KRAJ POCHODZENIA | Francja |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
CERTYFIKAT BIO | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 2 pkt |
Wartości odżywcze
drożdże (Saccharomyces cerevisiae), emulgator: monostearynian sorbitolu E491
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Zastosowanie
Przygotowując wypieki wymieszaj suche drożdże z mąką lub dodaj ciasta, najlepiej wymaganą ilość rozpuszczoną w małej ilości ciepłej wody.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Opis
Drożdże suche do chleba oraz wszelkiego rodzaju innych wypieków, np. bułek, chałek, drożdżówek, rogalików. Duże, ekonomiczne pól kilogramowe opakowanie.
przepisy /zastosowanie

Chleb pełnoziarnisty na suchym zakwasie żytnim
Składniki:
- Około 250g otrąb żytnich;
- 250g mąki żytniej pełnoziarnistej (najlepiej typu 2000);
- 500g chlebowej mąki pszennej (typu 720);
- Około 30g suchego zakwasu żytniego;
- 3 łyżeczki suchych drożdży;
- 1 łyżeczka soli himalajskiej;
- 350ml wrzątku (do zalania otrąb żytnich);
- 700ml ciepłej wody (w temperaturze pokojowej);
- 2 łyżeczki słodu buraczanego.
Sposób przygotowania:
Otręby zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Następnie, pozostaw je do napęcznienia;
Obie mąki oraz zakwas wymieszaj w misce, a następnie dodaj do nich 700ml wody w temperaturze pokojowej, ponownie wymieszaj i odstaw na około 60-90 minut;
Po upływie odpowiedniej ilości czasu, do mąki dodaj sól, drożdże, napęczniałe otręby oraz słód buraczany. Następnie, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto przez około 5 minut;
Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 60-90 minut pod przykryciem;
Po upływie odpowiedniej ilości czasu, ponownie wyrób ciasto i przełóż je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia;
Ciasto w blaszce odstaw na około 40 minut;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni Celsjusza i piecz w nim chleb przez około 15 minut;
Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz chleb przez następne 50 minut.
Nasza rada! Przed upieczeniem posyp ciasto ziarnami słonecznika lub płatkami owsianymi, dzięki temu zyska ono jeszcze większą wartość odżywczą.