MĄKA Z AMARANTUSA: PRZEPISY. Pizza na amarantusowym spodzie!
Jednym z wartościowszych produktów, jakie otrzymujemy z ziaren szarłatu jest mąka z amarantusa Przepisy z jej wykorzystaniem cenią szczególnie osoby na diecie bezglutenowej, ponieważ zaliczamy ją do produktów „gluten free”. Mąka z amarantusa jest też chętnie wykorzystywana przez wegetarian i wegan, ponieważ jest dobrym źródłem białka i żelaza.
MĄKA Z AMARANTUSA przepisy
Pizza na amarantusowym spodzieSkładniki (pizza o średnicy 50 cm):
- 100 g mąki z amarantusa (kup teraz)
- 70 g mąki żytniej
- 5 g drożdży
- 3 łyżki mleka migdałowego
- 500 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju kokosowego EXTRA VIRGIN
- 2 świeże pomidory
- 50 g sera parmezan
- 1 ząbek czosnku
- 4 krople tabasco
- kilka listków świeżej bazylii
- suszone oregano
- szczypta drobnej soli himalajskiej

Sposób przygotowania:
Drożdże, cukier i mleko łączymy ze sobą widelcem i odstawiamy w ciepłe miejsce (na 15 min). Dodajemy przesianą mąkę z amarantusa i mąkę żytnią oraz wodę, olej kokosowy, oregano i sól.
Zagniatamy ciasto, a następnie odstawiamy je na godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie wskazanego czasu wałkujemy ciasto na formę do pizzy. Smarujemy je rozgniecionymi pomidorami z tabasco, czosnkiem i odrobiną oregano. Posypujemy startym parmezanem i zdobimy listkami świeżej bazylii. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C i pieczemy przez kwadrans.
Kaloryczność całości: 908 kcal
Białko: 37 g
Tłuszcz: 24 g
Węglowodany: 136 g
Inne przepisy na pizzę bez glutenu z różnymi dodatkami znajdziesz tutaj.