Bio Maka Orkiszowa Graham Opinie Cena Zastosowanie

BIO Mąka orkiszowa typ 1850 graham - 1kg

Do koszyka

Dostępny na magazynie

Transport: GRATIS
(przy zamówieniu powyżej 299zł)
Wysyłka do: 48 godzin
Formy dostawy:  sprawdź

Opis

Mąka typu graham wytwarzana z ziaren pochodzących z gospodarstw z certyfikatem ekologicznym. Odmiana orkiszu z jakiej produkowana jest mąka to Schwabenkorn. Nie zawiera polepszaczy smaku, wybielaczy, żadnych sztucznych dodatków. Mąka orkiszowa 1850 idealna do wypieku bułek typu graham.

Mąka orkiszowa w przeszłości była jedną z częściej stosowanych. Produkowana była z ziaren orkiszu, czyli zboża o niewielkich wymaganiach, odpornego na zmiany pogodowe i ubogie gleby.

Na terenie obecnej Polski pszenica orkiszowa była uprawiana na szeroką skalę od VIII w. aż do późnego średniowiecza, a pod koniec XVIII w. była uprawiana już tylko w rejonach podgórskich. Z czasem orkisz został wyparty przez inne gatunki zbóż chlebowych, które dawały większy plon.

W ostatnim czasie można zaobserwować ponowne zainteresowanie orkiszem, zwłaszcza możliwością jego uprawy w gospodarstwach ekologicznych. Mąka orkiszowa jest dziś chętnie wybierana przez świadomych konsumentów, którzy poszukują lepszych walorów żywieniowych, które pozwolą uzupełnić zdrowy tryb życia.

Ze względu na szereg korzystnych właściwości mąka orkiszowa polecana jest:

- w przypadku niedożywienia

- przy zmniejszonym apetycie

- w zaburzeniach przemiany wapnia

- przy osłabieniu organizmu

Mąka graham jest mąką pełnoziarnistą o typie 1850. Powstaje na skutek złożonego przemiału. Na każdym etapie rozdrabniania oddzielane są cząstki bielma, które posłuży do produkcji mąki oraz okrywa, która posłuży do wytworzenia otrębów. W ten sposób powstaje mąka graham – przez silne rozdrobnienie części ziarna i dodatek grubo zmielonych otrębów.

Stosowanie

- do wypieku chleba, bułek typu graham

- do wyrobu domowego makaronu

- do pierogów

Składniki

Składniki: 100 % mąka orkiszowa 1850 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 

wpływ witamin na organizm

Informacje dodatkowe

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.


Sprawdź na blogu

Blog vivio


Opinie o produkcie: BIO Mąka orkiszowa typ 1850 graham - 1kg


Ostatnio przeglądane produkty


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również