Ekologiczna Mąka kokosowa, mąka z kokosa BIO, organic 500g
Ekologiczna Mąka kokosowa, mąka z kokosa BIO, organic 500g
Ekologiczna Mąka kokosowa, mąka z kokosa BIO, organic 500g

Bio Mąka kokosowa 500g - VIBIO

PRODUCENTVIBIO
KRAJ POCHODZENIAFilipiny
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

8,40 zł

30 dni na zwrot

Opis

Mąka kokosowa powstaje jako produkt uboczny w procesie wytwarzania oleju i mleka kokosowego. Charakteryzuje się lekko wyczuwalnym smakiem i aromatem kokosa. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego i łatwo przyswajalnego białka. Ponadto cechuje się niską zawartością węglowodanów i nie posiada w swoim składzie glutenu. Z tego względu może stanowić zamiennik mąki pszennej w przypadku osób pozostających na diecie redukcyjnej i bezglutenowej. Mąka kokosowa ma także niski indeks glikemiczny i nie powoduje nagłych skoków poziomu cukru we krwi oraz wyrzutów insuliny. Jest więc produktem całkowicie bezpiecznym także dla diabetyków i osób z insulinoopornością.

Składniki zawarte w mące kokosowej:

  • wpływają na przyśpieszenie tempa metabolizmu i wyrównanie poziomu glukozy we krwi
  • pomagają regulować poziom cholesterolu i usuwać toksyny z organizmu
  • poprawiają profil lipidowy i tym samym ograniczają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego
  • stymulują systemy obronne organizmu i wspierają działanie układu odpornościowego


Wartości odżywcze

Składniki: BIO mąka kokosowa

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


przepisy /zastosowanie

BABKA MARMURKOWA

BABKA MARMURKOWA

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 i 1/4 kostki masła
- 6 jajek
- 2 łyżki pasty migdałowej
- 3 łyżki kakao
- garść orzechów macadamia posiekanych
- szklanka morwy białej suszonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Dodać mąki wymieszane z proszkiem, solą i morwą i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao i orzechami, drugą z pastą migdałową.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Piec w temp 200 stopni - ok 45 minut. Wystudzone posypac cukrem pudrem.


BABKA CZEKOLADOWA

BABKA CZEKOLADOWA

Składniki:

- 1 i 1/3 szklanki mąki kokosowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1/2 szklanki syropu daktylowego
- 1 kostka masła
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 2 łyżki pasty orzechowej smooth
- 2 łyżki kakao
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Wykonanie:

Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka i syrop daktylowy. Dodać mąki, proszek do pieczenia, kakao i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać posiekane czekolady. Dodać pastę orzechową i ubite na sztywną pianę białka. Deliatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do deczki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 1 godziny w temp. 170 stopni. 


Zastosowanie

Mąka kokosowa może stanowić bazę zarówno dań słodkich, jak i wytrawnych. Można używać jej m.in. do:

  • wypieku ciast i ciasteczek
  • przygotowywania naleśników i wszelkiego rodzaju placków
  • zagęszczania zup i sosów
  • jako panierki do mięsa czy ryb


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Opinie o produkcie: Bio Mąka kokosowa 500g

A
Agnieszka
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
20/08/19
Mąka kokosowa
Review by Agnieszka on 20 Aug 2019 review stating Mąka kokosowa
Produkt dobry zwłaszcza do dietetycznych desewrów

Najchętniej czytane

Mąka kokosowa – przepis na pyszne ciasteczka z jej dodatkiem. W sam raz na weekend!

Szukasz sposobu na szybkie i pyszne ciasteczka? Chcesz upiec coś pysznego na weekend? Wypróbuj przepis na ciasteczka z dodatkiem pysznego składnika, jakim jest mąka kokosowa. Ciasteczka są szybkie, proste w przygotowaniu i pyszne. Sprawdź!

czytaj więcej...

Mąka kokosowa – lepszy zamiennik mąk zbożowych?

Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, jest smaczna i można używać jej, jako zamiennika mąk zbożowych z wielu powodów. Sprawdź z jakich!

czytaj więcej...

Mąka kokosowa – poznaj zalety mąki bezglutenowej!

Mąka kokosowa to produkt spożywczy, z którym powinni zaprzyjaźnić się chorzy na celiakię, ponieważ jest mąką bezglutenową, a także wszyscy, którzy są wielbicielami potraw z kokosową nutą. Sprawdź, jakie jeszcze zalety posiada mąka kokosowa!

czytaj więcej...