info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Mąka z ciecierzycy 1 kg - VIVIO

%Mąka z ciecierzycy 1000g

Mąka z ciecierzycy 1 kg - VIVIO

Cena regularna: 11,54 zł
9,44 zł
Najniższa cena z 30 dni: 11,54 zł
Cena za 1KG / 1L: 9,44 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni

Mąka z ciecierzycy Vivio - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
TurcjaVIVIO

etykieta-maka-z-ciecierzycy-1000g-1


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Mąka z ciecierzycy Vivio - Zastosowanie

Mąka z ciecierzycy posiada szerokie zastosowanie. Chociaż nie zawiera glutenu, jest ona w stanie nadać przygotowywanym przez nas wypiekom elastyczności. W większości przypadków warto łączyć ją z innymi mąkami (najlepiej pełnoziarnistymi) w stosunku 1:1. Dzięki temu, będziemy w stanie uzyskać lżejszą konsystencję. A jak możemy wykorzystać mąkę z cieciorki w naszej codziennej kuchni?

  • Po pierwsze: podczas przygotowywania pełnowartościowych omletów lub naleśników;
  • Po drugie: podczas wypieku pysznym muffinek oraz ciasteczek zbożowych;
  • Po trzecie: podczas zagęszczania pełnych warzyw zup oraz przygotowywania smacznych kotletów wegańskich.

Co ciekawe, mąkę z ciecierzycy można wykorzystać także podczas sporządzania domowych kosmetyków. W połączeniu z miodem, w kilka chwil stworzy rozświetlającą maseczkę, która nada naszej skórze elastyczności.

Mąka z ciecierzycy Vivio - KCAL

Mąka otrzymywana z nasion ciecierzycy jest dobrym źródłem energii. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 390 kalorii. Co najważniejsze, produkt ten zawiera ponad 22 gramy białka na 100 gram produktu. Jest on również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz licznych witamin (w tym kwasu foliowego, niezbędnego dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego). Mimo, iż mąka z ciecierzycy jest bogato-kaloryczna, bez przeszkód może stanowić element diety odchudzającej. Warto także pamiętać, że odznacza się ona niskim indeksem glikemicznym. W związku z tym, jest wartościowym składnikiem diety osób zmagających się z problemem cukrzycy lub insulinooporności.

Mąka z ciecierzycy Vivio - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych mąki z ciecierzycy

Wraz z rozwojem świadomości na temat znaczenia zdrowego żywienia w codziennym życiu człowieka, na półkach sklepowych pojawia się coraz większy wybór produktów zaliczanych do grupy zdrowej żywności. Jednym z takich produktów jest mąka z ciecierzycy. I chociaż w polskiej kuchni wykorzystywana jest stosunkowo od niedawna, od setek pokoleń stanowi ona jeden z głównych elementów kuchni indyjskiej, jak również krajów z regionu Morza Śródziemnego. Nic w tym dziwnego, albowiem mąka z ciecierzycy jest nie tylko smaczna, ale również pełna wartościowych składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Stanowi ona doskonałe uzupełnienie diety wegetariańskiej, a ponadto może przyczynić się do poprawy stanu naszego zdrowia i codziennego samopoczucia. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niezwykłych właściwości mąki z ciecierzycy? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić mąkę z ciecierzycy?

Jak prawidłowo przechowywać mąkę z ciecierzycy?

Jaki indeks glikemiczny (IG) posiada mąka z ciecierzycy?

Do czego można stosować mąkę z ciecierzycy?

Czy mąka z ciecierzycy zawiera w swoim składzie gluten?

  • Mąka z ciecierzycy – kcal;

  • Zastosowanie mąki z ciecierzycy w codziennej kuchni;

  • Mąka z ciecierzycy – przepisy.

Co ją wyróżnia i z jakich składników została przygotowana mąka z ciecierzycy?

Mąka z ciecierzycy już od wieków stanowi nieodłączny element kuchni indyjskiej, bliskowschodniej oraz śródziemnomorskiej. Niemniej jednak, z roku na rok zyskuje ona także coraz większą popularność wśród osób, które cenią sobie zdrowy styl odżywiania. Niniejszy produkt w większości przypadków wytwarzany jest z suchych ziaren pełnej zdrowia ciecierzycy (rośliny strączkowej). Mąka z ciecierzycy istotnie odróżnia się od tradycyjnej mąki pszennej, a nawet mąki kukurydzianej, czy tej pozyskiwanej z orzechów. Jest ona znacznie cięższa i posiada zbitą strukturę. Co ciekawe, surowa mąka z nasion ciecierzycy posiada charakterystyczny i dla niektórych nieprzyjemny zapach. Na szczęście, wraz z procesem obróbki cieplnej staje się ona całkowicie bezwonna, a jej smak jest niezwykle delikatny. Warto wiedzieć, iż na rynku dostępne są dwa rodzaje maki z ciecierzycy. Pierwszy z nich otrzymywany jest poprzez zmielenie suchych ziaren niniejszej rośliny strączkowej. Drugi rodzaj powstaje natomiast poprzez zmielenie uprzednio uprażonych nasion ciecierzycy. Dzięki temu możliwe staje się usunięcie nieprzyjemnej goryczki oraz charakterystycznego zapachu.

Ciecierzyca, z której wytwarzana jest odżywcza mąka, należy do rodziny roślin strączkowych. Swoim wyglądem w pierwszej kolejności może przypominać nam nasiona grochu. Dlatego też, przez wielu nazywana jest grochem włoskim. Chociaż współcześnie ciecierzyca jest łatwo dostępnym produktem, tak naprawdę pochodzi ona z regionu Azji Zachodniej. Za największego producenta niniejszej rośliny na świecie uznaje się Indie. Niemniej jednak, w Polsce również możemy odnaleźć nieliczne uprawy ciecierzycy. Warto jednak pamiętać, że jest ona ciepłolubna. W związku z tym, wymaga ona szczególnych warunków do wzrostu. Obecnie możemy rozpoznać kilka gatunków ciecierzycy. W Europie najczęściej wykorzystywana jest odmiana o nazwie „kabula”, odznaczająca się kremowym zabarwieniem i dużymi ziarenkami.

Ciecierzyca, podobnie jak inne rośliny strączkowe, stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych. Znajdziemy w niej przede wszystkim spore ilości białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz węglowodanów. Ponadto, jest ona doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Co ciekawe, ciecierzyca jest również skarbnicą wartościowych witamin i minerałów. Jest ona w stanie dostarczyć do naszego organizmu spore ilości witaminy A, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), witaminy C, E oraz K. Dodatkowo, w niewielkich nasionkach ciecierzycy oraz mąki z niej wytwarzanej znaleźć możemy duże ilości cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, sodu, wapnia oraz żelaza.

Mąka z ciecierzycy – właściwości zdrowotne i wpływ na samopoczucie człowieka

Za sprawą zawartości cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, wprowadzenie mąki z ciecierzycy do zrównoważonej diety może sprzyjać poprawie naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługują antyoksydanty, odpowiadające ze redukcję wolnych rodników w przetworzonej żywności. Co więcej, związki te odpowiadają za zmniejszanie ryzyka rozwoju stanów zapalnych, a co najważniejsze przyczyniają się do redukcji akrylamidu. Niniejszy związek chemiczny uznawany jest bowiem za jeden z czynników rozwoju chorób nowotworowych. Do profilaktyki zaburzeń stanu zdrowia o charakterze nowotworowym przyczynia się również wysoka zawartość błonnika, ukryta w składzie mąki z ciecierzycy. Składnik ten odpowiada nie tylko za utrzymanie prawidłowej czynności jelit oraz zachowanie odpowiedniego rytmu wypróżnień, ale również istotnie wpływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworów w obrębie jelita grubego.

Co ciekawe, zawarty w mące z ciecierzycy potas, magnez, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz polifenole, przyczyniają się do ochrony naszego układu krążenia. Wprowadzenie niniejszego produktu do zrównoważonej diety sprzyja utrzymaniu prawidłowej wartości ciśnienia tętniczego, jak również obniżaniu poziomu trójglicerydów oraz „złego cholesterolu” we krwi. Na nasz układ krwionośny doskonale wpływa również witamina K zawarta w nasionach ciecierzycy. Odpowiada ona bowiem za prawidłowy proces krzepnięcia krwi. Nie bez znaczenia jest także bogata zawartość żelaza. Niniejszy pierwiastek przyczynia się do profilaktyki niedokrwistości, jak również zapobiega powstawaniu nadmiernych krwawień i uczuciu osłabienia w czasie miesiączki.

Mąka otrzymywana z nasion ciecierzycy to doskonały element diety osób zmagających się z problemem uciążliwych zaparć. Nierozpuszczalne frakcje błonnika, zawarte w nasionach tej niezwykłej rośliny strączkowej, odpowiadają za wchłanianie nadmiernej ilości wody w jelitach, a tym samym zwiększenie objętości stolca i poprawę jego konsystencji. Dodatkowo, mąka z ciecierzycy przyczynia się do wiązania nadmiaru kwasu solnego w żołądku, dlatego tez może łagodzić dolegliwości bólowe w przypadku osób zmagających się z problemem nadkwasoty, czy też refluksu żołądkowego.

Warto również wiedzieć, iż mąka z ciecierzycy odznacza się stosunkowo niskim indeksem glikemicznym, a zawarty w jej składzie błonnik odpowiada za stabilizację poziomu glukozy we krwi. W związku z tym, produkt ten może stanowić cennych element profilaktyki insulinooporności oraz cukrzycy typu II. Należy jednak pamiętać, że jeśli chcemy otrzymać z mąki z ciecierzycy wszystko to, co najlepsze, powinniśmy wprowadzić ją do zrównoważonego jadłospisu oraz aktywnego stylu życia.

Dieta bezmięsna a mąka z ciecierzycy

Zarówno dieta wegetariańska, jak i wegańska cieszy się rosnącą popularnością, nie tylko wśród przedstawicieli młodego pokolenia. Nic w tym dziwnego, w końcu niniejsza dieta jest nie tylko dobra dla naszego zdrowia, ale również dla środowiska. Należy jednak wiedzieć, iż przestrzeganie zaleceń bezmięsnego jadłospisu może być niebezpieczne i niejednokrotnie wiąże się z niedoborami cennych witamin oraz składników odżywczych (w tym białka). Dlatego też, tak ważne jest, aby wprowadzać do swojej diety sporą ilość składników pochodzących z nasion roślin strączkowych, odznaczających się wysoką zawartością białka roślinnego. Jednym z takich składników jest mąka z ciecierzycy. Produkt ten, oprócz wysokiej zawartości białka, jest również w stanie dostarczyć do naszego organizmu istotne ilości witamin z grupy B oraz żelaza i magnezu. Co ciekawe, mąka z ciecierzycy (ze względu na wysoką zawartość białka) niejednokrotnie nazywana jest „mąką mięsną”. W związku z tym, warto wprowadzić ją do diety osób, które na co dzień rezygnują ze spożywania mięsa, jak również produktów odzwierzęcych.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania mąki z ciecierzycy

Spożywanie mąki z ciecierzycy w większości przypadków jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej stosowaniem. Po pierwsze: niniejszy produkt może odpowiadać za wywoływanie wzdęć. W związku z tym nie powinny spożywać go osoby, które cierpią z powodu zespołu jelita drażliwego. Po drugie: mąka z cieciorki nie jest zalecana w przypadku osób, u których rozpoznano dnę moczanową oraz/lub kamicę nerkową. Po trzecie: niniejszy produkt w formie surowej jest niezwykle ciężkostrawny. Dlatego też, nie można spożywać go przed dokonaniem obróbki cieplnej. Warto również wiedzieć, że nasiona ciecierzycy (podobnie jak inne rośliny strączkowe) mogą odpowiedzialne być za wywoływanie reakcji alergicznych. Dlatego też, mąkę z cieciorki należy wprowadzać do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych, należy jak najszybciej zgłosić się na konsultacje do lekarza pierwszego kontaktu lub alergologa.

Mąka z ciecierzycy – cena

Mąka z ciecierzycy sprzedawana jest w opakowaniach o pojemności 1000 gramów. Za niniejszy produkt zapłacimy około 10,00 – 15,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena mąki z ciecierzycy może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na to, czy wybrany przez nas produkt zawiera w swoim składzie gluten.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące mąki z ciecierzycy

Pytanie 1: Gdzie kupić mąkę z ciecierzycy? Produkt ten dostępny jest w nielicznych marketach spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać go w renomowanych, internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób możemy uzyskać dostęp nie tylko do atrakcyjnej oferty cenowej, ale również pewność, że wybrana przez nas mąka z ciecierzycy jest najwyższej jakości.

Pytanie 2: Jak prawidłowo przechowywać mąkę z ciecierzycy? Produkt ten najlepiej jest przechowywać w suchym miejscu, z dala od promieni słonecznych, na przykład w spiżarni lub szafce kuchennej. Jeśli zamkniemy go w szczelnym pojemniku z pokrywką, będziemy w stanie na dłużej zatrzymać nie tylko jego niepowtarzalne walory smakowe, ale przede wszystkim cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały.

Pytanie 3: Jaki indeks glikemiczny (IG) posiada mąka z ciecierzycy? Mąka otrzymywana z nasion ciecierzycy charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG-35). W związku z tym, bez przeszkód może ona stosowana być w diecie osób, które na co dzień zmagają się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Warto również pamiętać, że mąka z cieciorki zawiera w swoim składzie duże ilości błonnika pokarmowego, wpływającego na utrzymanie prawidłowej wartości glukozy we krwi. Dlatego też, produkt ten stanowi cenny element profilaktyki powyższych zaburzeń, jak również nadwagi i otyłości.

Pytanie 4: Do czego można stosować mąkę z ciecierzycy? Produkt ten możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Między innymi podczas wypieku wegańskich ciast i ciasteczek. Co ciekawe, mąkę z cieciorki możemy przygotować również w zaciszu własnego domu. Wystarczy odrobina suszonych nasion niniejszej rośliny strączkowej, jak również sprawny młynek do kawy lub blender.

Pytanie 5: Czy mąka z ciecierzycy zawiera w swoim składzie gluten? Ciecierzyca nie zawiera w swoim składzie glutenu. Warto jednak pamiętać, że mąka z niej otrzymywana może wytwarzana być na terenie zakładu, w którym stosowany jest gluten. Dlatego też, w przypadku osób, które zmagają się z problemem celiakii, konieczne jest kupowanie wyłącznie tej mąki z ciecierzycy, która opatrzona została znakiem przekreślonego kłosa. W ten sposób zyskamy pewność, że wybrany produkt jest bezpieczny dla naszego zdrowia.

 

 

 

Podsumowanie

Mąka z ciecierzycy to doskonały składnik nie tylko diety wegańskiej, czy wegetariańskiej. Jest ona zarówno doskonałym źródłem białka, błonnika, jak i cennych witamin oraz minerałów. Ponadto, mąka z cieciorki jest łatwa w stosowaniu oraz przyjemna w smaku. Wprowadzenie jej do zrównoważonej diety sprzyja ochronie układu krążenia, a ponadto minimalizuje ryzyko rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości.

Bibliografia

  1. Afshin A, Micha R, Khatibzadeh S, Mozaffarian D. Consumption of nuts and legumes and risk of incident ischemic heart disease, stroke, and diabetes: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2014;100(1):278–288;
  2. Anna Stockwell; “Why You Should Buy a Bag of Chickpea Flour”;
  3. Bazzano LA, Thompson AM, Tees MT, Nguyen CH, Winham DM. Non-soy legume consumption lowers cholesterol levels: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2011;21(2):94–103;
  4. Emily Kichler; “This One Ingredient Swap Will Give Your Pancakes A Heart-Healthy Boost”;
  5. Goldstein JL, Brown MS, Abifadel M, et al. A century of cholesterol and coronaries: from plaques to genes to statins. Cell. 2015;161(1):161–72;
  6. Kapusta F., Rośliny strączkowe źródłem białka dla ludzi i zwierząt, Nauki Inżynierskie i Technologiczne, 2012, 1, 16–32;
  7. Salehi-Abargouei A, Saraf-Bank S, Bellissimo N, Azadbakht L. Effects of non-soy legume consumption on C-reactive protein: a systematic review and meta-analysis. Nutrition. 2015;31(5):631–9;
  8. Simona Man i in.; “EFFECT OF THE CHICKPEA (CICER ARIETINUM L.) FLOUR ADDITION ON PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES OF WHEAT BREAD”;
  9. Villegas R, Gao Y-T, Yang G, et al. Legume and soy food intake and the incidence of type 2 diabetes in the Shanghai Women’s Health Study. Am J Clin Nutr. 2008;87(1):162– 167;
  10. Zanovec M. Comparison of Nutrient Density and Nutrient-to-Cost Between Cooked and Canned Beans. Food Nutr Sci. 2011;02(02):66–73.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów