Mąka żytnia razowa cena, ekologiczna zastosowanie, chleb
Mąka żytnia razowa cena, ekologiczna zastosowanie, chleb

BIO Mąka żytnia razowa typ 2000 - 1kg - VIBIO

PRODUCENTVIBIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

6,49 zł

RABAT - 7%

6,99 zł

-7

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

BIO Mąka żytnia razowa Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych BIO mąki żytniej razowej typu 2000

Produkty pełnoziarniste stanowią jeden z podstawowych elementów zdrowego stylu odżywiania. Mimo to, nadal często sięgamy po mąki oraz produkty zbożowe pochodzące z drobnego przemiału. Wielka szkoda, albowiem to właśnie mąka pełnoziarnista jest w stanie zapewnić nam dowóz cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Ta pochodząca z ziaren żyta zawiera w sobie duże ilości błonnika, dzięki czemu jest w stanie pozytywnie wpływać na funkcjonowanie nie tylko naszego układu pokarmowego, ale również układu krążenia. Ponadto, pełnoziarnista mąka żytnia charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dlatego też sprzyja profilaktyce cukrzycy typu II oraz insulinooporności. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niezwykłych właściwości BIO mąki żytniej typu 2000? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić BIO mąkę żytnią razową?

Jak w prawidłowy sposób przechowywać mąkę żytnią razową?

Jaki indeks glikemiczny ma mąka żytnia razowa?

Czy mąka żytnia razowa nadaje się na chleb?

Czy mąkę żytnią mogą stosować osoby zmagające się z problemem choroby trzewnej?

  • Mąka żytnia razowa typ 2000 – kcal;

  • Zastosowanie BIO mąki żytniej razowej w codziennej kuchni.

Co ją wyróżnia i skąd pochodzi BIO mąka żytnia razowa typu 2000?

BIO mąka żytnia razowa to produkt najwyższej jakości. Pochodzi ona z bieszczadzkich gospodarstw rolnych, odznaczających się renomowanym certyfikatem ekologicznym. Co najważniejsze, mąka ta nie zawiera w sobie żadnych substancji konserwujących, czy polepszaczy smaku. Jest ona produktem całkowicie naturalnym, który stanowi doskonałe uzupełnienie zdrowego stylu odżywiania.

Produkt ten wytwarzany jest z najwyższej jakości, wyselekcjonowanych ziaren żyta. Niniejsze zboże należy do jednych z podstawowych rodzajów uprawianych na ziemiach polskich. Co ciekawe, obecnie możemy wyróżnić nawet kilkanaście rodzajów żyta. W tym odmiany jednoroczne, dwuletnie oraz wieloletnie. Żyto nie jest trudne w uprawie, bowiem wykazuje wysoką odporność na niekorzystne warunki meteorologiczne. Nie straszne mu są długotrwałe okresy suszy oraz wahania temperatur. Chociaż współcześnie za największych producentów niniejszego zboża uznaje się Rosję, Szwecję, Polskę, Białoruś oraz Niemcy, tak naprawdę wywodzi się ono z Azji Środkowej. W odróżnieniu od jęczmienia, czy pszenicy, uprawę żyta zaczęto stosunkowo późno. Przez setki lat uznawane ono było za chwast. Dopiero w 1000 roku przed naszą erą na terenie Europy Środkowej oraz Północnej odkryto niezwykłe walory smakowe żyta i wówczas rozpoczęto jego uprawę.

Mąka powstająca z ziaren żyta istotnie odróżnia się od tej pochodzącej z pszenicy. Odznacza się ona ciemniejszym kolorem i gęstszą konsystencją. Na rynku możemy rozróżnić kilka rodzajów mąki żytniej, w tym mąkę jasną (typ 580), mąkę chlebową (typ 800), mąkę sitową (typ 1400) oraz mąkę żytnią razową (typ 2000), która stanowi najcenniejsze źródło cennych dla zdrowia składników. Niniejszy rodzaj mąki charakteryzuje się lekko orzechowym, nieco kwaskowatym smakiem. Na szeroką skalę wykorzystywana jest ona w przemyśle spożywczym, jak również podczas produkcji pasz dla zwierząt.

Oprócz doskonałego smaku i uniwersalności względem zastosowania, mąka żytnia wyróżnia się także niezwykłym zestawem składników odżywczych. Znajdziemy w niej przede wszystkim spore ilości błonnika pokarmowego. Ponadto, stanowi ona doskonałe źródło niezbędnych witamin (w tym: witamin z grupy B oraz witaminy E), jak również wartościowych minerałów (takich jak: magnez, miedź, cynk, fosfor, mangan, selen, potas, sód, wapń oraz żelazo). Warto również wiedzieć, iż mąka żytnia jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu wartościowe białko. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługują aminokwasy takie jak albuminy, czy globuliny.

Mąka żytnia razowa – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka

Za sprawą zawartości cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, wprowadzenie razowej mąki żytniej do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie przyczynić się do poprawy naszego zdrowia oraz samopoczucia. Okazuje się, iż dzięki błonnikowi, witaminom z grupy B, jak również niektórym minerałom (ze szczególnym uwzględnienie potasu oraz magnezu), mąka żytnia pozytywnie oddziałuje na funkcjonowanie układu krążenia. Wymienione składniki odpowiadają między innymi za obniżenie wartości złego cholesterolu (LDL) oraz trójglicerydów we krwi, jak również utrzymanie prawidłowej wartości ciśnienia. Dlatego też, uzupełnienie zrównoważonego jadłospisu o produkty pochodzące z razowej mąki żytniej może zmniejszać ryzyko miażdżycy, udarów oraz zawałów serca w przyszłości.

Spora zawartość błonnika oraz witaminy E w składzie niniejszego produktu może wykazywać również potencjał antynowotworowy. Witamina E uznawana jest bowiem za silny przeciwutleniacz, który skutecznie neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników na nasz organizm. Ponadto, błonnik pokarmowy odpowiada za utrzymanie prawidłowego rytmu wypróżnień, a tym samym zachowanie właściwej czynności jelit. Dlatego też, żytnia mąka razowa może stanowić cenny element profilaktyki chorób nowotworowych w obrębie jelita grubego, który stanowi coraz większy problem wśród populacji polskiej i niejednokrotnie związany jest z nieprawidłowym stylem odżywiania.

Dzięki zawartości cennych witamin z grupy B, jak również magnezu, mąka żytnia razowa może okazać się wartościowym wsparciem dla funkcjonowania naszego układu nerwowego. Badania naukowe dowodzą, iż zapewnienie dowozu odpowiedniej ilości witamin z grupy B, wraz z codzienną dietą, sprzyja zmniejszaniu ryzyka rozwoju zaburzeń nastroju (w tym depresji) w przyszłości. Ponadto, witaminy te, jak również magnez, są w stanie wpłynąć na zwiększenie naszych zdolności do zapamiętywania i długotrwałej koncentracji. W związku z tym, spożywanie pieczywa razowego na bazie mąki żytniej na śniadanie może przyczynić się do zwiększenia naszej efektywności w pracy, jak również podniesienia naszej odporności na działanie czynników stresowych.

Co ciekawe, produkty powstające na bazie mąki żytniej uznawane są również za cenny element profilaktyki cukrzycy typu II oraz insulinooporności. Za sprawą wysokiej zawartości błonnika, są w one w stanie regulować poziom cukru we krwi. Dodatkowo, w porównaniu do „białego” pieczywa pszennego, nie powodują one nagłego wzrostu glikemii poposiłkowej. Dlatego też, zaleca się, aby żytnia mąka razowa stanowiła stały element diety osób, które znajdują się w grupie wysokiego ryzyka cukrzycy oraz insulinooporności.

Najnowsze doniesienia z dziedziny fitoterapii zwracają również uwagę na potencjał przeciwzapalny niniejszego produktu. Okazuje się, że włączenie razowej mąki żytniej do zdrowej diety może wpływać na obniżenie odczynnika CRP, a tym samym wspierać naszą odporność w walce ze szkodliwymi patogenami.

BIO mąka żytnia razowa typ 2000 a odchudzanie

Z roku na rok coraz więcej osób w naszym kraju zmaga się z problemem nadwagi lub otyłości. Przyczyną niniejszego stanu rzeczy są przede wszystkim nieodpowiednie nawyki żywieniowe, jak również niska aktywność fizyczna. W świetle zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, produkty pełnoziarniste stanowią podstawę piramidy zdrowego żywienia. Dlatego też, BIO mąka żytnia razowa powinna stanowić stały element naszego jadłospisu. Co więcej, wysoka zawartość błonnika w składzie niniejszego produktu wpływa na przyspieszenie procesów metabolicznych. Ponadto, jest ona w stanie dostarczyć do naszego organizmu spore ilości witamin, które są niezwykle istotne zwłaszcza podczas przestrzegania zaleceń diety redukcyjnej. W związku z tym, jeśli nie istnieją ku temu żadne wyraźne przeciwwskazania, mąka żytnia razowa zalecana jest w diecie wszystkich tych osób, które szczególnie dbają o swoje zdrowie oraz smukły wygląd sylwetki.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania mąki żytniej razowej

Stosowanie razowej mąki żytniej (typ 2000) w większości przypadków jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej spożywaniem. Przede wszystkim warto pamiętać, że mąka żytnia zawiera w swoim składzie gluten. Dlatego też, nie jest przeznaczona dla osób zmagających się z problemem celiakii lub alergii na gluten. Ponadto, produkty pełnoziarniste pochodzące z mąki żytniej nie są zalecane w jadłospisie osób, które przestrzegają zaleceń diety lekkostrawnej (np. po przebytym zabiegu chirurgicznym, w przypadku zapalenia błony śluzowej żołądka). Warto również wiedzieć, że żyto (podobnie jak inne zboża) może odpowiedzialne być za wywoływanie reakcji alergicznych. W związku z tym, zaleca się, aby wprowadzać je do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po spożyciu razowej mąki żytniej, warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie lekarza pierwszego kontaktu oraz/lub alergologa.

Mąka żytnia razowa – cena

BIO mąka żytnia razowa typ 2000 sprzedawana jest w papierowych opakowaniach o pojemności 1 kilograma. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 7,00 – 10,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena mąki żytniej razowej może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na to, czy wybrany przez nas produkt opatrzony jest certyfikatem BIO. Dzięki temu zyskamy pewność, że mąka żytnia razowa, którą mamy zamiar kupić, jest najwyższej jakości.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące BIO mąki żytniej razowej typu 2000

Pytanie 1: Gdzie kupić mąkę żytnią razową? Produkt ten możemy kupić w niektórych marketach spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać go w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób nie tylko zyskamy dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej, ale również możliwość zdobycia dużej ilości informacji na temat wybranej przez nas razowej mąki żytniej.

Pytanie 2: Jak w prawidłowy sposób przechowywać mąkę żytnią razową? Niniejszy produkt najlepiej jest przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej (np. w szafce kuchennej). Zamykając mąkę żytnią w szczelnym pojemniku z pokrywką, na dłużej będziemy w stanie zachować jej niezwykłe walory smakowe, a przede wszystkim wartości odżywcze.

Pytanie 3: Jaki indeks glikemiczny ma mąka żytnia razowa? Pełnoziarnista mąka żytnia charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG=25). Dlatego też, bez przeszkód może wprowadzana być do diety osób, które na co dzień zmagają się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Ponadto, badania naukowe dowodzą, iż dzięki wysokiej zawartości błonnika, mąka żytnia razowa jest w stanie przyczyniać się do utrzymywania prawidłowego poziomu cukru we krwi, co sprzyja profilaktyce powyższych zaburzeń.

Pytanie 4: Czy mąka żytnia razowa nadaje się na chleb? Niniejszy produkt idealnie nadaje się do wypieku razowego chleba. Żytnia mąka sprawi, iż pieczywo będzie odznaczała się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale przede wszystkim zawartością cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych, witamin oraz minerałów, które są w stanie przyczynić się do polepszenia codziennego samopoczucia.

Pytanie 5: Czy mąkę żytnią mogą stosować osoby zmagające się z problemem choroby trzewnej? Niniejszy produkt zawiera w sobie gluten. Dlatego też, nie jest przeznaczony dla osób zmagających się z problemem choroby trzewnej (celiakii). Ponadto, unikać powinny go osoby wykazujące alergię lub nietolerancję glutenu.

 

 

Podsumowanie

Mąka razowa to coś znacznie więcej niż składnik codziennej diety. To przede wszystkim doskonała skarbnica składników odżywczych, witamin i minerałów. Wprowadzenie jej do zrównoważonego jadłospisu jest w stanie przyczynić się do podniesienia naszego nastroju, jak również profilaktyki licznych zaburzeń cywilizacyjnych. Ponadto, regularne spożywanie produktów pełnoziarnistych na bazie żytniej mąki razowej sprzyja utrzymaniu smukłej sylwetki.

Bibliografia

  1. Andreasen M.F., Kroon P.A., Williamson G., Garcia-Konesa M.T.: Intestinal release and uptake of phenolic antioxidant diferulic acids. Free Radic. Biol. Med. 2001, 3, 304-314;
  2. Bengtsson S., Andersson R., Westerlund E., Aman P.: Content, structure and viscosity of soluble arabinoxylans in rye grain from several countries. J. Sci. Food Agric., 1992, 58, 3, 331-337;
  3. Hashimoto S., Shogren M.D., Pomeranz Y.: Cereal pentosans: their estimation and significance. I. Pentosans in wheat and milled wheat products. Cereal Chem., 1987, 64, 30-34;
  4. Härkönen H., Pessa E., Suortti T., Poutanen K.: Distribution and some properties of cell wall polysaccharides in rye milling fractions. J. Cereal Sci., 1997, 26, 95-104;
  5. Heinonen S., Nurmi T., Liukkonen K., Poutanen K., Wahala K., Deyama T., Nishibe S., Adlercreutz H.: In vitro metabolism of plant lignans: New precursors of mammalian lignans enterolactone and enterodiol. J. Agric. Food Chem., 2001, 49, 3178-3186;
  6. Leinonen K.S., Poutanen K.S., Mykkanen H.M.: Rye bread decreases serum total and LDL cholesterol in men with moderately elevated serum cholesterol. J. Nutr., 2000, 130, 164-170;
  7. McCleary B.V., Codd R.: Measurement of (1-3)(1-4)-D-glucan in barley and oats: a streamlined enzymic procedure. J. Sci. Food Agric., 1991, 55, 303-312;
  8. Michniewicz J., Gąsiorowski H.: Beta-glukany zbożowe i ich rola w przemyśle i żywieniu człowieka. Post. Nauk Roln., 1994, 1, (247), 41-49. 92 Iwona Jasińska, Piotr Kołodziejczyk, Jan Michniewicz;
  9. Nilsson M., Aman P., Harkonen H., Hallmans G., Knudsen K.E.B., Mazur W., Adlercreutz H.:Content of nutrients and lignans in roller milled fractions of rye. J. Sci. Food Agric., 1997, 73, 143-148;
  10. Slavin J. L., Jacobs D., Marquart L., Wiemer K.: The role of whole grains in disease prevention. J. Amer. Dietet. Assoc., 2001, 7, (101), 780-785;
  11. Sylwia Stępniewska, Wartość wypiekowa mąki żytniej typ 500, produkowanej w krajowych młynach, Acta Agroph., 2017, 24(2);
  12. Weipert D.: Mahlverhalten von Roggen und Trockenseparierung starke – und quellstoffreicher Mahlprodukte als Ausgangsrohstoffe. Die Muhle 1998, 135, 209-213.


BIO Mąka żytnia razowa Wartości odżywcze

Składniki: 100 % mąka żytnia razowa 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


BIO Mąka żytnia razowa KCAL

BIO mąka żytnia razowa stanowi doskonałe źródło energii. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 261 kalorii. Warto przy tym pamiętać, że mąka żytnia zawiera w swoim składzie nie tylko cenne węglowodany, ale również spore ilości białka oraz błonnika pokarmowego. Ponadto, jest ona w stanie dostarczyć do naszego organizmu wartościowe witaminy oraz niezbędne minerały. Dlatego też, zalecana jest w codziennej diecie osób, które dbają o zachowanie dobrego zdrowia oraz smukłego wyglądu sylwetki.


BIO Mąka żytnia razowa przepisy / BIO Mąka żytnia razowa zastosowanie

Razowy chleb żytni

Razowy chleb żytni

Składniki:

- 2 szklanki letniej wody
- 2 łyżeczki suchych aktywnych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 i 1/2 szklanki ciemnej mąki żytniej typ 2000
- 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 i 1/4 szklanki siemienia lnianego
- 1 i 1/2 szklanki ulubionych ziaren i nasion (np. nasion chia, słonecznika, pestek dyni, posiekanych migdałów)
- 3 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 1 szklanka kefiru
- Tradycyjne płatki owsiane do posypania

Sposób wykonania:

Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 10 min, aż się zaczną pienić. Łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy do nich drożdże, piwo i maślankę. Miksujemy wszystko dokładnie aż składniki się połączą. Przekładamy ciasto do większej, niemetalowej miski. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej całą dobę.
Wykładamy formę (o wym. 9x5x3 cale) papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Ciasto wsypujemy do formy, smarujemy wierzch wodą i potrzepujemy płatkami owsianymi. Pieczemy 1,5 – 2 godzin. Przed krojeniem chleb powinien być całkowicie wystygnięty.


DOMOWA PIZZA

DOMOWA PIZZA

Składniki na ciasto:

- 15 g świeżych drożdży;
- 1 duża łyżka mąki pszennej typu 550;
- 100 ml ciepłej wody;
- 1 płaska łyżeczka cukru.
- 7-8 łyżek wybranej mąki razowej;
- 1-2 łyżki tradycyjnej mąki pszennej typu 550;
- szczypta soli;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 50 ml wody (jeśli ciasto będzie zbyt suche).

Wykonanie:

Pokrusz drożdże i przełóż je do niewielkiej miseczki, następnie dodaj do nich: 1 łyżkę mąki pszennej, ciepłą wodę oraz łyżeczkę cukru;
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy rózgi lub łyżeczki;
Przykryj zaczyn ręcznikiem papierowym i poczekaj 10-15 minut, aż mikstura potroi swoją objętość.

Obie mąki przesiej do miski, a następnie dodaj do nich odrobinę soli i delikatnie wymieszaj;
Do miski dodaj wyrośnięty zaczyn i wymieszaj składniki przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;
Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut. Jeśli jego konsystencja będzie zbyt sucha, możesz dodać odrobinę wody;
Kiedy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowegoi wyrabiaj całość przez następne 5-10 minut;
Kiedy ciasto będzie już wyrobione i elastyczne, podziel je na 2 części i uformuj kulki, a następnie delikatnie posyp je mąką;
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na minimum 60 minut;
Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, wyłóż jedną porcję na posypaną mąką stolnicę, a następnie przy pomocy dłoni zacznij formować płaski okrąg (o średnicy około 25-30 cm);
Kiedy ciasto będzie już dostatecznie cienkie możesz zacząć na nim układać wybrane składniki.

Składniki na sos:

- 1 puszka słodkich pomidorów bez skórki;
- 1 łyżka bazylii suszonej;
- 1 łyżka oregano;
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

Do niewielkiego garnka przełóż pomidory w puszce, a następnie dodaj do nich: bazylię, oregano oraz czosnek;
Całość gotuj na małym ogniu przez około 10 minut;
Gotowy sos rozsmaruj delikatnie na przygotowanym wcześniej cieście na pizzę.

Dodatki do pizzy:

- 1 kula sera mozzarella;
- 5 pomidorków koktajlowych;
- 10 oliwek;
- garść świeżej rukoli
- pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
- przyprawa do pizzy
- (lub dowolne dodatki mięsne i/lub warzywne)

Sposób przygotowania:

Na posmarowanej sosem pizzy rozłóż pokrojony w cienkie plastry ser mozzarella;
Na serze ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w plastry oliwki;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220oC, a następnie piecz pizzę przez około 10-15 minut;
Gotową pizzę wyciągnij z piekarnika, a następnie rozłóż na niej świeże liście rukoli.
Nasza rada: Podawaj pizzę w towarzystwie oliwy z oliwek lub octu balsamicznego.


CHRUPIĄCE CIASTECZKA

CHRUPIĄCE CIASTECZKA

Składniki:

- 5 łyżek płatków owsianych;
- 5 łyżek mąki pełnoziarnistej;
- 1 garść posiekanej żurawiny;
- 1 garść pokruszonych pestek dyni;
- 1 rozgnieciony banan;
- 1 łyżka masła sklarowanego;
- 1 duża łyżka miodu;
- ½ szklanki wybranego mleka.

Przygotowanie:

Do miski przełóż płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą, żurawinę oraz pokruszone pestki dyni. Następnie, wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy dużej łyżki;
Do suchych składników w misce dodaj: miód, rozgnieciony banan, masło sklarowane oraz mleko. Następnie, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
Jeśli konsystencja będzie zbyt sucha, dodaj do składników odrobinę mleka;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia;
Przy pomocy dłoni uformuj dowolnej wielkości ciasteczka i rozłóż je na blaszce do pieczenia;
Piecz ciastka w piekarniku przez około 15 minut.


Chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem miodu rzepakowego

Chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem miodu rzepakowego

Składniki:

- 200g masła klarowanego;
- 100g mąki tortowej;
- 100g mąki pełnoziarnistej;
- 200g płatków owsianych;
- 3 łyżki miodu rzepakowego;
- 50g pokruszonych orzechów włoskich;
- 50g posiekanych rodzynek;
- Łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

Masło razem z cynamonem rozpuść w garnku;
W misce wymieszaj ze sobą mąkę oraz posiekane bakalie;
Do składników w misce dodaj rozgrzane masło oraz miód;
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie rozgrzej piekarnik do 170oC;
Przy pomocy łyżki uformuj ciasteczka na blaszce;
Wstaw ciastka do rozgrzanego piekarnika i piecz je przez około 15-20 minut, aż do momentu, w którym się zarumienią.


Chleb pełnoziarnisty na suchym zakwasie żytnim

Chleb pełnoziarnisty na suchym zakwasie żytnim

Składniki:

- Około 250g otrąb żytnich;
- 250g mąki żytniej pełnoziarnistej (najlepiej typu 2000);
- 500g chlebowej mąki pszennej (typu 720);
- Około 30g suchego zakwasu żytniego;
- 3 łyżeczki suchych drożdży;
- 1 łyżeczka soli himalajskiej;
- 350ml wrzątku (do zalania otrąb żytnich);
- 700ml ciepłej wody (w temperaturze pokojowej);
- 2 łyżeczki słodu buraczanego.

Sposób przygotowania:

Otręby zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Następnie, pozostaw je do napęcznienia;

Obie mąki oraz zakwas wymieszaj w misce, a następnie dodaj do nich 700ml wody w temperaturze pokojowej, ponownie wymieszaj i odstaw na około 60-90 minut;

Po upływie odpowiedniej ilości czasu, do mąki dodaj sól, drożdże, napęczniałe otręby oraz słód buraczany. Następnie, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto przez około 5 minut;

Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 60-90 minut pod przykryciem;

Po upływie odpowiedniej ilości czasu, ponownie wyrób ciasto i przełóż je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia;

Ciasto w blaszce odstaw na około 40 minut;

Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni Celsjusza i piecz w nim chleb przez około 15 minut;

Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz chleb przez następne 50 minut.

Nasza rada! Przed upieczeniem posyp ciasto ziarnami słonecznika lub płatkami owsianymi, dzięki temu zyska ono jeszcze większą wartość odżywczą.


BIO Mąka żytnia razowa Zastosowanie

Ze względu na doskonały smak oraz wysoką wartość odżywczą, mąka żytnia razowa znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni:

  • Po pierwsze: możemy użyć jej podczas wypieku pełnowartościowego chleba oraz bułek śniadaniowych;
  • Po drugie: mąki razowej można użyć do przygotowania tradycyjnego zakwasu na świąteczny żurek, który wyróżnia się wyjątkowym smakiem;
  • Po trzecie: niniejszy produkt idealnie nadaje się do przygotowania pełnych witamin naleśników oraz placuszków. Mąkę razową możemy również dodać do kotletów warzywnych;
  • Po czwarte: na bazie mąki żytniej razowej można przygotować orzeźwiające piwo;
  • Po piąte: mąka żytnia razowa stanowi doskonałą podstawę do przygotowania domowego makaronu, który idealnie komponuje się ze smakiem świeżego sosu pomidorowo-ziołowego.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



BIO Mąka żytnia razowa Opinie o produkcie: BIO Mąka żytnia razowa typ 2000 - 1kg


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również