
Jeśli posiadasz punkty w programie lojalnościowym możesz je wykorzystać.
PRODUCENT | VIBIO |
KRAJ POCHODZENIA | Filipiny |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
CERTYFIKAT BIO | |
* PRODUKT Z DATĄ PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA | 2021-06-30 |
DARMOWA DOSTAWA | od 50zł |
Wartości odżywcze
Składniki: BIO mąka kokosowa
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Zastosowanie
Mąka kokosowa może stanowić bazę zarówno dań słodkich, jak i wytrawnych. Można używać jej m.in. do:
- wypieku ciast i ciasteczek
- przygotowywania naleśników i wszelkiego rodzaju placków
- zagęszczania zup i sosów
- jako panierki do mięsa czy ryb
Opis
Mąka kokosowa powstaje jako produkt uboczny w procesie wytwarzania oleju i mleka kokosowego. Charakteryzuje się lekko wyczuwalnym smakiem i aromatem kokosa. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego i łatwo przyswajalnego białka. Ponadto cechuje się niską zawartością węglowodanów i nie posiada w swoim składzie glutenu. Z tego względu może stanowić zamiennik mąki pszennej w przypadku osób pozostających na diecie redukcyjnej i bezglutenowej. Mąka kokosowa ma także niski indeks glikemiczny i nie powoduje nagłych skoków poziomu cukru we krwi oraz wyrzutów insuliny. Jest więc produktem całkowicie bezpiecznym także dla diabetyków i osób z insulinoopornością.
Składniki zawarte w mące kokosowej:
- wpływają na przyśpieszenie tempa metabolizmu i wyrównanie poziomu glukozy we krwi
- pomagają regulować poziom cholesterolu i usuwać toksyny z organizmu
- poprawiają profil lipidowy i tym samym ograniczają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego
- stymulują systemy obronne organizmu i wspierają działanie układu odpornościowego
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, inne orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Opinie o produkcie: Bio Mąka kokosowa 500g
przepisy /zastosowanie

BABKA MARMURKOWA
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 i 1/4 kostki masła
- 6 jajek
- 2 łyżki pasty migdałowej
- 3 łyżki kakao
- garść orzechów macadamia posiekanych
- szklanka morwy białej suszonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Dodać mąki wymieszane z proszkiem, solą i morwą i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao i orzechami, drugą z pastą migdałową.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Piec w temp 200 stopni - ok 45 minut. Wystudzone posypac cukrem pudrem.

BABKA CZEKOLADOWA
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki kokosowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1/2 szklanki syropu daktylowego
- 1 kostka masła
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 2 łyżki pasty orzechowej smooth
- 2 łyżki kakao
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka i syrop daktylowy. Dodać mąki, proszek do pieczenia, kakao i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać posiekane czekolady. Dodać pastę orzechową i ubite na sztywną pianę białka. Deliatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do deczki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 1 godziny w temp. 170 stopni.

Bezglutenowe ciasteczka goździkowe
Składniki:
- Około 150-160g mąki kasztanowej;
- Około 80-90g mąki kokosowej;
- Około 50g cukru trzcinowego;
- 100g masła sklarowanego;
- 1 łyżeczka zmielonych goździków;
- ½ łyżeczki cynamonu;
-1 łyżka kakao.
Sposób przygotowania:
Suche składniki przełóż do dużej miski, a następnie wymieszaj je przy pomocy łyżki;
W niewielkim rondelku rozgrzej masło klarowane, a następnie dodaj je do składników w misce;
Przy pomocy dłoni dokładnie wyrób ciasto tak, aby stanowiło zwartą i sprężystą masę;
Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 centymetra;
Wytnij ciasteczka o dowolnym kształcie;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
Piecz ciasteczka przez około 10-15 minut, aż się zarumienią.
Jeśli masz na to ochotę, do ciasteczek możesz również dodać pozbawione pestek wiśnie lub inne owoce letnie. Dzięki temu, ciastka nabiorą nieco słodszego smaku.

Domowe batony musli z dodatkiem świeżych jagód
Składniki:
- 350g płatków owsianych (grubych);
- 1 szklanka mąki kokosowej;
- 3 duże łyżki miodu rzepakowego;
- 200g świeżych jagód;
- 150g masła klarowanego;
- 100ml mleka kokosowego;
- Szczypta soli himalajskiej.
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj ze sobą: płatki owsiane, sól oraz mąkę;
W malutkim garnku rozpuść: masło z mlekiem i miodem;
Wymieszaj ze sobą suche oraz mokre składniki, a następnie dodaj do nich świeże jagody;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia;
Przy pomocy dłoni uformuj batoniki i ułóż je na blaszce do pieczenia;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim batony przez około 25-30 minut.

Smaczne ciasto czekoladowe z dodatkiem pasty z orzechów nerkowca
Składniki:
- Około 150g masła sklarowanego;
- 200g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%);
- 100g cukru kokosowego;
- 2 jajek;
- 100g mąki kokosowej;
- 50g pasty z orzechów nerkowca;
- Szczypty soli.
Sposób przygotowania:
Przełóż masło do niewielkiego garnka i roztop je, dodając jednocześnie czekoladę;
W misce wymieszaj ze sobą jajka oraz cukier. Do otrzymanej masy dodaj roztopioną czekoladę wraz z cukrem;
Do składników w misce dodaj mąkę kokosową oraz sól i pastę z orzechów nerkowca;
Przy pomocy łyżki wymieszaj delikatnie ciasto w taki sposób, aby powstały barwne wzory;
Małą blachę o wymiarach 20x20cm wyłóż papierem do pieczenia;
Rozgrzej piekarnik do 160oC;
Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut.
Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również
Najchętniej czytane
Mąka kokosowa – przepis na pyszne ciasteczka z jej dodatkiem. W sam raz na weekend!
Szukasz sposobu na szybkie i pyszne ciasteczka? Chcesz upiec coś pysznego na weekend? Wypróbuj przepis na ciasteczka z dodatkiem pysznego składnika, jakim jest mąka kokosowa. Ciasteczka są szybkie, proste w przygotowaniu i pyszne. Sprawdź!
czytaj więcej...Mąka kokosowa – lepszy zamiennik mąk zbożowych?
Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, jest smaczna i można używać jej, jako zamiennika mąk zbożowych z wielu powodów. Sprawdź z jakich!
czytaj więcej...Mąka kokosowa – poznaj zalety mąki bezglutenowej!
Mąka kokosowa to produkt spożywczy, z którym powinni zaprzyjaźnić się chorzy na celiakię, ponieważ jest mąką bezglutenową, a także wszyscy, którzy są wielbicielami potraw z kokosową nutą. Sprawdź, jakie jeszcze zalety posiada mąka kokosowa!
czytaj więcej...