Mąka z tapioki 500g - VIVIO
Mąka z tapioki 500g - VIVIO
Produkt niedostępny
Mąka z tapioki - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Tajlandia | VIVIO |
skrobia z bulwy manioku
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ | 1552 kJ/365 kcal | 18% |
Tłuszcz | 0,1 g | <1% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) | 0 g | 0% |
Węglowodany | 91 g | 35% |
W tym | ||
Cukry | 0 g | 0% |
Błonnik | 0 g | - |
Białko | 0,1 g | <1% |
Sól | 0,1 g | 2% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.
Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Mąka z tapioki - Zastosowanie
Zastosowanie mąki z tapioki w codziennej kuchni
Mąkę z tapioki możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów:
- Po pierwsze: można przygotować na jej bazie smaczne naleśniki z dodatkiem świeżych owoców;
- Po drugie: doskonale nadaje się do zagęszczania oraz zwiększania wartości odżywczej domowych soków warzywnych oraz owocowych;
- Po trzecie: idealnie nadaje się do zagęszczania zup oraz sosów do mięs i makronów;
- Po czwarte: można przygotować na jej bazie słodki pudding, a nawet cieszącą się w ostatnich latach ogromną popularnością bubble tea;
- Po piąte: dodając mąkę z tapioki do jajek, z łatwością przygotujemy smaczny i pełnowartościowy omlet.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Mąka z tapioki - KCAL
Mąka z tapioki stanowi doskonałe źródło energii. W 100 gramach niniejszego surowego produktu znajdziemy około 365 kalorii. Ponadto, mąka z tapioki zapewnia nam dowóz aż 91g węglowodanów i zaledwie 0,1g tłuszczu. W związku z tym, stanowi ona cenny element diety osób, które na co dzień podejmują intensywny wysiłek fizyczny. W trakcie gotowania tapioka zwiększa swoją objętość, poprzez pochłanianie wody, stąd 100g ugotowanej tapioki to tylko 159 kcal. Dzięki temu produkt jest idealny dla osób będących na diecie redukcyjnej i dbających o sylwetkę. Tapioka składa się głównie z węglowodanów (skrobi), ale znajdziemy w niej również śladowe ilości tiaminy, witaminy B6, kwasu foliowego oraz kwasów tłuszczowych (nasyconych i nienasyconych). Kalorie w tapioce pochodzą w 6% z białka, 67% z węglowodanów i 27% z tłuszczy. W swoim składzie zawiera spore ilości witaminy A. Tapioka zawiera związki o działaniu przeciwutleniającym.
Mąka z tapioki - Opis produktu
Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych mąki z tapioki
Chociaż dla wielu jest nowością na polskim rynku spożywczym, mąka z tapioki coraz częściej wykorzystywana jest nie tylko w kuchni osób zmagających się z problemem celiakii. Jest ona doskonałym źródłem węglowodanów, a przy tym cennych witamin z grupy B. Co ciekawe, mąka z tapioki jest lekko strawna i nie wywołuje reakcji alergicznych. Ponadto, można przygotować z niej liczne potrawy, które mogą spożywane być nawet przez osoby zmagające się z chorobą trzewną lub nietolerancją glutenu. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niezwykłych właściwości mąki z tapioki? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.
Mąka z tapioki – z czego jest wytwarzana i czym się charakteryzuje?
Właściwości zdrowotne mąki z tapioki oraz jej wpływ na organizm człowieka;
Mąka z tapioki a dieta bezglutenowa;
Przeciwwskazania dotyczące spożywania mąki z tapioki;
Mąka z tapioki – cena;
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące mąki z tapioki:
Gdzie kupić mąkę z tapioki?
Czy mąka z tapioki nadaje się na ciastka?
Czy mąka z tapioki ma gluten?
Jak przechowywać mąkę z tapioki?
Jaki indeks glikemiczny (IG) ma mąka z tapioki?
Mąka z tapioki – kcal;
Zastosowanie mąki z tapioki w codziennej kuchni;
Mąka z tapioki – przepisy.
Mąka z tapioki – z czego jest wytwarzana i czym się charakteryzuje?
Mąka z tapioki wytwarzana jest z bulw manioku jadalnego. Roślina ta (nazywana również maniokiem gorzkim) należy do rodziny wilczomleczowatych. Już od tysięcy lat doceniana jest ona przez mieszkańców Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej. Historia zastosowania manioku w żywieniu człowieka liczy ponad 5000 lat. Jako pierwsi, maniok wprowadzili do swojej diety mieszkańcy dzisiejszej Brazylii. Wraz z upływem lat, popularność niniejszej rośliny rosła. Z początkiem XVI wieku trafiła na teren Afryki, gdzie do dziś uprawiana jest na szeroką skalę i stanowi jeden z głównych składników pożywienia jej mieszkańców. Współcześnie rozległe uprawy manioku możemy spotkać na terenie Brazylii, Boliwii, Nowej Gwinei, Malezji, a nawet Indii.
Maniok jest krzewem, który może osiągać wysokość nawet 3 metrów. Roślina ta charakteryzuje się liśćmi w kształcie serca oraz zebranymi w grona drobnymi kwiatami. Niemniej jednak, za najważniejszą część manioku uznaje się jego bulwy. Osiągają one długość od 30 do 60 centymetrów, a ich masa może osiągać do 4 kilogramów. Korzenie (bulwy) manioku są brązowe z zewnątrz i białawo-żółte w środku. Co ciekawe, w stanie surowym są one trujące. Dlatego też, przed ich spożyciem należy poddać je działaniu wysokiej temperatury. W wymienionych wyżej krajach, bulwy manioku są tak popularnym składnikiem diety, jak w Polsce ziemniaki.
Mąka z tapioki jest produktem o wysokiej zawartości skrobi. Otrzymuje się ją na drodze mielenia manioku, który wcześniej zostaje poddany obróbce cieplej. Warto wiedzieć, że tapioka dostępna jest również w formie kaszy lub delikatnie różowych perełek, które istotnie zwiększają swoją objętość na skutek kontaktu z wodą. Mąka z tapioki charakteryzuje się białym kolorem i sypką strukturą. Co najważniejsze, posiada ona neutralny smak i jest całkowicie bezwonna. Dlatego też, z powodzeniem można przygotowywać z niej zarówno desery, jak i dania wytrawne.
Niniejszy produkt jest doskonałym źródłem lekkostrawnych węglowodanów oraz białka. Ponadto, znajdziemy w niej zestaw witamin z grupy B (w tym kwas foliowy) oraz minerałów (takich jak: wapń, fosfor, potas i żelazo). Tapioka zawiera w sobie również śladowe ilości błonnika oraz tłuszczu. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługuje fakt, iż jest ona lekkostrawna, a jej spożywanie nie wywołuje reakcji alergicznych nawet u najmłodszych dzieci.
Właściwości zdrowotne mąki z tapioki oraz jej wpływ na organizm człowieka
Chociaż mąka z tapioki nie zawiera w swoim składzie bogatego zestawu witamin i minerałów, jest ona za to dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Znajdziemy w niej między innymi skopolinę oraz skopoletynę. Ponadto, obecne są w niej cenne kumaryny, które mogą korzystnie oddziaływać na układ krążenia. W związku z tym, wprowadzenie mąki z tapioki do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może w sposób pozytywny oddziaływać na zdrowie i samopoczucie człowieka.
Obserwacje naukowe wskazują na potencjalnie korzystny wpływ mąki z tapioki na prewencję miażdżycy. Dodatkowo, dzięki zawartości galaktozy oraz innych oligosacharydów, mąka z tapioki może wykazywać właściwości prebiotyczne. Badania dowodzą, iż jest ona w stanie oddziaływać na rozrost pięciu dobroczynnych szczepów bakterii z rodziny Bifidobacterium oraz trzech szczepów z rodziny Bacteroides. W związku z tym, wprowadzenie niniejszego produktu do zrównoważonej diety może pozytywnie oddziaływać na układ pokarmowy człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem prawidłowego funkcjonowania jelit. Warto również wiedzieć, że mąka z tapioki stanowi doskonałe źródło łatwo-przyswajalnych węglowodanów. Dlatego też, zaleca się wprowadzenie jej do diety sportowców. Spożywanie odpowiednich ilości mąki z tapioki, w połączeniu ze zrównoważonym jadłospisem, pozwala na odbudowę zapasów glikogenu w mięśniach. Co ciekawe, produkt ten znajduje zastosowanie w dietoterapii osób zmagających się z niedowagą oraz chorobą nowotworową.
Najnowsze obserwacje zwracają uwagę na fakt, iż regularne spożywanie mąki z tapioki może sprzyjać produkcji glukozaminy. Składnik ten odpowiedzialny jest za poprawę sprawności stawów, a nawet zniesienie dolegliwości bólowych w ich obrębie. Dlatego też, zaleca się wprowadzenie mąki z tapioki do diety osób, które zmagają się z chorobą zwyrodnieniową stawów lub reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS). Warto również wiedzieć, że produkt ten często stanowi ważny składnik żywienia osób, u których rozpoznano dotkliwe problemy trawienne oraz u pacjentów po przebytych zabiegach chirurgicznych.
Mąka z tapioki a dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa stanowi niezbędny element leczenia osób zmagających się z problemem celiakii (choroby trzewnej) oraz nietolerancji lub alergii na gluten. I chociaż jeszcze do niedawna przestrzeganie jej zasad było niezwykle trudne, wraz ze wzrostem świadomości dotyczącej istotności prawidłowego żywienia, na rynku spożywczym pojawiło się coraz więcej produktów ze znakiem przekreślonego kłosa. Jednym z nich jest mąka z tapioki. Produkt ten w większości przypadków jest bezglutenowy, a dodatkowo stanowi doskonałe źródło węglowodanów, jak również cennych witamin z grupy B. Ze względu na swój neutralny smak, bez przeszkód można stosować ją w większość dań w roli zamiennika dla tradycyjnej mąki pszennej. Co ciekawe, mąka z tapioki jest nie tylko lekkostrawna, ale również niezwykle rzadko wywołuje reakcje alergiczne. Dlatego też, stosuje się ją w jadłospisie osób, które zmagają się z alergią lub nietolerancją licznych produktów zbożowych. Warto pamiętać, że zarówno mąka, jak i kasza z tapioki może stanowić cenny element w dietoterapii choroby trzewnej, jak również zespołu jelita drażliwego.
Przeciwwskazania dotyczące spożywania mąki z tapioki
Stosowanie mąki z tapioki jest bezpieczne dla zdrowia człowieka. Wskazane jest jednak, aby nie spożywać jej w nadmiernych ilościach, ponieważ stanowi ona bogate źródło węglowodanów prostych, które mogą przyczyniać się do przyrostu masy ciała. Produkty wytwarzane z bulwy manioku są lekkostrawne i mogą spożywane być nawet przez najmłodsze dzieci. Ważne jest, aby pamiętać, iż niniejsza roślina w swojej surowej formie jest trująca. Dlatego też, nie można spożywać jej bez odpowiedniej obróbki cieplnej. Ponadto, warto kupować produkty wytwarzane z manioku ze sprawdzonych źródeł. Dzięki temu, zyskamy pewność, że są one całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia.
Mąka z tapioki – cena
Mąka z tapioki sprzedawana jest zazwyczaj w opakowaniach o wadze 500g. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 7,00 – 15,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena mąki z tapioki może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na to, z jakiego kraju pochodzi interesujący nas produkt.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące mąki z tapioki
Pytanie 1: Gdzie kupić mąkę z tapioki? Produkt ten dostępny jest w nielicznych marketach spożywczych oraz delikatesach. Niemniej jednak, warto poszukać mąki z tapioki w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Dzięki temu, zyskamy możliwość zakupu w atrakcyjnej ofercie cenowej, jak również gwarancję najwyższej jakości zakupu.
Pytanie 2: Czy mąka z tapioki nadaje się na ciastka? Mąka z tapioki może wykorzystywana być w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Jest ona doskonałym składnikiem mieszanki mąk bezglutenowych, która nadaje się do wypieku aromatycznych ciast oraz ciasteczek. Co ciekawe, można przygotować z niej również smaczne naleśniki bez grama glutenu.
Pytanie 3: Czy mąka z tapioki ma gluten? Mąka z tapioki nie zawiera glutenu w swoim składzie. Dlatego też, bez przeszkód może wykorzystywana być w diecie osób, u których rozpoznano objawy choroby trzewnej. Niemnie jednak, podczas dokonywania zakupu należy zwrócić szczególną uwagę na to, czy na terenie zakładu, na którym produkowana jest mąka z tapioki, nie są wytwarzane produkty, w których zawarty jest gluten. Jeśli na opakowaniu mąki z tapioki nie znajduje się znak przekreślonego kłosa, oznacza to, iż nie jest ona przeznaczona dla pacjentów zmagających się z problemem celiakii lub alergii na gluten.
Pytanie 4: Jak przechowywać mąkę z tapioki? Produkt ten najlepiej jest przechowywać w suchym miejscu, w chłodnej temperaturze. Zamykając ją w szczelnym słoiku lub pojemniku z pokrywką, zyskamy pewność, iż zachowa one swoje właściwości na dłużej.
Pytanie 5: Jaki indeks glikemiczny (IG) ma mąka z tapioki? Niniejszy produkt charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym (IG=80). Mimo to, w ograniczonych ilościach może stosowany być w diecie osób zmagających się z problemem cukrzycy oraz insulinooporności. Wszystko to za sprawą skrobi opornej zawartej w jej składzie. Składnik ten może bowiem wpływać na regulację poziomu glukozy we krwi poprzez zwiększenie wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Niemniej jednak, w przypadku wyżej wymienionych chorób, warto skonsultować wprowadzenie mąki z tapioki do jadłospisu z doświadczonym dietetykiem klinicznym lub diabetologiem.
Podsumowanie
Mąka z tapioki zajmuje ważne miejsc w kuchniach Ameryki Południowej, Środkowej oraz Afryki. Coraz częściej trafia ona również na polskie stoły. Nic w tym dziwnego! W końcu jest ona lekko strawna, a przy tym wykazuje dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. W większości przypadków mąka z tapioki jest również produktem bezglutenowym. Dlatego też, coraz częściej gości w jadłospisie osób, które na co dzień unikają spożywania niniejszego składnika w swojej codziennej diecie.
Bibliografia
- Akinpelu, A.O., Amamgbo, l. E.F., Olojede, A.O., Oyekale, A.S. (2011). Health implications of cassava production and consumption. Journal of Agriculture and Social Research (JASR) Vol. 11, No. 1;
- Baião D.S. et al., Polyphenols from Root, Tubercles and Grains Cropped in Brazil: Chemical and Nutritional Characterization and Their Effects on Human Health and Diseases, „Nutrients” 2017, 9(9), 1044;
- Hansawasdi C., Kurdi P., Potential Prebiotic Oligosaccharide Mixtures from Acidic Hydrolysis of Rice Bran and Cassava Pulp, „Plant Foods for Human Nutrition” 2017, 10(1), 1–8;
- Jarosz M., Celiakia, Warszawa 2012, 43–45;
- Kolapo, A. L., & Sanni, M. O. (2009). A comparative evaluation of the macronutrient and micronutrient profiles of soybean-fortified gari and tapioca, Food and Nutrition Bulletin, 30(1), 90-94;
- Montes, S. D. S., Rodrigues, L. M., Cardoso, R. D. C. V., Camilloto, G. P., & Cruz, R. S. (2015). Tapioca and rice flour cookies: Technological, nutritional and sensory properties. Ciência e Agrotecnologia, 39(5), 514-522;
- Nwose E.U. et al., Ethnopharmacological values of cassava and its potential for diabetes and dyslipidemia management: Knowledge survey and critical review of report, „Journal of Intercultural Ethnopharmacology” 2017, 9, 6(3), 260–266;
- Simone de Souza Montes, Lais Maciel Rodrigues i in., Tapioca and rice fluor cookies: technological, nutritional and sensory properties. Ciênc. Agrotec., Lavras 2015, 39, s. 514–522;
Talsma E.F. et al., The potential contribution of yellow cassava to dietary nutrient adequacy of primary-school children in Eastern Kenya; the use of linear programming, „Public Health Nutrition” 2017, 2, 1–12.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.