info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Mąka kokosowa – przepisy, właściwości, gdzie kupić

maka-kokosowa-1-1024x683 Mąka kokosowa – przepisy, właściwości, gdzie kupić

Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, jest smaczna, ma egzotyczny, ciekawy aromat i można używać jej jako zamiennika mąk zbożowych, i to z wielu powodów. Sprawdź z jakich! Poznaj też najsmaczniejsze przepisy z mąką kokosową!

Spis treści:

Czym jest mąka kokosowa i jak powstaje?

Mąka kokosowa – właściwości

Mąka kokosowa – skład

Mąka kokosowa – indeks glikemiczny

Mąka kokosowa – kalorie

Czym wyróżnia się mąka kokosowa?

Ciekawostki o mące kokosowej

Zalety stosowania kokosa w kuchni

Mąka kokosowa – zastosowanie

Mąka kokosowa w diecie ketogenicznej

Jak przechowywać mąkę kokosową?

Czym zastąpić mąkę kokosową?

Mąka kokosowa – przepisy

Naleśniki z mąki kokosowej

Placki z mąki kokosowej z owocami

Koktajl z kiwi i mąką kokosową

Chleb z mąką kokosową

Gdzie kupić mąkę kokosową?

Mąka kokosowa – cena

Mąka kokosowa – co to takiego?

Mąkę kokosową uzyskuje się z drobno zmielonych orzechów kokosowych. Jest to produkt bezglutenowy o przyjemnym, słodko-kokosowym smaku i ładnym, egzotycznym aromacie od razu kojarzącym się z pysznymi wypiekami. Powstaje jako produkt uboczny przy produkcji mleka kokosowego.Kiedy miąższ kokosa zostanie wyciśnięty z soków, jego resztki poddaje się suszeniu – po zmieleniu tych pozostałości powstaje miękka mąka, która nie przypomina żadnej innej mąki znanej z naszych kuchni.

Mąka kokosowa – właściwości

maka-kokosowa-bezglutenowa-1 Mąka kokosowa – przepisy, właściwości, gdzie kupić

Mąka kokosowa jest mąką bezglutenową. To oznacza, że nie zawiera białek glutenowych, które są obecne w popularnej mące pszennej, żytniej czy jęczmiennej.Gluten bardzo często wywołuje alergie i doprowadza do podrażnień ścian jelita cienkiego, przez co utrudnione zostaje wchłanianie wartości odżywczych z pokarmu do organizmu. Takie silne reakcje uczuleniowe pojawiają się zwłaszcza u chorych na celiakię. Mąka kokosowa, jako produkt wolny od glutenu, przychodzi wtedy na ratunek.

W mące kokosowej znajduje się też bardzo dużo błonnika. To składnik, który zapewnia długotrwałe uczucie sytości i wspomaga pracę układu pokarmowego, usprawniając trawienie.  

Mąka kokosowa jest bogata w proteiny oraz tłuszcze, które są obecne również w oleju kokosowym.  Połączenie błonnika i niskiego poziomu węglowodanów sprawia, że nie dochodzi do zaburzeń poziomu cukru we krwi. Naturalna słodycz mąki zmniejsza konieczność użycia cukru w wypiekach z jej dodatkiem. Ma też niski indeks glikemiczny. Te wiadomości powinny zainteresować wszystkich diabetyków.

Mąka kokosowa – wartości odżywcze

  • Błonnik pokarmowy – 100 g tego produktu dostarcza aż 150% dziennego zapotrzebowania na błonnik,
  • Tłuszcze nasycone,
  • Białka – około 18 g w 100 g produktu,
  • Witaminy: z grupy B, A i C,
  • Minerały: żelazo, wapń, selen, fosfor, mangan.

Mąka kokosowa – indeks glikemiczny

Mąka kokosowa jest idealna dla diabetyków, bo charakteryzuje się niewielkim indeksem glikemicznym, równym 35.

Mąka kokosowa – kalorie

Z mąki kokosowej mogą śmiało korzystać osoby na diecie lub kontrolujące ilość przyjmowanych kalorii. Zawiera bowiem około 350 kcal  na 100 g produktu; to zbliżona wartość do kalorii mąki pszennej, ale kokosowa dodatkowo zawiera sporo błonnika, co potęguje uczucie sytości.Ten składnik działa też korzystnie na pracę jelit, zapobiegając zaparciom i wzdęciom.

Czym wyróżnia się mąka kokosowa?

  • Nie zawiera glutenu,
  • Jest stosunkowo tania w porównaniu z innymi mąkami z orzechów,
  • Ma niski poziom przyswajalnych węglowodanów,
  • Zawiera wartościowy błonnik,
  • Stanowi bardzo dobre źródło białka, lepsze niż mąka żytnia czy kukurydziana,
  • Można używać jej do wyrobu dań głównych, deserów, placków, tortów, ciast,
  • Chleby z dodatkiem mąki kokosowej są miękkie i o lekkiej strukturze.
kokos-1024x683 Mąka kokosowa – przepisy, właściwości, gdzie kupić

Czy wiesz, że…?

  • Mąka kokosowa tak naprawdę nie jest mąką, ponieważ nie została wytworzona z żadnego ziarna, ani orzechów.
  • Chłonie duże ilości wody w kuchni, dlatego wymaga przechowywania w szczelnych pojemnikach i dostosowania proporcji składników w przepisach.
  • Powstaje z czystego miąższu kokosa.
  • Ten rodzaj mąki można wykonać samodzielnie w domu lub kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
  • Mąka kokosowa jest naturalnym produktem ubocznym w produkcji mleka kokosowego.

Zalety produktów kokosowych, które warto znać

Kokos uznawany jest za produkt hipoalergiczny, wskazany dla osób z alergiami pokarmowymi. Poleca się go uczulonym na orzechy, pszenicę, soję, czy mleko. Wyroby z kokosa, takie jak mleko, olej i mąka mogą z łatwością zastąpić pszenicę, nabiał i soję.

Kokos nie jest jednak odkryciem XXI wieku. Z jego miąższu, oleju i soku korzystano już przed wieloma stuleciami i dlatego palmę kokosową nazywano drzewem życia. Sam owoc był symbolem płodności i korzystano z jego dobroczynnych właściwości w medycynie ludowej. Kokos to źródło wody, protein, tłuszczu, błonnika, węglowodanów, witamin oraz minerałów.

Mąka kokosowa – zastosowanie

Wiele osób ma problem z użyciem mąki kokosowej w kuchni, ponieważ nie do końca znane są każdemu jej właściwości. Wyglądem i strukturą jest bardzo podobna do mąki pszennej, ale nie zawiera glutenu, dlatego inaczej zachowuje się, jako składnik ciasta. Dodatkowo mąka kokosowa chłonie bardziej wilgoć niż inne mąki. To duża obecność błonnika sprawia, że posiada zdolność większej absorpcji wilgoci. Ze względu na te właściwości nie można zastępować mąki pszennej tą samą ilością mąki kokosowej w produktach. Najlepiej, jeśli zmieszamy ją z mąką pszenną, żytnią albo owsianą i dodamywiększą ilość wody.

Co zrobić z mąki kokosowej?

  • Wypieki i desery,
  • Panierkę,
  • Zagęszczasz do sosów i zup,
  • Koktajle.
kokos-2-1024x650 Mąka kokosowa – przepisy, właściwości, gdzie kupić

Mąka kokosowa w diecie ketogenicznej

Jako że na diecie ketogenicznej mocno ogranicza się ilość spożywanych węglowodanów, mąka kokosowa jest produktem idealnym, które warto mieć w kuchni. Idealnie substytuuje bowiem tradycyjne mąki zbożowe.

Jak przechowywać mąkę kokosową?

Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłaniania wilgoci, dlatego przechowuj ją w szczelnym pojemniku. Po otwarciu mąka składowana w temperaturze pokojowej będzie nadawać się do spożycia nawet przez kilka miesięcy. Trzymana w lodówce zachowa świeżość przez 6 do 12 miesięcy, a zamrożona przez ponad dwa lata.

Czym zastąpić mąkę kokosową?

Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz stosować mąki kokosowej (bo np. nie lubisz smaku i aromatu kokosa), możesz sięgnąć po mąkę migdałową. Ona także posiada wiele cennych właściwości i wartości odżywczych, a jej stosowanie przebiega bardzo podobnie do stosowania kokosowego odpowiednika.

Mąka kokosowa – przepisy

Naleśniki z mąki kokosowej

Składniki (na dwie porcje):

  • 4 łyżki mąki kokosowej,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. BIO napój owsiany NATUMI) lub krowiego,
  • 1-2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka oleju – najlepiej kokosowego,
  • olej do smażenia – np. rzepakowy lub słonecznikowy.

Wykonanie:

Ubij jajka razem z cukrem. Dodaj mleko, mąkę i olej kokosowy. Wszystkie składniki połącz, najlepiej używając miksera, ale sprawdzi się też trzepaczka. Na patelni rozgrzej olej – koniecznie w większej ilości niż przy smażeniu naleśników z mąki pszennej. Wlej porcję ciasta. Smaż przez kilka minut, aż do momentu, w którym naleśnik się ładnie zrumieni. Przełóż ostrożnie na drugą stronę. Kiedy również druga strona się zarumieni, odłóż naleśnik na talerz.

To ważne! Smażenie naleśników z mąki kokosowej jest trudniejsze, bo placki są bardzo delikatne i nietrudno o ich przerwanie. Jeśli więc za pierwszym razem Ci to nie wyjdzie, nie poddawaj się!

Placki z mąki kokosowej z owocami

Składniki:

  • pół szklanki mąki kokosowej,
  • 500 g ricotty,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki miodu,
  • laska wanilii,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • cynamon, szczypta soli ,
  • ok. 250 g owoców (jagody, malinylub truskawki)
  • olej kokosowy do smażenia.

Przygotowanie:

Zmiksuj na gładką masę połowę ricotty (czyli 250 g), mąkę kokosową, sodę, jajka, miód, wanilię, szczyptę cynamonu i sól. Odstaw ciasto na kilka minut, aby zgęstniało. Małe placki smaż z obu stron na rozgrzanej patelni, na oleju kokosowym. Placuszki podawaj z pozostałą częścią ricotty i owocami.

Koktajl z kiwi i mąką kokosową

Potrzebujesz:

  • 1 kiwi,
  • 150 ml mleka kokosowego,
  • 2 łyżeczki mąki kokosowej (mogą być wiórki kokosowe, wtedy 3 łyżeczki),
  • opcjonalnie do smaku cukier lub ksylitol.

Przygotowanie:

Kiwi obierz i pokrój na małe kawałki, a następnie umieść w blenderze i zmiksuj razem z pozostałymi składnikami.

Przepis na chleb z mąką kokosową

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 2 łyżki masła roztopionego,
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka ksylitolu.

Wykonanie:

Jajka roztrzep i połączz resztą składników, dokładnie wymieszaj,uzyskując w ten sposób dość płynne ciasto. Wlej do foremki o wymiarach 10×20 cm. Piecz ok. 25 min w temperaturze 170°C.

Mąka kokosowa – gdzie kupić?

Choć coraz łatwiej jest dostać tę egzotyczną mąkę w popularnych sklepach i supermarketach, najlepszej jakości mąka kokosowa (bio i nie tylko) znajduje się w sklepach ze zdrową żywnością.

Mąka kokosowa – cena

Za kilogram mąki kokosowej musisz zapłacić około 10-11 zł za kilogram wariancie standardowym, a w wersji bio to około 22 zł za kilogram.

Dostępnych jest bardzo mało produktów, które są jednocześnie bezglutenowe i z niską zawartością węglowodanów. Ale wśród tych nielicznych znajduje się właśnie mąka kokosowa. Z tych i wielu innych powodów warto włączyć ją do kuchni, zwłaszcza, jeśli lubisz egzotyczny smak i zapach kokosa!