herbaty

Mąki orkiszowe

PODKATEGORIE

RODZAJ PRODUKTU
PRODUCENT

Mąka orkiszowa typy mąki

Podobnie jak inne rodzaje mąki wytwarzane z różnych zbóż, również mąka orkiszowa typy mąki ma określone przez liczby - procent zawartości w mące substancji mineralnych. Tę cechę mąki ustala się na podstawie doświadczenia badającego ilość popiołu powstałą po spalaniu w temperaturze 950 stopni Celsjusza przez godzinę. Na przykład typ 650 to 0,65%. Przekłada się to na ilość składników mineralnych, a pośrednio także błonnika czy witamin. Jeśli omawiana jest mąka orkiszowa, typy mąki można określić zarówno liczbami, jak i określeniami stosowanymi zwyczajowo. Ciemne, pełnoziarniste mąki orkiszowe to typy mąki od około 1600 do 2000. Są cięższe w wypiekach, mniej wyrastają, jednak mają najwięcej minerałów. Mąka orkiszowa graham typ 1850 to mąka z pełnego przemiału, czasami prowadzonego osobno dla bielma, zarodka i części otrąb na bardzo drobno, a osobno otrąb na grubsze części. Ma najczęściej grubszą strukturę i sprawdza się świetnie w różnych zdrowych wypiekach i daniach. Jasna mąka orkiszowa typy mąki ma w najszerszym przedziale, gdyż mogą być to zarówno mocno oczyszczone, niemalże białe mąki typ 450, jak i ciemniejsze mąki typ 650, 680 czy nawet 800.

Mąka orkiszowa pełnoziarnista

Pełnoziarnista mąka orkiszowa jest produktem, po który chętnie sięgają dietetycy oraz osoby świadomie komponujące swoje posiłki. Orkisz, zwany leczniczym praziarnem, jest cennym źródłem białka, witamin A, z grupy B, D oraz E, minerałów - magnezu i żelaza, roślinnych fitosteroli i innych składników odżywczych. Mąka orkiszowa pełnoziarnista powstaje z przemiału pełnych ziaren zboża, co pozwala na uzyskanie cennych wartości odżywczych i dodatkowej porcji błonnika. Ta odmiana mąki ma ciemny, brązowawy kolor. Cenne składniki orkiszu nie są tracone w procesie oczyszczania ziaren i wydobywania z nich bielma. To najczęściej typ mąki 1800 lub wyższy, co wskazuje na wysoką zawartość minerałów oraz błonnika. Ma charakterystyczny smak. Nadaje się do wypieków przede wszystkim pieczywa pełnoziarnistego, ale także naleśników czy deserów najlepiej w połączeniu z mąką jasną. Produkty wytworzone przy użyciu mąki orkiszowej pełnoziarnistej dają poczucie sytości na dłużej niż te na bazie mąki białej, zaś gluten orkiszowy jest lepiej przyswajalny. Mąka orkiszowa pełnoziarnista może być również mąką razową, czyli przemieloną jedynie jeden raz, zwykle znacznie grubszą niż klasyczna mąka jasna.

Mąka orkiszowa jasna

Jasna mąka orkiszowa powstaje z ziaren orkiszu poddanych wcześniejszemu oczyszczeniu z łuski oraz powłok nasiennych. Może mieć kolor jasny, od niemalże białego czy kremowego po jasnobrązowy. Do grupy mąki orkiszowej jasnej zalicza się najczęściej typ 405, 650, 680, 750, 1050, co ma przełożenie na zawartość składników mineralnych w produkcie. W porównaniu z mąką pełnoziarnistą czy razową, mąka orkiszowa jasna ma delikatniejszy smak i mniejszą zawartość błonnika oraz minerałów. Mimo to nadal stanowi dobrą alternatywę dla klasycznej mąki pszennej, dostarczając organizmowi witamin, minerałów, tłuszczów wielonienasyconych oraz białka o lepszej przyswajalności. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Cechą wartą uwagi jest indeks glikemiczny mąki orkiszowej jasnej, który jest znacznie niższy niż IG mąki pszennej. Dlatego też sprawdza się doskonale w diecie diabetyków. W zastosowaniu jasna mąka orkiszowa sprawdza się świetnie w wielu rodzajach wypieków, deserów czy też jako naturalny zagęszczacz do dań obiadowych. Dodana do pieczenia chleba, ciast czy spodów do pizzy sprawia, że udaje się uniknąć powstawania zakalców, ciasto ma luźniejszą konsystencję.

Mąka orkiszowa razowa

Razowa mąka orkiszowa jest zasadniczo mąką powstającą z jednokrotnego pełnego przemiału ziaren orkiszu. Właśnie od jednorazowej procedury mielenia powstała zwyczajowa nazwa tej mąki. Zawiera ona sporą ilość błonnika, witamin i minerałów, gdyż do jej powstawania wykorzystywane są całe ziarna - bielmo wraz z okrywą nasienną, która w przypadku mąki orkiszowej jasnej jest usuwana i tworzy otręby. Mąka orkiszowa razowa ma najczęściej ciemniejszy kolor i może być grubsza od mąki białej czy graham lub pełnoziarnistej mielonej kilkukrotnie. Ma również specyficzny smak. Dzięki wysokiej zawartości błonnika mąka orkiszowa razowa na dłużej pozostawia uczucie sytości. Produkt posiada niski indeks glikemiczny w porównaniu z typowym pszennym odpowiednikiem, dlatego z powodzeniem można włączyć ją w dietę osób cierpiących na cukrzycę. Wbrew pozorom nadaje się nie tylko do wypieku chleba razowego, ale również innych pieczyw, ciasteczek czy przygotowywania naleśników oraz deserów. Często mąka orkiszowa razowa łączona jest z innymi typami mąki, aby konsystencja i smak potraw były mniej wyraziste.

Mąka orkiszowa BIO, EKO

Orkisz jako prazboże jest niezmodyfikowany i słabo odporny na działanie zanieczyszczeń czy sztucznych nawozów, dlatego jego uprawy zwykle są dosyć czyste. Jednak najlepiej w zdrowej diecie sprawdzi się mąka orkiszowa BIO, EKO oraz produkty na jej bazie. Pszenica orkiszowa użyta do produkcji mąki orkiszowej EKO czy BIO uprawiana jest w warunkach podlegających stałej kontroli, bez użycia środków ochrony roślin, pestycydów czy nawozów mogących mieć negatywny wpływ na produkty spożywcze. Ekologiczna mąka orkiszowa jest produktem czystym i zdrowym, bez względu na to, czy mowa o mące jasnej, czy pełnoziarnistej. Ma to znaczenie w szczególności w przypadku mąki orkiszowej BIO, EKO razowej czy z pełnego przemiału, w której skład wchodzi okrywa ziaren, mogąca w niekontrolowanych warunkach wchłaniać i zatrzymywać część zanieczyszczeń. Orkiszowa mąka EKO to doskonały wybór dla ludzi dbających o zdrową dietę, dzieci czy osoby w podeszłym wieku. Dobra mąka orkiszowa BIO, EKO posłuży do przygotowania smacznych posiłków czy deserów mącznych i będzie świetnym, zdrowym zamiennikiem dla klasycznej mąki pszennej.

Mąka orkiszowa bezglutenowa

Czy mąka orkiszowa jest bezglutenowa? Ponieważ szpelc czy orkisz pszenny, zwany także pszenicą świętej Hildegardy jest zbożem glutenowym, mąka orkiszowa bezglutenowa być nie może, podobnie jak płatki czy inne produkty orkiszowe. Gluten zawarty w orkiszu to białko roślinne odpowiadające za strukturę, zboże to może zawierać procentowo nawet większe ilości glutenu niż pszenica zwyczajna. Dla osób chorujących na celiakię jest wyjątkowo niekorzystne, dlatego muszą zastąpić mąki glutenowe odpowiednikami naturalnie niezawierającymi glutenu, na przykład mąką ryżową, kukurydzianą czy migdałową. Jednak jak dowodzą badania, gluten zawarty w mące z orkiszu ma lepszą przyswajalność niż klasyczny pszenny, a dodatkowo łatwiej ulega rozpadowi. Dlatego, choć mąka orkiszowa bezglutenowa nie jest, to zwykle jest lepiej trawiona i tolerowana przez organizm ludzki. Może także dochodzić do sytuacji, w których osoby niemogące spożywać mąki czy innych produktów pochodzących z pszenicy zwyczajnej bez obaw sięgają po wypieki z mąki orkiszowej, które nie wywołują u nich uczuleń. Wtedy bezglutenowe odpowiedniki mąki orkiszowej nie są konieczne.