Mąka z płaskurki typ 1850 1 kg - VIVIO
Mąka z płaskurki typ 1850 1 kg - VIVIO
Produkt niedostępny
Mąka z płaskurki typ 1850 1000g - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Polska | VIVIO |
Skład: 100% ziarno płaskurki
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Mąka z płaskurki typ 1850 1000g - Zastosowanie
Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszelkiego rodzaju chleby i ciasta, pierogi oraz naleśniki. Ich smak doceni każdy smakosz ponieważ nabierają z nią ponadczasowego smaku
Mąka z płaskurki typ 1850 1000g - Opis produktu
Płaskurka to jedno z najwcześniej uprawianych zbóż na Bliskim Wschodzie. Jest odmianą pszenicy, do której jako pierwsi przekonali się mieszkańcy starożytnej Mezopotamii. Pojawiła się również w początkowej fazie rozwoju polskiego rolnictwa, a nawet uważa się, że go zapoczątkowała. Mąka zawiera duże ilości magnezu i wapnia, które wspierają działanie układu nerwowego, zapewniają zdrowe kości i zęby. W połączeniu z obecnością wielu niezbędnych nam witamin, uzyskujemy produkt, który z pewnością pozytywnie wpłynie na zdrowie każdego, kto włączy go do swojej diety.
Płaskurka to jedna z najstarszych pszenic, jakie są uprawiane. Mąka mielona z takiego rodzaju zboża to absolutnie wyjątkowy produkt. Charakteryzuje się ona smakiem, który jest wyczuwalny w wypiekach. Można ją mieszać z klasycznymi mąkami lub używać, jako zamiennika. Wśród zalet mąki z płaskurki warto wymienić również to, że jest niskokaloryczna, można zatem przygotować dzięki niej nie tylko pyszne, ale także dietetyczne wyroby. Przy okazji są one również bardzo sycące, ze względu na obecność dużej ilości błonnika. Nie brakuje również w płaskurce przeciwutleniaczy, które chronią nas przed chorobami i pomagają dłużej czuć się młodo i dobrze.
Warto również zwrócić uwagę na właściwości magnezu, który w dużej mierze zawarty jest w mące pochodzącej z tego ziarna. Charakteryzuje go działanie wzmacniające mięśnie, co przemawia za tym, że mąka ta może stanowić idealną bazę potraw dla sportowców oraz osób aktywnych, zarówno fizycznie jak i intelektualnie, gdyż magnez niweluje skutki stresu, napięcia nerwowego oraz wspomaga pracę mózgu.
Kolejny, ważny w każdej diecie składnik to wapń. Od niego zależy stan naszych kości i zębów, prawidłowo przebiegające procesy krzepnięcia krwi oraz funkcjonowanie układu nerwowego. Na jego niedobory narażeni są w szczególności weganie oraz kobiety karmiące piersią, których dzieci wykazały nietolerancję laktozy zawartej w produktach pochodzenia mlecznego. Jednak nasza mąka z ziaren płaskurki może zapewnić im bogate źródło doskonale przyswajalnego pierwiastka.