BIO mąka żytnia typ 720 - 1kg

Mąka żytnia typ 720 organiczna opinie, cena, właściwości
Mąka żytnia typ 720 organiczna opinie, cena, właściwości

5,99 zł

5,49 zł

Oszczędzasz: 8%

-8


Do koszyka

Dostępny na magazynie


30 dni na zwrot
Darmowa dostawa od 249zł

Opis

BIO mąka żytnia typ 720 pochodzi z ekologicznych gospodarstw rolnych usytuowanych w Bieszczadach. Żyto, z którego jest produkowany ten typ mąki jest bogate w naturalne składniki, takie jak: potas, sód, żelazo, kwas foliowy i fluor. Ma bardziej wyrazisty smak od pszenicy i należy do tak zwanego zboża twardego. Mąka pytlowa idealnie nadaje się do wypieków na zakwasie. 

Chleb żytni jest polecany przez wielu dietetyków i specjalistów ds. żywienia. Dostarcza żelaza, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, cynku i manganu. Żytnie pieczywo to także ważne źródło witamin z grupy B.

Węglowodany w pieczywie żytnim uwalniają się do krwi powoli i stopniowo, dlatego zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Chleb żytni na zakwasie ma indeks glikemiczny równy 48 (w przypadku pieczywa pszennego wynosi on 70).

Jeżeli dbasz o zdrową, urozmaiconą dietę i chcesz zwiększyć wartość odżywczą swojego posiłku, możesz dodać do pieczywa żytniego inne ziarna zbożowe, ziarna słonecznika, nasiona chia, soję lub miód. Pieczywo z dodatkiem soi stanowi doskonałe źródło białka roślinnego. 

PRZEPIS NA PANCAKES Z MĄKĄ ŻYTNIĄ

SKŁADNIKI:

1/3 szklanki mąki żytniej typ 720

1/3 szklanki mąki uniwersalnej

1/2 łyżeczki drobnej soli

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki maślanki

1 łyżka sorgo

2 łyżki roztopionego masła

1 jajko

olej kokosowy do smażenia

SPOSÓB WYKONANIA:

Suche składniki łączymy ze sobą w misce. W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki. Ustawiamy patelnię na średnim ogniu i roztapiamy odrobinę oleju kokosowego. Gdy tłuszcz się nagrzeje smażymy małe "naleśniki". Podajemy z domową konfiturą lub miodem.

 

Skład / Wartości odżywcze

Składniki: 100 % mąka żytnia

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 

Szczegóły produktu

WEGETARIAŃSKI:
WEGAŃSKI:
CERTYFIKAT BIO:
LINK DO PRZEPISU: KLIKNIJ

Stosowanie

BIO mąkę żytnią typ 720 można wykorzystać:

- do wypieku chleba, bułek;

- do ciast;

- do wyrobu domowego makaronu;

- do lepienia pierogów;

- do naleśników;

- do zagęszczania sosów.

 

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Opinie o produkcie: BIO mąka żytnia typ 720 - 1kg

Zweryfikowany recenzent
Co jest Zweryfikowany recenzent
Zweryfikowany recenzent to osoba, która potwierdziła adres e-mail lub połączyła się za pomocą serwisu społecznościowego z naszym sklepem, zapewniając większą przejrzystość i prawdziwość opinii.
MĄKA ŻYTNIA
Tytuł opinii:

Maka dobrej jakosci, od dawna pieczemy z niej chleb domowy,który wszystkim smakuje i prosza o jeszcze.Polecam,Lepsza niz inne tego rodzaju mąki
Zweryfikowany recenzent
Co jest Zweryfikowany recenzent
Zweryfikowany recenzent to osoba, która potwierdziła adres e-mail lub połączyła się za pomocą serwisu społecznościowego z naszym sklepem, zapewniając większą przejrzystość i prawdziwość opinii.
Mąka żytnia.
Samo zdrowie, polecam.
Zweryfikowany recenzent
Co jest Zweryfikowany recenzent
Zweryfikowany recenzent to osoba, która potwierdziła adres e-mail lub połączyła się za pomocą serwisu społecznościowego z naszym sklepem, zapewniając większą przejrzystość i prawdziwość opinii.
Mąka żytnia - suuper produkt
świetny produkt, bardzo polecam


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również