ddd

Drożdże suche instant 500g

KRAJ POCHODZENIAFrancja
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 99zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
2 pkt

27,99 zł

RABAT - 30%

39,99 zł

-30

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Wartości odżywcze

drożdże (Saccharomyces cerevisiae), emulgator: monostearynian sorbitolu E491


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Zastosowanie

Przygotowując wypieki wymieszaj suche drożdże z mąką lub dodaj ciasta, najlepiej wymaganą ilość rozpuszczoną w małej ilości ciepłej wody.

 

WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu


Opis

Drożdże suche do chleba oraz wszelkiego rodzaju innych wypieków, np. bułek, chałek, drożdżówek, rogalików. Duże, ekonomiczne pól kilogramowe opakowanie.



Opinie o produkcie: Drożdże suche instant 500g

przepisy /zastosowanie

Chleb pełnoziarnisty na suchym zakwasie żytnim

Chleb pełnoziarnisty na suchym zakwasie żytnim

Składniki:

- Około 250g otrąb żytnich;
- 250g mąki żytniej pełnoziarnistej (najlepiej typu 2000);
- 500g chlebowej mąki pszennej (typu 720);
- Około 30g suchego zakwasu żytniego;
- 3 łyżeczki suchych drożdży;
- 1 łyżeczka soli himalajskiej;
- 350ml wrzątku (do zalania otrąb żytnich);
- 700ml ciepłej wody (w temperaturze pokojowej);
- 2 łyżeczki słodu buraczanego.

Sposób przygotowania:

Otręby zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Następnie, pozostaw je do napęcznienia;

Obie mąki oraz zakwas wymieszaj w misce, a następnie dodaj do nich 700ml wody w temperaturze pokojowej, ponownie wymieszaj i odstaw na około 60-90 minut;

Po upływie odpowiedniej ilości czasu, do mąki dodaj sól, drożdże, napęczniałe otręby oraz słód buraczany. Następnie, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto przez około 5 minut;

Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 60-90 minut pod przykryciem;

Po upływie odpowiedniej ilości czasu, ponownie wyrób ciasto i przełóż je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia;

Ciasto w blaszce odstaw na około 40 minut;

Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni Celsjusza i piecz w nim chleb przez około 15 minut;

Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz chleb przez następne 50 minut.

Nasza rada! Przed upieczeniem posyp ciasto ziarnami słonecznika lub płatkami owsianymi, dzięki temu zyska ono jeszcze większą wartość odżywczą.



Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również