Mąka jaglana 1 kg - DeliFOOD
Mąka jaglana 1 kg - DeliFOOD
Mąka jaglana - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA | DATA WAŻNOŚCI |
---|---|---|
Polska | DeliFOOD | 2025-05-02 |
Składniki: 100% mąka jaglana
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ | 1624 kJ/384 kcal | 19% |
Tłuszcz | 3,6 g | 5% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) | 0,7 g | 4% |
Węglowodany | 72,8 g | 28% |
W tym | ||
Cukry | 0 g | 0% |
Błonnik | 5,9 g | - |
Białko | 12,1 g | 24% |
Sól | 0,08 g | 1% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Mąka jaglana - Zastosowanie
Co z niej zrobić?
Mąka jaglana w połączeniu z innym rodzajem mąki doskonale nadaje się do pieczenia. Przygotujemy z niej chleb, ciasto, pizze i ciasteczka. Z uwagi na zdolności żelujące łatwo można zagęścić za jej pomocą zupę lub sos. Będzie także idealną bazą do przygotowania kleiku lub naleśników. Ciasto przygotowane z mąki jaglanej ma konsystencję zbliżoną do puree ziemniaczanego. Wykorzystaj poniższe przepisy z dodatkiem mąki jaglanej, które zawsze się udają.
Dlaczego jest gorzka?
Posmak goryczki w mące jaglanej jest bardzo delikatny i typowy dla tego produktu. Bardzo wyczuwalny gorzki posmak jest wynikiem jełczenia tłuszczu zawartego w kaszy. Może mieć to związek ze złym przechowywaniem. Dlatego warto kupić mąkę jaglaną w sprawdzonym sklepie internetowym, aby mieć pewność, że produkt był przechowywany w odpowiednich warunkach i zachował swoje naturalne walory smakowe oraz zdrowotne.
Dla bezpieczeństwa informujemy, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające gluten.
Mąka jaglana - KCAL
Kaloryczność mąki jaglanej jest zbliżona do kaszy jaglanej i jest podobna do innych kasz, takich jak gryczana, jęczmienna i wynosi około 345 kalorii w 100 g suchego produktu. Zarówno kasza jak i mąka jaglana zawiera sporo białka ok. 12 g/100 g, ok. 4 g tłuszczu, pozostała część to węglowodany, w tym 6 g błonnika pokarmowego. Mąka jaglana jest produktem lekkostrawnym i dzięki niej można dostarczyć organizmowi dużą dawkę kalorii w krótkim czasie i wspiera prawidłową przemianę materii, dlatego też sprawdzi się u sportowców, dzieci czy osób starszych z dolegliwościami przewodu pokarmowego. Osoby na diecie mogą ją spożywać, ale z umiarem.
Mąka jaglana - Opis produktu
Podstawową zaletą mąki jaglanej jest brak glutenu. Otwiera to szerokie możliwości dla osób chorych na celiakię. Co więcej, proso, z którego produkowana jest mąka to źródło wielu cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Spożywając produkty wytworzone na bazie mąki jaglanej, dostarczamy naszemu organizmowi wartościowego białka, wapnia, fosforu, cynku, potasu i żelaza. Ziarno prosa rzadko wywołuje reakcje alergiczne i najłatwiej się trawi spośród wszystkich zbóż. Sprawdź jak wykorzystać mąkę jaglaną w swojej kuchni.
Co to jest mąka jaglana i jak powstaje?
Gdzie kupić i jaka cena?
Domowa mąka jaglana – jak zrobić?
Czym zastąpić mąkę jaglaną?
Przeciwwskazania
Skład mąki jaglanej
Czy mąka jaglana jest zdrowa? Jakie ma właściwości?
Mąka jaglana, a odchudzanie
Co z niej zrobić?
Dlaczego mąka jaglana jest gorzka?
Co to jest mąka jaglana i jak powstaje?
Mąka jaglana produkowana jest z kaszy jaglanej w procesie mielenia. Ta z kolei powstaje z prosa. Jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą ze starożytnych Chin. W Polsce proso rozpowszechniło się dopiero po II wojnie światowej. Obecnie uprawia się je głównie na obszarze Azji, Chin, Japonii oraz Rosji. Proso jest zbożem stosunkowo łatwym w uprawie. Niewątpliwą zaletą jest jego krótki okres wegetacji. Mąka jaglana ma orzechowy, gorzkawy smak. Z uwagi na zdolność zwiększania swojej objętości musi być stosowana wraz z innymi mąkami. Brak glutenu wpływa niestety negatywnie na konsystencję ciast uzyskiwanych na jej bazie. Doskonale nadaje się jednak do przygotowywania różnego rodzaju kleików, a także makaronów.
Gdzie kupić i jaka cena?
Mąkę jaglaną nie tak łatwo otrzymać w supermarkecie, czy lokalnym sklepie spożywczym. Dobrym pomysłem są zakupy w sklepie internetowym ze zdrową żywnością. Wybierz sprawdzonego dostawę, przeczytaj opinie innych konsumentów, aby cieszyć się najwyższą jakością produktu. Za kilogram mąki jaglanej zapłacisz mniej niż 10 zł.
Domowa mąka jaglana – jak zrobić?
Jeśli nie masz w domu mąki jaglanej, możesz ją przygotować samodzielnie z kaszy. Jest to jednak czasochłonny proces. Należy zacząć od opłukania na drobnym sitku kaszy jaglanej. Użyj do tego gorącej wody. Następnie zagotuj wodę i zalej kaszę wrzątkiem. Pozostaw na sitku do odcieknięcia. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, rozłóż równomiernie kaszę i wstaw do pieca nagrzanego do temperatury 100-120 stopni Celsjusza. Zostaw uchylone drzwi piekarnika. Co jakiś czas zamieszaj kaszę. Proces suszenia trwa około 50-60 minut. Końcowy etap to mielenie. Możesz do tego celu wykorzystać młynek do kawy. Gotową mąkę jaglaną przesiej przez sito, aby ją napowietrzyć. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Czym zastąpić mąkę jaglaną?
Mąkę jaglaną można wykorzystać m.in. do przygotowania naleśników, zagęszczenia zup i sosów. Nie pozostawia grudek, łatwo się ją rozrabia. Mniej zdrowym zamiennikiem mąki jaglanej jest mąka pszenna, która również nadaje się do tego celu. Pamiętajmy, aby do wypieków nie stosować samej mąki jaglanej. Warto połączyć ją z innym rodzajem mąki, aby nie wpłynęła znacząco na konsystencję ciasta.
Przeciwwskazania
Mąka jaglana nie jest wskazana dla cukrzyków z uwagi na wysoki indeks glikemiczny (IG 71). Nie zawiera glutenu, więc jest produktem bezpiecznym dla osób chorych na celiakię. Należy jednak zachować ostrożność, ponieważ często składowana jest z innymi produktami, które zawierają gluten. W ten sposób może dojść do jej zanieczyszczenia. Mąka jaglana jest lekkostrawna, dlatego też nadaje się do przygotowywania posiłków dla niemowląt i osób starszych z wrażliwym układem pokarmowym.
Skład mąki jaglanej
Mąka jaglana dostarcza naszemu organizmowi przede wszystkim węglowodanów. W znacznej mierze jest to skrobia, która odznacza się wysoką zdolnością do żelowania. Ziarna prosa zawierają również dużo tłuszczu o wysokiej przyswajalności. Dominują wśród nich sterole, trójglicerydy, diglicerydy i kwasy tłuszczowe. Mąka jaglana to także źródło lecytyny, która wspomaga pracę całego organizmu. Jest źródłem soli mineralnych, głównie żelaza, magnezu i potasu. To także skarbnica witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP), folacyny, kwasu pantotenowego i biotyny.
Czy mąka jaglana jest zdrowa? Jakie ma właściwości?
Właściwości mąki jaglanej z pewnością docenią osoby, które nie tolerują glutenu. Cechą charakterystyczną produktów pozyskiwanych z prosa (mąki, kaszy) jest ich zdolność alkalizująca. Zdaniem naukowców proso pomoże wzmocnić nerki (wykazuje działanie moczopędne), wspiera pracę żołądka, śledziony i trzustki. Badania dowodzą, że pomoże również pozbyć się nieprzyjemnego oddechu, ponieważ wstrzymuje rozwój niektórych bakterii w jamie ustnej. Natomiast krzem zawarty w prosie pomoże zadbać o dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci. Mąka jaglana może także pomóc w walce z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego tj. niestrawność, wymioty, biegunki. Jest przy tym lekkostrawna i ma wysoką wartość odżywczą. Warto sięgać po nią jak najczęściej.
Mąka z kaszy jaglanej nie zawiera glutenu więc może być stosowana na diecie bezglutenowej przez osoby cierpiące na celiakię, oraz z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. Należy jednak pamiętać, że chleb, ciasta czy ciastka przygotowane z mąki jaglanej mają większą wartość odżywczą, są lepszym źródłem witamin, składników mineralnych czy błonnika niż te przygotowane z mąki pszennej jasnej, która posiada gluten, ale jest jednocześnie pozbawiona cennych składników odżywczych i witamin. Dlatego też wypieki z mąki jaglanej nie będą tak pulchne, sprężyste i wyrośnięte, jak te przygotowane na bazie mąk glutenowych.
Bibliografia:
Anna Mikulec, Stanisław Kowalski, Gabriela Zięć – „Wpływ dodatku mąki jaglanej na jakość pieczywa”; Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2017, 24, 2 (111), 78-87
Izabela Przetaczek- Rożnowska, Ewa Bubis - „Zboża bezglutenowe alternatywą dla osób chorych na celiakię”; Kosmos. Problemy nauk biologicznych. 2016 Tom 65, nr 1, str 127 -140
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.