Weekend taniej dostawy

Chleb żytni - mieszanka chlebowa 500g VIVIO

PRODUCENTVIVIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

5,49 zł

RABAT - 8%

5,99 zł

-8

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Chleb żytni - mieszanka chlebowa Wartości odżywcze

SKŁAD:

70% mąka żytnia typ 2000, 15% mąka żytnia typ 720, 13,4% eko suszony zakwas żytni (bio mąka żytnia typ 720, woda), sól

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

  • Wartość odżywcza w 100g
  • Wartość energetyczna 1566kJ/370kcal
  • Tłuszcz 1,71g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,29g
  • Węglowodany 73,94g
  • w tym cukry 1,08g
  • Błonnik 12,41g
  • Białko 8,61g
  • Sól 1,92g


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Chleb żytni - mieszanka chlebowa KCAL

Mąka chlebowa, a odchudzanie. Ile ma kalorii?

W 100g suchej mieszanki chlebowej żytniej znajduje się około 370 kcal. Kalorie pochodzą głównie z węglowodanów.


Chleb żytni - mieszanka chlebowa Opis

Mieszanki chlebowe zyskują coraz więcej zwolenników przede wszystkim ze względu na łatwość i szybkość przygotowania chleba. Bez kupowania wielu produktów, bez ważenia i niepotrzebnego stresu. W gotowych mieszankach chlebowych Vivio, składniki na chleb są dobrane w odpowiednich proporcjach i zawierają dodatek suchego zakwasu żytniego, który doda pieczywu sprężystości i wartości odżywczej. Vivio przygotowało mieszanki chlebowe w trzech wersjach: mieszanka do wypieku chleba baltonowskiego, mieszanka do wypieku chleba orkiszowego oraz mieszanka do wypieku chleba żytniego. Poznaj właściwości mieszanki chlebowej do wypieku chleba żytniego i sprawdź do czego możesz wykorzystać ją w swojej kuchni.

Co to jest mieszanka chlebowa i z czego powstaje?

Mieszanki chlebowe to mieszanki starannie dobranych w odpowiednich proporcjach różnych rodzajów mąk, z dodatkiem suchych drożdży i soli. Mieszanki są gotowe do wypieku chleba w domu. Jedyne co potrzebujesz przygotować to woda i drożdże (około 7,5g suchych lub 15g świeżych), a pyszny, sprężysty w środku z chrupiącą skórką na wierzchu chleb gotowy. Do mieszanek chlebowych można dodać również ziarna i pestki według uznania. Może to być słonecznik, dynia, siemię lniane, czarnuszka, mak lub inne.

Mieszanka do wypieku chleba żytniego - skład

Mieszanka do wypieku chleba żytniego została przygotowana z dwóch typów mąki żytniej - mąki żytniej typ 2000 i typ 720. Zawiera dodatek suchego zakwasu żytniego oraz soli.

Żyto, suchy zakwas żytni - wartości odżywcze

Mieszanka do wypieku chleba żytniego w swoim składzie zawiera dwa typy mąki żytniej (2000 i 720) oraz zakwas żytni.

Żyto, z którego są produkowany typy mąk do mieszanki żytniej, jest bogate w naturalne składniki odżywcze takie jak minerały i witaminy. Dodatkowo, w mieszance przeważa mąka żytnia typ 2000 - mąka żytnia razowa. Mąki razowe to mąki z pełnego przemiału. Nie są tak oczyszczone jak mąki jasne co sprawia, że są bogatsze w składniki odżywcze oraz w błonnik. Żyto ma bardziej wyrazisty smak od pszenicy i należy do tak zwanego zboża twardego. Mąka żytnia jest polecana przez wielu dietetyków i specjalistów ds. żywienia. Dostarcza żelaza, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, cynku i manganu. Żytnie pieczywo to także ważne źródło witamin z grupy B. Węglowodany w pieczywie żytnim uwalniają się do krwi powoli i stopniowo, dlatego zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Zawartość mąki żytniej w mieszance obniża indeks glikemiczny finalnego produktu jakim jest chleb. Mąki razowe, oprócz bielma, zawierają części okrywy nasion. Doskonale nadaje się do mieszania z innymi mąkami oraz do wypieku razowego, pełnowartościowego chleba.

Dzięki bogatej zawartości cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, wprowadzenie produktów zbożowych, najlepiej pełnoziarnistych, na bazie suchego zakwasu żytniego do zrównoważonej diety jest w stanie pozytywnie wpłynąć na zdrowie i samopoczucie człowieka. Ważne miejsce w diecie człowieka zajmują witaminy z grupy B, obecne w suchym zakwasie żytnim, jak również w produktach wytwarzanych na jego bazie. To właśnie one odpowiadają za wsparcie prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, przyczyniając się między innymi do zwiększenia odporności na stres, jak również podniesienia zdolności do długotrwałej koncentracji i efektywniejszego zapamiętywania. Dodatkowo, błonnik zawarty w wypiekach na bazie zakwasu żytniego odpowiada za utrzymanie długotrwałego uczucia sytości po spożytym posiłku, co z kolei zmniejsza chęć na podjadanie niezdrowych przekąsek miedzy posiłkami. Suchy zakwas żytni ma również działanie probiotyczne.

Jeżeli dbasz o zdrową, urozmaiconą dietę i chcesz zwiększyć wartość odżywczą swojego wypeiku, możesz dodać do pieczywa inne ziarna zbożowe, ziarna słonecznika, nasiona chia, siemię lniane, pestki dyni czy maku. Dodatek ziarna podniesie wartości odżywczą wypiekanego w domu chleba.

Jaka cena? Gdzie kupić?

Za pół kilograma opakowanie dobrej jakości jasnej mieszanki chlebowej żytniej zapłacimy 5-7 złotych. Mieszanki chlebowe można znaleźć w dobrych sklepach ze zdrową żywnością, w niektórych supermarketach i w sklepach internetowych. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na skład mieszanki aby upewnić się, że nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, ani polepszaczy. Mieszanka do wypieku chleba żytniego od Vivio to tylko 4 naturalne składniki - gwarancja jakości i smaku.

Mieszanka do wypieku chleba żytniego - czy uczula? Przeciwwskazania do spożycia.

Mieszanka do wypieku chleba żytniego nie może być spożywana przez osoby chore na celiakię oraz z nietolerancją glutenu ze względu na zawartość tego białka w mąkach użytych do mieszanki żytniej.

 


Chleb żytni - mieszanka chlebowa przepisy / Chleb żytni - mieszanka chlebowa zastosowanie

Chleb żytni

Chleb żytni

Przygotuj opakowanie mieszanki do wypieku chleba żytniego (500g), około 350ml ciepłej wody oraz drożdże - około 7,5g suchych lub 15g świeżych.

Do miski wsyp całą mieszankę chlebową i dodaj około 350ml ciepłej wody, dodaj drożdże. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem na wolnych obrotach do momentu wymieszania składników, a następnie na szybkich w celu uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Tak wyrobione ciasto pozostaw na 20 minut w ciepłym miejscu. Następnie uformuj z ciasta podłużny wałek i włóż do wysmarowanej tłuszczem foremki (25x11x7cm). Przykryj czystą ściereczką i pozostaw na 30 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 - 220 st. C i piecz około 50 minut.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Chleb żytni - mieszanka chlebowa Opinie o produkcie: Chleb żytni - mieszanka chlebowa 500g VIVIO


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również