
Mąka orkiszowa Wartości odżywcze
Składniki: mąka orkiszowa typ 680
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Mąka orkiszowa Zastosowanie
Maka orkiszowa w zależności od stopnia przemiału wykazuje różne właściwości i znajdzie zastosowanie jako składnik wielu potraw:
Typ 405 - najbardziej oczyszczony typ maki, zawiera najmniej błonnika pokarmowego. Sprawdzi się do wypieku biszkoptów a także ciasta drożdżowego
Typ 680 - wyższy typ, który doskonale sprawdzi się w przygotowaniu bułek, ciast drożdżowych czy placuszków
Typ 1050 - typ z większą ilością błonnika, będzie dobra baza do wypieku lżejszego chleba, makaronu, bułek czy naleśników.
Typ 1850 - najwyższy typ maki cechujacy sie najwieksza ilością błonnika pokarmowego. Idealnie sprawdzi się do wypieku chleba razowego czy pełnoziarnistych naleśników. Ma najwięcej wartości odżywczych w porównaniu do innych typów, jednak nie nadaje sie do każdego rodzaju wypieków.
Mąka orkiszowa Film
Mąka orkiszowa Opis
Mąka orkiszowa powstaje z przemiału ziaren pszenicy orkisz. W zależności od stopnia przemiału można wykorzystać ją do wypieku chleba czy naleśników. W porównaniu do maki pszennej zawiera więcej witamin i substancji odżywczych, będzie jej doskonałym zamiennikiem. Jest źródłem żelaza, magnezu, witamin z gr B i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
PRODUCENT | VIVIO |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Polska / Czechy / Węgry |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

NALEŚNIKI ORKISZOWE
Składniki:
- szklanka mąki orkiszowej (typ 630-680)
- pół szklanki mleka (lub wybranego napoju roślinnego)
- 1/3 szklanki wody gazowanej
- łyżeczka oleju
- szczypta soli
- szczypta ksylitolu
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki. Całość miksujemy na gładką masę (powinniśmy otrzymać konsystencję dość gęstej śmietany). Gęstość ciasta możemy regulować dodatkiem mąki i wody.
Naleśniki smażymy na suchej patelni (najlepiej naleśnikowej) pamiętając, aby przed pobraniem każdej kolejnej porcji dokładnie zamieszać ciasto.

PLACUSZKI JOGURTOWE
Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 0,5 szklanki ksylitolu
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypty soli
- owoce, np jabłka
Wykonanie:
W misce zmiksować jogurt z jajkami i olejem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki.
Rozgrzać patelnię (najlepiej naleśnikową), łyżka nakładać porcję placków. Na wierzch układać plasterki jabłek. Kiedy jedna strona już się podpiecze - przewrócić na drugą. (Smażyć ok. 2,5 minuty na każdą stronę). Przed smażeniem kolejnej partii placków, patelnię wyczyścić ręcznikiem papierowym.
Placki podawać potrzepane cukrem pudrem i np cynamonem - jeśli są to placki z jabłkami.

CHLEB ORKISZOWY
Składniki:
- 50 dag mąki orkiszowej
- 450 ml ciepłej wody
- 3 dag świeżych drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- olej do wysmarowania formy
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w 100 ml wody, dodac 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszać i zostawić na 15 min do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Resztę maki wymieszać z resztą wody, jajkiem, solą, olejem. Na koniec dodac rozczyn. Wyrobić na gładkie ciasto.
Wysmarowaną olejem formę napełnić ciastem i pozostawic w cieple na ok 1 godz do wyrośnięcia. przykryc ściereczką.
Po wyrośnięciu włożyć ciasto do nagrzanego do 250 stopni piekarnika. Na najniższej półce w piekarniku umieścić naczynie z gorącą wodą, a na środkowej - chleb. Piec tak ok 5-10 min. Potem wyjąć naczynie z wodą. Temp zmniejszyć do 200 stopni i chleb piec jeszcze ok 40-50 min.

BIESZCZADZKIE PROZIAKI
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej
- 250 g mąki gryczanej
- 350 g kefiru lub maślanki
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (in. prozy)
- szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki ogrzej do temperatury pokojowej. Do miski wlej kefir/maślankę, roztrzepane jajko, sodę oczyszczoną i sól. Składniki dokładnie połącz i stopniowo dodawaj przesiane mąki.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj aż do uzyskania konsystencji dość gęstego ciasta. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
Na blacie/stolnicy rozsyp niewielką ilość mąki, wyłóż ciasto i rozciągnij je w dłoniach na grubość ok. 1 cm. Szklanką wycinaj małe kółka.
Rozgrzej patelnię niewymagającą tłuszczu i na małym ogniu piecz placuszki, ok. 5 minut z każdej strony (do zrumienienia). Podawaj z dżemem/domową konfiturą/miodem/świeżymi owocami lub w wersji wytrawnej np. z masłem czosnkowym.
Proziaki - można również wykonac z mąki pszennej tradycyjnej.

CHLEB ORKISZOWY NA PSZENNYM ZAKWASIE
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki orkiszowej
- 3 łyżki suchego zakwasu pszennego durum
- 1 płaska łyżka soli
- 350 ml letniej wody
- ulubione ziarna (np. słonecznik, pestki dyni, sezam)
Przygotowanie:
Wymieszaj oba rodzaj mąki, sól, dodaj suchy zakwas
Wlej letnią wodę (nie musi być przegotowana), mieszaj do połączenia wszystkich składników, ciasto musi być gęste, zwarte, wystarczy tyle wody, by wchłonęła całą mąkę, zbyt duża ilość może sprawić, że wyjdzie zakalec!
Dodaj garść ziarna słonecznika, garść pestek dyni, przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki, nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ten proces może trwać nawet kilka godzin. Gdy ciasto zrówna się z foremkę, to znak, że można wstawić je do pieca.
Posmaruj wierz ciasta wodą i posyp sezamem, nakrój po długości, by zapobiec pękaniu podczas pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza, piecz około 50 min do zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika od razu wyłóż chleb z foremki. Nie nakrawaj bochenka przed całkowitym ostygnięciem! Smacznego.