
Mąka orkiszowa typ 1850 Wartości odżywcze
Składniki: Mąka orkiszowa typ 1850
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Mąka orkiszowa typ 1850 Zastosowanie
Mąka orkiszowa typ 1850 może stanowić substytut mąki pszennej w większości przepisów. Nadaje się do wypieków chleba i bułek. Doskonale nada się do przyrządzania pełnoziarnistych ciast i ciasteczek. Sprawdzi się również w przepisach na naleśniki, pierogi i gofry.
Mąka orkiszowa nadaje się do:
- do wypieku chleba
- do ciast
- do wyrobu domowego makaronu
- do lepienia pierogów
- do naleśników
Mąka orkiszowa typ 1850 Film
Mąka orkiszowa typ 1850 KCAL
100 g mąki orkiszowej typ 1850 dostarcza nieco ponad 300 kcal. Stanowi istotne źródło węglowodanów złożonych. Zawiera aż 12g białka na 100g produktu. W podaje ilości występuje również około 8g cennego błonnika pokarmowego.
Mąka orkiszowa typ 1850 Opis
Wszystko co należy wiedzieć na temat właściwości i zastosowania mąki orkiszowej typ 1850
Czy ulubione wypieki i słodkości mogą być zdrowe? Oczywiście, że tak! Wystarczy kilka łatwych zmian, a dotychczasowe przepisy będą stanowić nie tylko przepyszny, ale również pełnowartościowy posiłek. Mąka orkiszowa 1850 to uniwersalna alternatywa dla powszechnie stosowanej mąki pszennej. Sprawi, że wypieki zyskają mnóstwo wartości odżywczych, błonnika pokarmowego i staną się bardzo sycące.
Mąka orkiszowa 1850 – co to jest i skąd pochodzi?
Mąka orkiszowa 1850 - kcal i właściwości odżywcze
Orkisz według św. Hildegardy
Moc błonnika z mąki orkiszowej
Właściwości antynowotworowe orkiszu
Mąka orkiszowa 1850 – cena
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące mąki orkiszowej typ 1850:
Gdzie kupić mąkę orkiszową 1850?
Mąka orkiszowa – do czego używać?
Mąka orkiszowa czy żytnia – którą wybrać?
Czy mąka orkiszowa dla cukrzyków jest odpowiednia?
Mąka orkiszowa typ 1850 – wartości odżywcze
Mąka orkiszowa 1850, przepisy
Mąka orkiszowa typ 1850 - zastosowanie
Mąka orkiszowa 1850 – co to jest i skąd pochodzi?
Orkisz to mało znane zboże uprawiane już w starożytnym Egipcie, Europie i Azji. Niegdyś najszerzej rozpowszechniony był na terenach Bliskiego Wschodu. W Europie dużą popularność zdobył w czasach średniowiecza. Stanowił wtedy jeden z podstawowych surowców żywnościowych pospolitej ludności. Wraz z rozpowszechnieniem pszenicy zwyczajnej, orkisz odszedł w zapomnienie, głównie ze względu na trudniejszą obróbkę dużego i twardego ziarna. Po latach znów wraca do łask, z uwagi na wyjątkowe wartości odżywcze. Dzięki temu, że jego uprawa na długie lata popadła w zapomnienie, orkisz uniknął współczesnych modyfikacji genetycznych, dzięki czemu przetwory z tego zboża cechują się znacznie większą naturalnością.
Potoczna nazwa orkisz odnosi się w rzeczywistości do rośliny „pszenica orkisz”. Zboże to należy do rośliny wiechlinowatych i jest stosunkowo blisko spokrewnione z naszą popularną pszenicą zwyczajną. Cechuje się jednak odmiennymi właściwościami odżywczymi, wynikającymi między innymi ze składu białek, ilości błonnika pokarmowego oraz witamin i soli mineralnych.
Mąka orkiszowa 1850 - kcal i właściwości odżywcze
Mąka orkiszowa cechuje się kalorycznością zbliżoną do innych produktów z tej kategorii. 100g produktu dostarcza nieco ponad 300 kcal. Warto zwrócić uwagę, że prezentowana mąka orkiszowa 1850 pochodzi z surowców z pełnego przemiału i cechuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, porównywalną m.in. do płatków owsianych. W większości jest to frakcja nierozpuszczalna błonnika pokarmowego.
Badania naukowe wskazują również, że mąka orkiszowa pełnoziarnista charakteryzuje się wyższą zawartością białka niż mąki pełnoziarniste z pszenicy czy żyta. Co ciekawe, białko to charakteryzuje się wysoką przyswajalnością w porównaniu do np. mąki z pszenicy zwyczajnej. W mące orkiszowej można znaleźć także więcej tłuszczów zaliczanych do NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wiele cennych soli mineralnych.
Orkisz według św. Hildegardy
Święta Hildegarda to niemiecka mniszka i autorka wielu ksiąg poświęconych tradycyjnym sposobom leczenia. Obecnie jest jedną z najbardziej znanych, żyjących kiedykolwiek, przedstawicielek medycyny naturalnej. Jej przekonania dotyczące zdrowia opierały się na starożytnej teorii czterech żywiołów. Wskazywała ona na pochodzenie człowieka z wszystkich żywiołów: powietrza, wody, ognia i ziemi. Zachowanie właściwych proporcji pomiędzy tymi czterema aspektami gwarantowało zdrowie. Proporcje te można było natomiast regulować odpowiednią dietą i zastosowaniem naturalnych surowców leczniczych. Chociaż obecna nauka dalece wybiega ponad szkołę św. Hildegardy, nie ulega wątpliwości, że napisane przez nią księgi pełne są mądrości, dotyczących zastosowania surowców roślinnych w diecie i medycynie. Według mniszki, orkisz wpływa korzystnie na układ krążenia. Może obniżać poziom cholesterolu we krwi i pomaga w kontroli poziomu glukozy. Dodatkowo zwiększa uczucie sytości i zapobiega biegunkom. Ponadto pozwala zachować szczęśliwy umysł i pogodną duszę.
Moc błonnika z mąki orkiszowej
Mąka orkiszowa 1850 może stanowić istotne źródło błonnika pokarmowego. Według zaleceń, dzienne spożycie tego rodzaju związków powinno wynosić około 30 g dla osoby dorosłej. Wskazane ilości są jeszcze większe dla osób z cukrzycą czy hipercholesterolemią.
Liczne badania naukowe wykazały korzystny wpływ spożywania błonnika pokarmowego na zdrowie człowieka. Publikacje, wśród licznych zalet wymieniają m.in. stymulację ruchów perystaltycznych jelit, zapobieganie biegunkom i zaparciom oraz zwiększanie uczucia sytości. Błonnik pokarmowy może również wtórnie obniżać poziom cholesterolu we krwi poprzez wiązanie kwasów żółciowych w przewodzie pokarmowym. Sugeruje się również wpływ związków tego rodzaju na kontrolę poziomu glukozy we krwi. Błonnik spowalnia bowiem wchłanianie cukrów prostych w jelitach.
Podsumowując, spożywanie błonnika pokarmowego w odpowiednich ilościach może wpływać korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, układu krwionośnego oraz sprzyjać procesom odchudzania.
Właściwości antynowotworowe orkiszu
Badania naukowe wykazały, że spożywanie odpowiednich ilości błonnika pokarmowego może być istotnym czynnikiem zapobiegającym występowaniu nowotworów jelita grubego. Niemniej jednak przeciwnowotworowe właściwości orkiszu nie wynikają jedynie z zawartości błonnika. W ziarnach tej rośliny znaleźć można ciekawy związek o nazwie rodanid. Publikacje sugerują, że substancja ta cechuje się działaniem przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwutleniającym. Oznacza to, że może pomagać w leczeniu infekcji, wpływać na poprawę funkcjonowania układu immunologicznego i zapobiegać powstawaniu zmian nowotworowych. Dodatkowo rolę przeciwutleniacza pomocniczego w orkiszu pełni kwas fitynowy.
Mąka orkiszowa 1850 – cena
Mąka orkiszowa jest już powszechnie dostępna w wielu supermarketach stacjonarnych. Jest to jednak najczęściej mąka niskiego typu, która cechuje się mniejszą zawartością popiołu i błonnika pokarmowego. Mąka orkiszowa wysokiego typu cechuje się wyższą wartością odżywczą, ale jest również trudniej dostępna w sklepach stacjonarnych. Za 1 kg takiego produktu w sklepach internetowych zapłacić należy zwykle 8-10zł.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące mąki orkiszowej typ 1850
Pytanie 1: Gdzie kupić mąkę orkiszową 1850?
Mąka orkiszowa pełnoziarnista, taka jak typ 1850, jest najłatwiej dostępna w sklepach internetowych ze zdrową żywnością. Znaleźć ją można również w niektórych sklepach stacjonarnych, jednak znacznie pospolitsza jest mąka orkiszowa niższego typu.
Pytanie 2: Mąka orkiszowa – do czego używać?
Mąka orkiszowa może stanowić alternatywę dla zwykłej mąki pszennej. Wprawdzie cechuje się nieco innymi właściwościami niż klasyczna mąka pszenna, ale doskonale sprawdzi się przy zdecydowanej większości wypieków. Wystarczy odpowiednio dobrać typ mąki, by móc stosować ją do przygotowywania ciasta na naleśniki, pierogi czy gofry, do słodkich ciast i ciasteczek oraz do wypieku chleba i bułek.
Pytanie 3: Mąka orkiszowa czy żytnia – którą wybrać?
Mąka orkiszowa cechuje się wyższą zawartością białka niż mąka żytnia. Białko to jest dodatkowo dobrze przyswajalne, szczególnie jak na produkty roślinne. Mąka żytnia może stanowić nieco lepsze źródło błonnika pokarmowego, jednak wartości te nie są bardzo znaczące. W praktyce oba rodzaje mąki, jeżeli tylko pochodzą z pełnego przemiału, mogą stanowić wartościowy element zdrowej diety. Obie zatem są warte uwzględnienia w jadłospisie.
Pytanie 4: Czy mąka orkiszowa dla cukrzyków jest odpowiednia?
W diecie cukrzyków podaż błonnika pokarmowego jest szczególnie ważna. Z tego względu warto uwzględnić w niej mąkę orkiszową pełnoziarnistą. Odpowiednia podaż tych polisacharydów może być niezwykle pomocna w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
Bibliografia
- https://diogra.pl/blog/dawne-gatunki-zboz/orkisz/ [dostęp: 7.11.2020r.].
- https://www.naturoterapiawpraktyce.pl/artykul/medycyna-klasztorna-sw-hildegardy-jako-praktyka-naturoterapii-stosowana-przez-wieki [dostęp: 7.11.2020r.].
- Dorota Litwinek, Halina Gambuś, Renata Sabat, Anna Wywrocka-Gurgul, Magdalena Laskoś. Porównanie jakości i wartości odżywczej mąki żytniej, pszennej i orkiszowej z pełnego przemiału. Technologiczne kształtowanie jakości żywności. Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków, 2015.
- Małgorzata Piecyk, Dorota Kulka, Elwira Worobiej. Charakterystyka i wartość odżywcza ziarna orkiszu i produktów orkiszowych. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLII, 2009, 3, str. 247 – 251.
- https://swiat-orkiszu.pl/blog/50_M%C4%84KA-ORKISZOWA-WADY-I-ZALETY[dostęp: 7.11.2020r.].
- Maciej Bienkiewicz, Ewa Bator, Monika Bronkowska. Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Probl Hig Epidemiol, 2015 - phie.pl.
- Zygmunt Zdrojewicz, Aleksandra Idzior, Olga Kocjan. Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości. Med Rodz 1(18): 18-22.
- https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/nadzwyczajna-moc-orkiszu-[dostęp: 7.11.2020r.].
- https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/orkisz-opis-wlasciwosci-i-zastosowanie-zboze-orkisz-ciekawostki,22028.html[dostęp: 7.11.2020r.].
- https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/maka-orkiszowa-wlasciwosci-sklad-i-zastosowanie-maki-orkiszowej,25206.html [dostęp: 7.11.2020r.].
PRODUCENT | VIVIO |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Polska |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
Sprawdź ten produkt w EKOLOGICZNEJ odmianie |
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

DOMOWY CHLEB ORKISZOWO -ŻYTNI
Składniki:
- 450 g mąki orkiszowej typ 1850
- 70 g mąki żytniej typ 720
- 200 ml maślanki
- 125 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
Wykonanie:
Przygotuj rozczyn z pokruszonych drożdży, wody, cukru i 2 łyżek mąki orkiszowej. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiej, wymieszaj z rozczynem i maślanką, dodaj masło i sól. Wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut. Przykryj ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny. Ciasto wymieszaj z ziarnami słonecznika i pestkami dyni, przełóż do wysmarowanej olejem podłużnej blachy i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym do 210° C piekarniku przez 45-55 minut (do zrumienienia).

PLACKI AMARANTUSOWE Z DYNIĄ I JABŁKIEM
Składniki:
- 1/2 szklanki ugotowanych ziaren amarantusa
- 1/2 szklanki ugotowanej dyni
- 1 jabłko
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej (np. pszennej, orkiszowej, kukurydzianej, jaglanej lub innej, np. bezglutenowej pszennej)
Wykonanie:
Ziarna amarantusa (ok. 3 łyżek stołowych) opłukać i wrzucić na wrzątek (1,5 szklanki). Gotować pod przykryciem prawie pół godziny, aż ziarna będą miękkie. Ostudzić i odmierzyć pół szklanki ziaren.
Kawałek dyni obrać ze skóry, pozbyć się gniazda nasiennego, pokroić w kostkę i na niewielkiej ilości oliwy z oliwek dusić pod przykryciem ok. 10 minut, aż do miękkości. Następnie zdejąć pokrywkę i chwilę gotować, by nadmiar wody wyparował. Nie rozgniatać. Ostudzić. Odmierzyć pół szklanki ugotowanej dyni.
Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Połączyć ugotowany amarantus, dynię, jabłko, cynamon i oliwę. Dodać rozbełtane jajko i dalej mieszać. Konsystencja będzie bardzo rzadka, więc dodać 2 łyżki mąki. Rozgrzać suchą, teflonową patelnię (musi być dobrze rozgrzana) i łyżką nakładać ciasto, tworząc placuszek. Obsmażać z obu stron po kilka minut, pilnując, by się nie przypalił – jeśli ciasto rozpada się na patelni, po przewróceniu dodać do niego jeszcze trochę mąki, jednak nie za dużo, bo placuszki mają być delikatne, pulchne i miękkie.

CHRUPIĄCE CIASTECZKA
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych;
- 5 łyżek mąki pełnoziarnistej;
- 1 garść posiekanej żurawiny;
- 1 garść pokruszonych pestek dyni;
- 1 rozgnieciony banan;
- 1 łyżka masła sklarowanego;
- 1 duża łyżka miodu;
- ½ szklanki wybranego mleka.
Przygotowanie:
Do miski przełóż płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą, żurawinę oraz pokruszone pestki dyni. Następnie, wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy dużej łyżki;
Do suchych składników w misce dodaj: miód, rozgnieciony banan, masło sklarowane oraz mleko. Następnie, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
Jeśli konsystencja będzie zbyt sucha, dodaj do składników odrobinę mleka;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia;
Przy pomocy dłoni uformuj dowolnej wielkości ciasteczka i rozłóż je na blaszce do pieczenia;
Piecz ciastka w piekarniku przez około 15 minut.

Pierogi pełnoziarniste z świątecznym farszem
Składniki na ciasto:
- Około 250 g mąki pełnoziarnistej (+ mąki do podsypania);
- 150-180 ml gorącej wody;
- Szczypty soli;
- 1 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Wykonanie ciasta:
Na stolnicę wysyp mąkę pełnoziarnistą doprawioną niewielką ilością soli (lub innych, wybranych ziół, np. tymianku);
Do mąki stopniowo zacznij dodawać gorącą wodę i delikatnie mieszaj ciasto przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;
Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne;
Rozsyp niewielką ilość mąki na stolnicy (w tym celu możesz użyć tradycyjnej mąki pszennej typu 550), a następnie zacznij wałkować ciasto;
Z rozwałkowanego ciasta zacznij wykrawać koła przy pomocy szklanki;
Do wyciętych pierożków nałóż wybrany farsz, a następnie gotuj je we wrzącej i lekko osolonej wodzie przez około 5 minut.
Składniki na farsz z kapusty i grzybów:
- Około 400-500 g kapusty kiszonej;
- 40-50 g grzybów suszonych;
- 150 g cebuli białej;
- 2-3 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek;
- Łyżki miodu (np. gryczanego);
- Szczypty świeżo zmielonego pieprzu;
- 2 ziarenek ziela angielskiego;
- 1 listka laurowego.
Wykonanie farszu:
Umieść suszone grzyby w średniej wielkości misce i zalej je 250 ml zimnej wody;
Miskę z grzybami przykryj suchym ręczniczkiem, a następnie odstaw w chłodne miejsce na minimum 12 godzin;
Wodę z namoczonych grzybów przelej do szklanki (będzie Ci ona jeszcze potrzebna);
Posiekaj drobno odsączone grzyby;
Cebulę obierz ze skórki, a następnie posiekaj bardzo drobno;
Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni, a następnie podsmaż na nim cebulkę;
Do zarumienionej cebulki dodaj posiekane grzyby i smaż całość na patelni jeszcze przez 2-3 minuty;
Odsącz kapustę kiszoną z nadmiaru soku, a następnie przepłucz ją zimną wodą i dokładnie odsącz;
Kiszoną kapustę posiekaj bardzo drobno i umieść ją na dnie dużego garnka;
Do kapusty dodaj: liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz miód, a następnie wlej wodę pozostałą po moczeniu grzybów;
Na koniec, dodaj do kapusty podsmażoną cebulkę z grzybami;
Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy dużej łyżki, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 50-60 minut.

Chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem miodu rzepakowego
Składniki:
- 200g masła klarowanego;
- 100g mąki tortowej;
- 100g mąki pełnoziarnistej;
- 200g płatków owsianych;
- 3 łyżki miodu rzepakowego;
- 50g pokruszonych orzechów włoskich;
- 50g posiekanych rodzynek;
- Łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:
Masło razem z cynamonem rozpuść w garnku;
W misce wymieszaj ze sobą mąkę oraz posiekane bakalie;
Do składników w misce dodaj rozgrzane masło oraz miód;
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie rozgrzej piekarnik do 170oC;
Przy pomocy łyżki uformuj ciasteczka na blaszce;
Wstaw ciastka do rozgrzanego piekarnika i piecz je przez około 15-20 minut, aż do momentu, w którym się zarumienią.

CHLEB ORKISZOWY NA PSZENNYM ZAKWASIE
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki orkiszowej
- 3 łyżki suchego zakwasu pszennego durum
- 1 płaska łyżka soli
- 350 ml letniej wody
- ulubione ziarna (np. słonecznik, pestki dyni, sezam)
Przygotowanie:
Wymieszaj oba rodzaj mąki, sól, dodaj suchy zakwas
Wlej letnią wodę (nie musi być przegotowana), mieszaj do połączenia wszystkich składników, ciasto musi być gęste, zwarte, wystarczy tyle wody, by wchłonęła całą mąkę, zbyt duża ilość może sprawić, że wyjdzie zakalec!
Dodaj garść ziarna słonecznika, garść pestek dyni, przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki, nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ten proces może trwać nawet kilka godzin. Gdy ciasto zrówna się z foremkę, to znak, że można wstawić je do pieca.
Posmaruj wierz ciasta wodą i posyp sezamem, nakrój po długości, by zapobiec pękaniu podczas pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza, piecz około 50 min do zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika od razu wyłóż chleb z foremki. Nie nakrawaj bochenka przed całkowitym ostygnięciem! Smacznego.