Przypominamy, że w czasie darmowej dostawy punkty za zakupy zostają naliczone, jednak w tym dniu nie można wykorzystać kodów rabatowych.
Jeśli posiadasz punkty w programie lojalnościowym możesz je wykorzystać. Sprawdź szczegóły.
Mąki – sprawdź, jaki typ i rodzaj wybrać w kuchni!
Mąki i ich typy powinien poznać każdy, kto rozpoczyna swoją przygodę kulinarną. Nie każda mąka nadaje się do wypieku chleba, w zależności od rodzaju w różny sposób absorbuje wodę, innej użyjemy do wypieku grahamek, a innej do delikatnego ciasta.
Jeszcze zanim nasi przodkowie zaczęli uprawiać rośliny, znali już tajniki rozdrabniania ziaren i dlatego od bardzo dawna używali otrzymanej w ten sposób mąki. Do jej uzyskania z twardych ziaren używano niegdyś płaskich kamieni, a rozwój młynarstwa nastąpił dopiero początkiem XX w. Od tamtej pory mąka stała się powszechnie dostępna i używana do produkcji pieczywa, makaronów, ciast, czy klusek.
Jakie są rodzaje mąki?
Istnieją różne rodzaje mąk. Mąki chlebowe to takie, które powstają z przemiału oczyszczonych ziaren żyta i pszenicy, czyli zbóż chlebowych. Oprócz tego wyróżniamy mąki niechlebowe, otrzymywane z ziaren kukurydzy, owsa, jęczmienia, soi, gryki albo ryżu – można używać ich, jako domieszek mąk chlebowych lub, jako spożywczych koncentratów.
Mąki glutenowe i bezglutenowe
Informacje o tym, czy dana mąka zawiera gluten są szczególnie istotne dla osób cierpiących na celiakię. Obecnie u wielu diagnozuje się dolegliwości związane z nietolerancją glutenu i alergiami na gluten.
Mąki zawierające gluten:
- mąka pszenna
- mąka orkiszowa
- mąka jęczmienna
- mąka owsiana
- mąka żytnia
Mąki bezglutenowe:
- mąka kukurydziana
- mąka ryżowa
- mąka ziemniaczana
- mąka z prosa
- mąka z tapioki ViVio
- mąka gryczana
- mąka migdałowa ViVio
- mąka z amarantusa ViVio
Typy mąki i ich zastosowanie
Typ mąki jest zależny od stopnia zmielenia ziarna i sposobu jego oczyszczenia. Bardziej białą i delikatną mąkę uzyskamy z bielma, czyli wewnętrznej części ziarna.
Mąki ciemne, do których zaliczamy np. mąkę razową, zawierają prócz bielma także okrywy owocowo-nasienne. Są one mniej oczyszczone, a co za tym idzie bardziej bogate w błonnik i składniki odżywcze.
Aby określić typ danej mąki należy poddać ją działaniu wysokiej temperatury – około 950 stopni. Rodzaj, po którym pozostanie najwięcej popiołu będzie najbogatszy w minerały.
Typy maki pszennej:
- typ mąki 400, 450 to mąka tortowa idealna do wypieku ciast i naleśników
- typ mąki 500, to mąka krupczatka np. poznańska, nadaje się do ciast kruchych, francuskich, a także omletów, naleśników, makaronów, klusek, kopytek lub zagęszczania zup i sosów
- typ 550, 650 najlepiej sprawdzi się w ciastach i wypiekach drożdżowych, kluskach, a także zasmażkach i sosach
- typy 750 i wyższe nadają się do wypieku chleba i pełnoziarnistych makaronów
- typ 1850, to mąka graham, 2000 razowa, 3000 z pełnego przemiału
Typy mąki żytniej:
- typ 580, jasna mąka żytnia używana jest do wyrobu makaronów
- typ 650 oraz 720 nadaje się do wypieku bułek
- typy 800–2000 to mąki chlebowe