tydzień produktów pszczelarskich
Dzień darmowej dostawy

Drożdże suche instant 500g

KRAJ POCHODZENIAFrancja
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 50zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
2 pkt

27,99 zł

RABAT - 30%

39,99 zł

-30

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Wartości odżywcze

drożdże (Saccharomyces cerevisiae), emulgator: monostearynian sorbitolu E491


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Zastosowanie

Przygotowując wypieki wymieszaj suche drożdże z mąką lub dodaj ciasta, najlepiej wymaganą ilość rozpuszczoną w małej ilości ciepłej wody.

 

WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu


Opis

Drożdże suche do chleba oraz wszelkiego rodzaju innych wypieków, np. bułek, chałek, drożdżówek, rogalików. Duże, ekonomiczne pól kilogramowe opakowanie.



Opinie o produkcie: Drożdże suche instant 500g

przepisy /zastosowanie

Chleb pełnoziarnisty na suchym zakwasie żytnim

Chleb pełnoziarnisty na suchym zakwasie żytnim

Składniki:

- Około 250g otrąb żytnich;
- 250g mąki żytniej pełnoziarnistej (najlepiej typu 2000);
- 500g chlebowej mąki pszennej (typu 720);
- Około 30g suchego zakwasu żytniego;
- 3 łyżeczki suchych drożdży;
- 1 łyżeczka soli himalajskiej;
- 350ml wrzątku (do zalania otrąb żytnich);
- 700ml ciepłej wody (w temperaturze pokojowej);
- 2 łyżeczki słodu buraczanego.

Sposób przygotowania:

Otręby zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Następnie, pozostaw je do napęcznienia;

Obie mąki oraz zakwas wymieszaj w misce, a następnie dodaj do nich 700ml wody w temperaturze pokojowej, ponownie wymieszaj i odstaw na około 60-90 minut;

Po upływie odpowiedniej ilości czasu, do mąki dodaj sól, drożdże, napęczniałe otręby oraz słód buraczany. Następnie, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto przez około 5 minut;

Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 60-90 minut pod przykryciem;

Po upływie odpowiedniej ilości czasu, ponownie wyrób ciasto i przełóż je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia;

Ciasto w blaszce odstaw na około 40 minut;

Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni Celsjusza i piecz w nim chleb przez około 15 minut;

Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz chleb przez następne 50 minut.

Nasza rada! Przed upieczeniem posyp ciasto ziarnami słonecznika lub płatkami owsianymi, dzięki temu zyska ono jeszcze większą wartość odżywczą.