Mąka migdałowa – pomysł na bezglutenowe dania
Naturalna mąka migdałowa jest produktem szeroko wykorzystywanym w kuchniach całego świata, choć w Polsce dopiero od niedawna przeżywa swoisty renesans. Ta pozyskiwana najczęściej z wysuszonych blanszowanych migdałów kremowobiała mąka ma wszystkie cenne właściwości migdałów, a przy okazji jej konsystencja pozwala na użycie w wielu przypadkach jak klasycznej mąki pszennej. Mąka z migdałów może okazać się cennym składnikiem wielu dań, dobrym zamiennikiem czy uzupełnieniem innych produktów. Jakie cechy ma mączka migdałowa, kiedy się ją stosuje? Przeczytaj więcej o produkcie mąka migdałowa, do czego można ją dodać oraz jakie są przeciwwskazania do jej stosowania.
Jakie są właściwości mąki migdałowej?
Mąka z migdałów pozbawionych skórki ma jasny kolor, natomiast ta powstająca z migdałów ze skórką – bardziej brązowawy. Powstaje w procesie dokładnego, powolnego mielenia. Ma słodkawy smak i delikatny aromat, a w przypadku mąki migdałowej ze skórką – jednocześnie lekko gorzkawy. Jest lekka i puszysta, choć dość kaloryczna z uwagi na obecność sporej ilości zdrowych tłuszczów. Inne cenne składniki odżywcze, jakie znajdziesz w mączce migdałowej to:
- witaminy, głównie E oraz z grupy B, dzięki którym możesz zadbać o stan skóry, włosów i paznokci, odporność organizmu,
- minerały, w tym magnez, selen oraz wapń, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wielu układów, między innymi nerwowego, mięśni,
- NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, kluczowe w procesach zachodzących w organizmie,
- niewielki procentowy udział węglowodanów – około 20% w porównaniu z 75% w mące pszennej,
- błonnik pokarmowy, mający pozytywny wpływ na perystaltykę jelit czy uczucie sytości,
- antyoksydanty, dzięki którym organizm może być chroniony przed wolnymi rodnikami, lepiej regulować ciśnieni krwi.
Należy zauważyć, że czysta naturalna mąka migdałowa jest bezglutenowa i wegańska, stąd sięga po nią wiele osób niemogących spożywać glutenu, laktozy czy produktów odzwierzęcych. Mąkę migdałową 100% znajdziesz w naszym sklepie. Dobra mąka migdałowa do czego się nadaje? Więcej informacji znajdziesz poniżej.
Mąka migdałowa – do czego sprawdza się najlepiej?
Jeżeli chcesz zacząć używać mączki migdałowej, możesz korzystać z niej praktycznie wszędzie tam, gdzie stosowana była klasyczna mąka pszenna czy inne rodzaje mąki, najlepiej w proporcji 1:1. Pomoże przygotować również wiele potraw bezglutenowych. Nada daniom nowego charakteru, podkreślając ich smak i wzbogacając aromat. Wypieki będą bardziej pożywne, nieco mniej puszyste, choć mąka migdałowa z uwagi na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych lepsza będzie do dań niewymagających obróbki cieplnej.
Mąka migdałowa to doskonały składnik wielu sosów, a także deserów, zwłaszcza tych na zimno. Najlepsze pomysły na wykorzystanie mąki z migdałów to różnego rodzaju aromatyczne ciastka, naleśniki czy gofry. Warto łączyć ją również z wykwintnymi smakami, gdyż migdały dobrze współgrają ze smakiem sera, niektórych warzyw czy mięs. Eksperymentowanie z mąką migdałową w gotowaniu czy pieczeniu może być ciekawym doświadczeniem kulinarnym. Jeżeli lubisz smak migdałów lub doceniasz ich właściwości, a nie znasz mąki z nich przygotowanej, mączka migdałowa stanie się Twoim nieodłącznym towarzyszem w kuchni.
W jakich dietach używa się mączki migdałowej?
Wyzwania w przygotowywaniu codziennych zdrowych posiłków bywają ogromne, zwłaszcza jeżeli dotyczą specyficznych rodzajów diet. Jeżeli znasz już właściwości i zastosowanie mąki migdałowej, do czego się jej używa, możesz zauważyć, że sprawdza się świetnie w dietach:
Warto jednak pamiętać, że z uwagi na inne zachowanie i skład w stosunku do mąki ze zbóż, dania czy wypieki z dodatkiem mąki migdałowej mogą mieć odmienną strukturę i zapach. Ponieważ mąka z migdałów jest gotowa do spożycia nawet bez obróbki termicznej, sprawdzi się również w założeniach diet typu raw. Bez problemu może również stanowić wzbogacający dodatek do codziennej zdrowej diety.
Mączka migdałowa – czy ma przeciwwskazania?
Choć mąka migdałowa czy same migdały to produkt chętnie wykorzystywany w kuchni nawet w przypadku ścisłych diet, ma on również pewne przeciwwskazania do stosowania. Z uwagi na wysoką zawartość tłuszczów, nie zaleca się spożywania mąki migdałowej w zbyt dużej ilości, w szczególności osobom z problemami trawiennymi. Mąka z migdałów może uczulać, wywoływać reakcje alergiczne podobnie jak same migdały, dlatego jeżeli nigdy nie znajdowały się one w Twojej diecie, lepiej uważnie obserwować reakcje organizmu po pierwszym spożyciu.