odżywcze

Składniki: Skrobia kukurydziana 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Maizena- skrobia kukurydziana Zastosowanie

Maizena przede wszystkim wykorzystywana jest w kuchni jako zamiennik mąki. Sprawdza się doskonale do zagęszczania zup i sosów. Można ją również dodawać do domowych ciast, ciasteczek oraz do wypieku chleba. Sprawdź poniższe przepisy ze skrobią kukurydzianą. Z maizeny przygotujesz także pyszny budyń, kisiel oraz krem do ciasta. Potrawy z dodatkiem skrobi kukurydzianej mają delikatną konsystencję. Maizena ułatwi także rozwałkowywanie ciasta, można nią także wysypać formę do pieczenia, co ograniczy przywieranie.

 


Maizena- skrobia kukurydziana Opis

Maizena to inaczej skrobia kukurydziana. Występuje w formie sproszkowanej, ma biały kolor, a po połączeniu z wodą przybiera konsystencję kleiku. Jest niezwykle uniwersalna, ponieważ nie ma ani smaku, ani zapachu. Maizena to produkt naturalny i bezglutenowy. Idealnie sprawdza się jako zamiennik tradycyjnej mąki. Poznaj właściwości skrobi kukurydzianej i dowiedz się jak wykorzystać ją w swojej kuchni.

Co to jest maizena?

Maizena to nic innego jak dobrze nam znana skrobia kukurydziana. Pozyskiwana jest z białych pręcików kukurydzy. Różni się więc do mąki przede wszystkim tym, że nie powstaje w wyniku mielenia ziarna. Skrobia kukurydziana nadaje się do przygotowywania wszelkich potraw, do których używamy tradycyjnej mąki. Świetnie sprawdzi się także do podsypywania stolnicy podczas rozwałkowywania ciasta. Zalecana jest zwłaszcza dla osób chorych na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu. Bardzo dobrze łączy się z wodą. Wystarczy lekko zwilżyć proszkiem, by uzyskać konsystencję kleiku. W tej formie często podawana jest osobom w czasie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych. Chętnie sięgają po nią także sportowcy w okresie wzmożonego wysiłku fizycznego. Maizena stanowi doskonałe uzupełnienie diety proteinowej.

Gdzie kupić maizenę i jaka jest jej cena?

Skrobia kukurydziana staje się coraz bardziej popularna, więc z dostępnością nie powinno być problemu. Maizenę kupimy w niektórych supermarketach i sklepach spożywczych. Bez problemu można ją nabyć w sklepach oferujących zdrową żywność. Warto pomyśleć o wygodnym rozwiązaniu jakim są zakupy przez internet. Cena kilogramowego opakowania to wydatek rzędu 7 zł. Skrobię kukurydzianą należy przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu.

Czym zastąpić skrobię kukurydzianą?

Skrobię kukurydzianą możemy zastąpić zwykłą mąką pszenną. W przeciwieństwie do maizeny ta jednak zawiera gluten i nie jest odpowiednia dla osób chorych na celiakię. Do zagęszczania potraw zaleca się używanie dwukrotnie większej ilości mąki niż skrobi. Jeśli nie mamy pod ręką maizeny, dobrym zamiennikiem będzie też mąka z tapioki. Dwie łyżki mąki to odpowiednik jednej łyżki maizeny. Ten sam efekt osiągniemy stosując mąkę ryżową lub zmielone siemię lniane. W przypadku tego ostatniego, konsystencja będzie jednak bardziej żelowa. Jedna łyżka mielonego siemienia lnianego zmieszana z czterema łyżkami wody powinna zastąpić około dwie łyżki maizeny.

Skrobia kukurydziana a ziemniaczana – różnice

Skrobia ziemniaczana to również zamiennik skrobi kukurydzianej. Obie mają taką samą konsystencję. Zawartość witamin i mikroskładników również jest porównywalna. Podstawową różnicą jest stopień zagęszczania potraw. Skrobia ziemniaczana zagęszcza płyny bardziej niż maizena. Skrobia kukurydziana zalecana jest do delikatnych deserów i słodyczy. Dobrze nadaje się do zup i sosów. Skrobia ziemniaczana natomiast sprawi, że kruche ciasto będzie jeszcze bardziej kruche. Może jednak delikatnie zmieniać smak potraw. Kolejna różnica to temperatura gotowania. Skrobia kukurydziana potrzebuje wyższej temperatury niż skrobia ziemniaczana, by zacząć gęstnieć. Maizena może również powodować delikatne zmętnienie potrawy. Skrobia ziemniaczana nie wpływa na zabarwienie dań.

Czy skrobia kukurydziana jest zdrowa?

Skrobia kukurydziana dostarcza naszemu organizmowi przede wszystkim węglowodanów. Mimo tego, że nie posiada szczególnych walorów prozdrowotnych jest zbawieniem dla osób uczulonych na gluten. Stanowi doskonały zamiennik produktów zbożowych. Kaloryczność jest do nich porównywalna. W 100 gramach maizeny znajdziemy około 351 kalorii. Zawiera niewielkie ilości tłuszczu (około 0,10 g) oraz soli (0,005 g). Jest źródłem błonnika pokarmowego i białka. Może stanowić uzupełnienie diety proteinowej. Nie zawiera cukru. Dostarcza witaminy B2, B6 oraz niacyny. Zawiera fosfor, żelazo, cynk, magnez, wapń, sód i potas.

Jakie ma właściwości?

Skrobia kukurydziana jest produktem, który może być spożywany przez osoby cierpiące na różnego rodzaju alergie pokarmowe. Jest lekkostrawna, dietetyczna i niskobiałkowa. Oprócz zastosowań w kuchni posiada również wiele cennych właściwości, które ułatwią codzienne prace w gospodarstwie domowym. Można wykorzystać ją do usunięcia plan z oleju, krwi i różnego rodzaju produktów spożywczych. Sprawdzi się także do czyszczenia garnków, patelni i zastawy stołowej. Można ją wykorzystać do prania jako środek zmiękczający ubrania. Co ciekawe, pasta przygotowana z maizeny może złagodzić objawy poparzeń słonecznych i podrażnienia miejsc po ukąszeniach owadów. Skrobia kukurydziana zastąpi także suchy szampon do włosów.

 

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIANiemcy
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY500g

TARTA CYTRYNOWA BEZ GLUTENU
PRZEPIS

TARTA CYTRYNOWA BEZ GLUTENU

Składniki:

-10 dag masła
-6 dag mąki kukurydzianej
-3 dag skrobi kukurydzianej
-3 dag mąki gryczanej
-3 dag mąki z amarantusa
-Jajko
-Sól

Na masę:

-2 i 1/2 cytryny
-1 szklanka cukru
-1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
-2 jajka
-2 żółtka
-1 i 1/4 szklanki maślanki
-1/2 szklanki śmietanki kremówki
-1 gałązka rozmarynu

 Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać 2 łyżki cukru, szczyptę soli i posiekać z zimnym masłem. Wbić jajko, zagnieść ciasto. Owinąć folią i odłożyć na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć, piec 25 minut w piekarniku w temperaturze 200o C.
Cytryny sparzyć, osuszyć, z 2 cytryn otrzeć skórkę i wycisnąć sok, a połówkę pokroić w plasterki. Rozmaryn opłukać, połowę posiekać. Wymieszać z cukrem, skórką cytrynową, szczyptą soli i przesianą skrobią kukurydzianą. Mieszać, dodawać po jednym jajku, a potem po żółtku. Połączyć z maślanką, śmietanką i sokiem cytrynowym.

Hamburgery bezmięsne
PRZEPIS

Hamburgery bezmięsne

Składniki:

4 ugotowane ziemniaki

2 szklanki cieciorki garbanzo

1 łyżka skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka garam masala

1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku

1 łyżeczka przyprawy warzywnej

1 łyżeczka sproszkowanego uprażonego czosnku

1 pęczek posiekanego cilantro

Wykonanie:

Ugotowaną ciecierzycę miksujemy wraz z ziemniakami. Dodajemy pozostałe składniki i przyprawy. Z tak powstałej masy formujemy kształt kotletów i smażymy je z obydwu strony. Z takiej porcji uzyskamy ok. 10 kotletów.

Inspiracja: zdrowienatalerzu.pl

Pyszne naleśniki wegańskie na bazie odżywczej mąki z ciecierzycy
PRZEPIS

Pyszne naleśniki wegańskie na bazie odżywczej mąki z ciecierzycy

Składniki:

- 150 g mąki z ciecierzycy;
- 30 g skrobi kukurydzianej;
- 300 ml zimnej wody;
- Szczypta soli;
- 3 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Do wysokiej miski przełóż: mąkę, skrobię, sól oraz wodę;
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy blendera, a następnie dodaj do nich oliwę z oliwek i jeszcze raz dokładnie wymieszaj całość;
Przełóż ciasto do lodówki i pozostaw je tam na około 60 minut;
Po upłynięciu odpowiedniej ilości czasu usmaż naleśniki na suchej patelni.

Gotowe naleśniki możesz podawać w towarzystwie świeżych warzyw oraz wędzonego łososia lub na słodko.

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Co to jest skrobia kukurydziana? Właściwości, zastosowanie, różnice

Naturalna skrobia kukurydziana, inaczej maizena, jest produktem, po który sięgamy coraz częściej. W Polsce często jest traktowana jak mąka kukurydziana, ale maizena tocoś innego, choć źródło jest to samo – kukurydza. Co to jest skrobia kukurydziana? Czym zastąpić skrobię kukurydzianą w kuchni? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań. Spis treści: Co to […]

czytaj więcej...